to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:53 | 05.12.2017

Πολιτική

Στην Ολομέλεια της Βουλής η σύμβαση για τη χρήση του συστήματος δορυφόρων HELLAS SAT - Οι τροπολογίες

Ενώπιον της Ολομέλειας τίθεται η ανανέωση, τροποποίηση και κωδικοποίηση της σύμβασης για χρήση του συστήματος δορυφόρων, υπό την επωνυμία «HELLAS SAT», για 20 ακόμη χρόνια (έως 14.12.2041).


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απάντηση Παππά στις νέες ύβρεις Γεωργιάδη: «Στρατηγική επιλογή της ΝΔ οι αποκρουστικές ιδέες του αντιπροέδρου της»

Πρόκειται για ένα πολύ τεχνικό νομοσχέδιο, για το οποίο όμως η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δημιουργεί "πολιτική υπεραξία", διότι με τη διαπραγμάτευση και την τελική σύναψη της ανανεωμένης σύμβασης, έκλεισαν όλες οι εκκρεμότητες της παλιάς σύμβασης, κατοχυρώθηκε το δικαίωμα του ελληνικού δημοσίου στο διάστημα και εξασφαλίστηκαν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την αρχική σύμβαση. Εάν η ανανέωση της σύμβασης δεν συνέβαινε, το ελληνικό Δημόσιο θα έχανε τα δικαιώματα που απορρέουν από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, γιατί, εάν μια χώρα έχει τροχιακή θέση στο διάστημα και δεν τη χρησιμοποιεί για χρονικό διάστημα τριών ετών, χάνονται τα δικαιώματα της χώρας στη συγκεκριμένη τροχιά.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς έχει χαρακτηρίσει αυτονόητη την υποχρέωση της πολιτείας να ολοκληρώσει αυτή τη σύμβαση στην ώρα της, ούτως ώστε η χώρα να μη χάσει τα δικαιώματά της στο διάστημα. Παράλληλα, όμως, δεν έχει παραλείψει να επισημάνει ότι τα προηγούμενα χρόνια τα πράγματα είχαν αφεθεί στον "αυτόματο πιλότο", αλλά σήμερα διασφαλίζονται τα δικαιώματα του δημοσίου στο πολλαπλάσιο. Αναφορικά με τα διαβαθμισμένα έγγραφα, που σχετίζονται με τη σύμβαση, ο υπουργός έχει καλέσει τα κόμματα ορίσουν εκπροσώπους για να λάβουν γνώση στο υπουργείο καθώς έχουν τεχνικές λεπτομέρειες για συχνότητες που χρησιμοποιεί ο στρατός.

Σημαντικά τα οφέλη, το μήνυμα του Ν. Παππά

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, το απόγευμα της Τρίτης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής υπογράμμισε ότι είναι σημαντικά τα οφέλη που θα προκύψουν από την τροποποίηση της σύμβασης. Ήδη έχει συσταθεί Επιτροπή Παρακολούθησης για τα ανταλλάγματα και ακολουθείται το χρονοδιάγραμμα. Είπε επίσης ότι υπάρχουν ειδικές εγγυήσεις για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου σε απρόβλεπτες καταστάσεις .

Ο κ. Παππάς δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει αυτή την ιστορία να πάει στα βράχια αν και η χώρα είχε ανάγκη από δορυφορικές υπηρεσίες. "Τα συμφέροντα της χώρας τώρα διασφαλίζονται πλήρως, και ήταν πολύ χρήσιμη η υπογραφή της σύμβασης", είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και υπογράμμισε ότι αυτό που ήταν λάθος, ήταν η πώληση του δορυφόρου μαζί με την πώληση του ΟΤΕ, "στην ιδεολογία ενός ακραίου φιλελευθερισμού".

"Διασφαλίσαμε τα δικαιώματα του δημοσίου στο ελληνικό οικόπεδο στο διάστημα 39ο ανατολικά πάνω από το εθνικό πάρκο της Κένυα. Τα συμφέροντα του δημοσίου διασφαλίζονται πλήρως", επέμεινε ο κ. Παππάς και ενημέρωσε το Σώμα πως αύριο μπαίνει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για το συγκρότηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και με το ίδιο νομοσχέδιο προχωράει εθνική νομοθεσία και στρατηγική άσκησης διαστημικών δραστηριοτήτων ενώ πολύ σημαντική είναι η αξιοποίηση των εφαρμογών που άπτονται του διαστήματος θα είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. "Από την Ελλάδα δεν λείπει τίποτα. Έλειπε όμως ο σχεδιασμός, η προτεραιοποίηση και η ιεράρχηση των αναγκών ώστε αυτές οι σοβαρές τεχνολογικές εξελίξεις να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών", είπε ο κ. Παππάς σημειώνοντας ότι ελληνικά πανεπιστήμια είχαν τη δυνατότητα να χτίζουν δορυφόρους αλλά ουδέποτε εντάχθηκαν σε έναν εθνικό σχεδιασμό.


«Η κυβέρνηση με τη διαπραγμάτευση και την τελική σύναψη της ανανεωμένης σύμβασης κατάφερε να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες της παλιάς σύμβασης, αλλά και να κατοχυρώσει στο έπακρο τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου στο Διάστημα», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη χρήση του συστήματος Hellas Sat, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Ο βουλευτής ανέφερε επίσης ότι «η αδράνεια όλων των προηγούμενων ετών, σε σχέση με την αρχική σύμβαση με την HELLAS SAT, είχε διασαλεύσει σημαντικά τα δορυφορικά δικαιώματα και τη θέση της χώρας μας στο Διάστημα. Αυτό, μάλιστα, τη στιγμή που όλα αυτά τα χρόνια οι γειτονικές μας χώρες κατάφεραν να εξασφαλίσουν όχι μόνο μία αλλά δύο και τρεις τροχιακές θέσεις».

«Πλην συγκλονιστικού απροόπτου, εμείς θα ψηφίσουμε "παρών". Και αυτό διότι η σύμβαση αυτή είναι μια σύμβαση μέχρι το 2041, την οποία θα κληθούμε εμείς μεθαύριο ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε. Εγώ θέλω λοιπόν να έχει καταγραφεί και η κωλυσιεργία σας, αλλά και η ελλιποβαρής και αναποτελεσματική προσπάθεια σας, που δεν σας επέτρεψε να αποκομίσετε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο», δήλωσε από την πλευρά της, η γενική εισηγήτρια της ΝΔ Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου. Η βουλευτής είχε προηγουμένως υπογραμμίσει ότι η ΝΔ ήταν και είναι κατ΄ αρχήν θετική στη σύμβαση και στην επέκτασή της και αναγνωρίζει την καθοριστική γεωπολιτική της σημασία, θέτει όμως σήμερα σειρά ερωτημάτων κυρίως για τα οφέλη που κατάφερε να αποκομίσει η σημερινή πολιτική ηγεσία στην τροποποίηση της αρχικής σύμβασης, για την οποία τόνισε, ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συστηματικά και σθεναρά εργαστεί για την βρει έτοιμη η σημερινή κυβέρνηση». 

Η γενική εισηγήτρια της ΝΔ αναφέρθηκε και στην τροπολογία ευθύνης του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνει μια σειρά φωτογραφικών διατάξεων για το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και απηχεί την «καθεστωτικού τύπου προσπάθεια του υπουργού για τον έλεγχο των ΜΜΕ». «Κάνει εντύπωση ότι αυτή τη στιγμή ανοίγετε το πεδίο και σε αυτούς που έχουν συνδρομητική τηλεόραση και επίσης ότι φέρνετε διατάξεις που ελαστικοποιούν το πλαίσιο των πιθανών συμμετεχόντων. Επίσης κάνει μεγάλη εντύπωση ότι καταργείτε την ονομαστικοποίηση των μετόχων σε εταιρείες που έρχονται από το εξωτερικό», είπε για την τροπολογία η κ. Ασημακοπούλου και προσέθεσε: «Μυρίζομαι λαγό. Να ξέρετε κύριε υπουργέ ότι θα παρακολουθούμε αυτή τη διαδικασία στενά, και υπάρχει και το προηγούμενο των βοσκοτόπων και του Καλογρίτσα, φαινόμενα που δεν θα γίνουν ανεκτά. Αναμένω τις απαντήσεις σας για να σας πω το "όχι" στην τροπολογία»".

 

«Κατά» του νομοσχεδίου για τη χρήση του συστήματος δορυφόρων HELLAS SAT δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, λέγοντας ότι πρόκειται για ιδιωτικοποίηση της τροχιακής θέσης που αντιστοιχεί στη χώρα μας σε έναν πολυεθνικό όμιλο και χωρίς τον έλεγχο από τις ελληνικές αρχές. Καταγγέλλει ότι πρόκειται για την «εκχώρηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας για την οποία το κράτος μάλιστα δεν θα λάβει κάποιο ουσιαστικό πολιτικό αντάλλαγμα» και η κυβέρνηση παραδίδει μια κρίσιμης σημασίας υποδομή για κρατικές λειτουργίες σε έναν πολυεθνικό όμιλο καθιστώντας αβέβαιη τη λειτουργία του σε συνθήκες κρίσης. 

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε με σφοδρότητα την κυβέρνηση για την αποσυρθείσα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας. «Η αθλιότητα της κυβέρνησης δεν έχει μέτρο. Με την τακτική του αιφνιδιασμού η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει εμπόδιο στις απεργίες», δήλωσε ο κ. Συντυχάκης και εκτίμησε ότι με την απόσυρση της τροπολογίας, το υπουργείο Εργασίας κάνει έναν «τακτικό ελιγμό για να επιστρέψει ίσως παραμονές των Χριστουγέννων πιστεύοντας ότι θα πιάσει στον ύπνο το εργατικό κίνημα». «Η κυβέρνηση υλοποιεί τις απαιτήσεις του ΣΕΒ για την αυστηροποίηση του πλαισίου κήρυξης των απεργιών, υπερδιπλασιάζοντας με την τροπολογία τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτείται για τη λήψη απόφασης. Είναι άθλια αυτή η κίνηση της κυβέρνησης να φέρει σαν τον κλέφτη την τροπολογία. Η κυβέρνηση είναι ο αποτελεσματικότερος στυλοβάτης τού αστικού συστήματος σήμερα στη χώρα μας και κάνει την πιο βρώμικη δουλειά για την πλουτοκρατία», είπε ο κ. Συντυχάκης.

 

Θετικός στο νομοσχέδιο δήλωσε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση διότι κατέθεσε τροπολογίες και εμφανίζεται «αδιόρθωτη». Εκτίμησε επίσης ότι πίσω από τη διαχείριση αυτή επιχειρείται να μετακινηθεί το βάρος από το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης, τις εξελίξεις με τη ΔΕΗ και το ότι «δεν ανελήφθη καμία πρωτοβουλία για την λήξη του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας». Ιδίως για την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες και αποσύρθηκε σήμερα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την έφερε νύχτα στη Βουλή χωρίς να έχει συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους και ότι «για πρώτη φορά, η πρώτη κυβέρνηση Αριστερά, καταργεί το δικαίωμα στην απεργία».

 

Υπέρ του νομοσχεδίου δήλωσε ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Λαζαρίδης, επισημαίνοντας τα οφέλη ιδίως για τις απομακρυσμένες περιοχές και για την αγροτική οικονομία. «Το όφελος για τη χώρα θα είναι τεράστιο με την έγκαιρη πρόβλεψη καιρικών φαινομένων με τρόπο ώστε να υπάρξει μέριμνα για την προστασία της αγροτικής παραγωγής», είπε ο κ. Λαζαρίδης και υπογράμμισε ότι τα οφέλη που αποκόμισε η Ελλάδα με την τροποποίηση της σύμβασης είναι σημαντικά και διασφαλίζουν την παρουσία μας στο διάστημα.

 

Υπέρ του νομοσχεδίου για τη χρήση του συστήματος δορυφόρων HELLAS SAT τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν τομέα με μεγάλες προοπτικές και ότι η ανανέωση της σύμβασης διασφαλίζει τα δικαιώματα της χώρας στο διάστημα και βασικές λειτουργίες θα υποστηρίζονται από το σύστημα των δορυφόρων HELLAS SAT. «Το νομοσχέδιο κρίνεται θετικό και δεν είναι εδώ ο χώρος για να τσακωνόμαστε ποιος το ξεκίνησε αλλά να συνεχίσει η Ελλάδα να απολαμβάνει τους καρπούς», είπε ο κ. Μαυρωτάς. O βουλευτής του Ποταμιού επέκρινε πάντως το φαινόμενο της κατάθεσης τροπολογιών με αντικείμενο άσχετο με το νομοσχέδιο.

 

H νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι απόλυτα τεκμηριωμένη, είπε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης, αλλά δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει "παρών" λόγω των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο. Ο βουλευτής αξιοποίησε τη συζήτηση για να καλέσει την κυβέρνηση να νομοθετήσει αξιόπιστο σύστημα μετρήσεων της κοινής γνώμης.

 

Τροπολογίες

Σήμερα, μαζί με την ανανέωση και τροποποίηση της σύμβασης για χρήση του συστήματος δορυφόρων, υπό την επωνυμία «HELLAS SAT», εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια και τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, με την οποία, μεταξύ άλλων, παρέχεται εφεξής η δυνατότητα ιδιοκτησίας από φυσικό ή νομικό πρόσωπο δύο ημερήσιων πολιτικών εφημερίδων που εκδίδονται στην Αθήνα, τον Πειραιά ή τη Θεσσαλονίκη, ανεξάρτητα από τον χρόνο κυκλοφορίας των εντύπων μέσων. Με τις προωθούμενες διατάξεις επανακαθορίζεται η εφαρμογή των περιορισμών, σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας εντύπων μέσων για τους συζύγους και συγγενείς των ιδιοκτητών και προβλέπεται ρητά η δυνατότητα κατοχής ενός μόνο ραδιοφωνικού και ενός μόνο τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης και για τους κατόχους άδειας συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.

Επίσης, καταργούνται υφιστάμενοι περιορισμοί της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τη λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών ελεύθερης λήψης (υποχρέωση κάλυψης του νομού για τον οποίο έχουν λάβει άδεια λειτουργίας), την αδειοδότηση για την παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών (απαγόρευση στον κάτοχο αδείας, να συμμετέχει σε περισσότερες από δύο κατηγορίες μέσων μαζικής ενημέρωσης).

Με την τροπολογία καθορίζεται εφεξής, με κοινή υπουργική απόφαση, ο τρόπος υπολογισμού και καταλογισμού και το ύψος του οικονομικού ανταλλάγματος, που οφείλει να καταβάλλει τόσο εφάπαξ κατά την απόκτηση της αδείας ή τη χορήγηση έγκρισης περιεχομένου από το ΕΣΡ, όσο και ετησίως ο κάτοχος αδείας παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών, μέσω δορυφόρου ή καλωδιακών δικτύων, ή ο πάροχος τηλεοπτικών υπηρεσιών, μέσω ευρυζωνικών δικτύων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)