to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:57 | 05.04.2021

Πολιτική

Το φταίξιμο στον ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει ο Στ. Πέτσας για την έντονη αποδοκιμασία του στην Πάτρα - Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Αχαΐα

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στην Αχαΐα λόγω της αιφνιδιαστικής απόφασης να ανασταλεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Έντονη αποδοκιμασία του Στ. Πέτσα χθες το πρωί κατά την άφιξή του στο Δημαρχείο Πατρών - Την διαμαρτυρία των εμπόρων στήριξαν και οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ - Διαμαρτυρίες «κατευθυνόμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ» (ξανα)βλέπει ο Στ. Πέτσας


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των εμπόρων μετά την αναθεώρηση της απόφασης σχετικά μετο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη. 

Όπως ανέφερε το ΑΠΕ το πρωί του Σαββάτου: Σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της Covid-19 που πραγματοποιήθηκε χθες, και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές ΠΕ και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου, αναφέρει η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.

Στην Πάτρα κατέφτασε χθες το πρωί ο υφ. Εσωτερικών Στ. Πέτσας, όπου πλήθος του εμπορικού κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από το Δημαρχείο επί της οδού Μαιζώνος για να διαμαρτυρηθεί για την αιφνιδιαστική απόφαση που αφορά και την αχαϊκή πρωτεύουσα. Με αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν τον Στ. Πέτσα έμποροι και σωματεία της Πάτρας: 

(βίντεο tempo24)

Πάλι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής οι έμποροι της Πάτρας βρίσκονταν στους δρόμους της πόλης, ενώ η συγκέντρωση διαμαρτυρίας μεταφέρθηκε έξω από το Επιμελητήριο επί της οδού Ρήγα Φεραίου, καθώς ο Στ. Πέτσας συμμετείχε σε συνάντηση φορέων.

Ο Στ. Πέτσας έκανε λόγο για κατευθυνόμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρίες, ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση συζήτησε μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς και βρήκε λύση στηρίζοντας όσες επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές.

«Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο δημιουργείτε αυτή την ταλαιπωρία στους εμπόρους και όχι αν θα καλύψετε με ένα χιλιάρικο το τεράστιο κόστος που θα υποστούν», σχολίασε ο Σ. Φάμελλος.

Στο πλευρό εμπόρων και σωματείων της Πάτρας βρέθηκαν και οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου 

Η δήλωση των βουλευτών Αχαΐας: 

«Ενώσαμε και εμείς σήμερα τις φωνές μας για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή των μικρομεσαίων εμπόρων και επιχειρηματιών της Αχαΐας, με αφορμή τη σύσκεψη του Υπουργού κ. Πέτσα με τους παραγωγικούς φορείς του νομού μας στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αχαΐας και θέμα τις κυβερνητικές παλινωδίες για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά το πέρας της συνάντησης του κ. Πέτσα με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής μας, το λιανεμπόριο στην Αχαΐα είναι πιθανόν να ανοίξει τελικά από Δευτέρα με τη μέθοδο του click away.

To άνοιγμα του λιανεμπορίου στο Νομό Αχαΐας, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της τήρησης αυστηρών υγειονομικών μέτρων, αποτελεί μια πρώτη νίκη των μικρομεσαίων εμπόρων και επιχειρηματιών της Αχαΐας. Το επόμενο βήμα, ενόψει της επανεκκίνησης, είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων εμπόρων και βιοτεχνών για να καταστεί και ουσιαστικά εφικτό το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί –έστω και τώρα- ότι οι έμποροι δεν διαθέτουν άλλο απόθεμα ρευστότητας και βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Οφείλει επίσης να αντιληφθεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνθλίβονται από την σώρευση χρεών, μετά από μία χρονιά βαθιάς ύφεσης και καταβαράθρωσης του τζίρου τους, ως συνέπεια των απαράδεκτων, αλλοπρόσαλλων και αντιφατικών κυβερνητικών αποφάσεων.

Αν η κυβέρνηση επιμείνει στις ίδιες πολιτικές που έχουν προκαλέσει την ασφυξία στην αγορά, δημιουργώντας όρους μαζικής εκκαθάρισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πραγματικού αδιεξόδου για τους εκατοντάδες χιλιάδες καταστηματάρχες και τους εργαζόμενούς τους, θα μας βρει πάλι απέναντί της.

Οι μικρομεσαίοι εμποροβιοτέχνες δικαιούνται και απαιτούν ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση και έγκυρη τεκμηρίωση για τις αποφάσεις της»

(φωτ. tempo24)

Αντιδράσεις από την ειρωνική κίνηση Πέτσα

Μετά την συνάντηση που είχε ο υφ Εσωτερικών Στ. Πέτσας με τον δήμαρχο Πατρέων, φορείς και εμπόρους, καθώς και εξ αιτίας των αποδοκιμασιών που τον «περίμεναν» στην αχαϊκή πρωτεύουσα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέχρι το βράδυ η κυβέρνηση να ανακοινώσει άνοιγμα το λιανεμπορίου και στην Πάτρα με την μέθοδο του clickaway. Ανοιχτό παρέμεινε και το ενδεχόμενο ενίσχυσης των εμπόρων και της εστίασης στην περιοχή λόγω της μεγάλης διάρκειας αναστολής της λειτουργίας τους. 

Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας αναφέρει: 

«Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με μία αιφνιδιαστική ακατανόητη και αδικαιολόγητη απόφαση αναιρέθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου για Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη που μόλις την Τετάρτη είχε αναγγελθεί.

Ο Εμπορικός κόσμος βιώνει έναν άνευ προηγουμένου εμπαιγμό και εξευτελισμό. Είμαστε πάνω από 3 μήνες κλειστοί με κρατική εντολή και χωρίς καμία στήριξη. Βρισκόμαστε σε απόγνωση και χωρίς πλέον άλλες αντοχές.

Σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε έξαρση της πανδημίας αποδεικνύοντας το αυταπόδεικτο ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού. Πληρώνει όμως βαρύ τίμημα με την καταστροφή χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

• Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης και άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους.

- Ζητάμε από τους Βουλευτές της Αχαΐας, την Περιφέρεια, τον Δήμο και το Επιμελητήριο να πάρουν σαφή θέση για να μην επιτραπεί η μετατροπή της Πάτρας σε νεκρή πόλη.
- Ζητάμε άμεση οικονομική στήριξη και ενίσχυση για το διάστημα που έχουμε παραμείνει κλειστοί, αποζημίωση για αδιάθετα εμπορεύματα και για την μείωση του τζίρου το 2020.
- Ζητάμε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με νοσηλευτικό προσωπικό επίταξη του ιδιωτικού τομέα και επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος.

- Καλούμε τους συναδέλφους και όλους τους φορείς της πόλης σε μαζική κινητοποίηση τηρουμένων των αποστάσεων και όλων των υγειονομικών μέτρων κατά την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα την Κυριακή 4/4 
στις 9:00 π.μ. έξω από το Δημαρχείο
στις 10:00 π.μ .έξω από το Επιμελητήριο

- Όλοι την Δευτέρα το πρωί στις 9:00 στα καταστήματα μας χωρίς προσωπικό με φώτα και την πόρτα μας ανοιχτή , με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας χωρίς να εξυπηρετούμε καταναλωτές. Αναρτούμε το αφισάκι – κηδειόχαρτο του Συλλόγου και μαύρες σημαίες.

Ως εδώ, έχουμε φωνή!

Η Πάτρα ΑΠΑΤΕΙ δεν επαιτεί!
Όχι άλλος εμπαιγμός στην μικρομεσαία επιχείρηση!»

(φωτ. patrastimes.gr)

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητά η «Ώρα Πατρών»

«Η απόφαση Παρασκευή βράδυ να μην ανοίξουν Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη δείχνει, ότι διαχείριση έχει ξεφύγει εντελώς.

Ο εμπαιγμός σε ένα πολύπαθο κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εμπόρων, εστίασης, εμποροϋπαλλήλων που είναι τρεις μήνες και πλέον με κλειστά καταστήματα και ανεπαρκή οικονομική βοήθεια, που δεν φτάνει ούτε προφανώς για την συνέχιση των επιχειρήσεων αλλά ακόμα και το ελάχιστο για την επιβίωση των οικογενειών τους.

Η κυβέρνηση έστειλε τον κ. Πέτσα στην Πάτρα να λειτουργήσει ως αμορτισέρ στις κλιμακούμενες αντιδράσεις και συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Πελετίδη.

Επειδή ο νομός και η πόλη έχει τεθεί υπό διωγμόν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η παράταξή μας Ώρα Πατρών σας καλεί να συγκαλέσετε άμεσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ει δυνατόν τη Δευτέρα 5/4/21 με τη συμμετοχή των φορέων της υγείας και των φορέων των παραγωγικών δυνάμεων της πόλης μας».

tags: Πάτρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)