to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:37 | 31.05.2022

Πολιτική

Στην Ολομέλεια της Βουλής το ν/σ του υπ. Προ.Πο. που περιλαμβάνει διάταξη και για την πανεπιστημιακή αστυνομία (live)

Με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων, η κυβέρνηση προσπαθεί να προχωρήσει τις διαδικασίες για την πανεπιστημιακή αστυνομία - Η διάταξη αναφέρεται στα καθήκοντα των ειδικών φρουρών των ΟΠΠΙ


Στην Ολομέλεια της Βουλής τέθηκε το νομοσχέδιο «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», στο οποίο περιλαμβάνεται και διάταξη για την λεγόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία. 

Πληθώρα αντιδράσεων έχει προκληθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση σχετικά με την διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την ψηφιακή επίδοση εγγράφων και αναφέρεται στα καθήκοντα των ειδικών φρουρών των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Με το άρθρο 28 του νομοσχεδίου, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια, ορίζεται ότι οι ειδικοί φρουροί που προσλαμβάνονται για τον σκοπό της συγκρότησης των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), για το χρονικό διάστημα που δεν διατίθενται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, θα υπάγονται σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να καλύπτουν επιχειρησιακές ανάγκες.

Ζωντανά η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή συνέπεσε με τα γεγονότα ακραίας αστυνομικής καταστολής στο ΑΠΘ, με αποκορύφωμα τον σοβαρό τραυματισμό φοιτητή, καθώς και με την παρουσίαση του νέου νόμου - πλαισίου από την υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Ειδικότερα, ο υπ. Προ.Πο. Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέφερε προκλητικά πως «Στις αρχές Ιουνίου τα αγόρια και τα κορίτσια, οι Ειδικοί Φρουροί της Ελληνικής Αστυνομίας που αποτελούν πλέον τις ομάδες προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, θα ξεκινήσουν τη δουλειά τους». Μάλιστα, ημείωσε ότι οι ειδικοί φρουροί των ΟΠΠΙ θα ξεκινήσουν με περιπολίες στα κάμπους, σε ανοιχτούς χώρους, «πρώτα από όλα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου υπάρχει σοβαρή ανάγκη, και στη συνέχεια στην Πανεπιστημιούπολη και Πολυτεχνειούπολη».

Ως προς τη διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι οι ειδικοί φρουροί των ΟΠΠΙ θα αξιοποιούνται για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της ΕΛΑΣ όταν τα πανεπιστήμια θα είναι κλειστά. «Οι αστυνομικοί αυτοί είναι ειδικοί φρουροί της ΕΛΑΣ. Είναι εκπαιδευμένοι στα όπλα και γνωρίζουν να τα χρησιμοποιούν. Έχουν πλήρη εκπαίδευση και κατάρτιση και, συνεπώς, όταν θα ασκούν καθήκοντα που είναι εκτός του πανεπιστημιακού χώρου, στα πλαίσια της αστυνομικής τους ιδιότητας, προφανώς, θα φέρουν το όπλο του αστυνομικού», πρόσθεσε.

Δ. Καλαματιανός: «Η πολιτική της κυβέρνησης είναι η «βαριοπούλα» που γκρεμίζει τα δημόσια πανεπιστήμια»

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, κατά τη συζήτηση της διάταξης στην επιτροπή της Βουλής, διατύπωσε εκ νέου την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ίδρυση ειδικού Σώματος αστυνόμευσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, την πανεπιστημιακή αστυνομία, και κατήγγειλε ότι με τη διάταξη που έρχεται σήμερα προς ψήφιση «δεν μένει καμία αμφιβολία, ότι ο έλεγχος του Σώματος και των ενεργειών του δεν ασκείται από τις πρυτανικές Αρχές, από τις Αρχές του πανεπιστημίου, αλλά θα γίνεται απευθείας από την αστυνομία και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη».

Με αφορμή, δε, τα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιλέγει τη συκοφάντηση των δημοσίων πανεπιστημίων και προσπαθεί να τα εμφανίσει ως άντρο παραβατικότητας, για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και για να προχωρήσει στην ιδεοληπτική και επικοινωνιακή λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Επιλέγει την κλιμάκωση, την ένταση και τη βία μέσα στα πανεπιστήμια».

Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια, ο κ. Καλαματιανός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει επιλέξει τον ολισθηρό δρόμο της έντασης, υπογραμμίζοντας ότι μέσα στο ακαδημαϊκό περιβάλλον πρέπει να πρυτανεύει ο διάλογος και όχι η ένταση και η βία. «Η δική σας νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι η βαριοπούλα που γκρεμίζει το πανεπιστήμιο», είπε ο κ. Καλαματιανός απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και σημείωσε ότι σε όλα τα κράτη υπάρχει φύλαξη των πανεπιστήμιων και όχι αστυνομία.

Αναλυτικά:

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον ολισθηρό δρόμο της έντασης. Έχει αποτύχει οικτρά σε κάθε πραγματική κρίση που αντιμετώπισε. Από την πανδημία θρηνούμε την απώλεια 30.000 συνανθρώπων μας. Ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ευρώπη.

Πέρσι το καλοκαίρι κατακάηκε η Ελλάδα σε ανεπανάληπτα επίπεδα και ευχόμαστε όλοι να μην ξανασυμβούν τέτοιες τραγωδίες. Να εκφράσω, όμως, την ανησυχία μου διότι δεν έχει γίνει και φέτος η κατάλληλη προετοιμασία, με έμφαση στην πρόληψη. Στο χιονιά επικρατεί το χάος και κλείνουν λεωφόροι και βασικές οδικές αρτηρίες και η Πρωτεύουσα παραλύει για μέρες.

Η ακρίβεια έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 18% του εισοδήματός τους έχουν χάσει οι εργαζόμενοι μέσα σε λίγους μήνες. Χιλιάδες καταστήματα που σώθηκαν από τα μνημόνια πάνε να κλείσουν από τα χρέη στους παρόχους ενέργειας. Οι αγρότες αφήνουν τη γη ακαλλιέργητη γιατί δεν αντέχουν το κόστος παραγωγής. Ο πληθωρισμός καταγράφει ρεκόρ 27 και 28 ετών. Αποτυχίες, λοιπόν, παντού για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Για τα κέρδη των λίγων και εκλεκτών, βέβαια, η κυβέρνηση βάζει πλάτη. Τους κάνει γενναίες φοροαπαλλαγές και φροντίζει τη ρευστότητά τους με δισεκατομμύρια απευθείας αναθέσεις από το κρατικό χρήμα. Προστατεύει τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας. Τα ίδια και για τους ημέτερους, τα γαλάζια παιδιά. Τακτοποιήσεις, διορισμούς και ρουσφετολογικές τοποθετήσεις με παχυλούς μισθούς και μπόνους εκατομμυρίων στη ΔΕΗ, τον ΕΦΚΑ και αλλού. Τι κάνει, λοιπόν, για να αλλάξει την ατζέντα και να συσπειρώσει το ακροατήριό της; Βίαιη καταστολή ακόμα και μέσα στα πανεπιστήμια. Μέσα στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, που θα έπρεπε να πρυτανεύει ο διάλογος και η ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Το προκλητικό ερώτημα "με τη βιβλιοθήκη ή με τις βαριοπούλες" είναι χαρακτηριστικό της διχαστικής και της παρελκυστικής πολιτικής της κυβέρνησης. Βεβαίως εμείς είμαστε με τις βιβλιοθήκες κυρίες και κύριοι. Εμείς είμαστε με το δημόσιο πανεπιστήμιο. Με την ενίσχυσή του με πόρους, με καθηγητές, με προσωπικό, με υποδομές. Με την επέκτασή του. Όχι με τη συρρίκνωσή του. Όχι με αυτά που κάνετε εσείς, που κλείνετε δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα, όπως στον τόπο μου στην Ηλεία και δίνετε τα ρέστα σας για να υπηρετήσετε τα ιδιωτικά συμφέροντα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Εσείς υπηρετείτε τη συκοφάντηση, την υπονόμευση, το γκρέμισμα των δημοσίων πανεπιστημίων. Με αυτή την έννοια, η δική σας νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι η βαριοπούλα που γκρεμίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Και η ίδρυση και η λειτουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας αυτό το σκοπό υπηρετεί. Μαζί με την ιδεοληπτική και επικοινωνιακή στόχευσή της. Ήδη δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσει.»

_____

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, ανέφερε πως θα έπρεπε την τάξη στα πανεπιστήμια, με βάση το αυτοδιοίκητο του άρθρου 16 του Συντάγματος, να την έχουν διασφαλίσει τα ίδια τα πανεπιστήμια. «Από τη στιγμή που τα πανεπιστήμια αδρανούν, εγώ δεν έχω επί της αρχής αντίρρηση στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας», είπε, ωστόσο, ο κ. Καμίνης, στο στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή, σημειώνοντας, όμως, πως «όταν παρεμβαίνει η αστυνομία, θα πρέπει να παρεμβαίνει με επαγγελματισμό. Αν αληθεύει, ότι εβλήθη με βομβίδα κρότου-λάμψης ο φοιτητής στο ΑΠΘ, αυτό δείχνει μια έλλειψη επαγγελματισμού εκ μέρους της αστυνομίας». Σε σχέση με τη διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο, ο κ. Καμίνης τόνισε, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια, ότι ουσιαστικά μετατρέπονται οι ΟΠΠΙ από ειδικό Σώμα φύλαξης σε ειδικούς φρουρούς.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατήγγειλε ότι «η διάταξη του άρθρου 28 του νομοσχεδίου ανοίγει νέους επικίνδυνους δρόμους ως προς τον ρόλο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Προβλέπει ρητά ότι οι ειδικοί φρουροί που θα τη στελεχώνουν θα μπορούν να εκτελούν και όλα τα υπόλοιπα καθήκοντα των ειδικών φρουρών όταν δεν διατίθενται στα ΑΕΙ και έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα όπλα τους» και «άρα δεν μιλάμε απλά για κάποιο Σώμα που έρχεται να φυλάξει το πανεπιστήμιο». Ο βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε, εξάλλου, ότι ο νόμος πλαίσιο που έρχεται στη Βουλή υποβαθμίζει τα πτυχία και ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, επιχειρώντας άλλη μία κρατική παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα. «Η κυβέρνηση, με το γελοίο δίλημμα "βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα", επιχειρεί να περάσει τις αντιδραστικές αλλαγές στο πανεπιστήμιο και να επιβάλλει την πανεπιστημιακή αστυνομία ως ομάδα καταστολής», είπε ο κ. Συντυχάκης.

Στον αντίποδα, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Χήτας, ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο είναι χώρος σπουδών, είναι χώρος γνώσης και δεν είναι εκκολαπτήριο κομματικών στελεχών τού αύριο, ιδίως των τριών κομμάτων, Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, «γι' αυτό και είναι πάγια θέση της Ελληνικής Λύσης να μείνουν έξω τα κόμματα από τα πανεπιστήμια». Ο κ. Χήτας κατηγόρησε τα κόμματα της Αριστεράς ότι «σιγοντάρουν» και «πουσάρουν» τα επεισόδια στα πανεπιστήμια. «Περιμένουμε πάνω από έναν χρόνο την πανεπιστημιακή αστυνομία. Περιμένουμε πάνω από έναν χρόνο την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια και πολλά άλλα που προβλέφθηκαν στον ν. 4777/2021, αλλά δεν τα βλέπουμε. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε είναι η ανομία στους πανεπιστημιακούς χώρους που καλά κρατεί», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ως «αριστεροφοβική» που δεν μπορεί να δείξει την πυγμή να θέσει τέλος στην ανομία στα πανεπιστήμια.

«Δεν είστε, κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης, η φωνή του μέτρου και της λογικής. Είστε μια φωνή αναχρονιστική, είστε μια φωνή της καταστολής, είστε μια φωνή της νόμιμης βίας που στρέφεται ενάντια στα παιδιά, στη νεολαία μας», σημείωσε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, η οποία κατήγγειλε ότι με τη διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο, οι ειδικοί φρουροί που προσλαμβάνονται προκειμένου να στελεχώσουν το ΟΠΠΙ, κατά το χρονικό διάστημα που δεν διατίθενται στα ΑΕI, θα εκτελούν καθήκοντα φύλαξης ευπαθών στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος. «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ν. 4777/21 στη Βουλή είχε υποστηριχθεί από πλευράς της κυβέρνησης πως οι ειδικοί φρουροί των ΟΠΠΙ δεν θα οπλοφορούσαν, γεγονός που έρχεται βέβαια σε ευθεία αντίθεση με τη ρύθμιση που τώρα προτείνεται», τόνισε η κ. Μπακαδήμα, επισημαίνοντας πως αυτή η τροποποίηση έρχεται σε μία στιγμή που η νεολαία αντιδρά και ζητάει ανοιχτό πανεπιστήμιο, χωρίς ταξικό χαρακτήρα, με σοβαρή χρηματοδότηση και χωρίς αστυνόμευση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)