to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:44 | 06.10.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

Στήριξη στους γάμους ομοφυλόφιλων από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Στο πλαίσιο μίας από τις σημαντικότερες νομικές διαμάχες των τελευταίων δεκαετιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί από πολέμιους των γάμων ομοφυλόφιλων για την επαναφορά της απαγόρευσης σε πέντε πολιτείες: Ιντιάνα, Γιούτα, Οκλαχόμα, Βιρτζίνια και Ουϊσκόνσιν.


Οι γάμοι ατόμων του ιδίου φύλου είναι πλέον νόμιμοι σε 30 αμερικανικές πολιτείες, περιλαμβανομένης της περιφέρειας της Κολούμπια.

Απορρίπτοντας τις προσφυγές, το Ανώτατο Δικαστήριο αφήνει ανέπαφες προγενέστερες αποφάσεις χαμηλόβαθμων δικαστηρίων που ακυρώναν την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στις πέντε προαναφερθείσες πολιτείες.

Η ετυμηγορία της Δευτέρας σημαίνει ότι οι εννέα δικαστές δεν προχώρησαν επί του παρόντος τουλάχιστον στην επίλυση του ζητήματος του γάμου των ομοφυλόφιλων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ωστόσο, η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους υπερμάχους των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

«Σήμερα είναι ημέρα χαράς για χιλιάδες ζευγάρια σε όλη την Αμερική, οι οποίοι θα νοιώσουν άμεσα τον αντίκτυπο της σημερινής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου» δήλωσε ο Τσαντ Γκρίφιν, πρόεδρος της Human Rights Campaign.

Κάλεσε ωστόσο το δικαστήριο να διευθετήσει άμεσα «τα περίπλοκα και μεροληπτικά μπαλώματα νόμου για το γάμο» που παραμένει σε ισχύ. Η μόνη αποδεκτή λύση είναι η ισότητα στο γάμο σε εθνικό επίπεδο, τόνισε επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα των υπερμάχων των γάμων ομοφυλόφιλων «να εξασφαλίσουν την τελική νίκη το συντομότερο δυνατόν».

Με τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε τη Δευτέρα μπορούν πλέον να τελεστούν κανονικά οι γάμοι ομοφυλόφιλων που είχαν «παγώσει» στην Ιντιάνα, τη Γιούτα, την Οκλαχόμα, τη Βιρτζίνια και το Ουϊσκόνσιν, ενώ σύντομα γάμοι θα μπορούν να τελούνται επίσης σε Κολοράντο, Κάνσας, Βόρεια Καρολίνα, Νότια Καρολίνα, Δυτική Βιρτζίνια και Ουαϊόμινγκ.

Είχε προηγηθεί το 2013 η ιστορική για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό νόμο που ορίζει ότι γάμος μπορεί να συναφθεί μόνο μεταξύ άνδρα και γυναίκας και ότι μόνο τα ετερόφυλα παντρεμένα ζευγάρια δικαιούνται ομοσπονδιακά προνόμια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)