to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:04 | 13.01.2018

Πολιτική

Τη Δευτέρα η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα για την γ' αξιολόγηση ενώ αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους θεσμούς στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επί τάπητος τα προαπαιτούμενα στο Μέγαρο Μαξίμου

Οι διατάξεις για τις απεργίες, τους πλειστηριασμούς και τα οικογενειακά επιδόματα αποτελούν τα κατεξοχήν σημεία αντιπαράθεσης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο θα ψηφιστεί τη Δευτέρα (αναλυτικά παρακάτω οι βασικότερες τοποθετήσεις).

Την ίδια στιγμή, «το EuroWorking Group πήγε πάρα πολύ καλά και είμαστε εντός των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, η δόση που θα εκταμιευτεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι στα 6,7 δισ. ευρώ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προκάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει «ποιες ρυθμίσεις που θεωρεί ότι είναι τριτοκοσμικές, θα πάρει πίσω», ενώ την κατηγόρησε για πελατειακή πολιτική όταν ενίσχυε επιδοματικά τους πολύτεκνους (διαβάστε αναλυτικά). «Είναι λογικό το πρώτο παιδί να παίρνει ένα ευρώ, το δεύτερο δύο και το τρίτο δώδεκα ευρώ;», αναρωτήθηκε, ενώ νωρίτερα για το ίδιο θέμα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου δήλωσε πως μέσα στο έτος θα καλυφθούν οι απώλειες των πολύτεκνων.

Για την τροπολογία σχετικά με την έναρξη ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο από την 1η Μαΐου, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως τίποτα δεν αλλάζει στα ισχύοντα, και δεν πρόκειται να πλειστηριαστεί κανένα σπίτι που είναι «πρώτη και μοναδική κατοικία».

Ακόμη, υπερασπίστηκε με απόλυτο τρόπο την ρύθμιση για την απαρτία 50% στην κήρυξη απεργιών. Η διάταξη δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία, καθώς θα λαμβάνεται πάντα με την σχετική πλειοψηφία των παρόντων, επανέλαβε και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, που είχε έντονη αντιπαράθεση με το ΚΚΕ (διαβάστε περισσότερα).

Παράλληλα, νομοτεχνική βελτίωση με την οποία εξαιρούνται τα φαρμακεία από το απελευθερωμένο ωράριο τις Κυριακές, κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Η Ολομέλεια της Βουλής θα πει τον "τελευταίο λόγο" το βράδυ της Δευτέρας με την ψήφιση των άρθρων και αφού θα έχουν προηγηθεί και ομιλίες πολιτικών αρχηγών. 

Αναλυτικά οι βασικές τοποθετήσεις και συζητήσεις της Παρασκευής:

Μαρία Τριανταφύλλου: Αναλάβαμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και αυτό θα κάνουμε

«Μετά από οκτώ χρόνια φαίνεται πως ο Αύγουστος του 2018 θα σηματοδοτήσει το τέλος των μνημονίων ,το τέλος της σκληρής επιτροπείας» τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ επί του Πολυνομοσχεδίου για την τρίτη αξιολόγηση, Μαρία Τριανταφύλλου, και σημείωσε πως όσο επιτυγχάνεται η δημοσιονομική σταθερότητα τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο παραγωγικό μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.


Οι τοποθετήσεις των υπουργών:


Η συζήτηση στις Επιτροπές

Υπερψηφίστηκε την Πέμπτη επί της αρχής, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. 

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν. 

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίστηκε επί των άρθρων με ομιλίες των υπουργών:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)