to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:45 | 04.07.2018

Πολιτική

Τετραμερής σύνοδος: Βαλκάνια ευρωπαϊκά, δημοκρατικά, χωρίς εθνικισμούς, με συνανάπτυξη και συνεργασία (βίντεο)

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συναντήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.


Μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς οι τέσσερις ηγέτες έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

"Σε αυτόν τον τελευταίο χρόνο σχεδόν κανείς δεν θα περίμενε ότι θα άλλαζαν τόσα στην περιοχή μας", είπε ο Αλ. Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 4ης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας.

"Το 2015-2016 περάσαμε την προσφυγική κρίση και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, όπως και το 2017 ήταν δύσκολη χρονιά για την περιοχή με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ", είπε ο Αλ. Τσίπρας. 

Τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο η πρωτοβουλία της Τετρμαερούς συμπίπτει χρονικά με την αντιστροφή αυτής της πορείας αρνητικών γεγονότων για τα Βαλκάνια κι αρχίζει να δημιουργείται μια θετική δυναμική. 

Σε αυτόν τον χρόνο, επισήμανε, υπήρξε η υπογραφή της "σημαντικής" συμφωνίας Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, η "πολύ επιτυχημένη" Βουλγαρική Προεδρία και η "εξαιρετικά σημαντική Σύνοδος" ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, ιδέα που αναδείχθηκε από την τετραμερή, 

"Σε αυτόν τον χρόνο είχαμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών,έναν χρόνο πριν ίσως φαινόταν αδιανότητο ότι θα επιτευχθεί όμως είναι γεγονός και θέτει τις βάσεις για την επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για όλη την περιοχή", τόνισε. 

Σημείωσε ότι σήμερα κλείνει ένας κύκλος προόδου και ανοίγει ένας άλλος, νέος κύκλος, ακόμα πιο ελπιδοφόρος.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι υπογράμμισαν τη στήριξή τους στο διεθνές δίκαιο ως το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομηθεί η συνεργασία και ο διάλογός. Τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στην ενταξιακή πορεία όλων των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά ειδικότερα της Σερβίας η οποία έχει προχωρήσει με σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ανέφερε επίσης ότι τόνισαν τη στήριξή τους στην ένταξη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στον Χώρο Σένγκεν καθώς και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια, όπως τονίζεται και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2012. 

Ακόμη είπε ότι συνομίλησαν για την Σύνοδο 16+1 που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Σόφια και τη Σύνοδο της Διαδικασίας Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, της Ελλάδας. 

Συζήτησαν και για την Αυστριακή Προεδρία και την μετέπειτα, Ρουμανική Προεδρία της ΕΕ και τις προτεραιότητές τους.

Τα Βαλκάνια , είπε ο πρωθυπουργό πρέπει να μετατραπόυν σε περιοχή χωρίς εθνικισμούς αλλά με συνανάπτυξη και συνεργασία.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι με τη συμμετοχή και των αρμόδιων υπουργών, συζήτησαν στην Τετραμερή για συγκεκριμένα έργα που θα προχωρήσουν την επόμενη περίοδο. Αναφέρθηκε στις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις Θεσσαλονίκης-Ρούσε και Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Βελιγραδίου, τα ενεργειακά έργα όπως ο αγωγός IGB και ο Κάθετος Διάδρομος. "Θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας ένα νέο, δυναμικό μέλλον για την περιοχή των Βαλκανίων, αρκεί να έχουμε όραμα για την περιοχή μας και πίστη στις δυνάμεις μας και να τολμάμε να κάνουμε βήματα προόδου ακόμη κι αν αυτά χρειαστεί πολλές φορές αυτά να τα κάνουμε κόντρα στο ρεύμα", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

"Με αυτά τα βήματα όμως μόνο", τόνισε, "μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για Βαλκάνια ευρωπαϊκά, δημοκρατικά, που δεν θα ταλανίζονται από τους λογής εθνικισμούς, τη φοβικότητα και την εσωστρέφεια ή την αδράνεια, αλλά θα είναι σταθερά προσανατολισμένα στη συνανάπτυξη και τη συνεργασία".

Για τα τέλη του Σεπτέμβρη στη Βάρνα, ανανέωσε ο Αλέξης Τσίπρας το ραντεβού της Τετραμερούς Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας. 

Εκεί, πρόσθεσε, "όπου πιστεύω ότι θα μπορούμε να κάνουμε ακόμα ένα σημαντικό βήμα μπροστά στην Τετραμερή μας συνεργασία και το όραμα μας για συνεργασία και συνανάπτυξη στα Βαλκάνια".



Ικανοποίηση για την Τετραμερή από τον πρόεδρο της Σερβίας και τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας

"Καλή είδηση για την περιοχή", χαρακτήρισε την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την 4η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ευχαρίστησε τους άλλους τρεις ηγέτες για την υποστήριξη που παρέχουν στη Σερβία για την ένταξη της στην Ε.Ε., καθώς την θεωρούν ήδη μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Δήλωσε ότι φέτος τελειώνουν όλα τα μεγάλα οδικά έργα που ήταν σε εκκρεμότητα στη χώρα του και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον οδικό άξονα Βελιγράδι-Σκόπια- Θεσσαλονίκη, όπως και στην οδική σύνδεση της Σερβίας με τη Ρουμανία, για την οποία είπε πως δεν είναι επαρκής λες και κάποιος ήθελε να μην συνδέονται μεταξύ τους οι δύο χώρες.

Μίλησε για την ανάγκη να δουλέψουν οι τέσσερις χώρες πάνω σε κοινά σχέδια, τονίζοντας πως αυτό θα φέρει οικονομικά κέρδη για τους πολίτες τους.

Ο κ. Βούτσιτς εξέφρασε, επίσης, τον προβληματισμό και τη στεναχώρια του γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση στο θέμα του Κοσόβου.

Η Ελλάδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή 

Η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, είπε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση της 4ης Τετραμερούς Συνόδου, την οποία χαρακτήρισε "πολύ ωφέλιμη για την περιοχή".

Δεσμεύτηκε πως η Ρουμανία θα δώσει όλη την υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς θα έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Εξέφρασε την υποστήριξη της στην ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. και τόνισε την ανάγκη να είναι πιο συχνές οι συναντήσεις των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών των τεσσάρων χωρών. 

Συγχαρητήρια για τη Βουλγαρική Προεδρία της Ε.Ε. 

Τα συγχαρητήρια του Αλέξη Τσίπρα, του Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της Βιόριτσα Ντάντσιλα δέχθηκε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, για την εξαιρετικά επιτυχημένη, όπως είπαν, Βουλγαρική Προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Παίρνοντας αφορμή από τα προβλήματα στην οδική σύνδεση της Σερβίας με τη Ρουμανία, που ανέφερε ο κ. Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είπε πως και η χώρα του δεν έχει την καλύτερη σύνδεση με τη Ρουμανία. Σε ένα μήκος των συνόρων 600 χιλιομέτρων υπάρχει μόνο μια γέφυρα στο Δούναβη, ενώ στη Βουδαπέστη υπάρχουν 7 γέφυρες, είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ότι θα γίνει και δεύτερη γέφυρα στο Ρούσε, στα σύνορα Βουλγαρίας-Ρουμανίας για να αποφευχθεί το μποτιλιάρισμα που παρατηρείται στο συγκεκριμένο πέρασμα. Μίλησε, επίσης, γενικότερα, για την ανάγκη αναβάθμισης των οδικών, σιδηροδρομικών και ακτοπλοϊκών δικτύων και διασυνδέσεων.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του Κοσόβου ο κ. Μπορίσοφ είπε ότι ξέρει πόσο τον πονάει τον πρόεδρο της Σερβίας, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να λυθεί.

 
 

Η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για το μέλλον της περιοχής στο επίκεντρο

Τη σημασία που έχει η Συμφωνία των Πρεσπών για το μέλλον της περιοχής, επισήμαναν νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου, στη Θεσσαλονίκη.

Αναφέρθηκαν, επίσης, στη Σύνοδο "16+1" που θα γίνει το Σάββατο στη Σόφια και στη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Ιουλίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας για πρώτη φορά.

Οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα ενός "δαχτυλιδιού" συνδυασμένων οδικών, σιδηροδρομικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και μεταφορών στην περιοχή.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, υποδέχθηκε κατά σειράν την πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα, τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ και στη συνέχεια άρχισαν οι εργασίες της τετραμερούς.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην 4η Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας:

Σας καλωσορίζω, για άλλη μια φορά, εδώ στη Θεσσαλονίκη, τον Σέρβο Πρόεδρο, τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό –αυτούς τους δύο έναν χρόνο μετά την πρώτη συνάντησή μας εδώ στη Θεσσαλονίκη- αλλά και τη Ρουμάνα Πρωθυπουργό, που εδώ και περίπου έναν χρόνο έχουμε συγκροτήσει αυτό τον θεσμό της Τετραμερούς Συνάντησης Ελλάδας, Σερβίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

Σε αυτόν τον τελευταίο χρόνο, σχεδόν κανείς δεν θα περίμενε ότι θα άλλαζαν τόσα πολλά πράγματα στην περιοχή μας, στα Βαλκάνια και ότι αυτή η πρωτοβουλία θα διευρυνόταν με τη συμμετοχή -όπως είπα- στην πορεία της Πρωθυπουργού της Ρουμανίας. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα γινόταν ένας θεσμός, που διαμορφώνει μια δυναμική, κινητοποιεί δυνάμεις, αναδεικνύει έναν κοινό τρόπο σκέψης διαβαλκανικής συνεργασίας και συνεισφέρει σημαντικά στις εξελίξεις στην περιοχή μας, προωθώντας και αναδεικνύοντας ένα πνεύμα περιφερειακής συνεργασίας με σκοπό τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια.

Θα ήθελα να σας θυμίσω λίγο πού βρισκόμασταν τα προηγούμενα χρόνια στα Βαλκάνια. Το 2014 η Υπουργική Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, δυστυχώς, δεν κατάφερε να επανεκκινήσει την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Και τότε ο Πρόεδρος Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια δεν θα υπήρχε καμία προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τότε ήταν που η Καγκελάριος Μέρκελ ανέλαβε την πρωτοβουλία, προώθησε τη λεγόμενη «Διαδικασία του Βερολίνου», προκειμένου να κρατά ζωντανή την προοπτική της σχέσης, της σύνδεσης, Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, εξαιρώντας, όμως, ευρωπαϊκές χώρες της περιοχής των Βαλκανίων από τον διάλογο που θα αφορούσε τη σχέση αυτή.

Να θυμίσω, επίσης, ότι αργότερα, το 2015-2016, περάσαμε τη μεγάλη προσφυγική κρίση, αλλά και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που ιδιαίτερα είχαν αντίκτυπο στη χώρα μου, την Ελλάδα. Όπως επίσης και το 2017 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την περιοχή, με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Βλέπουμε, λοιπόν, τον τελευταίο χρόνο –και αυτό είναι μια πολύ ευτυχής συγκυρία- ότι η δική μας πρωτοβουλία συμπίπτει χρονικά με μια αντιστροφή αυτής της πορείας αρνητικών γεγονότων για την περιοχή, για τα Βαλκάνια και αρχίζει σιγά-σιγά να δημιουργείται μια θετική δυναμική. Σε αυτόν τον χρόνο, επίσης, είχαμε την υπογραφή μιας σημαντικής Συμφωνίας ανάμεσα στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ. Είχαμε, ακόμη, την πολύ επιτυχημένη Βουλγαρική Προεδρία, που μετά από συνεννόηση των τεσσάρων μας ήταν Βαλκανική Προεδρία. Και θέλω να ευχαριστήσω τον Μπόϊκο για την επιτυχημένη Προεδρία της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την εξαιρετικά σημαντική Σύνοδο που διεξήχθη στη Σόφια για τα Δυτικά Βαλκάνια, μια ιδέα που επίσης αναδείχθηκε από την Τετραμερή μας.

Σε αυτόν τον χρόνο, επίσης, είχαμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, που ένα χρόνο πριν ίσως φαινόταν αδιανόητο ότι θα επιτευχθεί. Όμως, είναι πράξη, είναι γεγονός και θέτει τις βάσεις για την επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή μας.

Σε αυτόν τον χρόνο είχαμε τις σημαντικές αποφάσεις για την ενταξιακή πορεία της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, όπου η Κομισιόν δίνει προοπτική ένταξης το 2025. Αλλά είχαμε και την απόφαση, μόλις πρόσφατα, για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας από το καλοκαίρι του 2019 και μετά για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, προφανώς υπό τον όρο ότι θα έχουμε θετική κατάληξη και θα αποκτήσει νέα κοινά αποδεκτή ονομασία.

Τα είπα όλα αυτά, γιατί νομίζω ότι χρειαζόμαστε έναν τόνο αισιοδοξίας ότι αυτός ο χρόνος που μας πέρασε, από τότε που δημιουργήθηκε αυτή η κοινή μας προσπάθεια, ήταν χρόνος δημιουργικός για τα Βαλκάνια. Κλείνει, λοιπόν, ένας κύκλος προόδου και ανοίγει ένας άλλος νέος κύκλος, πιστεύω ακόμα πιο ελπιδοφόρος.

Στο πλαίσιο αυτό είχαμε την ευκαιρία σήμερα να κουβεντιάσουμε αναλυτικά για τις εξελίξεις αυτές στην περιοχή μας και για την προοπτική μας.

Υπογραμμίσαμε τη στήριξή μας στο διεθνές δίκαιο, ως το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομηθεί η συνεργασία και ο διάλογός μας.

Τονίσαμε τη σημασία που αποδίδουμε στην ενταξιακή πορεία όλων των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά ειδικότερα της Σερβίας. Και έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό το γεγονός ότι τρεις βαλκανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Σερβία βρισκόμαστε μαζί σε αυτή τη θεσμική πρωτοβουλία, αισθανόμενοι ότι η Σερβία είναι ουσιαστικά ένα μέλος της κοινής ευρωπαϊκής μας οικογένειας, πολύ σύντομα θα γίνει.

Και, βεβαίως, τονίσαμε τη στήριξή μας στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον Χώρο Σένγκεν, καθώς και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια, όπως τονίζεται και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον Μάρτη του 2012.

Συνομιλήσαμε και για τη Σύνοδο 16+1, την οποία θα φιλοξενήσει ο Μπόϊκο στη Σόφια το ερχόμενο Σάββατο (07/07/2018), αλλά και για τη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή –για πρώτη φορά- και της Ελλάδας και τη δική μου παρουσία.

Και βεβαίως συζητήσαμε για την Αυστριακή Προεδρία και τη μετέπειτα Ρουμανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προτεραιότητές τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ευαίσθητους τομείς, όπως αυτοί της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

Κυρίως, όμως, αυτή τη φορά, είχαμε αποφασίσει να έχουμε μαζί μας σε μια παράλληλη συνεδρίαση και τους υπουργούς μας των Υποδομών. Πράγμα που σημαίνει ότι εξειδικεύτηκαν μια σειρά από πολύ σημαντικά projects υποδομών, τα οποία θέλουμε να υποστηρίξουμε το επόμενο διάστημα. Αναφέρομαι:

  • Σε σιδηροδρομικές διασυνδέσεις Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς-Βάρνας-Ρούσε.

  • Στη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Βελιγραδίου που πρέπει να επιταχυνθεί και θα επιταχυνθεί ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα.

  • Σε μια σειρά από ενεργειακά έργα, όπως ο αγωγός IGB και ο Κάθετος Διάδρομος.

  • Στην ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα στην αναβάθμιση των λιμανιών μας, στη Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης, αλλά και των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.

Με δυο λόγια, οι Υπουργοί μας έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο, το οποίο αφορά –επιτρέψτε μου την έκφραση- έναν μεταφορικό δακτύλιο, έναν δακτύλιο συνδυασμένων μεταφορών και διασυνδεσιμότητας στην περιοχή της Βαλκανικής, που συνδέει τις τέσσερις χώρες και που δίνει –θα έλεγα- έναν ιδιαίτερα αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή μας. Η σιδηροδρομική και οδική διασύνδεση, ιδίως η διασύνδεση των λιμανιών μας, παρακάμπτοντας τα Στενά στα Δαρδανέλια, αλλά και η προοπτική ενός κοινού θεσμικού πλαισίου, ενός κοινού εταιρικού σχήματος που θα διαχειριστεί την κατασκευή και τα έσοδα από αυτούς τους νέους αυτοκινητόδρομους και νέους σιδηρόδρομους, δίνει μια ιδιαίτερη αναπτυξιακή προοπτική και γεωπολιτική δυναμική στην περιοχή, καθώς, ας μην ξεχνάμε, τα Βαλκάνια βρίσκονται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και μπορούν να έχουν μια ιδιαίτερη σημασία το επόμενο διάστημα.

Θέλω, λοιπόν, για μια ακόμη φορά, να ευχαριστήσω τον Σέρβο Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και την Πρωθυπουργό της Ρουμανίας για τις συνομιλίες μας.

Θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας ένα νέο δυναμικό μέλλον για την περιοχή των Βαλκανίων, αρκεί να έχουμε όραμα και πίστη στις δυνάμεις μας, όραμα για την περιοχή μας, πίστη στις δυνάμεις μας και καμιά φορά να τολμάμε. Να τολμάμε να κάνουμε βήματα προόδου, ακόμα και αν χρειαστεί πολλές φορές αυτά τα βήματα να τα κάνουμε κόντρα στο ρεύμα.

Με αυτά τα βήματα, όμως, μόνο μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για τα ευρωπαϊκά Βαλκάνια, για Βαλκάνια δημοκρατικά που δεν θα ταλανίζονται από τους κάθε λογής εθνικισμούς, από τη φοβικότητα, την εσωστρέφεια ή την αδράνεια, αλλά θα είναι σταθερά προσανατολισμένα στη συνανάπτυξη και τη συνεργασία.

Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις ευχαριστώ θερμά τους φιλοξενούμενους σήμερα, εδώ στη Θεσσαλονίκη, τον Σέρβο Πρόεδρο και τους δύο Πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Και να δώσω τον λόγο στον Πρόεδρο της Σερβίας, τον Αλεξάνταρ.

Η σημασία της Συνόδου

Οι περιφερειακές εξελίξεις, όπως είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, θέματα ασφαλείας, το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο συντονισμός, ενόψει της Συνόδου των 16+1 (Κίνα+χώρες Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων) που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια στις 7 Ιουλίου και της Διάσκεψης του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 10 Ιουλίου, καθώς και έργα υποδομών/μεταφορών/ενέργειας, βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της 4ης Τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας.

Είναι η 4η Σύνοδος μετά από αυτές της Βάρνας, του Βελιγραδίου και του Βουκουρεστίου και σταδιακά η Τετραμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας θεσμοθετείται ως ένα κρίσιμο διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια που προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την συνανάπτυξη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Μέσα και από αυτή τη Σύνοδο αναβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως διπλωματικό και οικονομικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, ο συντονισμός μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής καθίσταται όλο και πιο σημαντικός μετά και τη νέα θετική δυναμική που δημιουργούν στην περιοχή οι τελευταίες εξελίξεις, όπως:

-Η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

-Η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ενωσης-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια

-Η απόφαση για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία το 2019

και η συμφωνία Βουλγαρίας- ΠΓΔΜ.

-Η προώθηση σημαντικών έργων μεταφορών/υποδομών/ενέργειας στα Βαλκάνια (πχ σύναψη συμφωνιών Ελλάδας-Βουλγαρίας με την στήριξη της ΕΕ, για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, καθώς και σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης-Βάρνας).

Ο συντονισμός μεταξύ των χωρών της περιοχής καθίσταται όλο και πιο σημαντικός.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)