to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:05 | 18.12.2019

Πολιτική

Στην Ολομέλεια του ΕΚ έφερε το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας ο Δημ. Παπαδημούλης

Δημ. Παπαδημούλης προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ: «Δεν αρκεί η φραστική καταδίκη της επιθετικότητας του Ερντογάν! Απαιτείται και η ενεργοποίηση των κυρώσεων που έχει αποφασίσει το Συμβούλιο - Γιατί δεν τις ενεργοποιείτε;».


ppaΟ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12 και 13ης Δεκεμβρίου 2019».

«Ποιον πολίτη θα πείσετε με αυτή την πολιτική εκτεταμένων περικοπών; Όλα τα ωραία που λέτε για κλιματικά ουδέτερη πολιτική, για κοινωνική ατζέντα, για τους αγρότες, για την κοινωνική συνοχή,είναι μόνο λόγια».

Απευθυνόμενος προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιενκαι προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Κε Μισέλ,

Σας καλωσορίζω στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς είναι η πρώτη σας παρουσία εδώ. Η Πολιτική μου Ομάδα έχει μεγάλες διαφορές με την δική σας, αλλά ομολογώ ότι η σκληρή επίθεση που δέχεστε από την ακροδεξιά, εδώ μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, ανεβάζει και τον πήχη των προσδοκιών που έχουμε από εσάς.

Και θέλω να πω πως το πρώτο πρόβλημα που έχετε να αντιμετωπίσετε είναι να πάψει το Συμβούλιο να μπλοκάρει πράγματα που ζητά το Ευρωκοινοβούλιο, απαιτούν οι καιροί και ορισμένα από αυτά τα στηρίζει και η Κομισιόν και σταματούν στο Συμβούλιο. Ξεκινώ από ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ την Ομάδα μας, αλλά με αφορά πολύ και ως Έλληνα. Δεν αρκεί κ. Μισέλ η φραστική καταδίκη της επιθετικότητας του καθεστώτος Ερντογάν που απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, που απειλεί την Κύπρο και την Ελλάδα και που απειλεί να βάλει φωτιά σε μια ευαίσθητη περιοχή. Δεν αρκεί φραστική καταδίκη. Απαιτούνται κυρώσεις, και το Συμβούλιο έχει αποφασίσει κυρώσεις τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο, αλλά πρέπει να τις ενεργοποιήσει. Θα ήθελα, λοιπόν, να μου πείτε γιατί δεν ενεργοποιείτε αυτές τις κυρώσεις;

Και το δεύτερο σημείο, στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ:Για να υλοποιηθούν οι στόχοι που εσείς και η κα. φον Ντερ Λάιεν παρουσιάσατε για την κλιματική αλλαγή, για την κοινωνική συνοχή, για την αγροτική πολιτική, για την τεχνολογική ανανέωση απαιτούνται χρήματα. Και το Ευρωκοινοβούλιομε μια μεγάλη πλειοψηφία έχει καταλήξει σε μία πρόταση που λέει πως για να υπηρετηθούν αυτοί οι στόχοι χρειαζόμαστε τουλάχιστον το 1,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Η δική μου Πολιτική Ομάδα θα ήθελε και πιο φιλόδοξους πολιτικούς στόχους για την κοινωνική ατζέντα, για το κλίμα. Αλλά, έστω αυτό που προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο με μία μεγάλη πλειοψηφία. Και έρχεται το Συμβούλιο, δια της Φινλανδικής Προεδρίας και προτείνει περικοπές σε σχέση με τις προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου: 13% στην περιφερειακή ανάπτυξη και την συνοχή, 27% στις επενδύσεις για τον άνθρωπο και την κοινωνική συνοχή, 25% περικοπές για το πρόγραμμα Life για το κλίμα,30% στο πρόγραμμα Horizon, 48% στο πρόγραμμα Erasmus, 35% στο πρόγραμμα ‘’Συνδέοντας την Ευρώπη’’.

Την ίδια ώρα, εάν συγκρίνουμε τις προτάσεις σας για το νέο Πολυετή Προϋπολογισμό σε σύγκριση με τον προηγούμενο, προτείνετε: 135% αύξηση για την μετανάστευση και την διαχείριση των συνόρων και 650% για την στρατιωτικοποίηση, την άμυνα και την ασφάλεια. Ποιον πολίτη μπορείτε να πείσετε με αυτή την πολιτική; Και έως πότε θα καθυστερείτε και θα αναβάλλετε αυτό που χρειάζεται; Γιατί, αλλιώς όλα τα ωραία πράγματα που ακούστηκαν και από την κα Φον Ντερ Λάιεν και από εσάς για την κλιματικά ουδέτερη πολιτική, για την κοινωνική ατζέντα, για τους αγρότες, για την κοινωνική συνοχή θα μείνουν λόγια.

Σε αυτά, θα ήθελα απαντήσεις στην δευτερολογία σας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Δείτε την ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)