to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:04 | 21.12.2022

Διεθνή

Στην Ουάσινγκτον σήμερα ο Β. Ζελένσκι - Συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά τη ρωσική εισβολή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν, θα μιλήσει στο Κογκρέσο και θα κάνει διμερείς συναντήσεις


Τόσο ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όσο και ο Λευκός Οϊκος επιβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας ταξιδεύει προς την Ουάσινγκτον, αλλά και την επικείμενη σημερινή συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν. 

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Ζελένσκι εκτός Ουκρανίας από την ρωσική εισβολή και την έναρξη του πολέμου, ο οποίος χτες, 20 Δεκεμβρίου, συμπλήρωσε 300 ημέρες. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει την παροχή περαιτέρω «σημαντικής» βοήθειας στον ουκρανικό στρατό — που θα συμπεριλαμβάνει, σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, τουλάχιστον μια συστοιχία του προηγμένου αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει κάνει πολλές συναντήσεις με ξένους ηγέτες κατά τη διάρκεια του πολέμου, είτε φιλοξενώντας τους στο Κίεβο, είτε διαδικτυακά, από το προεδρικό γραφείο του και αντιστοίχως έχει εκφωνήσει ομιλίες σε πολλά κοινοβούλια. 

Ωστόσο, η απροειδοποίητη επίσκεψή του σε μια ξένη χώρα, και δη τις ΗΠΑ, σηματοδοτεί τη σημασία της σχέσης των δύο χωρών, με τις ΗΠΑ να έχουν μάλιστα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παροχή στρατιωτικής υποστήριξης.

Απόψε το βράδυ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει επίσης στο Κογκρέσο.

Σε επιστολή της την Τρίτη, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι προέτρεψε τα μέλη του Κογκρέσου να παραστούν το βράδυ της Τετάρτης στη συνεδρίαση.

«Παρακαλούμε να είστε παρόντες για μια πολύ ιδιαίτερη εστίαση στη δημοκρατία», έγραψε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στην ενημέρωσή πριν από την επίσκεψη Ζελένσκι, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία ύψους σχεδόν 2 δισ. δολαρίων.

Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την προώθηση ενός νομοσχεδίου που θα δώσει στην Ουκρανία περισσότερα από 40 δισ. δολάρια σε πρόσθετη χρηματοδότηση για το 2023.

Όσον αφορά τις συνολικές δαπάνες για άμεση στρατιωτική υποστήριξη από την έναρξη της σύγκρουσης, οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)