to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:27 | 08.12.2017

Οικονομία

Στήριξη Γιούνκερ σε πρόταση Κούλογλου και Χατζηγεωργίου για σύσταση μόνιμης Επιτροπής κατά της φοροδιαφυγής

«Η Επιτροπή επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για υποστήριξη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας που καταπολέμα τις επιθετικές δομές φοροδιαφυγής και θα διασφαλίζει ότι οι φορολογούμενοι πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο των φόρων τους εκεί που δημιουργούν/παράγουν αξία»


«Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers αποτελούν ακόμα ένα ισχυρό επιχείρημα για να κάνουμε περισσότερα όσον αφορά την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής. Αν και η επίσημη απόφαση για τη σύσταση Μόνιμης Επιτροπής κατά της φοροδιαφυγής εναπόκειται στον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για υποστήριξη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας που καταπολέμα τις επιθετικές δομές φοροδιαφυγής και θα διασφαλίζει ότι οι φορολογούμενοι πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο των φόρων τους εκεί που δημιουργούν/παράγουν αξία».

Αυτά σημειώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τους ευρωβουλευτές Στέλιο Κούλογλου και Τάκη Χατζηγεωργίου ως απάντηση σε πρόταση τους για την δημιουργία μόνιμης Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της φοροδιαφυγής.

Στην απάντηση του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει επίσης την ανάγκη νέων πρωτοβουλιών κατά της φοροδιαφυγής καθώς και της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου όπως αυτή είχε επιτευχθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής ΤΑΧΕ αλλά και της λειτουργίας της Διερευνητικής Επιτροπής για τα Panama Papers.

Σημειώνεται ότι πέραν της πρότασης τους για σύσταση Μόνιμης Επιτροπής οι δύο ευρωβουλευτές είχαν αναδείξει και την επιτακτική ανάγκη για την δημιουργία στο μεταξύ μιας νέας Διερευνητικής Επιτροπής (στα πλαίσια των όρων εντολής της Επιτροπής για τα Panama Papers στην οποία συμμετέχουν και οι δύο ως μέλη) που θα διερευνήσει τις αποκαλύψεις Paradise Leaks. Σημείωναν συγκεκριμένα ότι οι νέες αποκαλύψεις φέρνουν στο φως όχι μόνο ένα διαφορετικό πλέγμα ανεξερεύνητων φορολογικών παραδείσων, συμπεριλαμβανομένων μερικών με καλύτερη φήμη και υψηλότερο κόστος για να διατηρεί κανείς offshore, αλλά και μια νέα δομή και διαδικασίες φοροδιαφυγής που πιθανόν να οδηγήσουν επίσης σε νέες αποκαλύψεις σχετικά με τον παράλληλο κόσμο των υπεράκτιων  και χρηματοοικονομικών εταιρειών και την σχέση τους με το πολιτικό σύστημα. «Αυτή την στιγμή διακυβεύεται η πίστη των πολιτών στην δημοκρατία και την δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς και σιωπηλοί στις νέες αποκαλύψεις. Η ευθύνη είναι πλέον στους ώμους του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και να χαράξει μια νέα στρατηγική διαφάνειας και πάταξης του φαινομένου της φοροδιαφυγής», τόνιζαν στην πρόταση τους οι Κούλογλου και Χατζηγεωργίου.

Σημειώνεται τέλος ότι αντίστοιχη επιστολή/πρόταση είχε αποσταλεί και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Ακολουθεί η απάντηση του Προέδρου Γιούνκερ σε ελληνικά και αγγλικά:

Αξιότιμα Μέλη,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας στις 6 Νοεμβρίου 2017. Συμφωνώ απόλυτα με την δήλωσή σας ότι οι αποκαλύψεις για τα Paradise Papers αποτελούν ένα ισχυρό επιχείρημα για να κάνουμε περισσότερα όσον αφορά την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής. Όπως γνωρίζετε έχουν γίνει ήδη πολλά χάρη σε μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδίως όπως αυτή είχε επιτευχθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής ΤΑΧΕ αλλά και της λειτουργίας της Διερευνητικής Επιτροπής για τα Panama Papers.

Συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Κομισιόν δεν έχει σταματήσει να εργάζεται πάνω σε νέα μέτρα και πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που ανέδειξαν τα πρόσφατα σκάνδαλα. Η συνεχής υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απαραίτητη με σκοπό να διαμορφώσουμε ένα δικαιότερο και διάφανο φορολογικό σύστημα.

Αν και η επίσημη απόφαση για τη σύσταση Μόνιμης Επιτροπής κατά της φοροδιαφυγής εναπόκειται στον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για υποστήριξη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας που καταπολέμα τις επιθετικές δομές φοροδιαφυγής και θα διασφαλίζει ότι οι φορολογούμενοι πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο των φόρων τους εκεί που δημιουργούν/παράγουν αξία.

Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο με κοινό όραμα και πολιτική θέληση μπορούμε να κάνουμε με επιτυχία βελτιώσεις στην φορολογική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειλικρινά δικός σας,
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
 
Dear Honourable Members,
 
I would like to thank you for your email of 6 November 2017. I fully agree with your
statement that the Paradise Papers disclosure constitutes yet another strong
argument for doing more in terms of fighting tax avoidance and evasion. As you
know, a lot has been done already also thanks to the excellent cooperation between
the European Commission and the European Parliament, specifically through the Tax
Rulings And Other Measures Similar in Nature or Effect (TAXE) and the Money
Laundering, Tax Avoidance and Tax Evasion (PANA) Committees.
 
We agree that more needs to be done. I can assure you that the Commission has not
stopped working on new measures and initiatives to address the problems highlighted
by the recent scandals. Continuous support from the European Parliament is needed
in order to keep up the pressure with the aim of creating a tax system that is more
transparent and fairer.
 
Whereas the formal decision to set up a Standing Committee rests with the European
Parliament, the Commission has a strong interest in supporting any initiative that is
beneficial to the achievement of our shared objective of fighting against aggressive
tax planning structures and in making sure that taxpayers pay their fair share of taxes
in the country where value is created.
 
I firmly believe that only with a shared vision and the right level of political will can
we successfully deliver great improvements to taxation in the EU.
 
Yours faithfully,
Jean-Claude Juncker
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)