to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:33 | 26.03.2022

Διεθνή

Στην Πολωνία ο Μπάιντεν: Αποκάλεσε «χασάπη» τον Πούτιν ο οποίος «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά τη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα, έκανε αναφορά στις εγγυήσεις ασφάλειας και άμυνας που προσφέρει στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ το άρθρο 5 της Συμμαχίας


Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε "χασάπη" τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι η Μόσχα έχει αλλάξει τη στρατηγική της στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία μετά την δήλωση της Μόσχας ότι θα επικεντρωθεί στην πλήρη "απελευθέρωση" της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονμπάς.

"Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουν αλλάξει", απάντησε ο Μπάιντεν στη Βαρσοβία όπου βρίσκεται σε έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν η Ρωσία έχει αλλάξει τη στρατηγική της.

Στη συνέχεια , ο Μπαίντεν, για πρώτη φορά ανέφερε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρέπει να είναι πλέον ηγέτης της χώρας του.

«Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», ανέφερε στο τέλος της ομιλίας του φανερώνοντας μια εντελώς νέα αμερικανική προσέγγιση αν αναλογιστεί κανείς πως ουδέποτε Αμερικανός αξιωματούχος δεν έχει αξιώσει απομάκρυνση του Πούτιν από την εξουσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στρέφοντας το βλέμμα του στον Ρωσικό λαό είπε πως «δεν είναι εχθρός» και πως ποτέ δεν προσπάθησαν να καταστρέψουν τη Ρωσία. «Προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία, να αλλάξουμε τα πράγματα αλλά η Μόσχα δεν έδειξε καμία διάθεση σε αυτές τις πρωτοβουλίες, επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη βία και την παραπληροφόρηση», είπε.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί είπε πως είναι «το μόνο πράγμα που θα αποτρέψει τον Πούτιν» και προέβλεψε πως η ρωσική οικονομία θα μειωθεί στο ήμισυ μέσα στα επόμενα χρόνια και σύντομα δεν θα βρίσκεται στις ισχυρότερες του κόσμου.

Προσπάθησε να «μαζέψει» τη δήλωση ο Λευκός Οίκος

"Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν κάλεσε για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, όταν είπε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία»", έσπευσε να διευκρινίσει λίγο αργότερα ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ούτε για αλλαγή καθεστώτος», επισήμανε ο αξιωματούχος, μετά την ομιλία Μπάιντεν στη Βαρσοβία.

«Ιερή» δέσμευση το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά τη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα, έκανε αναφορά στις εγγυήσεις ασφάλειας και άμυνας που προσφέρει στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ το άρθρο 5 της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o Τζο Μπάιντεν είπε ότι θεωρεί την εγγύηση αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ βάσει του άρθρου 5 μεταξύ των κρατών-μελών ως «ιερή» δέσμευση.

Επίσης, αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναγνώρισε ότι η Πολωνία αναλαμβάνει «σημαντική» ευθύνη για την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο. Πρόσθεσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να βοηθήσει στη μείωση αυτού του βάρους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι η μάχη "μεταξύ της δημοκρατίας και της απολυταρχίας" θα είναι μακρά και ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται "στο πλευρό" της Ουκρανίας. "Αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί σε λίγες ημέρες ή μήνες. Πρέπει να οπλιστούμε για μια μακρά μάχη ενώπιον μας", είπε ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στο παλάτι της Βαρσοβίας, προτού διαβεβαίωσει τους Ουκρανούς: "Βρισκόμαστε στο πλευρό σας".

Η απάντηση του Κρεμλίνου

«Τα νέα σχόλια που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στενεύουν το περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου απέρριψε στη συνέχεια και το σχόλιο που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», λέγοντας πως οι Ρώσοι επιλέγουν ποιος θα είναι ο ηγέτης τους.

Ερωτηθείς σχετικά με το σχόλιο του Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στο Reuters: «Δεν εναπόκειται στον Μπάιντεν να αποφασίσει. Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκλέγεται από τους Ρώσους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)