to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:51 | 20.03.2019

Διεθνή

Στην Τουρκία ο ΥΠΕΞ της Νέας Ζηλανδίας: Θα ζητήσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις Ερντογάν

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε σήμερα ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς θα μεταβεί στην Τουρκία για να «αντιμετωπίσει» τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε μετά το μακελειό σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς, όπου σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι.


Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα κάνει τον 28χρονο Αυστραλό Μπρέντον Τάραντ, δράστη του μακελειού, να πληρώσει, αν δεν το κάνει η Νέα Ζηλανδία. Εξάλλου εκτίμησε ότι η σφαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης «συνωμοσίας» εναντίον της χώρας του και ένδειξη του αντιμουσουλμανικού αισθήματος που εξαπλώνεται.

Τις δηλώσεις αυτές ο Ερντογάν τις έκανε στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην οποία προέβαλε και το βίντεο από το μακελειό το οποίο δράστης είχε μεταδώσει απευθείας μέσω του Facebook.

Η Άρντερν δήλωσε ότι ο Πίτερς θα ζητήσει άμεσες εξηγήσεις. «Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης θα αντιμετωπίσει τις δηλώσεις αυτές στην Τουρκία», τόνισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Κράισττσερτς. «Θα πάει εκεί για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, πρόσωπο με πρόσωπο».

Ο Πίτερς έχει ήδη καταδικάσει τη μετάδοση του βίντεο από το μακελειό στην προεκλογική συγκέντρωση του Ερντογάν.

Παρά την αντίδραση του Νεοζηλανδού υπουργού, αποσπάσματα από το μανιφέστο του Τάραντ παρουσιάστηκαν ξανά σε άλλη συγκέντρωση του Ερντογάν χθες Τρίτη, μαζί με εικόνες από τον δράστη να εισέρχεται σε ένα από τα τεμένη και να ανοίγει πυρ την ώρα που πλησίαζε στη πόρτα.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Καμπέρα για να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν. Μάλιστα του ζήτησε να αποσυρθούν τα σχόλια του Τούρκου προέδρου από την κρατική τουρκική τηλεόραση.

«Θα περιμένω να δω ποια θα είναι η απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης προτού αναλάβω περαιτέρω δράση, όμως μπορώ να σας πω ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», τόνισε ο Μόρισον.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο Αυστραλός πρεσβευτής στην Τουρκία θα συναντηθεί σήμερα με μέλη της κυβέρνησης Ερντογάν, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζει να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τους Αυστραλούς που ταξιδεύουν στην Τουρκία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)