to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:14 | 24.05.2021

Διεθνή

Η απάντηση του Μινσκ για την πτήση της Ryanair - Συνεδριάζει η Ε.Ε. για κυρώσεις

Στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ θα τεθεί το θέμα της εκτροπής και του εξαναγκασμού σε προσγείωση στο Μινσκ αεροσκάφους της Ryanair - Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιρλανδικής εταιρείας έκανε λόγο για κρατική αεροπειρατεία αλλά και για ενδεχόμενη παρουσία πρακτόρων της KGB στο αεροδρόμιο του Μινσκ


Τη "φωτιά" της κρατικής αεροπειρατείας πίσω από τον... τεχνητό καπνό που δημιούργησε η Λευκορωσία για να οδηγήσει σε αναγκαστική προσγείωση το αεροπλάνο της Ryanair σε Λευκορωσικό έδαφος και να συλλάβει τον Ρόμαν Προτάσεβιτς (και τη σύντροφό του), αποκάλυψε τη Δευτέρα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιρλανδικής εταιρείας.

Ο CEO της Ryanair, Michael O'Leary μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ιρλανδίας, κάνοντας λόγο για κρατική αεροπειρατεία, αλλά και για παρουσία πρακτόρων στο αεροδρόμιο του Μινσκ. Εκεί δηλαδή, όπου οι επιβάτες χρειάστηκε να περιμένουν για ώρες μέχρι να απογειωθούν εκ νέου για το Βίλνιους της Λιθουανίας, που ήταν και ο αρχικός τους προορισμός όταν αναχωρούσαν από την Αθήνα, το πρωί της Κυριακής.

"Ήταν μία περίπτωση κρατικής αεροπειρατείας", είπε ο CEO της εταιρείας, ενώ υποστήριξε πως "φαίνεται ότι η πρόθεση των αρχών ήταν να βγάλουν από το αεροπλάνο έναν δημοσιογράφο και το άτομο που το συνόδευε". Μάλιστα, ο O' Leary είπε ότι "πιστεύουμε πως υπήρχαν κάποιοι πράκτορες της KGB στο αεροδρόμιο".

Σύμφωνα με τις αρχές της Λευκορωσίας το πλήρωμα της πτήσης της Ryanair αποφάσισε το ίδιο, "χωρίς παρέμβαση", να προσγειωθεί στο Μινσκ αφότου ενημερώθηκε για απειλή βόμβας. "Η απόφαση ελήφθη από τον κυβερνήτη (του αεροσκάφους και υπεύθυνο) του πλήρωματος "χωρίς εξωτερική παρέμβαση", δήλωσε ο 'Ιγκορ Γκόλουμπ, διοικητής της αεροπορίας.

Υπενθυμίζεται πως, ο δημοσιογράφος και φωτορεπόρτερ Ρόμαν Προτάσεβιτς συνελήφθη και κρατείται από τις αρχές της Λευκορωσίας, καθώς από το 2019 βρίσκεται στο στόχαστρο Λουκασένκο, ως υποστηρικτής της αντιπολίτευσης. Είχε βρεθεί στη χώρα μας, συνοδεύοντας την αρχηγό της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ενώ φέρεται να έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των τρομοκρατών από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Η κρατική αεροπειρατεία που οδήγησε σε αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου που πετούσε μεταξύ δύο κρατών-μελών της ΕΕ έχει πυροδοτήσει διπλωματικό θρίλερ παγκόσμιας εμβέλειας, μαζί και την οργισμένη αντίδραση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξετάζουν το ενδεχόμενο κυρώσεων προς τη Λευκορωσία.

Η γερμανική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε απόψε ότι διακόπτει τις πτήσεις της στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στο οποίο επέβαινε ένας Λευκορώσος αντιφρονών.

Η απάντηση του Μινσκ για την πτήση της Ryanair

Από την άλλη, απειλητικό email όπου -κατά τους ισχυρισμούς της- αναφέρεται η Χαμάς επικαλείται η Λευκορωσία για το περιστατικό με την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ, προκειμένου όπως φάνηκε να συλληφθεί αντιφρονών δημοσιογράφος.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας αερομεταφορών του υπουργείου Μεταφορών της Λευκορωσίας, Άρτιομ Σικόρσκι, διάβασε στη συνέντευξη Τύπου «απειλητικό email» που, όπως ισχυρίστηκε, έφθασε στις αρχές του εθνικού αερολιμένα στο Μινσκ, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι πιθανότατα τελικός στόχος ήταν ο Ρομάν Προτάσεβιτς: «Εμείς οι στρατιώτες της Χαμάς απαιτούμε κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Απαιτούμε η Ε.Ε. να πάρει πίσω την υποστήριξη που παρέχει στο Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο. Είναι γνωστό ότι συμμετέχοντες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφουν σπίτι τους με την πτήση 4978. Μια βόμβα έχει τοποθετηθεί στο αεροσκάφος. Εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μας, η βόμβα θα εκραγεί στις 23 Μαΐου πάνω από το Βίλνιους».

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη «τη σοβαρότητα» του μηνύματος, είπε ο Σικόρσκι, η πληροφορία διαβιβάστηκε... αρμοδίως. «Φανταστείτε τί θα συνέβαινε στο Βίλνιους, το αεροδρόμιο του οποίου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης», είπε ο Σικόρσκι, «εάν Θεός φυλάξει, η πληροφορία ήταν αληθινή».

Ωστόσο το ίδιο το περιεχόμενο του μηνύματος που διάβασαν οι αρχές της Λευκορωσίας εγείρει ερωτήματα, όπως το γιατί η Χαμάς να έχει μεταξύ των «αιτημάτων» της την εκεχειρία με το Ισραήλ, όταν αυτός ο υποτιθέμενος στόχος είχε ήδη επιτευχθεί δυο ημέρες νωρίτερα.

Ο ίδιος αξιωματούχος, υποστήριξε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Λευκορωσίας «δεν άσκησαν πίεση στο πλήρωμα της Ryanair στο να λάβει την απόφαση», να προσγειωθεί δηλαδή στο Μινσκ αντί στο Βίλνιους, παρότι όταν το αεροπλάνο άλλαξε πορεία βρισκόταν πολύ κοντά στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας. Υποστήριξε εξάλλου ότι  σε εκείνη τη φάση είχαν κι άλλες «επιλογές». Για παράδειγμα είπε ο Σικόρσκι, «θα μπορούσαν να πάνε στη Βαρσοβία, στο Κίεβο ή να συνεχίσουν στο Βίλνιους». Το Μινσκ βεβαίως «προσφέρθηκε» να εξυπηρετήσει... αφού το Κέντρο Ελέγχου του αεροδρομίου του, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, προσπάθησε ανεπιτυχώς να επικοινωνήσει με τα γραφεία της Ryanair στη Λιθουανία.

Στη συνέντευξη Τύπου, ωστόσο, χαρακτηριστικό είναι ότι δεν αναφέρθηκε η σύλληψη του Ρομάν Προτάσεβιτς και της φίλης του, για τους οποίους προφανώς οι «αποστολείς» του email γνώριζαν εκ των προτέρων ότι επέβαιναν στην πτήση.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Σικόρσκι οι Λευκορώσοι ελεγκτές ενήργησαν στο πλαίσιο των διεθνών κανονισμών. Όπως μάλιστα ισχυρίστηκε ο αρχηγός της Αεροπορίας, Ιγκόρ Γκολούμπ, το μαχητικό σηκώθηκε αφού το αεροπλάνο είχε στρίψει και κατευθυνόταν στο Μινσκ. Το Μινσκ ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ανοίξει ποινική έρευνα για τον ψευδή πια ισχυρισμό περί κινδύνου στην πτήση.

Απαγόρευση πτήσεων

Στο μεταξύ, η Βρετανία απαγόρευσε την είσοδο του εθνικού αερομεταφορέα της Λευκορωσίας, της Belavia, και παράλληλα συνέστησε στα βρετανικά αεροσκάφη να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Νωρίτερα και η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει όλες τις πτήσεις από και προς το έδαφός της μέσω του λευκορωσικού εναερίου χώρου. Επίσης συνέστησε στους πολίτες της να εγκαταλείψουν αμέσως τη Λευκορωσία.

Παρεμβαίνοντας κατά τηνδιάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε ότι η ενέργεια της Λευκορωσίας απηχεί την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή.

Ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε από την πλευρά του ότι οι αεροπορικές εταιρείες Lot, Wizzair, Airbaltic ήδη αποφεύγουν σε εθελούσια βάση τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Ο κυπριακός αεροπορικός όμιλος Avia Solutions Group με έδρα την Λιθουανία δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Στη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι θα προτείνει να διακοπούν όλες οι πτήσεις από την Λευκορωσία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε σήμερα εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει επίσημη απόφαση για διακοπή των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας, ανακοίνωσε το γραφείο του Ζελένσκι.

Απέλαση των Λετονών διπλωματών από το Μινσκ

Η απέλαση της διπλωματικής αποστολής της Λετονίας από το Μινσκ έγινε, σύμφωνα με τη δήλωση του Λευκορώσου υπουργού Εξωτερικών Βλαντιμίρ Μακέι, διότι ο Λετονός ομόλογός του μαζί με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας Ρίγα, αντικατέστησαν τη σημαία της Λευκορωσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου που γίνεται στην πρωτεύουσα της Λετονίας, με μια σημαία άλλη, σε κόκκινο και λευκό χρώμα.

«Ο πρσβευτής της Λετονίας θα πρέπει να φύγει εντός 24 ωρών και το υπόλοιπο προσωπικό σε 48 ώρες», είπε ο Μακέι συμπληρώνοντας ότι από την αποστολή «θα μείνει μόνο ένας για να προσέχει το κτίριο».

Στην έκτακτη Συνόδο Κορυφής που ξεκινάει σήμερα (20.30) στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο για συνέπειες και πιθανές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

Όπως μεταδίδει απ' τις Βρυξέλλες η Μαρία Ψαρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένεται να προταθούν μέτρα κατά της Λευκορωσίας, τα οποία ενδέχεται να υπάρχουν και στο κείμενο των συμπερασμάτων και τα οποία θα συνυπογράψουν όλα τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.

Η Ρωσία συνιστά ψυχραιμία

«Τασσόμαστε υπέρ του να αποτιμηθεί αυτή η κατάσταση όχι εν θερμώ, όχι με βιασύνη, αλλά στη βάση όλων των πληροφοριών που υπάρχουν», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια,

Πολύ περισσότερο, όπως πρόσθεσε, «που ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας υπογράμμισε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να ενεργήσει στο ζήτημα αυτό με διαφάνεια, την ετοιμότητα να ακολουθήσει όλους τους διεθνείς κανόνες και να εγγυηθεί την πλήρη πρόσβαση, συμπεριλαμβανομένης σε περίπτωση, που χρειαστεί, την υποδοχή διεθνών εμπειρογνωμόνων».

Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε και στη φίλη του συλληφθέντος, λέγοντας ότι οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον πατέρα της και η ρωσική πρεσβεία έχει απευθυνθεί στο ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας, ώστε, σύμφωνα με τον Σ. Λαβρόφ, «να παράσχει πληροφορίες για την πολίτη μας και να της επιτραπεί πρόσβαση των προξενικών μας Αρχών».

****

Αρ. Πελώνη: Να υπάρξουν συνέπειες γι' αυτή τη συμπεριφορά

«Η Ελλάδα έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή αυτή την πράξη κρατικής αεροπειρατείας, που δεν έχει προηγούμενο. Είναι αδιανόητο αυτό που έγινε. Προφανώς θα συζητηθεί στη Σύνοδο. Πρέπει να υπάρχουν συνέπειες γι' αυτή τη συμπεριφορά» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σε συνέντευξή της.

Η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα και να εμφανιστεί ενωμένη απέναντι σε αυτό το πολύ σοβαρό περιστατικό, το οποίο αγγίζει θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ζητήματα αρχής για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί η Ε.Ε. να κάνει πίσω σε αυτά τα ζητήματα» πρόσθεσε.

Aλ. Τσίπρας: Η Λευκορωσία να σεβαστεί τη διεθνή νομοθεσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η αναγκαστική προσγείωση ενός εμπορικού αεροπλάνου από την Λευορωσία και η κράτηση ενός δημοσιογράφου είναι ξεκάθαρα μη αποδεκτά. Όλοι οι επιβάτες πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα και η ΕΕ να πιέσει την Λευκορωσία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δ. Παπαδημούλης: Οι αρχές της Λευκορωσίας οφείλουν να απελευθερώσουν άμεσα τον δημοσιογράφο Roman Protasevich

Ν. Φίλης: Η ελευθερία του Τύπου και η ασφάλεια των δημοσιογράφων είναι στο στόχαστρο πολλών εξουσιών

«Ως γνωστόν, το αεροπλάνο απογειώθηκε από την Αθήνα και όπως φαίνεται μετέφερε ως δήθεν επιβάτες κάποιους πράκτορες του λευκορωσικού καθεστώτος. Μένει να διευκρινιστούν οι πτυχές του συμβάντος και το αν μπορούσε να έχει αποφευχθεί με κατάλληλη παρέμβαση των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών. Δεν το γνωρίζω -θα το μάθουμε όμως στο μέλλον.

Εκείνο που έχει σημασία δεν είναι να μείνουμε στην πρώτη ανάγνωση και να καταδικάσουμε απλώς το καθεστώς Λουκασένκο για το συγκεκριμένο απαράδεκτο περιστατικό. Αυτό είναι το εύκολο κι ανέξοδο. Αλλά να αντιληφθούμε ότι η ελευθερία του Τύπου και η ασφάλεια των δημοσιογράφων είναι στο στόχαστρο πολλών εξουσιών, είτε ακραία αυταρχικών είτε άλλων με δημοκρατικό προσωπείο. Ακόμα και στις ΗΠΑ για παράδειγμα, αποκαλύπτεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης του πρώην προέδρου Τραμπ είχε δώσει εντολές για παρακολούθηση επικριτικών δημοσιογράφων. Στην Ευρώπη υπήρξαν δολοφονίες, είδαμε πρόσφατα στη Μάλτα και στην Ελλάδα. Και βλέπουμε επίσης ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ντροπιαστικά κακή θέση στο ευρωπαϊκό δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, αφού κατατάσσεται στην κατηγορία «προβληματική» (δείτε τα στοιχεία εδώ). Χειρότερα από εμάς είναι μόνο η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Σερβία, η Ουκρανία, η Βουλγαρία και η Ρωσία. Παρέα διόλου κολακευτική. Ακόμα και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, που εκ των πραγμάτων δεν είχαν παράδοση στην ελεύθερη δημοσιογραφία, όπως η Λετονία, η Εσθονία, η Ρουμανία και άλλες είναι καλύτερα από την Ελλάδα. Είναι ή δεν είναι θλιβερό;

Αυτό να δούμε λοιπόν. Να δούμε πώς στην Ελλάδα νομιμοποιείται η χρηματοδότηση των ΜΜΕ από το κράτος (βλ. λίστα Πέτσα) και τι συνέπειες έχει κάτι τέτοιο. Και να δούμε επίσης πώς έχουμε φτάσει η πλειοψηφία των ΜΜΕ να μην ελέγχει την εξουσία όπως είχαμε μάθει εμείς οι δημοσιογράφοι ότι αποτελεί πρώτιστο καθήκον μας, αλλά αντίθετα να σπεύδει στην υπεράσπισή της μόλις στις εκπομπές ακουστεί κάτι επικριτικό για την κυβέρνηση».

ΚΚΕ: Δεν μπορεί να κρυφτεί το σχέδιο ΗΠΑ και ΕΕ να παρέμβουν ωμά στα εσωτερικά της Λευκορωσίας

«Το σχέδιο των ΗΠΑ και της ΕΕ να παρέμβουν ωμά στα εσωτερικά της Λευκορωσίας δεν μπορεί να κρυφτεί απ’ την απαράδεκτη ενέργεια της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair  στο Μινσκ. Πάει πολύ αυτές οι δυνάμεις να παριστάνουν τους “ευαίσθητους” για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, όταν είναι οι ίδιοι που έχουν διαμορφώσει ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο που, στο όνομα της “καταπολέμησης της τρομοκρατίας”, προβλέπει τέτοιες πρακτικές, τις οποίες έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα στο παρελθόν, ενώ τώρα για τα δικά τους συμφέροντα ακολουθούν την υποκριτική τακτική “δύο μέτρα και δύο σταθμά”.

Για τα σχέδιά τους αξιοποιούν τη γνωστή “καραμέλα” των “ανθρωπίνων δικαιωμάτων” που και στο παρελθόν αποτέλεσε το πρόσχημα για δεκάδες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Δεν διστάζουν μάλιστα, όπως έκαναν και στην περίπτωση της Ουκρανίας, να στηρίζουν ακόμα και νεοναζιστικές οργανώσεις που βαφτίζουν “ακτιβιστές”, ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκαν σχέδια πραξικοπήματος στη Λευκορωσία, με την εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων που έφταναν μέχρι και τη δολοφονία του εκλεγμένου προέδρου, θυμίζοντας επεμβάσεις  σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι απλά συμμετέχει, αλλά πρωτοστατεί σ’ αυτό το σχέδιο, υιοθετώντας όλα τα απαράδεκτα προσχήματα, συνεπικουρούμενη απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Μοναδικός υπεύθυνος για να επιλέξει το μέλλον του και να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του είναι ο ίδιος ο λαός της Λευκορωσίας, χωρίς ξένες επεμβάσεις, που υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες».

ΟΗΕ: Η αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ ενδέχεται να παραβιάζει τη Σύμβαση του Σικάγο για την Πολιτική Αεροπορία

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για την κατά τα φαινόμενα εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροπλάνου της εταιρείας Ryanair στη Λευκορωσία.

Σε ανάρτηση στο Twitter ο ICAO αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή ενδέχεται να παραβιάζει τη Σύμβαση του Σικάγο για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία, του 1944, με την εφαρμογή της οποίας είναι επιφορτισμένη αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ που εδρεύει στο Μόντρεαλ.

Η Σύμβαση του Σικάγο έχει ως στόχο την προώθηση της ειρηνικής χρήσης της πολιτικής αεροπορίας.

ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία ζητά «διεθνή έρευνα» για την «εξαναγκαστική προσγείωση» του αεροσκάφους

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «σοβαρό και επικίνδυνο συμβάν» την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ, τονίζοντας ότι απαιτείται διεθνής έρευνα για το επεισόδιο αυτό.

«Οι λευκορωσικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή του πληρώματος και όλων των επιβατών στο Βίλνιους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

«Παρακολουθούμε στενά την εξαναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία του αεροπλάνου της Ryanair που πετούσε από την Αθήνα για το Βίλνιιους και την καταγγελόμενη κράτηση του αντιπολιτευόμενου Ρομάν Προτασέβιτς», πρόσθεσε.

Γερμανία: Ζητά εξηγήσεις από τη Λευκορωσία

Η Γερμανία ζήτησε από τη Λευκορωσία να δώσει «αμέσως» εξηγήσεις γιατί διέταξε ένα αεροσκάφος της Ryanair που κατευθυνόταν στη Λιθουανία να προσγειωθεί στο Μινσκ.

«Χρειαζόμαστε μια άμεση εξήγηση από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας για την εκτροπή της πτήσης, που βρισκόταν εντός της ΕΕ, και τη φερόμενη σύλληψη ενός δημοσιογράφου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίγκελ Μπέργκερ.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας, στο αεροσκάφος επέβαινε ο αντιφρονών μπλόγκερ Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Μινσκ.

Πολωνία: «Κρατική τρομοκρατία» την εκτροπή αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ - Έρευνα από την πολωνική εισαγγελία

«Καταδικάζω με τον εντονότερο τρόπο τη σύλληψη του Ρομάν Προτάσεβιτς από τις αρχές της Λευκορωσίας, μετά την εκτροπή μιας επιβατικής πτήσης της Ryanair. Αυτό το πράγμα είναι εγκληματική, κρατική τρομοκρατία», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ο ίδιος ανέφερε πως ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συζητηθεί αύριο Δευτέρα, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία.

Ο γενικός εισαγγελέας της Πολωνίας διέταξε τη διενέργεια έρευνας για την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροπλάνου της Ryanair στο Μινσκ, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος.

"Ο γενικός εισαγγελέας διέταξε έρευνα για την προσγείωση του αεροπλάνου της Ryanair στο Μινσκ. Το πιθανότερο είναι η έρευνα να συμπεριλάβει και μια σειρά από βήματα σε διεθνές επίπεδο", δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Το αεροπλάνο ήταν καταχωρισμένο στην Πολωνία και ως εκ τούτου η υπόθεση εμπίπτει στην πολωνική νομοθεσία, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Πάβελ Τζαμπλόνσκι.

"Αναμένουμε πως η αντίδραση της ΕΕ θα είναι ισχυρή και άμεση", είπε ο υφυπουργός στο Ρόιτερς καθώς οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν για επιπλέον κυρώσεις εις βάρος της Λευκορωσίας στη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός RMF, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι η πολωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να ζητήσει από τον εθνικό της αερομεταφορέα, την LOT, να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει.

Εκπρόσωπος της LOT δήλωσε ότι η αεροπορική εταιρεία εξετάζει την αλλαγή της πορείας των πτήσεών της πάνω από την Λευκορωσία, περιλαμβανομένων των δρομολογίων προς τη Μόσχα και το Μινσκ, αλλά ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Γαλλία: «Απαράδεκτη» η εκτροπή του αεροσκάφους

Η Γαλλία κατήγγειλε την «απαράδεκτη» εκτροπή, από τις αρχές της Λευκορωσίας, ενός αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ένας Λευκορώσος αντιφρονών και ζήτησε να δοθεί μια απάντηση από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

«Η εκτροπή, από τις λευκορωσικές αρχές, μιας πτήσης της Ryanair είναι απαράδεκτη. Είναι αναγκαίο να δοθεί μια ισχυρή και ενιαία απάντηση των Ευρωπαίων», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Όλοι οι επιβάτες της πτήσης, μεταξύ των οποίων και οι πιθανοί Λευκορώσοι αντιπολιτευόμενοι, πρέπει να επιτραπεί χωρίς καθυστέρηση να φύγουν από τη Λευκορωσία», πρόσθεσε.

Λιθουανία: Ζητά «σθεναρή διατλαντική αντίδραση»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, ο Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, γνωστοποίησε χθες ότι συζήτησε με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ την εκτροπή στο Μινσκ αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε δρομολόγιο με προορισμό το Βίλνιους και ζήτησε να υπάρξει σθεναρή αντίδραση από μέρους της Δύσης για την ενέργεια αυτή, την οποία χαρακτήρισε άνευ προηγουμένου.

«Στη διάρκεια της συζήτησης» τονίστηκε «ότι αυτό το άνευ προηγουμένου συμβάν πρέπει να συναντήσει σθεναρή διατλαντική αντίδραση», ανέφερε ο κ. Λάντσμπεργκις σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Λιθουανοί εισαγγελείς έχουν αρχίσει να διενεργούν ποινικής φύσης έρευνα για τον εξαναγκασμό του Boeing 737 να προσγειωθεί στο Μινσκ, γνωστοποίησε η γενική εισαγγελία στο Βίλνιους.

Η έρευνα αφορά πειρατεία αεροσκάφους για «τρομοκρατία» και παραβίαση διεθνών συνθηκών, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της γενικής εισαγγελίας.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε τόνισε σε δημοσιογράφους νωρίτερα ότι οι αρχές επρόκειτο να πάρουν καταθέσεις από πολλούς από τους επιβάτες στο αεροσκάφος της Ryanair. «Αυτό το άνευ προηγουμένου συμβάν πρέπει να ερευνηθεί διεξοδικά», σημείωσε η κυρία Σιμονίτε στο αεροδρόμιο της λιθουανικής πρωτεύουσας, όπου συναντήθηκε με επιβάτες του αεροπλάνου.

Βρετανία: Να σταματήσουν οι πτήσεις πάνω από την Λευκορωσία μετά την «αεροπειρατεία»

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου ζήτησε σήμερα από τις πολιτικές αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν να πετούν πάνω από τη Λευκορωσία, μετά την αναγκαστική εκτροπή επιβατικού αεροσκάφους της Ryanair έπειτα από εντολή του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο και τη σύλληψη αντιφρονούντα δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό.

Η Λευκορωσία έστειλε χθες Κυριακή καταδιωκτικό της Πολεμικής Αεροπορίας της να αναχαιτίσει το Boeing 737 της Ryanair το οποίο κατευθυνόταν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, και επικαλούμενη την ύπαρξη βόμβας στο αεροσκάφος, το ανάγκασε να προσγειωθεί στο Μινσκ. Εκεί συνέλαβε τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς.

“Πρέπει να σταματήσουμε τις πτήσεις αεροσκαφών πάνω από τη Λευκορωσία”, δήλωσε ο Τομ Τάγκενχαντ μιλώντας στο Times Radio.

“Πρόκειται για μια ενέργεια αεροπειρατείας, σε συνδυασμό με εκβιασμό, η οποία τελικά συνδέεται με απαγωγή”, κατήγγειλε ο ίδιος.

Ρωσία: «Σοκαριστική» η αντίδραση της Δύσης

Η Ρωσία χαρακτήρισε «σοκαριστικές» τις κατηγορίες της Δύσης εναντίον της Λευκορωσίας, μετά την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ όπου συνελήφθη αντιφρονών δημοσιογράφος.

«Είναι σοκαριστικό που η Δύση χαρακτηρίζει «σοκαριστικό» το περιστατικό στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», σχολίασε σήμερα στο Facebook η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, καταγγέλλοντας ότι στο παρελθόν δυτικές χώρες έχουν επιδοθεί «σε απαγωγές, αναγκαστικές προσγειώσεις αεροσκαφών και παράνομες συλλήψεις».

«Είτε θα πρέπει να θεωρούν τα πάντα σοκαριστικά: από την αναγκαστική προσγείωση το αεροπλάνου του προέδρου της Βολιβίας στην Αυστρία έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, ως την αναγκαστική προσγείωση λευκορωσικού αεροσκάφους που μετέφερε ακτιβιστές κατά των κινητοποιήσεων στην πλατεία Μαϊντάν στην Ουκρανία μόλις 11 λεπτά μετά την απογείωσή του. Είτε δεν θα πρέπει να σοκάρονται από αντίστοιχες συμπεριφορές άλλων», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Η αντίδραση της Αθήνας

Η εμπλοκή της Ελλάδας ανάγκασε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί μέσω του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στο Twitter ότι «η αναγκαστική προσγείωση επιβατικού αεροπλάνου για τη σύλληψη δημοσιογράφου είναι μια σοκαριστική πράξη άνευ προηγουμένου. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Η αυριανή Σύνοδος πρέπει να τοποθετηθεί και να αυξήσει την πίεση στην Λευκορωσία. Αρκετά».

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας ανέφερε «το ΥΠΕΞ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με το αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους και προέβη σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Πρωταρχικό μας μέλημα η ασφάλεια όλων των επιβατών».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες. Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη.

Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Roman Protasevich, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή.

Ο κ. Protasevich ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα.

Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής.

Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες.

Η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Δένδιας έχει προγραμματισμένο ταξίδι στη Ρωσία για αύριο, Δευτέρα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Η Μόσχα αποτελεί σταθερό σύμμαχο του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ, avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)