to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:23 | 29.03.2013

Κοινωνία

Στην ομπρέλα του ΙΚΑ τα χρέη των Ταμείων

Υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ θα τεθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των ασφαλιστικών ταμείων, με νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει τον επόμενο μήνα στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας


Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση και την αγορά εργασίας, ότι στόχος της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης είναι να συγκεντρωθούν σε πρώτη φάση όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών και νομικών και στη συνέχεια, σε απώτερο χρόνο, να μεταφερθούν στο ΥΠΟΙΚ. «Μέσα σε ένα μεταβατικό διάστημα τριών ετών, θα προσπαθήσουμε να τις μεταφέρουμε στο χώρο του υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται ενιαία», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να μπει τέλος στη νοοτροπία που θεωρεί τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις λιγότερο σημαντικές από τις φορολογικές. «Δυστυχώς, στη χώρα μας για πολλά χρόνια το ζήτημα των οφειλών, ασφαλιστικών και φορολογικών, είχε μία διάκριση.

Ο πολίτης και η επιχείρηση έβλεπε για πολλά χρόνια αυτό το πράγμα σε διαφορετική ταχύτητα. Θεωρούσε ότι πρώτα πρέπει να ξεπληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις και μετά τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Αυτό το πράγμα τώρα τελειώνει» διαβεβαίωσε ο κ. Βρούτσης και εξήγησε: «Οταν οφείλεις στα ασφαλιστικά ταμεία ή όταν οφείλεις στη ΔΟΥ, είναι ένα και το αυτό. Η υποχρέωση είναι προς το κράτος. Δεν έχουν διαφορετικό ειδικό βάρος αυτές οι οφειλές».



Καταχρηστικές συντάξεις

Αναφερόμενος επί του νομοσχεδίου, που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση που βάζει τέλος στις καταχρηστικές συντάξεις. «Το νομοσχέδιο αποτελεί τομή για τα πολιτικά πράγματα, γυρίζουμε μια νοσηρή σελίδα που αποτελούσε όνειδος για το πολιτικό σύστημα», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.



Τα προαπαιτούμενα

Να προσέλθουν για να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚA, γιατί η νέα ρύθμιση -για την οποία το υπουργείο βρίσκεται σε διάλογο με την τρόικα- θα έχει προαπαιτούμενο, προέτρεψε τους επαγγελματίες και όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας σε συνεδρίαση του δ.σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Δυνατότητα να μπαίνουν μελλοντικά σε αυτή τη ρύθμιση, διευκρίνισε ο κ. Σπυρόπουλος, θα έχουν μόνο όσοι καταβάλλουν χωρίς διακοπή τις τρέχουσες εισφορές του έτους. Με άλλα λόγια, «τρέχουσες εισφορές» είναι και όλες οι καθυστερούμενες εισφορές του 2013 που δεν έχουν κλείσει με ρύθμιση.



Nα ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚA  -γιατί η νέα ρύθμιση θα έχει προαπαιτούμενο- προέτρεψε επαγγελματίες και μικρομεσαίους ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Παρόμοια απαίτηση, πρόσθεσε, θα ισοδυναμεί σε λίγο, για χιλιάδες εργοδότες, με απαγόρευση, εφόσον θα αδυνατούν να πληρώσουν τις τρέχουσες εισφορές. Για να μη συμβεί αυτό, οι επιχειρηματίες πρέπει άμεσα να προβούν σε ρύθμιση, να κεφαλαιοποιήσουν όλα τα οφειλόμενα και να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις, ώστε να έχουν το δικαίωμα να μεταβούν στο νέο καθεστώς ρύθμισης για τυχόν νέα χρέη. Η νέα ρύθμιση, η οποία είναι ακόμη στα σκαριά και σε διαβούλευση με την τρόικα, επιδιώκεται από πλευράς κυβέρνησης, όπως ενημέρωσε ο κ Σπυρόπουλος τους επαγγελματίες μέλη του ΕΕΑ, να περιέχει θετικές διατάξεις και μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί:

    Να μειωθούν οι προσαυξήσεις.


    Να υπάρχει επιστροφή των ποσών που αντιστοιχούν στους τόκους υπερημερίας για τις συνεπείς επιχειρήσεις.
    Το όποιο επιτόκιο να μην αφορά τις προσαυξήσεις αλλά μόνο την κύρια οφειλή.
    Αν κάποιος εξοφλήσει μετρητοίς τις οφειλές μηδενίζονται όλες οι προσαυξήσεις. Οι προσαυξήσεις συνήθως φτάνουν στο 1/3 της οφειλής και μερικές φορές στο 50%.

Για την ασφαλιστική ενημερότητα ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε ότι «σταδιακά θα καταργηθεί η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του εντύπου ενημερότητας γιατί ο κάθε οργανισμός, συμβολαιογράφος, εφορία κ.λπ. θα “βλέπει” ηλεκτρονικά αν ο επιχειρηματίας είναι ενήμερος μέσα από το Διαδίκτυο βάζοντας τον ΑΦΜ. Ετσι θα γίνει ανέφικτο να παρακάμπτεται η ενημερότητα μέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών». 

Επίσης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είμαι υπέρ ενός ενιαίου ταμείου (Εθνικός Οργανισμός Συντάξεων) για όλους τους πολίτες της χώρας». Και ανέφερε:

    Η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται στο 30%.
    Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ενεργές επιχειρήσεις προς το ΙΚΑ ανέρχονται σε 7-8 δισ. ευρώ και από ανενεργές σε άλλα 4-5 δισ.
    Ο κλάδος Υγείας του ΙΚΑ οφείλει στον κλάδο Σύνταξης 13 δισ. ευρώ, τα οποία δεν θα αποδοθούν ποτέ.
    Αν εφαρμόζαμε τους σημερινούς ελέγχους και τις σημερινές ρυθμίσεις από τη δεκαετία του ‘90, θα είχαμε όφελος περί τα 25 δισ. ευρώ και οι εισφορές θα ήταν χαμηλότερες μέχρι και 40%.
    Αν δεν είχαμε κάνει εκκαθάριση των παράνομων συντάξεων θα μειώναμε και άλλο τις συντάξεις.
    Η μεγαλύτερη παραβατικότητα στους ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ήταν στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία.
    Στο εξής οι συντάξεις θα είναι προδηλωμένες στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης.



Αίτημα για ακίνητο με συμψηφισμό

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Ρεκλείτης, επεσήμανε -κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου- τις δύσκολες ώρες που περνάνε οι επαγγελματίες μέσα στη γενικότερη κρίση και υποσχέθηκε ότι το ΕΕΑ θα τους ενημερώσει ώστε όσοι έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν για να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Ζήτησε δε, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ, να δοθεί η δυνατότητα απόκτησης ακινήτου από το ΕΕΑ με συμψηφισμό της απώλειας αποθεματικών από το «κούρεμα» του PSI. Εθεσε ακόμη το θέμα της αλλαγής του νόμου για την καταβολή των εισφορών στις πρώτες 5 ημέρες του κάθε μήνα που πρακτικά είναι ανέφικτη, για να λάβει την υπόμνηση του κ. Σπυρόπουλου ότι αναμένει την παρέμβαση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)