to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:50 | 20.05.2016

Πολιτική

Στην τελική ευθεία για το Eurogroup: Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους (ενημέρωση)

Συνεχίζεται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης - Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει το Σάββατο και η ψήφισή του αναμένεται την Κυριακή - Πρόοδο στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, διαπιστώνει ο Γ. Ντάισελμπλουμ - Όλες οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση


Ξεκίνησε χτες και συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση  για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται σε τροπολογία οι διατάξεις για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικών αποκλίσεων.
 

Το ποσόν της επόμενης δόσης για την Ελλάδα θα είναι προφανώς μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, σχεδόν διπλάσιο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία επικαλείται πληροφορίες από πρόσωπο που συμμετέχει τις διαπραγματεύσεις.

Ευελιξία στο ζήτημα του ελληνικού χρέους ζήτησε από τους Ευρωπαίους ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, κατόπιν της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, στο περιθώριο της συνόδου των G7, στην Ιαπωνία.


 

Οι εξελίξεις και οι δηλώσεις των προηγούμενων ημερών:

  • Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι δεν θα υπάρξει άλλη κρίση σε σχέση με την Ελλάδα. Ο Σόιμπλε είπε επίσης ότι ο υψηλός βαθμός μεταβλητότητας και νευρικότητας που παρατηρείται στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι δικαιολογεί η τρέχουσα κατάσταση και οι οικονομικές εξελίξεις.

Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη για την περιεχόμενο του τελευταίου νομοσχεδίου με τα εναπομείναντα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι ο προθάλαμος της εξόδου από το πρόγραμμα», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, κατά την ενημέρωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που ψηφίζεται την Κυριακή.Οι υπουργοί ενημέρωσαν τους βουλευτές και για το περιεχόμενο των διατάξεων, αλλά και για τη δύσκολη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε με τους θεσμούς, με χαρακτηριστική, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, τη φράση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ότι «αυτή η διαπραγμάτευση ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων πέντε χρόνων». «Είναι τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα», ανέφεραν οι οικονομικοί υπουργοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ριζική λύση για το χρέος προτείνει το ΔΝΤ,  όπου προβλέπεται η επιμήκυνση έως το 2040 της περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου των δανείων, που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, καθώς και τη σταδιακή αποπληρωμή των δανείων αυτών τις επόμενες δεκαετίες έως το 2080.

Με την πρόταση φέρεται να διαφωνεί ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε, λέγοντας μάλιστα πως όσο είναι ο ίδιος στη θέση του υπ. Οικονομικών, δεν θα περάσουν οι προτάσεις του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο γερμανός ΥΠΟΙΚ φέρεται να δήλωσε ότι "με αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξει" μία τέτοια εξέλιξη.

Αποφασισμένος να μεταφέρει ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους στο 2018 ώστε να αποφύγει μια απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου πριν από τις εκλογές στην Γερμανία, το φθινόπωρο το 2017, εμφανίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Handelsblatt» η οποία επικαλείται εμπιστευτική επιστολή που διαβίβασε ο κ. Σόιμπλε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου. 

 

«Δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη» είναι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας- πακέτο ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου, δήλωσε από τις Βρυξέλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Από την πλευρά του, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε στο Bloomberg πως δεν είναι βέβαιαη η επίτευξη οριστικής συμφωνίας στις 24/5.
 

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η βιωσιμότητα του χρέους στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup στις 24/5H πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος καθώς και η πρόοδος των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων το Eurogroup της 24/5 σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης.

 
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat o «κόφτης»

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που έγινε τη Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, οριστικοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, η μορφή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, ο οποίος θα ενεργοποιείται μόνο εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τις παρεμβάσεις στους κωδικούς των εσόδων και των δαπανών, για τους οποίους -σημειώνεται- η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίζει. Η έκδοση ΠΔ αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από την ίδια τη συμφωνία, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στην περίπτωση που το ΠΔ δεν εκδοθεί, τότε μόνο θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης με δυνατότητα παρέμβασης σε όλους τους κωδικούς, με εξαίρεση τους κωδικούς που αφορούν ευαίσθητες περιοχές. Τυχόν ενεργοποίηση του μηχανισμού αφορά μόνο δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, θα βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία της Eurostat και όχι σε μελλοντικές εκτιμήσεις και θα αφορά επίσης σε συγκεκριμένο ύψος προσαρμογής για συγκεκριμένες αποκλίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να παρεμβαίνει εγκαίρως προκειμένου να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους και να μην χρειάζεται ενεργοποίηση του μηχανισμού, αποφασίζοντας έτσι η ίδια για το μίγμα πολιτικής που θα αποτρέπει και θα προλαμβάνει αποκλίσεις.

Κλείσιμο της αξιολόγησης - Αποκατάσταση της σταθερότητας

Στη ύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στο επίκεντρο βρέθηκε και η επικείμενη κρίσιμη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτό που επιδιώκει η Αθήνα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου είναι ένα σαφές σχέδιο στη βάση της απόφασης της προηγούμενης συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο θα αποκαθιστά τη σταθερότητα στη χώρα και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, με πρόσφατη συνέντευξή του στη Real News, τονίζει ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2017 και εμφανίζεται πεπεισμένος ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Σημειώνει επίσης ότι η ρύθμιση του χρέους θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών προς την ελληνική οικονομία.  Το μήνυμα πως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος στο Eurogroup στις 24 Μαΐου η Ελλάδα γυρίζει σελίδα σε ένα νέο κεφάλαιο, έστειλε ο Νίκος Παππάς στο πλαίσιο των επαφών του με εκπροσώπους μεγάλων παγκοσμίως επενδυτικών ομίλων στη Νέα Υόρκη.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο «κόφτης» θα θεσμοθετηθεί, αλλά θα παραμείνει ανενεργός. Δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί το 2017, καθώς το πλεόνασμα δίνει αισιοδοξία για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ από το 2018 στόχος είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης να εκτονώσουν τη δημοσιονομική πίεση, όπως υπογράμμισε. 

Πιθανή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ο οποίος δηλώνει σίγουρος πως ο έκτακτος μηχανισμός δεν θα τεθεί σε λειτουργία, καθώς η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβίσι, τονίζει ότι μια συμφωνία θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους, που πρέπει να ελαφρυνθεί.

Για επίδειξη υποκρισίας και κουτοπονηριάς κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου τη Νέα Δημοκρατία, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τη δήλωση  Ντομπρόβσκις ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους (αντί να προχωρήσει σε μέιωση δαπανών, βλέπε νέες περικοπές). Το Μαξίμου καλεί με ανακοίνωση του τη ΝΔ να παρουσιάσει τη δική της πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση που δεν άλλη από την περικοπή μισθών και συντάξεων.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)