to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:09 | 21.10.2022

Πολιτική

Βουλή: «Ερήμην Μαξίμου» η καταληκτική συζήτηση στην Ολομέλεια για τις υποκλοπές

Aο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθούν στα Πρακτικά το πόρισμα της πλειοψηφίας και οι πορισματικές εκθέσεις της μειοψηφίας πριν τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το ζήτημα των υποκλοπών - «Η Δημοκρατία δεν είναι ομερτά» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του, σχολιάζοντας καυστικά και την απόφαση της ΝΔ να ορίσει τη συζήτηση σε μέρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης - βασικός υπεύθυνος του σκανδάλου - λείπει στο εξωτερικό - Τα κύρια σημεία της κριτικής της αντιπολίτευσης, τι «ψελλίζει» η ΝΔ


Την Παρασκευή 21/10 διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το predator και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ηχηρή η απουσία του πρωταγωνιστή της υπόθεσης, του πρωθυπουργού, καθώς η συνεδρίαση κανονίστηκε να συμπέσει με τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενέργεια, η απόφαση του οποίου δόθηκε στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Η συζήτηση ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ζητά να κατατεθούν στα πρακτικά τα ξεχωριστά πορίσματα των κομμάτων που συμμετείχαν στην εξεταστική, πράγμα που η ΝΔ αρνήθηκε να κάνει σε ό,τι την αφορά. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισαν στις ομιλίες τους ότι προκύπτει από την εν γένει στάση Μητσοτάκη ότι βασικός γνώμονάς του ήταν να συγκαλύψει και να εξαφανίσει στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόδοση όχι μόνο πολιτικών αλλά και ποινικών ευθυνών στην υπόθεση των υποκλοπών.

Αλ. Τσίπρας: «Δεν είναι ομερτά η δημοκρατία κ. Μητσοτάκη!»

Στην απουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στάθηκε ιδιαίτερα στην ομιλία του στην Ολομέλεια ο Αλ. Τσίπρας, παρομοιάζοντάς τον με στρουθοκάμηλο, «που όταν αισθάνεται ότι κινδυνεύει, βάζει το κεφάλι στην άμμο και νομίζει ότι έτσι δεν το βλέπουν οι υπόλοιποι, επειδή δεν τους βλέπει αυτό». «Ο κ. Μητσοτάκης είναι μια πολιτική στρουθοκάμηλος», είπε, προσθέτοντας πως όταν «υποθέτει ότι τα πράγματα τον ευνοούν οργανώνει φιέστες στις οποίες πρωταγωνιστεί» και «όταν τα πράγματα είναι σκούρα, κρύβεται πίσω από τις διεθνείς εξελίξεις, τα φυσικά φαινόμενα, τους συνεργάτες του». (διαβάστε αναλυτικά)

Παρακολουθούμε ζωντανά τη συζήτηση μέσω του καναλιού της Βουλής:

Η συζήτηση ξεκίνησε τις 9 το πρωί στην Ολομέλεια. Σε κάθε κύκλο 12 ομιλητών,  5 είναι από τη ΝΔ, τρεις από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ένας από κάθε κόμμα της ελάσσονας αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει διαδικασία λήψης απόφασης αλλά διευρυμένη επί του θέματος συζήτηση. Είναι η πρώτη εξεταστική επιτροπή που οι εργασίες της πραγματοποιήθηκαν σε εφαρμογή του άρθρου 43 Α του ΚτΒ με τις διαδικασίες της πλήρους μυστικότητας.

___________________

Αναλυτικά τα στιγμιότυπα της σημερινής συζήτησης:

Να κατατεθούν στα Πρακτικά τα πορίσματα ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Το ζήτημα του απόρρητου του πορίσματος της πλειοψηφίας και των πορισματικών εκθέσεων των κομμάτων της μειοψηφίας που συμπεριλαμβάνονται στο Σώμα, έθεσε με παρέμβασή του κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και ζήτησε να επιτραπεί στα κόμματα να καταθέσουν στα Πρακτικά τις πρισματικές τους γνώμες.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «κατά την διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής έγινε πολλές φορές συζήτηση για τη μυστικότητα των εργασιών της, αλλά και για το απόρρητο. Αντίστοιχη συζήτηση θα έγινε και στη Διάσκεψη των Προέδρων (ΔτΠ). Υπάρχει ένα ζήτημα σε σχέση με τα πορίσματα τα οποία προέκυψα, μετά τις εργασίες της Επιτροπής, τα οποία με απόφαση της πλειοψηφίας καλύπτονται και αυτά από την μυστικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε θεωρώντας ότι αυτό αντίκειται στην κοινοβουλευτική διαδικασία και τον ΚτΒ και επιθυμούμε να καταθέσουμε στα Πρακτικά την πορισματική γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Και νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως λογικό αυτονόητο και εύλογο.» Επίσης ζήτησε να κατατεθεί και το πόρισμα της πλειοψηφίας αλλά και των άλλων κομμάτων, αντιθέτως, όπως είπε, «θα είναι μια εμμονή στην παραδοξότητα»

Ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε ότι το θέμα αυτό «συζητήθηκε χθες εκτενώς με τοποθετήσεις από όλα τα κόμματα στην ΔτΠ. Η απόφαση της πλειοψηφίας είναι ότι στηρίζει την απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι ότι αρκετά κόμματα της Αντιπολίτευσης την πορισματική τους γνώμη την έχουν δημοσιοποιήσει. Για την τυπική κατάθεση στα Πρακτικά της Βουλής, που θέτετε , αυτό κανείς δεν μπορεί να σας το απαγορεύσει να το κάνετε όπως και για όποιο κόμμα το επιθυμεί με δική του ευθύνη. Ο Κανονισμός είναι ξεκάθαρος, η απόφαση της Εξεταστικής είναι επίσης ξεκάθαρη. Προφανώς η πλειοψηφία δεν επιθυμεί να κάνει κάτι τέτοιο, δεν μπορεί κανείς να την υποχρεώσει. Ούτε τίθεται θέμα ψηφοφορίας»

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με παρέμβασή του υποστήριξε ότι η διαφωνία στο θέμα της προαιρετικότητας κατάθεσης του πορίσματος της πλειοψηφίας και των άλλων κομμάτων στα Πρακτικά είναι ότι «δεν μπορεί τα Πρακτικά της Βουλής και όχι μόνο για τον Ιστορικό του μέλλοντος αλλά και για την άμεση συνέχεια αυτής της υπόθεσης που προφανώς θα υπάρχει να είναι ελλιπής. Δηλαδή να είναι ανάπηρα, να απουσιάζει η πρόταση της πλειοψηφίας. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ, ούτε στο Φάκελο της Κύπρου που η συζήτησή της έγινε σε καυτούς καιρούς. Τα πορίσματα και οι γνώμες είναι κατατεθειμένες στα Πρακτικά της Βουλής. Δεν νοείται να βγουν Πρακτικά της Βουλής σήμερα με τις απόψεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και να μην υπάρχει το Πόρισμα που προέρχεται από την πλειοψηφία. Είναι μείζον θέμα»

Ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, του απάντησε πως «αυτά τα είπατε και χθες και είναι στα Πρακτικά της συνεδρίασης της ΔτΠ. Και δεν θέλω να πω ότι όποιος συνάδελφος βουλευτής ήθελε να διαβάσει το πόρισμα της πλειοψηφίας θα μπορούσε να είχε πάει να το διαβάσει (εν. στην ειδική αίθουσα που φυλάσσεται) αλλά από ότι έχω πληροφορηθεί ότι αυτοί που πήγαν και το διάβασαν ήταν ελάχιστοι. Καταγράφηκε πάντως κ. Βούτση και η δική σας άποψη»

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε με την τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου καθώς η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής έγινε με πρωτοβουλία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στηρίχθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
___________________

ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας - Μοναδικός δρόμος η μεγάλη πολιτική προοδευτική αλλαγή στη χώρα   

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο πρώτος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας, προκειμένου να αναπτύξει το σκεπτικό της γνώμης του ΣΥΡΙΖΑ επί του αντικειμένου της εξεταστικής επιτροπής, κατέθεσε στα πρακτικά το κείμενο συμπερασμάτων του κόμματός του.

«Εμείς, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, θα καταθέσουμε το δικό μας πόρισμα, τη δική μας γνώμη, από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής στα πρακτικά και θα προκαλέσουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να καταθέσει και το δικό της πόρισμα, έτσι ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να διαβάσουν, να συγκρίνουν και να κρίνουν», ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Ως προς τα συμπεράσματα του ΣΥΡΙΖΑ, τα συνόψισε στα εξής σημεία:

- «Προκύπτει, από την εν γένει στάση του κ. πρωθυπουργού, ότι βασικός γνώμονάς του δεν ήταν χυθεί φως στην υπόθεση αλλά να τη συγκαλύψει και να εξαφανίσει στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόδοση όχι μόνο πολιτικών αλλά και ποινικών ευθυνών».

- «Προκύπτει ότι δεν υφίστανται λόγοι εθνικής ασφάλειας για τις παρακολουθήσεις, τόσο του κ. Ανδρουλάκη όσο και του κ. Κουκάκη».

- «Υπάρχουν επαρκέστατες ενδείξεις ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε μόνο μέσω της διαδικασίας των επίσημων επισυνδέσεων αλλά αξιοποιούσε, χρησιμοποιούσε και το λογισμικό Predator».

- «Τεκμαίρεται όχι απλώς η γνώση του πρωθυπουργού αλλά η ενορχήστρωση της όλης υπόθεσης, τόσο των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ όσο και από το λογισμικό Predator, και η ενορχήστρωση της όλης συγκάλυψης».

- «Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας, υπαρκτό και τεράστιο, και ο μοναδικός δρόμος για να βγούμε από το αδιέξοδο είναι η μεγάλη πολιτική προοδευτική αλλαγή στη χώρα».

Προηγουμένως, ο Δ. Τζανακόπουλος είχε δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το σκάνδαλο και για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της εξεταστικής επιτροπής, για τις διαρκείς παραβιάσεις της συνταγματικής και κοινοβουλευτικής τάξης. Παρατήρησε, επίσης, ότι η σημερινή ημέρα για αυτήν τη συζήτηση στην Ολομέλεια επελέγη για να απουσιάζει ο Κ. Μητσοτάκης, την ίδια ώρα που στην αίθουσα, όπως είπε, δεν υπάρχει κανείς να εκπροσωπεί το Μαξίμου, αν και αντικείμενο της επιτροπής ήταν να εξεταστεί η ανάμειξη του Μαξίμου στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Σήμερα απολογείται η κυβέρνηση, απολογείται το Μαξίμου, δεν απολογείται ο κ. Κώτσηρας», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζοντας την παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης στα κυβερνητικά έδρανα.

Ως προς τη λειτουργία της εξεταστικής, ο Δ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι:

- Δεν συγκροτήθηκε διακομματικό προεδρείο, με ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Δεν το δέχθηκε η πλειοψηφία, έστω και συμβολικά, για να καταδείξει τη βούληση ότι θα χυθεί άπλετο φως.

- Ακολούθησαν κοινοβουλευτικές εκτροπές που κατέστησαν σαφή βούληση να συσκοτιστεί οποιαδήποτε πληροφορία που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη.

- Απορρίφθηκαν οι προτάσεις εξέτασης μαρτύρων που είχαν σχέση με την υπόθεση, όπως οι κ.κ. Μητσοτάκης, Δημητριάδης, Γεραπετρίτης, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι της ΕΥΠ, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των εταιρειών που διαχειρίζονται το καλόβουλο λογισμικό Predator. Mέσα σε αυτά απορρίφθηκε η κλήση σε εξέταση και του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη.

- Επιβλήθηκε απόρρητο των εργασιών της εξεταστικής.

Γ. Ραγκούσης: Ακραία μορφή παραβίασης και του Συντάγματος και των νόμων

«Πλανώνται πλάνη οικτρά» όσοι νομίζουν ότι η υπόθεση των υποκλοπών τελειώνει σήμερα εδώ, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, στην παρέμβασή του, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές.

«Με όσα έχουμε μάθει έως τώρα, έχουμε απάντηση πια στο διαχρονικό ερώτημα που είχε θέσει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, στο "ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο". Δεν είναι άλλος από τον υπόκοσμο. Δεν είναι άλλος από τον πολιτικό υπόκοσμο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος οργάνωσε, μεθόδευσε και υλοποίησε την μεγαλύτερη, την πιο ακραία μορφή παραβίασης, και του Συντάγματος και των νόμων, παρακολουθώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους, παρακολουθώντας δημοσιογράφους, για να υπηρετήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που βάλλονταν από τη δημοσιογραφική έρευνα. Η δε επίκληση του απορρήτου δεν είναι τίποτα άλλο από το καταφύγιο αυτού του πολιτικού υποκόσμου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα, κλείνει η πρώτη φάση αυτής της υπόθεσης. Πλανώνται πλάνην οικτρά, όσοι νομίζουν ότι τελειώνει αυτό σήμερα. Αυτή η υπόθεση θα επανέλθει, την επομένη των εκλογών και, μέσα από τις νέες συνθήκες και δεδομένα, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τον κανονισμό διαδικασίες», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης και υπογράμμισε ότι «αποδεδειγμένα, διαπράχθηκαν πολύ βαριά, πολιτειακής και ποινικής φύσης αδικήματα».

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν, όπως τα σταχυολόγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είναι, μεταξύ άλλων, ότι:

-Οι παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη ήταν απολύτως παράνομες, έγιναν με αποκλειστικό σκοπό τα προσωπικά πολιτικά και κομματικά συμφέροντα του κ. Μητσοτάκη. Δεν αναφέρθηκε υποτυπωδώς ούτε ένας λόγος, ούτε υπαινιγμός εθνικής ασφάλειας. Απορρέει η απόλυτη ενοχή του κ. Μητσοτάκη για τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων του.

-Αποδείχθηκε, μέσα από την πρακτική της συγκάλυψης, ότι είναι ικανοί για όλα και κυρίως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει ούτε όριο στην αυτογελοιοποίηση, που δήλωνε πρωθυπουργός της χώρας σε ξένη έγκριτη εφημερίδα ότι δεν μπόρεσε τελικά να βρει την άκρη γιατί έγινε αυτό. Ήρθε δε ο κ. Κοντολέων και κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή ότι δεν τον ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης να του πει ποιοι ήταν οι λόγοι εθνικής ασφάλειας για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Δηλαδή, την ώρα που ζητούσε τον παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ, ο πρωθυπουργός δεν τον ρώτησε.

-Το εάν αυτό το σκάνδαλο θα περάσει ως «σκάνδαλο του Μητσοτάκη» ή ως σκάνδαλο της ΝΔ, θα το αποφασίσουν οι βουλευτές της ΝΔ. «Είναι βαρύτατο πολιτικό, πολιτειακό σκάνδαλο που βαραίνει τη σύγχρονη δεξιά στην Ελλάδα, με εξαίρεση μερικούς συναδέλφους που δημοσίως έδειξαν ανάστημα», παρατήρησε ο Γ. Ραγκούσης.

Ν. Βούτσης: Επιχειρήθηκε η αναθεώρηση του κεκτημένου της Μεταπολίτευσης ότι δεν υπάρχει πλέον εσωτερικός εχθρός αλλά πολιτικός αντίπαλος

«Η προσπάθεια για τις επισυνδέσεις, με αιχμή την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, δεν ήταν τυχαία», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια επί του πορίσματος της εξεταστικής για τις υποκλοπές. «Ήταν προσπάθεια για τη χειραγώγηση των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, μέσω της αξιοποίησης των μυστικών υπηρεσιών στη χώρα. Εντάσσεται σαφέστατα σε μια διπλή προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε πως ό,τι έγινε «εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια που γίνεται για την αναθεώρηση της μεταπολιτευτικής ιστορίας, του δημοκρατικού κοινωνικού και πολιτικού κεκτημένου ότι δεν υπάρχουν πια εχθροί εσωτερικοί αλλά υπάρχουν πολιτικοί αντίπαλοι».

«Η Μεταπολίτευση, αν κάτι κληροδότησε -και είναι η πιο ισχυρή χρονικά περίοδος, η τρίτη Ελληνική Δημοκρατία- είναι αυτό και είναι στον πυρήνα της: Δεν υπάρχει πια εσωτερικός εχθρός του μετεμφυλιακού κράτους. Τώρα όμως αναζητούν και εσωτερικούς εχθρούς», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και συμπλήρωσε πως αυτή είναι μία στρατηγική που «στόχο έχει να δυσκολέψει και, αν είναι δυνατόν, να απαγορεύσει την επαναπροσέγγιση των προοδευτικών δυνάμεων της Αριστεράς, ευρύτερα της προοδευτικής παράταξης, στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι στρατήγημα πολιτικής αυτό το σκάνδαλο και η συγκάλυψη αυτού του σκανδάλου, και πραγματικά, είναι βαρύτατο πλήγμα στη δημοκρατία και στον κοινοβουλευτισμό».

- Διαβάστε ακόμη: Χρ. Σπίρτζης: Η ΝΔ έγραψε μία ακόμη μαύρη σελίδα στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού

- «Προσωποπαγής μηχανισμός του κ. Μητσοτάκη η ΕΥΠ-Βαθύ το τραύμα στο κράτος δικαίου»: Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση

ΚΙΝΑΛ: «Κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας δεν υπήρχε για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη»

«Κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας δεν υπήρχε για να παρακολουθείται ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ήταν ένα εφεύρημα της Νέας Δημοκρατίας, του κ. πρωθυπουργού και όλων όσων συνεπικουρούν το έργο του, μόνο και μόνο για να μπορεί να ελέγξει και να κρατάει σε ομηρία τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και όλη την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των επόμενων εξελίξεων και των επόμενων εκλογών», ανέφερε η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής.

Η Ε. Λιακούλη κατέθεσε στα πρακτικά το κείμενο συμπερασμάτων του κόμματός της, σημειώνοντας ότι «σήμερα βιώνουμε την πιο γκρίζα ημέρα αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας», με αλλοίωση βασικών αρχών του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.

«Δεν αισθάνεστε εσείς ντροπή. Ντρεπόμαστε εμείς για λογαριασμό σας», είπε απευθυνόμενη στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Εσείς, η κυβερνητική πλειοψηφία αποφασίσατε και διατάξατε δόλια, καταχρηστικά και αντιθεσμικά ότι και τα πορίσματα θα είναι απόρρητα. Καλούμαστε εμείς οι βουλευτές να μετράμε τα λόγια μας, μη μας ξεφύγει καμιά λέξη που θεωρείται, για εσάς, απόρρητη. Σαν να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας η καρμανιόλα της λογοκρισίας, με το ενδεχόμενο μάλιστα της προσωπικής μας δίωξης. Φροντίσατε να το κάνετε και αυτό. Και την απειλή της κάθειρξης, όπως είπε η αρμόδια… Να πλανάται σήμερα αυτή η πνιγηρή ατμόσφαιρα, που η κυβέρνησή σας δημιούργησε, μέσα στο Κοινοβούλιο μίας δημοκρατικής χώρας», πρόσθεσε.

Ιδίως για τους κανόνες που διέπουν τη σημερινή συζήτηση, η Ε. Λιακούλη τόνισε ότι οι βουλευτές καλούνται να γίνουν πρωταγωνιστές βωβού κινηματογράφου, μαριονέττες, σε ένα θέατρο σκιών που τα νήματα κινεί το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως, όμως, προεξόφλησε, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ συνολικά «δεν ήταν ποτέ, δεν θα γίνουν ποτέ βουβές μαριονέττες του οποιουδήποτε συστήματος», γιατί «εποχές λογοκρισίας και απόκρυψης κειμένων από τη δημοσιότητα τις βίωσε κάποτε η Ελλάδα, ήρθε όμως το ΠΑΣΟΚ και αυτό το κατήργησε».

«Δεν αισθάνεστε ίχνος ντροπής να οργανώνετε και να εφαρμόζετε το σχέδιο της σιωπής. Εμείς ντρεπόμαστε και για λογαριασμό σας», επεσήμανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενη στα έδρανα της πλειοψηφίας, και επέμεινε: «Είναι ντροπή να παρακολουθείται από την ελληνική κυβέρνηση ένας ευρωβουλευτής, ένας Έλληνας ευρωβουλευτής, που για χρόνια δίνει μάχες στο εξωτερικό για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Είναι ντροπή να μαθαίνει τυχαία -και όχι στο δικό του Κοινοβούλιο αλλά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- ότι τον παρακολουθούν με κακόβουλο λογισμικό. Είναι ντροπή να παρακολουθείται ένας υποψήφιος αρχηγός ενός κόμματος στη διάρκεια εσωκομματικής διαδικασίας. Είναι ντροπή μεγάλη να θεωρείται σύμπτωση να τον παρακολουθούν δύο συστήματα, ένα παράνομο λογισμικό και η ΕΥΠ. Είναι ντροπή το Σύνταγμα, που έχει κατακτηθεί με αγώνες και αίμα, να ποδοπατιέται με την ειδική συνταγματική μέριμνα περί εθνικής ασφάλειας. Είναι ντροπή να καταστρέφεται ο φάκελος παρακολούθησης την ημέρα που ο πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Είναι ντροπή μία ανεξάρτητη αρχή, η ΑΔΑΕ, να στραγκαλίζεται θεσμικά, να ευτελίζεται διαδικαστικά, γιατί κάνατε ακόμη και πολιτικό μπούλινγκ στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ».

Ξεχωριστές στιγμές στην ομιλία της Ε. Λιακούλη ήταν όταν υπογράμμισε ότι θα υπάρξει άμεσα διαδικασία για τα «ανερυθρίαστα ψεύδη» που είχαν καταθέσει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Επίσης, όταν, αναφερόμενη στον πρωθυπουργό, είπε πως αφού «καρατόμησε» τον ανιψιό του και εκδίωξε τον διοικητή της ΕΥΠ, έκανε «τσουλήθρα στο ξυράφι», αφήνοντας βαθιές πληγές στο κεντρώο δημοκρατικό προφίλ του, ο Κ. Μητσοτάκης, που τόσο πάσχιζε να δημιουργήσει.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, κατέθεσε, όπως ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής, στα πρακτικά την πορισματική έκθεση του κόμματός της για τις παρακολουθήσεις, σημειώνοντας ότι «εποχές λογοκρισίας και απόκρυψης κειμένων από τη δημοσιότητα βίωσε η Ελλάδα μας, αλλά η δύναμη της λαϊκής κυριαρχίας της τα κατέταξε στο παρελθόν. Γι' αυτό σήμερα, από το βήμα της Ολομέλειας, εμείς θα τα πούμε "έξω από τα δόντια". Καταθέτουμε στα πρακτικά της Ολομέλειας το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής».

ΚΚΕ: Πολιτικές και ενδεχόμενα και ποινικές ευθύνες για την υπόθεση των υποκλοπών

«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αποκαλύπτει όλα τα στοιχεία γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών ιδιαίτερα του ΚΚΕ για να βγει στο προσκήνιο όλη η αλήθεια και να βγάλει ο λαός τα αναγκαία συμπεράσματα του», δήλωσε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση παραβίασης του απόρρητου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Ν. Καραθασόπουλος έκανε λόγο για πολιτικές και πιθανόν και ποινικές ευθύνες στην υπόθεση των υποκλοπών τόσο για τη ΝΔ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποστήριξε ότι το απόρρητο αξιοποιήθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για να προχωρήσουν τα πολιτικά τους παιχνίδια για την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης και να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια.

«Οι επιλεκτικές διαρροές είτε από πλευράς της κυβέρνησης είτε από την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως επιβεβαιώθηκε στη πράξη, είχαν στόχο να συσκοτίσουν και καλλιεργήσουν αυταπάτες ενώ την ίδια ώρα διαβαθμισμένα έγγραφα, που τα έδινε η ΕΥΠ παίζοντας σκοτεινά παιχνίδια, γίνονταν φέιγ βολάν στα Μέσα Ενημέρωσης», ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος. Όπως είπε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, «όλο το σκηνικό αυτό αξιοποιήθηκε για να μπορέσουν να προχωρήσουν στα πολιτικά τους παιχνίδια». «Εμείς από την πρώτη στιγμή τοποθετηθήκαμε ότι οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να είναι δημόσιες και τα πρακτικά να δίνονται στη δημοσιότητα, γιατί το αντικείμενο της υπόθεσης που διερευνούσε αφορούσε βασικά δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας. Δεν υπήρχε κανείς λόγος για να μη δοθούν στη δημοσιότητα και είχαμε βάλει δικλείδα ασφαλείας να μην αφορά θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Η ίδια επίκληση του απορρήτου αποτέλεσε βασικό άλλοθι για τους διάφορους αναπόδεικτους ισχυρισμούς των μαρτύρων που κλήθηκαν στην Εξεταστική τους οποίους προέβαλαν για να μπορέσουν να πιστοποιήσουν το αφήγημα που είχε ο καθένας τους». Στη συνέχεια, μίλησε για «ισχυρισμούς αστήριχτους των διοικητών, παλιών και νέων, της ΕΥΠ, σημειώνοντας ότι «τα παράνομα λογισμικά διατίθενται και γίνονται αντικείμενα παρακολούθησης ανάμεσα σε κράτη και επιχειρηματικούς ομίλους».

«Η επίκληση του απορρήτου μπροστά στην ΕΕ, που από τον νόμο έχει ανακριτικές ιδιότητες, αποτέλεσε το άλλοθι για να μην προχωρήσουμε στην εξέταση επί της ουσίας, των μαρτύρων επιβεβαιώνοντας, με αυτό τον τρόπο, την ανεξέλεγκτη δράση των μυστικών υπηρεσιών», υπογράμμισε. Ο Ν. Καραθασόπουλος υποστήριξε ότι «ο κατάλογος των μαρτύρων, που καταρτίστηκε με ευθύνη της πλειοψηφίας, διασφάλιζε εκ των προτέρων την προειλημμένη απόφαση για τη συγκάλυψη των υποθέσεων των υποκλοπών, και του Νίκου Ανδρουλάκη και των δημοσιογράφων αλλά και των αλλεπάλληλων υποκλοπών στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ». «Αρνήθηκε επίμονα η πλειοψηφία και δεν δέχτηκε να κληθεί κανένας μάρτυρας σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές στο ΚΚΕ για την οποία δρομολογήθηκε η συγκάλυψη της, με τον πιο κραυγαλέο τρόπο. Και η ευθύνη βαραίνει τη ΝΔ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που βολεύτηκε πίσω από αυτό» σημείωσε.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για το ρόλο της ΑΔΑΕ, υπογραμμίζοντας ότι «ο πρόεδρος της Αρχής έφθασε στο έσχατο σημείο να επικαλεστεί ότι το ΚΚΕ αρνήθηκε την έρευνα».

Όπως υποστήριξε ο Ν. Καραθανασόπουλος «η λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής έχει πολλαπλές στοχεύσεις:

Πρώτον: τη συγκάλυψη των υποθέσεων υποκλοπών και τον μη καταλογισμό των αναμφισβήτητων πολιτικών και ενδεχόμενα και ποινικών ευθυνών της κυβέρνησης της ΝΔ για την υπόθεση του Ανδρουλάκη, των δημοσιογράφων και του ΚΚΕ. Πολιτικές και ενδεχόμενα και ποινικές όμως και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του ΚΚΕ.

Δεύτερον: τη συγκάλυψη ενός επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου το οποίο συνδιαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις για τη μαζική και προληπτική παρακολούθηση για την οποία κανείς δεν εξαιρείται.

Τρίτον: να συγκαλυφθεί ο πολυπλόκαμος μηχανισμός που έχει στηθεί διαχρονικά στη χώρα μας από παρακρατικές υπηρεσίες και η αποενοχοποίηση των ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Τέταρτον: στον ρόλο των Ανεξάρτητων αρχών οι οποίες επιβεβαιώθηκε ότι είναι το πλυντήριο στη δράση των μυστικών υπηρεσιών και βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία και με προκαθορισμένους ρόλους.

Πέμπτον: στον αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού.

«Οι κοκορομαχίες στην Εξεταστική Επιτροπή είναι για να συγκαλύψουν την ευθύνη που έχουν, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει και την επικίνδυνη δράση αυτών των μηχανισμών.

Για την κυβέρνηση αλλά και τα αστικά κόμματα, η Εξεταστική Επιτροπή επιδιώχθηκε να αποτελέσει τον καταλύτη για πολιτικά παιχνίδια αλλά και για τις διεργασίες της επόμενης μέρας στη διακυβέρνηση. Από αυτά τα πολιτικά παιχνίδια όμως ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα», κατέληξε ο Ν. Καραθανασόπουλος.
______________________

«Κατάρρευση των καταγγελιών» συνεχίζει να «βλέπει» η ΝΔ 

«Όλα γύρισαν μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο εισηγητής στη συζήτηση της ΝΔ, που ήταν και εισηγητής της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή, τόνισε πως οι καταγγελίες της Αντιπολίτευσης σχετικά με την επισύνδεση του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη κατέρρευσαν «σαν χάρτινος πύργος από τραπουλόχαρτα». Τραπουλόχαρτα, γιατί η Αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η αξιωματική προτίμησε να τζογάρει από την αρχή της ιστορίας αυτής, με μετέωρες κατηγορίες προς την Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εργαλειοποιήσει μια υπόθεση επιχειρησιακών κενών και διοικητικής αστοχίας για να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη»

Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προχώρησε σε στείρα αντιπολιτευτική αντιπαράθεση της υπόθεσης για να εξάψει κομματικά πάθη. Τζόγαρε με συνθήματα και τσιτάτα περί σκανδάλου πριν ακόμα ξεκινήσουν οι ελεγκτικές διαδικασίες. Η τοξικότητα, μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε σε τέτοια σημεία ώστε η ίδια να αντιλαμβάνεται τον ρόλο της ως ιεροεξεταστή, ως κήνσορα αλλά και ως δικαστής, προσπαθώντας να ναρκοθετήσει τον ρόλο της Εξεταστικής Επιτροπής, στήνοντας λαϊκά δικαστήρια και διαπομπεύοντας όσους a priori ήθελε ως ενόχους»

Ο Λ. Τσαβδαρίδας, μάλιστα θέλησε να παρουσιάσει πως «ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας πρωταγωνίστησε σε αυτό τον διαγωνισμό αγανάκτησης, σε μια ακόμα απόπειρά του να αλώσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Όλα όμως γύρισαν μπούμερανγκ. Και κάθε μια κατηγορία που με τόση ευκολία εξαπέλυαν διαψεύστηκε εκκωφαντικά. Καταδίκαζε a priori τον κ. Μητσοτάκη ως υπεύθυνο θεσμικής εκτροπής και υπονόμευσης του δημοκρατικού πολιτεύματος Αλλά αυτό που αποδείχθηκε ήταν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε καμία σχέση με τα όσα εξοργιστικά υποστήριξε ο κ. Τσίπρας» Αντίθετα, παρατήρησε, «ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ακόμα και από το βήμα της Βουλής ότι επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα. Και πριν "αλέκτωρ λαλήσει" διαψεύστηκε πανηγυρικά. Καθώς βεβαιώθηκε στην εξεταστική Επιτροπή ότι η ΕΥΠ επί των ημερών του παρακολουθούσε τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και υπουργό της τότε Κυβέρνησης Στ. Πιτσιόρλα. Μια παρακολούθηση για την οποία με βάση τα κατατεθέντα από τον πρώην και τότε διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη είχε ενημερωθεί και είχε εγκρίνει ο κ. Τσίπρας»

Αναφερόμενος στο πόρισμα της πλειοψηφίας και τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, ο Λ. Τσαβδαρίδης, μεταξύ άλλων είπε: «η διαλεύκανση της υπόθεσης αποτελεί ζήτημα τιμής και για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας οι αρχές, ο αξιακός κώδικας και η πολιτική διαδρομή πάντα πρότασσαν την πολιτική διαφάνεια, την προσήλωση στους θεσμούς, για αυτό και αμέσως από την Κυβέρνηση αναλήφθηκαν "κομβικές πρωτοβουλίες" και δεν δόθηκε η δυνατότητα για καμία δικαιολογία σε κανένα ώστε να μπορεί να μιλάει για κυβερνητικό εθελοτυφλισμό, για συγκαλύψεις και άρνηση αυτοκριτικής.

Ερευνήθηκαν ενδελεχώς όλες οι πτυχές αυτής της υπόθεσης και αυτά που προέκυψαν ήταν πως η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του κυρίου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ήταν απολύτως νόμιμη, με εμπεριστατωμένο αίτημα της υπηρεσίας υπογεγραμμένο από υπηρεσιακούς παράγοντες και από τον Διοικητή της υπηρεσίας. Τηρήθηκε όλη η νόμιμή διαδικασία για την έκδοση της σχετικής Εισαγγελικής διάταξης. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι το απόρρητο των επικοινωνιών του κυρίου Ανδρουλάκη παραβιάστηκε από οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, πέραν της νόμιμης επισύνδεσης της ΕΥΠ. Προέκυψε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του κυρίου Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό PREDATOR, δεν διενεργήθηκε ούτε από την ΕΥΠ, ούτε από οποιονδήποτε άλλο Ελληνικό δημόσιο φορέα. Το παράνομο και κακόβουλο λογισμικό PREDATOR δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελληνική επικράτεια. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Πρωθυπουργός, κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει οποιαδήποτε ευθύνη για την υπόθεση της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του κυρίου Νίκου Ανδρουλάκη. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκεται και φέρει οποιαδήποτε ευθύνη οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο πέραν της ΕΥΠ. Αποδείχθηκε ότι το γραφείο του Πρωθυπουργό και οι συνεργάτες του δεν γνώριζαν για την άρση του απορρήτου σε οποιοδήποτε στάδιο. Δεν προέκυψε παρακολούθηση εκ μέρους της ΕΥΠ για κανένα πολιτικό πρόσωπο από αυτά που έκαναν αίτηση για να μάθουν αν παρακολουθούνται, συμπεριλαμβανομένου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)