to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:56 | 13.09.2022

Πολιτική

Καταιγισμός και στο Ευρωκοινοβούλιο για το σκάνδαλο των υποκλοπών - Ευθεία πυρά Ανδρουλάκη κατά Μητσοτάκη

Καταιγισμός αρνητικών σχολίων για την υποκριτική στάση του πρωθυπουργού στις υποκλοπές δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων


Νέος καταιγισμός πυρών κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αυτή τη φορά στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο διασυρμός επιβεβαιώθηκε σε όλο του το φάσμα με την πλειονότητα των ευρωβουλευτών να καταγγέλλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αυταρχικές πρακτικές.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε εκκωφαντικά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), αφήνοντας κενά εκατοντάδες έδρανα, με μόνη εξαίρεση τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, Μαν. Κεφαλογιάννη, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Μαρία Σπυράκη και Α.Μ. Ασημακοπούλου, που προσπάθησαν να μετριάσουν τον διασυρμό της χώρας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική προπαγάνδα.

Σε εντυπωσιακό άδειασμα του πρωθυπουργού αλλά και των ελληνικών αρχών στην Ελλάδα προχώρησε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι ιν'τ Βελντβ και πρόεδρος της PEGA.

«Οι πολίτες αναρωτιούνται μπορεί η Ευρώπη να προστατεύσει; Οι εθνικές κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για τη διερεύνηση των σκανδάλων spyware. Αλλά τελικά είναι οι ίδιες οι ένοχοι» τόνισε.

Ο προεδρεύων Μικουλάς Μπεκ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ως Ευρώπη «Έχουμε καθήκον να δούμε ότι τηρείται επαρκώς η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα και τα ανθρωπινά δικαιώματα. Η υπάρχουσα νομοθεσία πρέπει να τηρείται. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να λειτουργούν απαλλαγμένοι από πολιτικές πιέσεις» ανέφερε ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η Ελλάδα οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Υποστήριξε επίσης ότι τα κράτη – μέλη έχουν ευθύνη και καθήκον να καταδικάζουν κάθε μορφή παρακολούθησης και ότι ένας δημοσιογράφος ή ένας πολιτικός αντίπαλος δεν δύναται να νιώθει ανασφαλής ενώ κάνει τη δουλειά του. Επίσης τόνισε ότι η κυβερνοασφάλεια είναι σημαντική προϋπόθεση για την προστασία των κινητών τηλεφώνων και σημείωσε πως αναμένεται σύντομα ο κανονισμός για την κυβερνοασφάλεια και την κυβερνοανθεκτικότητα.

Ο Ντιντιέ Ρέιντερς αρμόδιος Επίτροπος για την Δικαιοσύνη «καταδίκασε απόλυτα κάθε παράνομη πρόσβαση σε κινητά μελών του ευρωκοινοβουλίου». Φωτογραφίζοντας την Ελλάδα είπε μεταξύ άλλων πως τα κράτη που επικαλούνται «την εθνική ασφάλεια» θα πρέπει να μπορούν και να το αποδείξουν η επίκληση αυτής δεν φτάνει» τόνισε. «Η χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα αντιβαίνει στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Ιούλιο» και επεσήμανε ότι η Κομισιόν έστειλε επιστολή στις ελληνικές αρχές για να ενημερωθεί άμεσα για το ζήτημα. Επίσης δεσμεύτηκε ότι η Κομισιόν συγκεντρώνει στοιχεία σε σχέση με την υπόθεση και θα αξιολογήσει το θέμα σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο όταν θα έχει όλες τις λεπτομέρειες.

H Σάσκια Μπρίκμοντ από τους Οικολόγους κατηγόρησε την Ευρώπη για «ηχηρή σιωπή» κα κάλεσε τους ευρωβουλευτές να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα καταγγέλλοντας όσους «κρυφακούν παράνομα πολίτες».

H Γερμανίδα ευρωβουλευτής Χριστίν Άντερσον, σε πολύ έντονο ύφος και θέλοντας να περιγράψει αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είπε ότι νιώθει «θυμό, αυτό δεν είναι δημοκρατικά αυτό είναι αυταρχισμός».

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου γλαφυρά σχολίασε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ένα «τεράστιο σκάνδαλο που υπονομεύει το κράτος δικαίου και είναι με εντολή Μητσοτάκη». Μάλιστα ο ευρωβουλευτής άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα να υπάρχει και σύνδεση με την Κύπρο, κι έκανε λόγο για «Ομερτά συγκάλυψης των παρανομιών».

«Με την επίκληση της εθνικής ασφάλειας, απειλείται η δημοκρατία» ανέφερε ο Ισπανός ευρωβουλευτής Χουάν Ιγνάσιο Θοΐντο προσθέτοντας ακόμα μία κατηγορία στις δικαιολογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι με ευθύνη Μητσοτάκη» σχολίασε αιχμηρά ο Γιώργος Κύρτσος. Θύμισε - τις διώξεις δημοσιογράφων – εισαγγελέων και τώρα οι παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων -  η κατάσταση χειροτερεύει, σημείωσε με νόημα. Μάλιστα ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ κάλεσε τον αρχηγό του Λαϊκού κόμματος Βέμπερ να κρατήσει αποστάσεις από τον Μητσοτάκη.

Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κούλογλου επιτέθηκαν στις τακτικές παρακολούθησης της κυβέρνησης και ρώτησαν τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τους λόγους παρακολούθησης του συναδέλφου τους με χαρακτηριστικό ερώτημα «Τι ήταν τελικά ο Ανδρουλάκης; Πράκτορας;» Επιπλέον τόνισαν ότι απαιετείται ευρωπαϊκή δράση για την προστασία των πολιτών από τις κυβερνήσεις των χωρών τους.

Μιλώντας αρχικά ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης, ως μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης (LIBE), αναρωτήθηκε «πως να χωρέσει ένα τέτοιο σκάνδαλο σε ένα λεπτό, χωράει όμως μόνο σε ένα όνομα:  Μητσοτάκης». Ανέφερε ότι παρακολουθώντας τον Έλληνα Ευρωβουλευτή, Νίκο Ανδρουλάκη, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούσε εμμέσως και όλους όσους επικοινωνούσε ο κ. Ανδρουλάκης. Επιπλέον τόνισε ότι η έρευνα για το σκάνδαλο των παράνομων υποκλοπών ξεκίνησε όχι γιατί έγιναν οι υποκλοπές αλλά γιατί διέρρευσαν. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος τόνισε ότι το Συμβούλιο και η Κομισιόν πρέπει να προχωρήσουν από τις διακηρύξεις στην πράξη. Παρότι ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη και τεκμηριωμένη, ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε να απαντηθεί ξεκάθαρα αν οι κύριοι Ανδρουλάκης και Κουκάκης είναι επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια. Ενώ τόνισε πως τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου ήταν άδεια από τους πολιτικούς φίλους του κ. Μητσοτάκη, και αυτό συνιστά απόδειξη πως ούτε και οι ίδιοι δεν μπορούν να τον υπερασπιστούν. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέλιος Κούλογλου, ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Διερεύνησης Κατασκοπευτικού Λογισμικού (PEGA) επισήμανε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών επικοινωνούσε με τον κ. Ανδρουλάκη και επομένως ήταν όλοι οιονεί παρακολουθούμενοι.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών είτε των πολιτικών είτε οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη. Ο διασυρμός ο οποίος εκτυλίχθηκε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνουν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να σταματήσει με την αποκάλυψη όλων των στοιχείων γύρω από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, Σπίρτζη, Κουκάκη και Μαλιχούδη και καλούν όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να παρέμβουν και να σταμτήσουν την παραβίαση των αρχών του Κράτους Δικαίου και της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου στην Ελλάδα.

Διαδικτυακή εκδήλωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σήμερα Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου, στις 19:30 ώρα Ελλάδας, η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οργανώνει διαδικτυακή και διαδραστική συζήτηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών από το στούντιο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Θα συμμετέχουν οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Χρήστος Σπίρτζης και καταξιωμένοι δημοσιογράφοι που έχουν ασχοληθεί με το θέμα των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών. 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Ευθεία πυρά Ανδρουλάκη κατά Μητσοτάκη

Με πολλές (αρνητικές) αναφορές κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, διανθίστηκε η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκου Ανδρουλάκη από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο θέμα τής εις βάρος του παρακολούθησης και στον «σκοτεινό» ρόλο της κυβέρνησης και της ΕΥΠ. Αφού τόνισε ότι ο στόχος της παρακολούθησης ήταν η αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον ίδιο να ενημερωθεί από την ΕΥΠ, λέγοντας με νόημα: «Με καλεί όμως να κάνω κάτι που έγινε παράνομο με νόμο της κυβέρνησής του». Ουσιαστικά, λοιπόν, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός του ζητά να νομιμοποιήσει μια παρανομία. 

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «αντί να δηλητηριάζει και να διχάζει» τον λαό με θεωρίες συνωμοσίας, μπορεί να άρει το απόρρητο, ενώ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση απέρριψε ήδη το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με τη χρήση των λογισμικών παρακολούθησης.

«Το απόρρητο πρέπει να σταματάει εκεί που ξεκινάει η ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία», επισήμανε εύλογα ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή μια «νέα κανονικότητα», όπου οι παρακολουθήσεις θεωρούνται εκ των προτέρων νόμιμες.

O κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «αυταρχικοί ηγέτες υπονομεύουν ευθέως το κοινό μας μέλλον και τη φιλελεύθερη δημοκρατία και κάποιοι δυστυχώς ενώ τους καταδικάζουν μιμούνται πρακτικές τους».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για την ανάγκη θεσμικού πλαισίου που να θωρακίζει τους Ευρωπαίους πολίτες, καλώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πρωτοπορήσει στον αγώνα αυτό για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Κατά τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρκετοί Ευρωπαίοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Ν. Ανδρουλάκη, εκτόξευσαν βολές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τόνισαν πως με τα λογισμικά παρακολούθησης κλονίζεται η δημοκρατία στην Ε.Ε.

Δεν πέρασε η προσπάθεια συγκάλυψης

H Ευρωομάδα της ακροδεξιάς προσπάθησε να ματαιώσει τη συζήτηση αλλά, όπως γνωστοποεί μέσω twitter ο Δημ. Παπαδημούλης, η πρότασή της απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία: 44 υπέρ, 272 κατά. «Η συγκάλυψη δεν θα περάσει!», σχολιάζει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Η συνεδρίαση ακολουθεί την αντίστοιχη της αρμόδιας επιτροπής PEGA, όπου την περασμένη εβδομάδα κατέθεσαν αναλυτικά τα όσα έζησαν οι ίδιοι, οι δημοσιογράφοι Θανάσης Κουκάκης και Σταύρος Μαλιχούδης. 

Η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ κάθε άλλο παρά βοήθησε να πέσουν οι τόνοι, καθώς περιορίστηκε σε λίγες γενικόλογες αναφορές, με μία μόνο αναφορά στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη και ούτε λέξη για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων.

Ακόμη περισσότερο, χωρίς καμία αναφορά για την αποκάλυψη νέας προσπάθειας παγίδευσης πολιτικού, του πρώην υπουργού και τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Χρήστου Σπίρτζη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)