to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στην περιφέρεια ψηφίζουμε για κυβέρνηση

Δεν συνιστά υπερβολή ο ισχυρισμός ότι κάθε περιφέρεια αποτελεί μια μικρή κυβέρνηση.


Η μάχη για τις περιφέρειες και ειδικά για την περιφέρεια Αττικής αναδεικνύεται σε κεντρικό κόμβο. Όχι μόνο λόγο της λειτουργίας, των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων που μια περιφέρεια κατέχει. Αλλά και γιατί αναφερόμαστε στην περιφέρεια που συγκεντρώνει το 40% του πληθυσμού της χώρας. Η νέα διοίκηση της περιφέρειας Αττικής ή θα συνεχίσει να αποτελεί οργανικό μέρος της πολιτικής που διαλύει τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας ή θα σταθεί σύμμαχος στον αγώνα για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Τα διακυβεύματα της συγκεκριμένης μάχης πολλά. Έχουμε μπροστά μας το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Η δημόσια περιουσία αντιμετωπίζεται ως άλλος ένας πόρος για την ανάκαμψη της κερδοφορίας και όχι σαν ένα πολύτιμο αγαθό για τις κοινωνικές ανάγκες. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια περιφερειακή αρχή που μαζί με τα κινήματα στις γειτονιές θα μπλοκάρει την ιδιωτικοποίηση αγαθών όπως το νερό και το ρεύμα. Μια αρχή που δεν θα επιτρέψει το ξεπούλημα και την τσιμεντοποίηση του Ελληνικού. Μία αρχή που θα δώσει την μάχη για τα αυτονόητα, ενάντια σε όλους αυτούς που δεν ντρέπονται να πουλήσουν και να μπαζώσουν ακόμα και τις παραλίες.

Ενάντια στην γενικευμένη επίθεση που ζουν η νεολαία και ο κόσμος της εργασίας μία αριστερή περιφερειακή διοίκηση θα μπορέσει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης και αναδιανομής. Οι πόροι που διαχειρίζεται η περιφέρεια παρέχουν τεράστιες δυνατότητες για την υλοποίηση πολιτικής με άξονα τις κοινωνικές ανάγκες. Πολιτικής ενάντια στην ανεργία με πρόσβαση σε αναβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες. Προγράμματα δηλαδή σε αντίθεση με τις σημερινές πολιτικές που αντί για θέσεις εργασίας δημιουργούν «πεντάμηνα» προγράμματα μέσω ΜΚΟ.

Προγράμματα που απλά ανακυκλώνουν την ανεργία και διαλύουν τις εργασιακές συνθήκες για το σύνολο των εργαζομένων. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε επίσης ότι με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο που ψήφισαν οι μνημονιακές δυνάμεις προβλέπεται η γενίκευση της ενοικιαζόμενης εργασίας ακόμα και στα δημόσια έργα. Το καθεστώς Σγουρού, μαζί με τους εργολάβους φίλους του, έχουν κρατήσει μία θέση και για εμάς στην Ελλάδα της ανάπτυξης, τη θέση του δούλου.

Τέλος ένα πραγματικό φιλέτο για τους εργολάβους είναι και η διαχείριση απορριμμάτων. Τα σκουπίδια αποτελούν μία από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις παγκοσμίως. Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης που επιχειρείται σήμερα θα ενισχύσει λύσεις όπως η καύση και άρα θα υποβαθμίσει την ουσιαστική ανακύκλωση, αφού η ανακύκλωση θα στερεί «πολύτιμη ύλη» (πλαστικό, χαρτί). Η συγκεκριμένη λύση θα δημιουργήσει ακόμα χειρότερες συνθήκες για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων, ενώ παράλληλα θα επιφέρει τεράστια αύξηση στο κόστος. Τα τέλη μπορεί να αυξηθούν ακόμα και 300% μέσα από την διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Αν κάποιος μας θεωρεί υπερβολικούς ας σκεφτεί απλά για λίγο τα διόδια…

Η Νέα Δημοκρατία συμμετέχει στις περιφερειακές εκλογές;

Στην μάχη των περιφερειακών εκλογών διακυβεύονται τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Στην πραγματικότητα δεν δίνουμε απλά μια μάχη ενάντια στην σημερινή διοίκηση. Δίνουμε μία μάχη ενάντια σε ένα αυταρχικό καθεστώς, μία μάχη για την δημοκρατία.

Μία μάχη ενάντια στα συμφέροντα των εργολάβων, των μεγάλων ΜΜΕ και των τραπεζών. Σε αυτή τη μάχη λοιπόν δεν είναι τυχαίο που ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας είναι αόρατος. Γιατί ο πραγματικός υποψήφιος είναι ο Σγουρός. Υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του Μπόμπολα του Λάτση και πολλών άλλων. Ο Σγουρός αποτελεί ένα «κάστρο» που το σημερινό σύστημα εξουσίας θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει. Θα κάνει τα πάντα γιατί έχοντας στα χέρια τους την περιφέρεια μεταξύ άλλων θα μπορούν να μπλοκάρουν πρωτοβουλίες που θα παίρνουν οι δημοτικές αρχές που δεν βρίσκονται στο νεοφιλελεύθερο κυβερνητικό πλαίσιο.


Αν οι εκλογές ήταν παράνομες, θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο;

Η προεκλογική διαδικασία για την περιφέρεια Αττικής διεξάγεται σε καθεστώς ημιπαρανομίας. Καμία δημόσια διαδικασία ενημέρωσης για τις αρμοδιότητες και την λειτουργία της περιφέρειας. Κανένας ουσιαστικός δημόσιος διάλογος για τις θέσεις των περιφερειακών παρατάξεων. Είναι κατανοητό ότι το σύστημα εξουσίας δεν επιθυμεί να γνωρίζουν οι πολίτες τις επιλογές, τα διλλήματα αλλά και τις δυνατότητες που έχει μπροστά της η νέα περιφερειακή αρχή.

Αν μπορούσαν να ακυρώσουν τις εκλογές και απλά η κυβέρνηση να διορίσει τον επόμενο περιφερειάρχη θα το είχαν ήδη κάνει. Δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν τους πέρασε από το μυαλό. Η δημοκρατία είναι εχθρός τους. Η δημοκρατία είναι επικίνδυνη για τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Κατανοούμε απολύτως γιατί οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ / εργολάβοι / μεγαλομέτοχοι τραπεζικών ομίλων, που βλέπουν την δημόσια περιουσία ως άλλη μια ευκαιρία για κέρδη, φοβούνται τις εκλογές που έρχονται. Έχουν δίκιο να τις φοβούνται γιατί ξέρουν ότι η νέα περιφερειακή αρχή με την παράταξη «Δύναμη Ζωή» δεν θα λογοδοτεί σε αυτούς. Ξέρουν ότι νίκη της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν θα σημαίνει απλά αλλαγή προσώπων, αλλά μια νέα δημοκρατική διοίκηση με πραγματική συμμετοχή των κινημάτων και κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ας κάνουμε τον φόβο τους πραγματικότητα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)