to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:34 | 19.01.2021

Πολιτική

Live το νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης του Ιονίου (live)

Με την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών και των ειδικών εισηγητών των κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου». Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη.


Με την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών και των ειδικών εισηγητών των κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά  με τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου». Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη.

Γ. Κατρούγκαλος: Καλοδεχούμενη η προσχώρηση της ΝΔ στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ

Τη σύμπλευση της ΝΔ με τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε ο εισηγητής και τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε ωστόσο πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διαθέτει ένα συνεκτικό σχέδιο σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας, ενώ σημείωσε πως ο κυβερνητικός λόγος παρουσιάζει αντιφάσεις.

«Καλωσορίζουμε και από το βήμα της Ολομέλειας, όπως πράξαμε και στην Επιτροπή, την προσχώρηση της κυβέρνησης της ΝΔ σε μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η προσχώρηση αυτή όμως γίνεται στο πλαίσιο ενός δίδυμου κενού, ειλικρίνειας και στρατηγικής», τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος. Και πρόσθεσε: «Ειλικρίνειας, διότι η επιλογή μας αυτή είχε λοιδορηθεί και κατηγορηθεί ως υπονομευτική των εθνικών συμφερόντων από τη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στρατηγικής, γιατί δεν εντάσσεται σε ένα συνεκτικό σχέδιο εξωτερικής πολιτικής.


Περιμένουμε να δούμε πως θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο την επέκταση των χωρικών υδάτων Νότια, αν και όχι Ανατολικά της Κρήτης. Αναφέρομαι στον πρωθυπουργό διότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα σε δικές του δηλώσεις ή τοποθετήσεις και δηλώσεις ή τοποθετήσεις του υπουργείου Εξωτερικών. Για παράδειγμα το υπουργείο Εξωτερικών παγίως τοποθετήθηκε απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα μιλώντας για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων «εντός της υφαλοκρηπίδας μας», ενώ ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στις τρεις αλλοδαπές εφημερίδες στις 9.9.2020 μιλούσε για έρευνες σε «μη οριοθετημένη περιοχή»».


Απαιτείται ξεκάθαρη στάση απέναντι στην Τουρκία


Αναφερόμενος στην επικείμενη έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως οι τοποθετήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη έχουν αποκλίσεις σε σχέση με αυτές του Ν. Δένδια: «Ακόμη πιο κρίσιμο ενόψει των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία: με επανειλημμένες δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ περιορίζει το αντικείμενο της συζήτησης στις «θαλάσσιες οικονομικές ζώνες», δηλαδή αποκλειστικά στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Ο πρωθυπουργός επανειλημμένα αναφέρεται στις «θαλάσσιες ζώνες» συνολικά, ορισμό που περιλαμβάνει όχι μόνον ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα αλλά και τα χωρικά ύδατα, την αιγιαλίτιδα ζώνη».


Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως «αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός και όχι εσείς κ. Υπουργέ». Και συνέχισε: «Αφενός γιατί δεν είστε εσείς που αποκλίνετε από την εθνική θέση. Αφετέρου γιατί δεν είμαι βέβαιος ότι γνωρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών τι κάνει το γραφείο του Πρωθυπουργού. Η συμφωνία του Βερολίνου είναι κατ εξοχήν παρόμοια περίπτωση. Ακόμη είμαστε στο σκοτάδι για το τι συμφωνήθηκε εκεί. Δεν έχετε θέσει τα πρακτικά αυτά στη δημοσιότητα ούτε καν έχετε ενημερώσει τα κόμματα ακριβώς για το περιεχόμενό τους. Όμως ειδικά ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών, του προκριματικού σταδίου της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία όλα πρέπει να είναι στο φως. Και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ξεπεράσει την ανευθυνότητα που έχει επανειλημμένα δείξει στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, όπως π.χ. όταν μας κατήγγειλε ότι τάχα ανταλλάξαμε τις συντάξεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών».


Προσωπική αποτυχία του Κυρ. Μητσοτάκη η μη λήψη κυρώσεων


«Εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε άλλο δρόμο από τον διάλογο για την επίλυση της διαφοράς με τον ανατολικό γείτονα», σημείωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, αναφορικά με την επικείμενη επανέναρξη του διαλόγου. Και συνέχισε: «Και για αυτό τον λόγο στηρίζουμε τις διερευνητικές επαφές, που θα πρέπει να γίνουν όμως στο φως, χωρίς εκβιασμούς και χωρίς απειλή χρήση βίας. Και η διαδικασία αυτή ξεκινά υπονομευμένη γιατί ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε – και πρόκειται περί προσωπικής αποτυχίας- να εξασφαλίσει κυρώσεις σε διαδοχικά ευρωπαϊκά συμβούλια. Κυρώσεις που θα παρείχαν ένα πλαίσιο εγγυήσεων ότι η Τουρκία δεν θα υποτροπιάσει ξανά, δεν θα επιστρέψει στην επιθετικότητα την οποία πρωτοφανώς είδαμε το 2020».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Κατρούγκαλος ζήτησε από την κυβέρνηση να διατυπώσει ξεκάθαρα τη στρατηγική της: «Έστω και έτσι η διαπραγμάτευση πρέπει να προχωρήσει και η κυβέρνηση οφείλει να προσδιορίσει ποια είναι η τακτική της για μία έντιμη συμφωνία. Όσο καταστροφική θα ήταν η προσχώρηση στην τουρκική ατζέντα, στην διεύρυνση δηλαδή του αντικειμένου της διαπραγμάτευσης σε θέματα κυριαρχίας πέραν από τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες, άλλο τόσο αντιπαραγωγική θα είναι μία στάση ότι πάμε εκεί για να ακούσουμε απλώς τι θα πει η Τουρκία, ή ακόμη χειρότερα, προεξοφλούμε το ναυάγιο και φροντίζουμε από τώρα να μην εισπράξουμε εμείς το blame game».

Aπαντώντας στην παρατήρηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου ότι υπάρχει διάσταση διατυπώσεων, του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών για τις διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, είπε: «Η θέση της χώρας ως προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, διατυπώνεται από τον νόμο Μανιάτη. Ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την υπερκείμενη της συγκεκριμένης υφαλοκρηπίδας, στη συγκεκριμένη περιοχή, το γεγονός είναι πραγματικό. Δεν έχει οριοθετηθεί με συμφωνία, με μια από τις όμορες χώρες. Αναφέρομαι στην Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει απόκλιση».

Επιπλέον ισχυρίστηκε πως σε ό,τι αφορά τα θέματα που θα μπορούσε να συζητήσει η Ελλάδα με την Τουρκία, ότι «ουδείς πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, οποτεδήποτε, δεν θα διαπραγματευόταν το θέμα των χωρικών υδάτων, γιατί είναι θέμα κυριαρχίας και δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης».

Και συνέχισε: «Όμορες χώρες κατανοούν την άσκηση του δικαιώματος μας», είπε στο σημείο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «η Ιταλία γνώριζε ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε μαζί τους. Ο δε Αλβανός πρωθυπουργός, ο κ. Ράμα, προς τιμήν έκανε σαφή δήλωση, όταν δέχθηκε κριτική από την αντιπολίτευση, ότι είναι απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας, όπως και η Αλβανία έχει ασκήσει το απόλυτο δικαίωμά της, χωρίς να ρωτήσει την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στη συνομιλία της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του Τούρκου προέδρου, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού είναι βεβαίως η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού. Είναι όμως διπλωμάτις. Και υπό την διπλωματική της ιδιότητα, είναι υφισταμένη του εκάστοτε υπουργού Εξωτερικών. Και δεν νοείται να ασκεί πολιτική εν αγνοία του υπουργού Εξωτερικών. Και επί τούτου έχω και σαφή δήλωση ότι γνώριζα [..]. Το έκανα αυτό, όχι για να πω το αυτονόητο, που οποιοσδήποτε καλόπιστος θα αντιλαμβανόταν. Αλλά ακριβώς, για υπογραμμίσω ότι σε κρίσιμες στιγμές, η αντίληψη ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή ότι μπορεί να γίνονται πράγματα, εν αγνοία, είναι καταστροφική».

Νίκος Δένδιας: Σημαντική η ομοθυμία των κομμάτων

Κατά την εισήγησή του, ο Ν. Δένδιας σημείωσε πως είναι πολύ σημαντική η ομόθυμη στάση των κομμάτων για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα, εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να εισηγούμαι στο εθνικό κοινοβούλιο το παρόν νομοθέτημα. Είναι, όπως γνωρίζετε, η πρώτη επέκταση του εθνικού χώρου από το 1947, πρόκειται για μια έκταση 10.079 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αν προσθέσει κανείς το κλείσιμο των κόλπων, υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το σύνολο της χώρας είναι περί τα 135.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεται και το μέγεθος της έκτασης αυτής. Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι, όπως με τον πιο καθαρό τρόπο αναδείχθηκε στην επιτροπή, το νομοθέτημα αυτό συνοδεύεται από την ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων του εθνικού κοινοβουλίου. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι η στιγμή έχει στοιχείο ιστορικότητας και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τα κόμματα για τη συνεργασία».

«Δεν είναι μόνο ο τουρκικός αναθεωρητισμός και το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, αλλά και τα βήματα που έχει κάνει η ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Ιδίως η συμφωνία με την Ιταλία ήταν ο καταλύτης για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο», σημειώνει η κυβερνητική πλειοψηφία για τη χρονική στιγμή και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά, επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια σε ένα σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου χώρου της.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν όλα τα κόμματα στξην Επιτροπή, με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε "παρών" και που πάντως, επίσης δεν καταψήφισε.

ΜΕΡΑ 25: Ναι στο νομοσχέδιο, όχι στην κυβερνητική στρατηγική για τα ελληνοτουρκικά

Το ΜέΡΑ25 θα ψηφίσει «ναι» στο νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο, «για τον ίδιο λόγο που κανένας σοβαρός άνθρωπος, δεν δικαιούται να έχει αντίρρηση, στη χορήγηση ασπιρίνης σε καρκινοπαθή», τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, στην ομιλία του στη Βουλή. Όπως όμως υπογράμμισε, «δεν παύει αυτή η συζήτηση να είναι εκτός βασικού θέματος, που είναι το Αιγαίο».

Ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι το ΜέΡΑ25 παρακολουθεί με ενδιαφέρον την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, ενόψει των οποίων, σημειώνεται «ύφεση στις εντάσεις εκ μέρους της Άγκυρας» και «αυτό δεν είναι κακό». Αλλά όπως τόνισε, «αυτό που είναι κακό, είναι πως δεν υπάρχει εθνική στρατηγική».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 απευθύνθηκε στα κυβερνητικά έδρανα, λέγοντας: «Σας σέρνουν σε διμερείς διαπραγματεύσεις με επιδιαιτησία της κ. Μέρκελ και, στο βάθος, και του κ. Μπάιντεν». Όπως τόνισε, το ΜέΡΑ25 δεν έχει θέμα με οποιουδήποτε είδους διαπραγμάτευση μπορεί να αποφέρει μείωση των εντάσεων, αποκλιμάκωση των κινδύνων και μια αξιοπρεπή και αμοιβαία επωφελή συμφωνία. «Απλά οι διμερείς αυτές συνομιλίες με την Άγκυρα, σε αυτή τουλάχιστον τη συγκυρία, είναι αδύνατο να κάνουν οτιδήποτε άλλο από το να αυξήσουν τις εντάσεις», προέβλεψε. Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία, στις διμερείς διαπραγματεύσεις, θα καταθέσει μια σειρά από ζητήματα που θα αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση «είτε να ενδώσει, με τρόπο που ούτε η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας θα αποδεχθεί», «είτε θα αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να διακόψει τις συνομιλίες, με αποτέλεσμα την αύξηση των εντάσεων».

Στο πλαίσο αυτό, ο Γ. Βαρουφάκης επανέλαβε την πρόταση του ΜέΡΑ25 να επιδιώξει η Αθήνα τη σύγκληση περιφερειακής συνδιάσκεψης όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, της Τουρκίας περιλαμβανομένης, με στόχο την καταγραφή των διαφωνιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. «Εφόσον καταγραφούν οι διαφωνίες στο πλαίσιο των διμερών διευθετήσεων, θα υπάρχει στο βάθος η δυνατότητα προσφυγής στη Χάγη, για την συνεκδίκαση των κατά ζεύγη διαφορών», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και προσέθεσε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία είτε θα γίνει αποδεκτή και από την Τουρκία και άρα θα αποκλιμακωθεί η ένταση, είτε στη χειρότερη των περιπτώσεων, η Τουρκία θα πει όχι και συνεπώς η Ελλάδα θα έχει κερδίσει πόντους στην σκακιέρα της διεθνούς κοινής γνώμης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)