to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:30 | 27.02.2018

Πολιτική

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολο το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.


Υπέρ επί της αρχής ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και οι ΑΝΕΛ, «παρών» ψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Στο νομοσχέδιο εντάχθηκαν τροπολογίες, μεταξύ των οποίων και η τροπολογία που καθορίζει τη σύνθεση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου. Αυτή η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι και ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου ως άρθρο (48). Το έτερο συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ καταψήφισε την τροπολογία, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης -ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων- ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

«Όταν μιλάμε για Δημοκρατία, η Δημοκρατία είναι για όλους και όχι για κάποιους μόνο», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, σχολιάζοντας την επιστολή του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, σχετικά με την τροπολογία που ρυθμίζει θέματα του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.

 

Η επιστολή, στην οποία εκφράζεται η έντονη αντίθεση της Ιεράς Συνόδου στην αλλαγή που προωθεί το υπουργείο, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού, ο οποίος μιλώντας από το βήμα της Βουλής ανέφερε ότι η επιστολή «έχει βάλει σε σοβαρές σκέψεις» τον ίδιο και την κυβέρνηση.

 

«Εμείς διεκδικούμε την παράδοση, γιατί υπογραμμίζει μία ειρηνική συνύπαρξη χρόνων», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου και πρόσθεσε: «Θα παρακαλουσα, με κάθε σεβασμό, να πω στην Ιερά Συνοδο ότι θα πρέπει να είναι πιο μετρημένη στα λόγια της. Όταν μιλάμε για Δημοκρατία, η Δημοκρατία είναι για όλους και όχι για κάποιους μόνο».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρέμβαση Τζανακόπουλου στη Βουλή: Πόσες μέρες θα περάσουν μέχρι την αποπομπή Γεωργιάδη από τον κ. Μητσοτάκη; (βίντεο)

Αναφερόμενος στην Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος ανέφερε ότι η ανάγκη για την ίδρυση του προέκυψε μετά από σοβαρή μελέτη και με επιστημονικά, ακαδημαϊκά και ερευνητικά κριτήρια. «Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα πορίσματα του εθνικού και κοινωνικού διαλόγου για την παιδεία που διεξήγαγε η κυβέρνηση» είπε ο κ. Σκουρολιάκος παρατηρώντας πάντως ότι «αυτός ο διάλογος λοιδορήθηκε από κάποιους, από κάποιους απαξιώθηκε και κάποιοι προσπάθησαν να τον απαγορεύσουν». Ο κ. Σκουρολιάκος χαρακτήρισε «σπουδαία» τη ρύθμιση με την οποία ιδρύονται τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα λειτουργούν εντός των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και θα φοιτούν εκεί απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, οι οποίοι «θα εξασφαλίζουν πιστοποιημένο πτυχίο ευρωπαϊκών προδιαγραφών». Σημαντικό μέτρο με θετικό κοινωνικό πρόσωπο χαρακτήρισε ο κ. Σκουρολιάκος τη διάταξη για τη δυνατότητα μεταγραφής σε αδέλφια που φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις, ώστε να πραγματοποιούν τις σπουδές τους στην ίδια πόλη. 

* * *

Ν. Φίλης: Βασική επιδίωξη του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής η εφαρμοσμένη έρευνα - «Όχι» στο πανεπιστήμιο-επιχείρηση (βίντεο)

«Απαιτείται προσοχή για να μην οδηγηθούμε σε ένα μοντέλο πανεπιστημίου-ανώνυμη εταιρεία. Βασική επιδίωξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής πρέπει να είναι η εφαρμοσμένη έρευνα», τόνισε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του ν/σ για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής, ο βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

* * *

«Για τη Νέα Δημοκρατία η ενίσχυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες βρίσκεται στον πυρήνα του κυβερνητικού της προγράμματος για την παιδεία» ανέφερε η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκη Κεραμέως, η οποία αν και επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις αποσπασματικές, χωρίς όραμα, διαφάνεια και αντικειμενικότητα, είπε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει υπέρ της αρχής. Σε κάθε περίπτωση, έσπευσε να επισημάνει «η τεχνολογική εκπαίδευση πρέπει να είναι συνειδητή επιλογή και όχι λύση ανάγκης για τους νέους» για να εκτιμήσει ότι το νομοσχέδιο επιφυλάσσει δυσμενείς συνέπειες για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, διότι ενώ το ποσοστό πρόσβασης ήταν στο 20%, τώρα θα πάει στο 5%. H κ. Κεραμέως ανέφερε επίσης ότι «δεν υπάρχει καμία αναφορά στο νομοσχέδιο στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του νέου Ιδρύματος» για να προειδοποιήσει ότι «η ύπαρξη τμημάτων με ίδιο όνομα και διαφορετική διάρκεια φοίτησης θα δημιουργήσει σύγχυση και αντιδικίες ως προς τα προσόντα των αποφοίτων που θα διεκδικούν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα». Η βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλε επίσης ότι δεν προηγήθηκε διαφανής διαδικασία με ξεκάθαρα ακαδημαϊκά κριτήρια για την επιλογή των ιδρυμάτων, τις συγχωνεύσεις τμημάτων, για τη δημιουργία κατευθύνσεων. 

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος, που δηλώνει «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει την εκπαίδευση ως κατεξοχήν μηχανισμό πελατειακών σχέσεων, κομματικής εξάρτησης και άσκησης επιρροής. «Όλες οι πράξεις και οι ενέργειες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν μοναδικό στόχο την κομματική εκμετάλλευση, την άγρα ψήφων και εν γένει την παράδοση της παιδείας σε ευτελείς επιδιώξεις» είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει πιο προκλητική πρόταση από αυτήν που ακολουθεί η κυβέρνηση σήμερα στον πανεπιστημιακό χώρο και αποκαλυπτική απόδειξη είναι το εφεύρημα της υποτιθέμενης "ανωτατοποίησης των ΤΕΙ", κάνοντας λόγο για Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής». 

«Η κυβέρνηση προσθέτει άλλον ένα κρίκο στη μακρά αλυσίδα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, οι οποίες σχεδιάστηκαν και διακηρύχθηκαν από την ΕΕ» είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής και κατήγγειλε ότι στόχος της ΕΕ είναι να προσαρμόσει την εκπαίδευση στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Αποτέλεσμα, όπως τόνισε, είναι να απομακρύνεται η εκπαιδευτική πολιτική ολοένα και περισσότερο από τις λαϊκές ανάγκες στη μόρφωση. «Τίποτα το πρωτότυπο και εμβληματικό δεν κάνει η κυβέρνηση» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «στην πραγματικότητα συνεχίζει τις συγχωνεύσεις του σχεδίου Αθηνά για να περισταλούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να δεθούν πιο στενά στο άρμα των επιχειρηματικών ομίλων». 

Ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης και πρόσθεσε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις θα υπάρξει θεραπεία για προβλήματα και δυσλειτουργίες. Είπε επίσης ότι επιχειρείται στενότερη σύνδεση εκπαίδευσης και έρευνας και ότι στόχος είναι η εξάλειψη πολλών ταχυτήτων ανάπτυξης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Τους σοβαρούς προβληματισμούς της ΑΔΙΠ και της Συνόδου των Πρυτάνεων, επισήμανε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς και πρόσθεσε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης τα ακαδημαϊκά κριτήρια κατά την πανεπιστημιοποίηση των δύο ΤΕΙ, έχουν γίνει «λάστιχο». Ο βουλευτής εκτίμησε ότι αυτή η βιασύνη της κυβέρνησης δείχνει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν το βλέμμα τους στις κάλπες. «Αν σκεφτόμουν ψηφοθηρικά… θα "έκανα γαργάρα" την κριτική για τη διαδικασία δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θα το στήριζα με τη λογική ότι η εκλογική μου περιφέρεια θα αποκτήσει Πανεπιστήμιο και μάλιστα το 3ο μεγαλύτερο στη χώρα… Δεν μπορώ όμως να κλείσω τα μάτια στις ακαδημαϊκές... αλχημείες καθότι έρχονται και άλλες συγχωνεύσεις ΤΕΙ Πανεπιστημίων ανά την Ελλάδα και δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη» είπε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού. Ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε και στις διατάξεις για τις μετεγγραφές και χαρακτήρισε προσχηματικό το ενδιαφέρον του υπουργείου να ζητήσει τις προτάσεις των κομμάτων σημειώνοντας μάλιστα ότι, από τον Φεβρουάριο του 2017 έχει ζητήσει στοιχεία για τις μετεγγραφές που όμως το υπουργείο έχει αγνοήσει. «Σημασία δεν έχει μόνο το να σπουδάζουν όλα τα παιδιά αλλά και πώς σπουδάζουν. Δεν μπορεί σε ένα τμήμα οι 180 εισακτέοι φοιτητές να γίνονται 400, να κάνουν τελικά τα μισά εργαστήρια ή να στοιβάζονται 10-10 σε κάθε άσκηση» είπε στο σημείο αυτό ο βουλευτής.

Διαβάστε σχετικά: 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)