to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:26 | 08.06.2022

Διεθνή

Χωρίς κοινό έδαφος η συνάντηση Λαβρόφ - Τσαβούσογλου στην Άγκυρα

Χωρίς συγκεκριμένη συμφωνία έληξε η συνάντηση των δύο υπουργών στην Τουρκία


Χωρίς την επίτευξη κάποια συγκεκριμένης συμφωνίας και με μικρή σχετικά διάρκεια ολοκληρώθηκε στην Άγκυρα η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ το πρωί της Τετάρτης.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι δύο διπλωμάτες έκαναν λόγο για χρήσιμη και παραγωγική συνάντηση, χωρίς όμως να αναφέρουν κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, παρά μόνο τη βούληση για μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών.

Ο μεν κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε παραγωγικές τις διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Άγκυρα σήμερα. Είπε ότι συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και περιφερειακά ζητήματα με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στην Άγκυρα.

Ο δε κ. Λαβρόφ είπε σχεδόν στερεοτυπικά ότι η συνάντηση των δύο υπουργών ήταν χρήσιμη.

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θεωρεί ρεαλιστική την ιδέα της δημιουργίας ενός ασφαλούς διαδρόμου για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, αποφεύγοντας να πει αν και η Ρωσία συμφωνεί ότι πρόκειται για κάτι ρεαλιστικό.

«Μιλάμε για έναν μηχανισμό που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ ΟΗΕ, Ρωσίας, Ουκρανίας και Τουρκίας. Θεωρούμε αυτό το σχέδιο ρεαλιστικό. Πρέπει να συζητήσουμε μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πλοίων», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα είναι έτοιμη να οργανώσει συνάντηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.
Ο Ρώσος υπουργός απάντησε ότι για να επιλυθεί το θέμα θα πρέπει η Ουκρανία να εγγυηθεί την ασφάλεια των πλοίων που θα φεύγουν από τα λιμάνια της – πράγμα που δείχνει ότι η Ρωσία πλέον αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να διατηρήσει η Ουκρανία τον έλεγχο κάποιου λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα, προφανώς της Οδησσού.

Για να είναι ασφαλή τα πλοία απαιτείται αποναρκοθέτηση των λιμανιών, είπε για μια ακόμη φορά ο κ. Λαβρόφ. Εφόσον οι Ουκρανοί προχωρήσουν στην κίνηση αυτή, η Μόσχα δεσμεύεται να μην την εκμεταλλευτεί για να προωθήσει τις στρατιωτικές της θέσεις, υποσχέθηκε ο πολύπειρος διπλωμάτης.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία θεωρεί πιθανή μια επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Κατά τον κ. Λαβρόφ πρέπει να επαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες πριν καταστεί εφικτή μια συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι κατά τις συνομιλίες στην Άγκυρα με τον κ. Λαβρόφ συζήτησε και τις εξελίξεις στη Συρία.

Πηγή: Reuters, TASS

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)