to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:12 | 04.12.2017

Διεθνή

Στην τελική φάση η απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ- Αντιδράσεις από άλλα κράτη

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στην οριστική φάση της απόφασης για ενδεχόμενη μεταφορά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε σήμερα ο στενός του συνεργάτης Τζάρεντ Κούσνερ, πράγμα που θα θεωρηθεί από τους Παλαιστίνιους μοιραίο πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία.


Ο αμερικανός πρόεδρος «αναλύει ακόμη σειρά γεγονότων και όταν θα έχει λάβει την απόφασή του, θα θελήσει να την ανακοινώσει ο ίδιος» δήλωσε ο γαμπρός του ρεπουμπλικάνου επιχειρηματία κατά τη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή. «Και θα φροντίσει να την ανακοινώσει την κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια του «Saban Forum» που οργανώθηκε από το think tank Brookings Institution στην Ουάσινγκτον.

Θεωρητικά, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Τραμπ θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι αύριο εάν θα ανανεώσει, όπως έχουν κάνει όλοι οι προκάτοχοί του και ο ίδιος μία πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο, μία ρήτρα εξαίρεσης στον νόμο που προβλέπει από το 1995 την εγκατάσταση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Ή αν δίνει το πράσινο φως για την μεταφορά, όπως υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ομως, σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Τραμπ μπορεί να περιμένει μέχρι την Τετάρτη για να εκφωνήσει ομιλία για το θέμα, ενδεχόμενο που δεν διαψεύσθηκε από τον Τζάρεντ Κούσνερ.

Αντιφατικές πληροφορίες έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά πολλοί παρατηρητές περιμένουν από τον Τραμπ να κηρύξει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ, χωρίς να φθάσει μέχρι την άμεση μεταφορά εκεί της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής.

Μία απόφαση συμβολική, αλλά εκρηκτική: σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, η οποία θα «κατέστρεφε την ειρηνευτική διαδικασία», την οποία ο Τραμπ «είναι αποφασισμένος να υπηρετήσει» και μάλιστα αναθέτοντας την αποστολή επανεκκίνησής της στον Τζάρεντ Κούσνερ.

 

Σιγή ασυρμάτου 

Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να αποκλεισθούν από τον ρόλο του μεσολαβητή, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Σάεμπ Ερεκάτ, ενώ οι ισλαμιστές της Χαμάς απείλησαν με νέα Ιντιφάντα.

Το Ισραήλ θεωρεί την «ιερή πόλη» «αιώνια και ενοποιημένη» πρωτεύουσά του, αλλά οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι η πρωτεύουσα του δικού τους κράτους που θα προκύψει από την ειρηνευτική διαδικασία.

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ούτε την προσάρτηση του ανατολικού της τομέα κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967.

Ο Μαχμούντ Αμπάς προσπάθησε να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για να βαρύνει στην αμερικανική απόφαση. Συνομίλησε με τους προέδρους της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «για να τους εξηγήσει τους κινδύνους που ενέχει κάθε απόφαση μεταφοράς της πρεσβείας ή αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ».

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε πρόσφατα ότι θέλει «να δώσει μία ευκαιρία στην ειρήνη» πριν σκεφτεί την μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Αλλα ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς, ο οποίος αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε πρόσφατα ότι η μεταφορά αποτελεί σοβαρό ενδεχόμενο.

Η απόφαση του Τραμπ θα θέσει άρα σε μειονεκτική θέση τον Τζάρεντ Κούσνερ; Ο σύζυγος της Ιβάνκα, 36 ετών, ο δημόσιος λόγος του οποίου είναι σπάνιος, φρόντισε κατά τη σημερινή του ομιλία να δώσει όσο το δυνατόν λιγότερα στοιχεία για την «στρατηγική» του ώστε να επιτύχει εκεί όπου τόσες αμερικανικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει παταγωδώς: στην επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε», αρκέσθηκε να πει σήμερα επαιρόμενος για την ομάδα του που έχει καταφέρει να επιβάλει σιγή ασυρμάτου ως προς τις προθέσεις του, την ώρα που ο πρόεδρος και πεθερός του δεν έχει υποστηρίξει μέχρι στιγμής τη λύση των δύο κρατών. Ούτε έδωσε καμία πληροφορία για την χρονική στιγμή κατά την οποία υπολογίζει να παρουσιάσει ένα «ειρηνευτικό σχέδιο».

Ο Τζάρεντ Κούσνερ συνδέεται στενά με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και άφησε να εννοηθεί ότι θα ποντάρει στους άλλους αραβικούς παράγοντες στην περιοχή.

«Η δυναμική της περιοχής παίζει ένα σημαντικό ρόλο που κρύβει ευκαιρίες» διότι «πολλές χώρες θέλουν το ίδιο πράγμα, οικονομικές ευκαιρίες και ειρήνη για τον λαό τους».., εξήγησε. «Βλέπουν τις τοπικές απειλές και πιστεύω ότι βλέπουν ότι το Ισραήλ, ο ιστορικός τους εχθρός, έχει στην πραγματικότητα γίνει φυσικός τους σύμμαχος», είπε αναφερόμενος σε ένα κοινό μέτωπο κατά του Ιράν ή στην τζιχαντιστική απειλή.

Τα λόγια του ακούστηκαν σαν ηχώ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στο «Saban Forum» επέλεξε να επαναλάβει τα λόγια του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου που συνέκρινε το ιρανικό καθεστώς με τη ναζιστική Γερμανία...

 

Η Ιορδανία έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής συνεργασίας εν όψει της ανακοίνωσης της απόφασης του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με ιορδανική διπλωματική πηγή, στόχος του Αμάν είναι «να συζητηθούν τρόποι για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μίας τέτοιας απόφασης που σημαίνει συναγερμό και προκαλεί ανησυχία».

«Τελικά μπορεί να πλήξει όλες τις προσπάθειες για την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας και ενέχει πολύ υψηλό κίνδυνο να προκαλέσει αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και μουσουλμανικές κοινότητες στη Δύση», προειδοποίησε η ιορδανική διπλωματική πηγή.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας είναι ο τοποτηρητής των μουσουλμανικών ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ, γεγονός που καθιστά το Αμάν εξαιρετικά ευαίσθητο σε οποιαδήποτε μεταβολή του καθεστώτος της πόλης.


Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου απευθύνει νέα προειδοποίηση

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα ενεθάρρυνε τον φανατισμό και τη βία και δεν θα υπηρετούσε την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, επανέλαβε την Κυριακή ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, απευθύνοντας νέα προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ που οργανώθηκε στην Ουάσινγκτον, ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και ανώτερος σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, γνωστοποίησε την Κυριακή ότι ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στην τελική φάση της διαδικασίας λήψης της απόφασής του για την ενδεχόμενη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

«Είναι λυπηρό το ότι ορισμένοι επιμένουν να γίνει αυτό το βήμα χωρίς να λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και του κόσμου ολόκληρου», σχολίασε ο Άχμεντ Άμπντουλ Γάιτ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Κάιρο.

Ο Άμπντουλ Γάιτ πρόσθεσε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε επαφή με τις παλαιστινιακές αρχές και τις αραβικές χώρες για να υπάρξει συντονισμένη αραβική αντίδραση αν ο πρόεδρος Τραμπ δώσει εντολή να μεταφερθεί η αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Θεωρητικά, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να αποφασίσει σήμερα Δευτέρα εάν θα εφαρμόσει ξανά, όπως έκαναν—κάθε έξι μήνες—όλοι οι προκάτοχοί του αλλά και ο ίδιος τον Ιούνιο, την ειδική ρήτρα αναστολής της ισχύος ενός νόμου του 1995 που προέβλεπε τη μετεγκατάσταση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Ή αν θα δώσει το πράσινο φως για τη μεταφορά της, όπως είχε εξαγγείλει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί μια τέτοια απόφαση (...) Δεν θα υπηρετήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα, αντίθετα θα τροφοδοτήσει τον φανατισμό και τη βία», έκρινε ο Άμπντουλ Γάιτ. Η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ «θα ωφελήσει μόνο τη μία πλευρά, την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία τάσσεται εναντίον της ειρήνης», συνέχισε ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις που είχε διατυπώσει σε μια ανακοίνωση που είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο του οργανισμού το Σάββατο.

Το Ισραήλ θεωρεί «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του την Ιερουσαλήμ, όμως οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται.

Η διεθνής κοινότητα δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, ούτε την προσάρτηση του ανατολικού της τμήματος που καταλήφθηκε το 1967.

Αντίθετη και η Τουρκία

Η επίσημη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ θα προκαλούσε "καταστροφή" και θα οδηγούσε σε μια νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Μποζντάγ είπε ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ έχει καθοριστεί από διεθνείς συνθήκες και η διατήρησή του είναι σημαντική για την ειρήνη στην περιοχή.

"Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και του Όρους του Ναού έχουν καθοριστεί από διεθνείς συμφωνίες. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ για να προστατευθεί η ειρήνη στην περιοχή", τόνισε. Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας "θα άνοιγε τον δρόμο για νέες συγκρούσεις, νέες διαμάχες, για περισσότερη αστάθεια στην περιοχή, για απρόβλεπτα γεγονότα", συνέχισε.

Σύμφωνα εξάλλου με τον Μποζντάγ, το μέτρο αυτό "δεν θα έδινε κανένα πλεονέκτημα στο Ισραήλ, σε άλλες χώρες ή στην περιοχή" και το μόνο που θα έκανε θα ήταν "να σύρει την περιοχή στον δρόμο μιας νέας καταστροφής".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)