to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:35 | 04.02.2020

Πολιτική

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θέλουν να κληθεί ως «ύποπτη» στην προανακριτική η Τουλουπάκη

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου υπέβαλλε γραπτό αίτημα και αμέσως πήρε το λόγο ο Πλεύρης, ο οποίος ζήτησε να ακυρωθεί η προηγούμενη πράξη κλήτευσης και να εκδοθεί νέα


ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζητούν να μην κληθεί η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ως μάρτυρας, αλλά ως ύποπτη! Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου υπέβαλλε γραπτό αίτημα και αμέσως πήρε το λόγο ο Πλεύρης, ο οποίος ζήτησε να ακυρωθεί η προηγούμενη πράξη κλήτευσης και να εκδοθεί νέα. H πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, ο οποίος αναρωτήθηκε αν η επιτροπή που κάλεσε τον Φρουζή ως μάρτυρα σκέφτεται αν θα καλέσει την εισαγγελέα ως κατηγορούμενη! Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές η επίθεση κατά της εισαγγελέος, Ε. Τουλουπακη από την πλευρά Λοβέρδου γίνεται τώτα μέσω Γκεγκερογλου και Πλεύρη αφού έχασε κατά κράτος σε όλες τις προηγούμενες προσπάθειες να την βγάλει από την μέση (αίτηση εξαίρεσης, αίτηση ολομέλεια; Συμβουλίου Εφετών κοκ). 

Το «παρών» στην Προανακριτική Επιτροπή δίνει αυτή την ώρα, το πρώην μέλος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, Κωνσταντίνος Ράνος, ο οποίος με τις καταθέσεις του στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς κατήγγειλε ζημία του Δημοσίου και αθέμιτες παρεμβάσεις των πρώην υπουργών Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου και Άδωνη Γεωργιάδη.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Documento, κατά τον κ. Ράνο, επί υπουργίας Λοβέρδου, η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 527,7 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να βαραίνει τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο μάρτυρας της Προανακριτικής φέρεται να είχε ενημερώσει τον στενό συνεργάτη του υπουργού, Όθωνα Χαραλαμπάκη, τονίζοντας ότι η κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη ήταν 810 ευρώ, γεγονός που την τοποθετούσε στην υψηλότερη θέση στην ΕΕ. «Το αντίστοιχο ποσό στην Πολωνία είναι 120 ευρώ και είναι η χαμηλότερη δαπάνη στην ΕΕ. Η δαπάνη στην Ελλάδα είναι σχεδόν 7πλάσια της αντίστοιχης στην Πολωνία» κατέθεσε.

«Επενέβαινε ο υπουργός»

Σύμφωνα με το Documento, η επίμαχη κατάθεση εκθέτει ακόμη περαιτέρω τον Ανδ. Λοβέρδο, αφού σύμφωνα με τον μάρτυρα η τιμολόγηση των φαρμάκων δεν τελούνταν με τον νόμιμο τρόπο. Δηλαδή, δεν γινόταν με βάση το μ.ο. των τριών χαμηλότερων τιμών φαρμάκων στην Ευρώπη. «Αυτό που υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνει η επιτροπή δεν γινόταν. Η επιτροπή δεν ασχολήθηκε ποτέ με το πρακτικό θέμα να αναζητήσει τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης. Στην επιτροπή πάντα ερχόταν κάποιο χαρτί με τις τιμές την τελευταία στιγμή. Τις τιμές τις προετοίμαζε πρόσωπο με τα στοιχεία Νικόλαος Μανίας (σ.σ. εξίσου μάρτυρας της Προανακριτικής, τον οποίο ο Αν. Λοβέρδος υποστήριζε ότι δεν τον γνώριζε) ο οποίος ήταν υπάλληλος των φαρμακοβιομηχανιών, δεν πληρωνόταν από το υπουργείο. Αυτό που σας περιγράφω τώρα ήταν μια γενικευμένη κατάσταση την οποία θέλω να εκθέσω. Στην πράξη δηλαδή δεν γινόταν ποτέ αναζήτηση των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης» σημείωσε ο κ. Ράνος, κάνοντας παράλληλα λόγο για «εξωθεσμικά κριτήρια» τιμολόγησης, αφού τις τιμές φαρμάκων διαμόρφωναν -σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις του κ. Ράνου- οι φαρμακευτικές.

«Ντου» Γεωργιάδη

Η κατάθεση του Κων. Ράνου φέρνει σε δύσκολη θέση και τον Αδ. Γεωργιάδη, καθώς περιγράφει ευθείες του πρώην υπουργού στο έργο της επιτροπής. «Το έτος 2014 επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη είχε ληφθεί απόφαση να μη γίνει αύξηση κανενός φαρμάκου σε επικείμενη τότε έκδοση δελτίου τιμών. Κατά τη συνεδρίαση εγώ ως μέλος της ΕΤΦ διατύπωσα τις ενστάσεις μου καθώς αντιλήφθηκα ότι υπήρχε εισήγηση για αύξηση τιμών σε 30 φάρμακα παρά την απόφαση που είχε ληφθεί» υποστήριξε, με τα συγκεκριμένα φάρμακα να συγκαταλέγονται στο περιβόητο Harvard Project, τη διαδικασία προώθησης των φαρμάκων της Novartis μέσω των πολιτικών προσώπων και των κρατικών λειτουργών που βρίσκονταν στην επιρροή της, τους οποίους αποκαλεί «engaged», δηλαδή εμπλεκόμενους μαζί της. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε ότι σε διάστημα δέκα μηνών το ελληνικό υπουργείο Υγείας έπρεπε να βάλει στην ελληνική αγορά (παρά τις απαγορεύσεις πάντα) δέκα νέα φάρμακα.

Κατά τα λεγόμενά του, ο κ. Ράνος πρότεινε να μη συμπεριληφθούν τα επίμαχα τριάντα φάρμακα στην απόφαση, ζητώντας σχετική ψηφοφορία. «Έγινε ψηφοφορία και κατά πλειοψηφία (μειοψηφούντων των εκπροσώπων των φαρμακοβιομηχάνων) έγινε δεκτή η άποψή μου» αφηγήθηκε, προσθέτοντας: «Τη στιγμή εκείνη ένας σύμβουλος του τότε υπουργού Υγείας από ό,τι θυμάμαι ο Χαράλαμπος Καραθάνος, ο οποίος δεν ήταν τότε μέλος της ΕΤΦ, επικοινώνησε προφανώς με τον υπουργό και στην ουσία τον ειδοποίησε να κατέβει».

«Ρεζιλεύεις την Επιτροπή»

Κι όντως, μετά από λίγη ώρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέβηκε. «Αμέσως κατέβηκε ο υπουργός και εισήλθε στον χώρο όπου συνεδρίαζε η ΕΤΦ. Ο υπουργός κάθισε δίπλα στον πρόεδρο της επιτροπής και ζήτησε να μάθει από τον πρόεδρο τι έγινε και αφού ενημερώθηκε για το θέμα που είχα θέσει σε ψηφοφορία, απευθύνθηκε σε όλα τα μέλη της επιτροπής λέγοντας ότι επιθυμεί να περάσει το συγκεκριμένο δελτίο τιμών αυτούσιο ως είχε παρουσιαστεί στην επιτροπή διότι την επομένη όπως ισχυρίστηκε είχε συνάντηση με την τρόικα και δεν ήθελε καμία εκκρεμότητα. Ο υπουργός γνώριζε το θέμα της αύξησης των τιμών γι’ αυτά τα 30 φάρμακα περίπου. Τον ενημέρωσα και εγώ και ο πρόεδρος ότι έγινε σχετική ψηφοφορία και είχε ληφθεί ήδη απόφαση για τη μη αύξηση των 30 αυτών περίπου φαρμάκων» εξιστόρησε και κατέληξε λέγοντας: «Ο υπουργός τότε είπε “θα ξαναψηφίσουμε”. Του είπα ότι ρεζιλεύει την επιτροπή και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του έκανα παρατήρηση γιατί δεν αντιδρούσε. Τότε ο υπουργός είπε “ψηφίζουμε πάλι, ποιος είναι με τον Ράνο και ποιος είναι με εμένα;”. Τότε όλα τα μέλη της επιτροπής εκτός από εμένα ψήφισαν υπέρ της άποψης του υπουργού».

Καλούνται ως μάρτυρες στην προκαταρκτική Ξένη Δημητρίου και Μαρία Παπασπύρου

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», θα κληθούν ως μάρτυρες στην Επιτροπή η πρ. πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και η πρ. γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Η πρόταση για την κλήση των δύο μαρτύρων αναμένεται να κατατεθεί από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα στη συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Επισημαίνεται ότι η Ξ. Δημητρίου και η Μ. Παπασπύρου είναι τα δύο πρόσωπα που μπορούν να πιστοποιήσουν ή να καταρρίψουν τους ισχυρισμούς Αγγελή για πολιτικές παρεμβάσεις στη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)