to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:54 | 14.01.2022

Πολιτική

Στην Βουλή από την Σ. Αναγνωστοπούλου η καθυστέρηση κύρωσης ΣΣΕ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Την επιστολή σωματείων του χώρου του Πολιτισμού φέρνει στην Βουλή η Σ. Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, σχετικά με την καθυστέρηση επικύρωσης της ΣΣΕ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής


Η Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ,  βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου με κοινοβουλευτική της αναφορά καταθέτει στην Βουλή την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος-Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζόμενων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην οποία καταγγέλλεται η παρελκυστική πρακτική του Υπ. Οικονομικών ως προς την κύρωση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για πάνω από ένα χρόνο.

Όλα αυτά, μάλιστα, συμβαίνουν ενώ οι εργαζόμενοι έχουν ήδη υποστεί σοβαρές μειώσεις στους μισθούς τους και έχουν προσαρμόσει τη Συλλογική Σύμβαση  - υιοθετώντας τις προτάσεις του Υπουργείου -ώστε να ανταποκριθούν από την πλευρά τους σε μια ευκολότερη και πιο γρήγορη ενσωμάτωση της Συλλογικής Σύμβασης, προς το συμφέρον όλων των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση επικύρωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Αναλυτικά, η επιστολή:

«Κύριε Υπουργέ,

Ένα χρόνο πριν, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας και των πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή, είχαμε συνάντηση μαζί σας κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων, λόγω της άρνησής σας να επικυρώσετε την Συλλογική Σύμβαση που τα σωματεία είχαν ήδη συμφωνήσει και συνυπογράψει με τη διοίκηση της Λυρικής, την πρώτη σύμβαση μετά το 2008. Η σύναψη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μετά από τόσα χρόνια ήταν μια σημαντική κατάκτηση για τους εργαζομένους κι ένα θετικό στοιχείο για τη διοίκηση της ΕΛΣ. Αντί όμως να συμβάλλετε στο να τηρηθούν όλοι οι όροι της ΣΣΕ, δίνοντας μια μικρή ικανοποίηση στους εργαζόμενους που επί μια ολόκληρη 10ετία όχι μόνο δεν είχαν πάρει καμία αύξηση αλλά αντίθετα είχαν υποστεί μειώσεις που έφταναν μέχρι και 50%, μας αρνηθήκατε σθεναρά επικαλούμενος την πανδημία. Μετά από τις πιέσεις μας, ζητήσατε να γίνουν κάποιες αλλαγές, με την προοπτική να την επικυρώσετε όταν αυτές γίνουν. Παρά την πάγια αντίθεσή μας στην υποχρέωση να επικυρωθεί μια ΣΣΕ από το ΥΠΟΙΚ ενώ έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, κάναμε  μια υποχώρηση και φροντίσαμε να ενσωματώσουμε τις αλλαγές που προτείνατε με σκοπό να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να ολοκληρωθεί θεσμικά η Συλλογική Σύμβαση. Αντί όμως να τηρήσετε την υπόσχεσή σας, εφαρμόζετε εδώ και ένα χρόνο μια παρελκυστική πρακτική έτσι ώστε να αποδεχτούμε σαν εργαζόμενοι την μη εφαρμογή του συνόλου της Συλλογικής Σύμβασης.

Απαιτούμε να τηρήσετε άμεσα την υπόσχεσή σας και να επικυρώσετε τη Σύμβαση. Δεν έχετε δικαίωμα να εμπαίζετε τους εργαζόμενους, που καθημερινά προσπαθούν να επιτελέσουν το έργο τους, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που έχει δημιουργήσει η  πανδημία. Ειδικά σε μια περίοδο που έχουμε ένα μεγάλο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη κατανάλωσης, με συνέπεια ακόμα κι αυτές οι ελάχιστες παροχές να έχουν ήδη εξανεμιστεί.
Σας δηλώνουμε ότι σε περίπτωση που επιμείνετε στην άρνηση της επικύρωσης της ΣΣΕ θα προβούμε σε κινητοποιήσεις που θα επηρεάσουν τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες του θεάτρου.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ-ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΕΝΩΣΗ ΛΥΡΙΚΩΝ  ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ»

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)