to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:03 | 13.01.2021

Πολιτική

«Τροχοπέδη στη μάχη της πανδημίας η πρωτοφανής ανοργανωσιά του επιτελικού κράτους»: Στην Πάτρα ο Αλ. Τσίπρας

Επίσκεψη στην Πάτρα πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας. Επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με διοικητικούς και συναντήθηκε με τους εργαζόμενους. Συζητήσεις με καταστηματάρχες και παραγωγικούς φορείς. Συμβολική κίνηση στο μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα καθώς συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τη δολοφονία του από παρακρατικούς. Όλο το πρόγραμμα.


Στο επίκεντρο η υγειονομική και οικονομική κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα, του εμβληματικού καθηγητή που δολοφονήθηκε πριν από 30 χρόνια από τον Γ. Καλαμπόκα. Η κυβέρνηση «να σταματήσει να κινείται στη σφαίρα της επικοινωνίας, η απάντηση δεν μπορεί να είναι πως τα έχουμε κάνει όλα καλά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για πρωτοφανείς «καθυστερήσεις, ανεπάρκεια και ανοργανωσιά» εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, από την Πάτρα, όπου περιοδεύει σήμερα.

«Η πορεία του εμβολιασμού φανερώνει πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους», σημείωσε χαρακτηριστικά με αφορμή την ένταξη και των νοσοκομείων, αντί για τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα, στη διαδικασία εμβολιασμού, τονίζοντας πως «δεν είναι σε θέση ούτε να τον οργανώσει στοιχειωδώς», καθώς «άνθρωποι 85 και 90 ετών αναγκάζονται να μετακινηθούν μεγάλες αποστάσεις και να βρεθούν στα νοσοκομεία και να εμβολιαστούν».

Υπογράμμισε πως αν οι τοπικές μονάδες Υγείας και τα κέντρα Υγείας ήταν στελεχωμένα, θα μπορούσαν να αναλάβουν τον εμβολιασμό. «Αυτό είναι δουλειά της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, δεν είναι δουλειά των νοσοκομείων». «Η κυβέρνηση είχε μιλήσει για 1018 εμβολιαστικά  κέντρα  και αυτή την στιγμή λειτουργούν μόνο 144» πρόσθεσε και χαρακτήρισε «μεγάλη τροχοπέδη στην την καταπολέμηση της πανδημίας, για να ξεμπερδέψουμε με αυτόν τον βραχνά» τον ρυθμό του εμβολιασμού, την «ανοργανωσιά και την επιτελική ανικανότητα».

Τσίπρας Πάτρα

Παράλληλα, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά για τις αρχικές δεσμεύσεις για 2 εκατ. εμβολιασμούς το μήνα, ενώ όπως είπε «αυτή τη στιγμή εξ όσων γνωρίζουμε οι παραγγελίες αφορούν ένα εκατομμύριο μέχρι το Μάρτιο».
«Χθες ο κύριος Μητσοτάκης μας διαβεβαίωσε ότι από τον Απρίλη και μετά θα υπάρχει επάρκεια στα εμβόλια. Δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω, θα κριθεί από αυτό, αλλά θα κριθεί κυρίως και από την αξιοποίηση  των εμβολίων, γιατί δεν είναι μόνο το θέμα της επάρκειας. Εγώ ζήτησα να υπάρχουν και πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διασφαλιστεί αυτή η επάρκεια, αλλά μεγάλο ζήτημα είναι και ο ρυθμός του εμβολιασμού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε την ανησυχία του πως αυτή τη στιγμή ο ρυθμός είναι τόσο χαμηλός, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι μπορεί να χαθεί και ολόκληρο το 2021 χωρίς να έχει επιτευχθεί ανοσία στην κοινότητα. «Για να φθάσουμε τους στόχους που ο κ. Μητσοτάκης έθεσε πρέπει αντί για 5.000 την ημέρα να γίνονται 25 χιλιάδες εμβολιασμοί. Η αίσθηση μας είναι ότι με αυτή την ανοργανωσιά αυτό είναι κάτι άπιαστο» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Τρεις δύσκολοι μήνες

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία βρέθηκε νωρίτερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, τον αναπληρωτή διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος, τους επικεφαλής της ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Αναφερόμενος συνολικά στην πανδημία ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι θα πρέπει να είμαστε διαρκώς σε επιφυλακή, γιατί μπορεί να μην βρισκόμαστε σε φάση μεγάλης πίεσης, ωστόσο όπως οι ειδικοί προειδοποιούν υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για τρίτο κύμα και έχουμε μπροστά μας τρεις δύσκολους μήνες.

tsipras patra

Ο αρχηγός τη αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε για άλλη μια φορά την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ και  στήριξης του προσωπικού των νοσοκομείων , γιατρών και νοσηλευτών που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις δηλώσεις υπουργών που στοχοποιούν τους γιατρούς.

«Δεν αρκεί να τους χειροκροτούμε και μετά να τους ξεχνάμε, να ξεχνάμε να πληρώνουμε τις υπερωρίες τους, να βάζουμε διοικήσεις να κάνουν ΕΔΕ γιατί τόλμησαν να νοσήσουν, να τους διώκουμε και υπουργοί να ρίχνουν σε αυτούς τις ευθύνες για την ανεπάρκεια των πολιτικών αποφάσεων της ίδιας της κυβέρνησής τους» σημείωσε.

«Πρέπει να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος για να καλύψει τις ανάγκες της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Άρα χρειαζόμαστε ένα νέο αναβαθμισμένο  ΕΣΥ» πρόσθεσε.

τσιπρας πατρα

Συζητήσεις με καταστηματάρχες και εργαζόμενους στην Πάτρα

Με ιδιοκτήτες καταστημάτων στο κέντρο της Πάτρας συνομίλησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τον έντονο προβληματισμό τους για το αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν κατά την πανδημία και την οικονομική κρίση που επιφέρει, εξέφρασαν ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Οι καταστηματάρχες διατύπωσαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, την απογοήτευσή τους για τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις τους και τα αλλεπάλληλα lockdown.

Τσίπρας πάτρα

Ανάγκη για συνολική ρύθμιση ιδιωτικού χρέους και με διαγραφή

Παράλληλα, ενόψει και των συναντήσεων που έχει στην Πάτρα με παραγωγικούς φορείς της Αχαΐας και εκπροσώπους επιχειρήσεων και εργαζομένων, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη «συνολικής ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού».

«Αν ένα μέρος της κρίσης είναι το υγειονομικό και η αγωνία για το αν θα ζήσουμε, το άλλο μεγάλο μέρος είναι το οικονομικό και η αγωνία για το πώς θα ζήσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα το 2020 έγινε «αρνητική πρωταθλήτρια στην Ευρώπη» με «την χειρότερη ύφεση που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες».

Τόνισε πως πίσω από τα νούμερα της ύφεσης βρίσκονται «συμπολίτες μας  που ζουν με αγωνία για το αν θα έχουν να βγάλουν το μήνα, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες  που βλέπουν λουκέτο στα μαγαζιά τους», εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση: «η απάντηση σε όλα αυτά δεν μπορεί να είναι πως τα έχουμε κάνει όλα καλά».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στη στήριξη που απαιτείται έστω και τώρα για εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, επανέφερε την πρόταση για «επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής της» και για «μετατροπή της επιστρεπτέας ενίσχυσης σε μη επιστρεπτέα», επιμένοντας ωστόσο εμφατικά στην «ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, πάνω από 8,5 δις. ευρώ, που δημιουργήθηκε την περίοδο του κορωνοϊού».

Χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» μία τέτοια πρωτοβουλία για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, στα πρότυπα της  ρύθμισης των 120 δόσεων για μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους, «που προέβλεπε και 120 δόσεις αλλά και μερική διαγραφή του χρέους που έχει δημιουργηθεί».

Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση «να σταματήσει να κινείται στη σφαίρα της επικοινωνίας» και να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικά «μέτρα στήριξης για την οικονομία».

Σύσκεψη στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο

Με ένα λουλούδι τίμησε τη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία άφησε ένα λουλούδι, σε μια συμβολική κίνηση καθώς την Παρασκευή συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή μαθηματικού Ν. Τεμπονέρα από τον ΟΝΝΕΔίτη Γιάννη Καλαμπόκα και παρακρατικούς στην καγκελόπορτα του 3ου Λυκείου Πατρών.ΤΣΙΠΡΑΣ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ

ΤΣΙΠΡΑΣ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα:

  • 10:30 Επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Σύσκεψη με τη Διοίκηση και Διευθυντές κρίσιμων κλινικών του Νοσοκομείου στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Συνάντηση με εργαζόμενους.
  • 12:00 Σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Αχαΐας (Αίθουσα Επιμελητηρίου Αχαΐας)
  • 13:30 Συνάντηση με επιχειρηματίες της πόλης και εργαζόμενους σε κλάδους που πλήττονται από την πανδημία (Ναύτ-οικο - Ρίο)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)