to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:38 | 31.07.2019

Πολιτική

«Ξεκάθαρη πολιτική δίωξη»: Ο Π. Πολάκης για την άρση ασυλίας του και η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ (ενημέρωση - βίντεο)

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να άρει την ασυλία του Παύλου Πολάκη, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη για δύο υποθέσεις - Ο Π. Πολάκης κατέθεσε έγγραφα για τις αποκαλύψεις του σχετικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ


Μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να άρει την ασυλία του Παύλου Πολάκη, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη για δύο υποθέσεις. Οι δύο δικογραφίες, τις οποίες και είχαν διαβιβάσει οι εισαγγελικές αρχές στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, επιστρέφονται στην τακτική Δικαιοσύνη μαζί με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας άρσης ασυλίας του βουλευτή για τα περαιτέρω. Η μία δικογραφία αφορά την υπόθεση της φερόμενης καταγραφής της συνομιλίας του κ. Πολάκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και η δεύτερη, την υπόθεση του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης μετά τη μήνυση του πρώην προέδρου των εργαζόμενων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Η Ολομέλεια αποφάσισε με 163 ψήφους, σε σύνολο 176 ψηφισάντων βουλευτών, να άρει την ασυλία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας μετά από μια συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη σε χρονικό εύρος και ένταση μεγαλύτερη από τις συνήθεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες άρσης ασυλιών και στην οποία, εκτός από τον κ. Πολάκη, μίλησαν όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Από την ψηφοφορία αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά της άρσης ασυλίας του κ. Πολάκη ψήφισαν 13, οι βουλευτές από το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25. Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης.

Διαφοροποίηση Μουλακιώτη

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης, αν και ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας του Π. Πολάκη αναφορικά με τις εισαγγελικές διαδικασίες που δρομολόγησαν οι ισχυρισμοί του Γ. Στουρνάρα περί παράνομης καταγραφής της τηλεφωνικής συνομιλίας τους, δεν έπραξε το ίδιο και στην ψηφοφορία που αφορούσε τη μήνυση που κατέθεσε ο διωκόμενος πρώην πρόεδρος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Στ. Πουλής.

Τόσο ο Παύλος Πολάκης όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ζήτησαν να προχωρήσουν και οι δύο υποθέσεις με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης των υπουργών, με το σκεπτικό ότι τα εν λόγω αδικήματα για τα οποία εγκαλείται ο κ. Πολάκης αναφέρονται στο διάστημα κατά το οποίο ασκούσε υπουργικά καθήκοντα. Το αίτημα αυτό απέρριψε η Ολομέλεια, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, εξήγησε ότι η Βουλή προχώρησε τη διαδικασία όπως ακριβώς ζητεί στο διαβιβαστικό, τόσο ο εισαγγελέας όσο και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Καλογήρου, δηλαδή με βάση το άρθρο 62 (αναλυτικά παρακάτω).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Π. Πολάκης: Ξεκάθαρη πολιτική δίωξη

«Ξεκάθαρη πολιτική δίωξη σε βάρος μου» χαρακτήρισε ο Παύλος Πολάκης το αίτημα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του για τις μηνύσεις του Σταμάτη Πουλή και του Γιάννη Στουρνάρα εναντίον του. Ο Π. Πολάκης επισήμανε ότι το συγκεκριμένο αίτημα αποτελεί μία «αήθη πολιτική πράξη αντεκδίκησης στο πρόσωπό μου» γιατί «ταλαιπώρησα το σύστημα κατά την υπουργική μου θητεία» λόγω της αποκάλυψης των σκανδάλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο οποίο εμπλέκονταν ηγετικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η πλειονότητα των συστημικών ΜΜΕ.

Με αναφορές στις πρόσφατες αποφυλακίσεις του Αριστείδη Φλώρου και του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο Π. Πολάκης υπογράμμισε ότι η παραπομπή του με βάση το άρθρο 62 του Συντάγματος για την βουλευτική ασυλία κι όχι με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών «αποδεικνύει πολιτική σκοπιμότητα». Μάλιστα, ο Π. Πολάκης έκανε λόγο για «πρωτοφανή παραδικονομική διαδικασία», καθώς 11:14 συστάθηκε η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας και στις 11:40 «βάλανε να με πάρουν τηλέφωνο».

Ο Π. Πολάκης σημείωσε ότι δεν ζητά προστασία, αλλά να στηθεί η ανοικτή διαδικασία της προκαταρκτικής επιτροπής που προβλέπει το άρθρο του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών. Ο Π. Πολάκης αναγνώρισε βέβαια ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «πολιτική αυτοκτονία» για την ΝΔ, καθώς θα οδηγούσε σε δημόσια αποκάλυψη των σκανδάλων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ κι όχι «ιδιωτικές υποθέσεις» πίσω από τις μηνύσεις Στ. Πουλή-Γ. Στουρνάρα

Ο Π. Πολάκης σχολίασε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί να εμφανίσει ως «ιδιωτικές υποθέσεις» τις αντιδικίες του με τον Στ. Πουλή και τον Γ. Στουρνάρα λόγω της εμπλοκής τους στο σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο Π. Πολάκης θύμισε ότι ο Στ. Πουλής είναι υπόδικος για τέσσερα κακουργήματα και δύο πλημμελήματα λόγω των ατασθαλιών του στην διαχείριση των πόρων του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Του είπα «σκάσε» γιατί ξέρω τι έχει κάνει, όχι γιατί έχουμε να χωρίσουμε τα χωράφια του παππού μας» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Π. Πολάκης.

Όσον αφορά την υπόθεση των καταγγελιών του Γ. Στουρνάρα ότι ο Π. Πολάκης ηχογράφησε παράνομα συνομιλία τους, ο Π. Πολάκης ξεκαθάρισε ότι το πραγματικό ζήτημα είναι η εμπλοκή της συζύγου του Γ. Στουρνάρα στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο Π. Πολάκης υπογράμμισε ότι στην πατρίδα του πρωθυπουργού, τα Χανιά, οι πολίτες έβγαλαν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώτο βουλευτή τον ίδιο. «Οι 15.400 σταυροί μου είναι 15.400 καρφιά σε σας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Π. Πολάκης.

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση

«Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε αυτήν την διαδικασία και την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, είμαστε υποχρεωμένοι να αποχωρήσουμε» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοινώνοντας την αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από την συζήτηση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Παύλου Πολάκη μετά από μηνύσεις του Σταμάτη Πουλή και του Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας δεν έχει την αρμοδιότητα ούτε καν να συζητήσει την υπόθεση, καθώς η αντιδικία του Π. Πολάκη με τον Στ. Πουλή και τον Γ. Στουρνάρα συνδέεται με τα υπουργικά του καθήκοντα στο υπουργείο Υγείας κι άρα καλύπτεται από το άρθρο 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών.

«Ενεργοποίηση του άρθρου 86 επιθυμεί αυτός που θέλει να αποκαλύψει»

Ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι ενεργοποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος επιθυμεί «αυτός που θέλει να αποκαλύψει», ενώ καταλόγισε στην κυβερνητική πλειοψηφία ότι επιδιώκει ενεργοποίηση του άρθρου 62 του Συντάγματος γιατί «εσείς θέλετε να κρυφτείτε».

Ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ακόμα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία παραβίασε τον Κανονισμό της Βουλής και δεν τήρησε την πρόβλεψη για τριήμερη αναμονή μεταξύ της κλήσης του Π. Πολάκη και της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.

Κ. Τασούλας: «Αποχώρησαν πριν ακούσουν τον αντίλογο»

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αποχώρησαν πριν ακούσουν τον αντίλογο» χαρακτηρίζοντας «προαποφασισμένη» την αποχώρησή τους.

Πληροφορίες: ΑΥΓΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)