to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:41 | 14.02.2019

Πολιτική

Η συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προτάσεων αναθεώρησης του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν στο σύνολό τους, είτε από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών είτε ακόμα και από την αυξημένη πλειοψηφία περισσότερων από 180 βουλευτών.

Συγκεκριμένα:

- Υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, που υπερβαίνει κατά πολύ τους 180 βουλευτές, οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 32), για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 62), για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) και για τις ανεξάρτητες αρχές (άρθρο 101Α).

- Υπερψηφίστηκαν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους (άρθρο 3), για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου (άρθρα 13, 33 και 59), για την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών (άρθρο 21), για την κατοχύρωση εργασιακών και συλλογικών ελευθεριών (άρθρο 22), για την κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα (άρθρο 28), για την υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού (άρθρο 37), για την καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας (άρθρο 84), για την καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73) και δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία (άρθρο 44), για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου Ελληνισμού (άρθρο 54), για την καθιέρωση προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας μετά από τρεις βουλευτικές περιόδους (άρθρο 56) και για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση (άρθρο 102).

Από τις συμπληρωματικές προτάσεις που υπέβαλαν ή υποστήριξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις για την κατοχύρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (άρθρο 5), την εισαγωγή της αρχής της επιείκειας και την κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος (άρθρο 25), την αναπλήρωση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας (άρθρο 38), την επέκταση των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές (άρθρο 96), τον ορισμό του συστήματος περιφερειακής οργάνωσης και την προστασία των νησιωτικών και ορεινών περιοχών (άρθρο 101).

Η διαδικασία θα συνεχιστεί μετά από ένα μήνα, οπότε θα διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια, επί των διατάξεων που συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών σ' αυτή την πρώτη ψηφοφορία.

 

Η συζήτηση

Η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος έκλεισε το πρωί της Πέμπτης με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων.

Στο επίκεντρο των διαφωνιών μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων βρέθηκαν, κυρίως, το άρθρο 32 που αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και για το οποίο έχουν καταθέσει προτάσεις τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, καθώς και το άρθρο 16 που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ένα ακόμα σημείο αιχμής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ήταν εκ νέου η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής, από την παρούσα Βουλή, ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, άποψη την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η ΝΔ, υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο και με την οποία συντάσσεται και η ΔΗΣΥ.

Γ. Κατρούγκαλος: Θεσμική συνέπεια

Όπως προαναφέραμε, η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος, καθώς και η αλλαγή του άρθρου 16, ώστε να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστήμιων, ήταν στο επίκεντρο των τελευταίων τοποθετήσεων των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων, που έκλεισαν, το πρωί της Πέμπτης, τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, επέμεινε στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων.

«Η Αναθεώρηση του Συντάγματος επιδιώκει τη μεσολάβηση του εκλογικού σώματος και διαρκή συναίνεση για αυτό δεν θέλει μικρή πλειοψηφία, αλλά σύμπτωση των απόψεων των δύο Βουλών. Αυτό σημαίνει ότι προσανατολισμός και κατεύθυνση πρέπει να συμπίπτουν και στις δύο. Όταν μιλάμε για κατεύθυνση μιλάμε για την ανάγκη αιτιολογίας για την αλλαγή της διάταξης και τον προσανατολισμό που θα έχει», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Υπεραμυνόμενος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για θεσμική συνέπεια. «Εμείς, επειδή εξασφαλίσαμε την επιστροφή της κανονικότητας στη χώρα και βρισκόμαστε σε περιβάλλον συντεταγμένο, θέλουμε να έχουμε και θεσμική συνέπεια. Γι' αυτό το περιεχόμενο των προτάσεών μας αποτελούν τομή για την εμβάθυνση του δημοκρατικού και κοινωνικού χαρακτήρα της αναθεώρησης για μια καλύτερη δημοκρατία και καλύτερο κοινωνικό κράτος», ανέφερε.

Έμφαση έδωσε ο κ. Κατρούγκαλος στην πρόταση της ΝΔ για αναθεώρηση του άρθρου 16, χαρακτηρίζοντας ανακρίβειες τα όσα υποστήριξε, χθες, ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Αμερική. «Ο μεγάλος όγκος στην Αμερική παίρνει δάνεια για να σπουδάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για βαρύ θεσμικό και ιστορικό προνόμιο, αλλά και ευθύνη που έχει η σημερινή Βουλή για να προχωρήσει σε μια ευρεία, τολμηρή και χρήσιμη Αναθεώρηση και δεν θα περιοριστεί σε μικροκομματικές αντιλήψεις, έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας.

«Εμείς θεωρούμε ότι η ψήφος που θα δώσουμε θα είναι υπό την καθιερωμένη έννοια ότι η παρούσα Βουλή διαπιστώνει την ανάγκη αλλά και καθορίζει ποιες διατάξεις θα αναθεωρηθούν και αναθέτουμε στην επόμενη Βουλή ελεύθερα, με τη διαμεσολάβηση του λαού, να τις διαπλάσει αυτές τις διατάξεις», τόνισε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «Αν ίσχυε η πρωτοφανής και καινοφανής άποψής σας ότι η πρώτη δεσμεύει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων γιατί να υπάρχουν δύο Βουλές; Η ίδια Βουλή θα ολοκλήρωνε τότε τη διαδικασία. Εμείς ψηφίζουμε και δικές σας προτάσεις, η χώρα όμως και το Σύνταγμα δεν έχει αυτές μόνο ανάγκη. Πρέπει να αρθούμε στο ύψος του προνομίου που μας έλαχε να αναθεωρήσουμε το Σύνταγμα και να ψηφίσετε έστω και με πλειοψηφία 151, ώστε να δοθεί η δυνατότητα βελτίωσης της χώρας και του λαού. Μην την κρατήσετε καθηλωμένη. Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και όχι στο ύψος μιας μικροκομματικής και ιδεοληπτικής αντίληψης».

«Η στάση μας κατά την ψηφοφορία θα είναι βασισμένη στη λογική ότι η επόμενη Βουλή, που είναι Αναθεωρητική, δεν θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αναθεωρεί διατάξεις με 151 ψήφους», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, και πρόσθεσε: «Η επόμενη Αναθεωρητική Βουλή δεν πρέπει να είναι αδέσμευτη, αλλά πρέπει να αναζητήσει λύσεις μέσα από συναινέσεις. Για αυτό το κείμενο του Συντάγματος που θα ισχύσει πρέπει να διεκδικηθεί με τη πλειοψηφία των 180 ψήφων».

«Δεν θα αρνηθούμε την ψήφο μας στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που ενισχύουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, όμως, απορρίπτουμε τη λογική του να χρησιμοποιεί το Σύνταγμα ως εργαλείο που μοιράζει χρήματα», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

Αλ. Τσίπρας: Η ΝΔ παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του ΠτΔ

Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε την Τετάρτη τις προτάσεις της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως «η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί την κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και από την πρώτη στιγμή εμείς την αντιμετωπίσαμε ως τέτοια». Παράλληλα, κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι αποφεύγει επιμελώς να τοποθετηθεί στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει εκ νέου τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα: «Οι κυβερνήσεις που παίρνουν τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής δεν είναι «κουρελού», είναι κυβερνήσεις που παίρνουν την εμπιστοσύνη των εκλεγμένων του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουν ορίζοντα τετραετίας», επισήμανε και πρόσθεσε: «Εμείς, λοιπόν, παιχνίδια δε παίζουμε. Βλέπουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση με θεσμική ευθύνη και όχι με βάση τη τρέχουσα πολιτική συγκυρία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ: 

Η παρούσα Βουλή δεσμεύει και την επόμενη Βουλή

Η παρούσα Βουλή δεσμεύει και την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης του Συντάγματος όπως αποφάσισε η Ολομέλεια. Η κρίσιμη πολιτική απόφαση ελήφθη ύστερα από συζήτηση και κατά πλειοψηφία, την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια αποφάσισε ότι τα ψηφοδέλτια θα καταρτιστούν από τα κόμματα όπως τα ίδια επιθυμούν. Έτσι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνει δεσμευτικά και το περιεχόμενο της αναθεώρησης και εφόσον ψηφιστεί από την πλειοψηφία στην πρόταση της παρούσας Βουλής προς την επόμενη Βουλή θα περιλαμβάνεται και η δεσμευτικότητα.

Υπέρ ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απείχαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Γ. Κατρούγκαλος: Συνταγματική Αναθεώρηση δημοκρατική, που θα ενισχύει τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα

Την ανάγκη να επιδείξουν όλα τα κόμματα υπευθυνότητα ώστε να καταλήξουν σε μια Συνταγματική Αναθεώρηση μέσα από ευρύτατες συναινέσεις, τόνισε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Πρέπει να αποφύγουμε τα διαδικαστικά τεχνάσματα, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια ώστε να έχουμε μια Αναθεώρηση του Συντάγματος όχι κουτοπόνηρη, αλλά δημοκρατική, φιλελεύθερη και κοινωνική, με ενίσχυση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «κρίσιμες και με προοδευτικό πρόσημο» τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, τα δημοψηφίσματα και το διακριτό ρόλο Εκκλησίας-Κράτους.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο άρθρο 110 επανέλαβε την άποψη ότι και οι δύο Βουλές είναι Αναθεωρητικές και ότι η πρώτη Αναθεωρητική Βουλή προσδιορίζει και την κατεύθυνση των αναθεωρητέων άρθρων και δεσμεύει την επόμενη Βουλή.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «άτοπο», «συνταγματικά ανόητο» και «απολύτως ανεύθυνο» την αντίθετη άποψη που εξέφρασε ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε: «Θα καθιστούσε πολιτικό παίγνιο την Αναθεώρηση αυτή η άποψη. Ο συνταγματικός νομοθέτης θέλει αυξημένες και ευρύτερες πλειοψηφίες για να υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις στη διάρκεια του χρόνου και παρεμβολή του εκλογικού σώματος για να δώσει το τελικό αποτέλεσμα στην επόμενη Βουλή. Δεν μπορεί να είναι απολύτως χωρίς κατεύθυνση η απόφαση της πρώτης Βουλής. Δεν μπορεί άλλα να λέει η πρώτη Βουλή και άλλα η επόμενη».

Ακόμα, σχολιάζοντας την υπερψήφιση από τη ΝΔ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32, που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «πονηριά της ΝΔ που έφθασε το πολιτικό παίγνιο στα άκρα» (διαβάστε αναλυτικά).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)