to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:20 | 26.07.2017

Πολιτική

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) - Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. - Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας - Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις». Το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώνουν «ναι» σε δεκάδες άρθρα του.


   Το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ διαρθρώνεται σε τέσσερα μέρη και 150 άρθρα και όπως αναφέρει η κυβέρνηση, στόχο έχει να διευκολύνει τη λειτουργία των ΟΤΑ και να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους, ιδίως εκείνους που εργάζονται σε καθεστώς ομηρίας εδώ και αρκετά χρόνια. Με τις προωθούμενες διατάξεις συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης και ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων αυτών.

 

Π. Σκουρλέτης στη Βουλή: Το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ ικανοποιεί αιτήματα ετών και το στηρίζουν οι εργαζόμενοι 

  «Το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ λύνει λειτουργικά ζητήματα, ικανοποιεί αιτήματα ετών, προστατεύει τους εργαζόμενους, στο μέτρο του δυνατού και με αυτή την έννοια αυτό το νομοσχέδιο πιστώνεται σε εκείνα τα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής που μπορεί να κριθούν απολύτως θετικά», ανέφερε, μιλώντας πριν από λίγο στην Ολομέλεια, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και δεν δίστασε να υπογραμμίσει ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι «προικισμένο» με τα θετικά σχόλια των φορέων, των εκπροσώπων των εργαζομένων, των εκπροσώπων της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι εργαζόμενοι 

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις που αναφέρονται στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διατάξεις που έχουν δεχθεί ισχυρές επικρίσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης. «Είναι θέμα στοιχειώδους δικαιοσύνης να δίνουμε πια τη δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να μπορούν να απολαμβάνουν των Μέτρων Ατομικής Προστασίας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και κατήγγειλε το υφιστάμενο καθεστώς που δεν έδινε αυτή τη δυνατότητα στους συμβασιούχους αν και έκαναν ακριβώς την ίδια δουλειά στην καθαριότητα με τους αορίστου χρόνου.

Ειδικά για τη στάση της ΝΔ, είπε πως δεν μπορεί να γίνει κατανοητή «η αντικοινωνική στάση της» να μην δέχεται το αυτονόητο, ότι δηλαδή αυτά που πλήρωσαν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι για να έχουν τα στοιχειώδη Μέσα Ατομικής Προστασίας τα χρόνια από το 2012 και μετά, πρέπει να τα πάρουν πίσω, όπως πρέπει να πάρουν πίσω και το γάλα που αγόραζαν οι ίδιοι, όπως πήραν οι ίδιοι το φωσφορίζον γιλέκο, τα γάντια τους, τα άρβυλα για τη δουλειά τους.

Ο Πάνος Σκουρλέτης προχώρησε όμως και ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως η ΝΔ, αντί να νοιάζεται για τον κόσμο της εργασίας, θέλει να εξυπηρετήσει άλλου είδους συμφέροντα, τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών που στην τελευταία κρίση στον τομέα της καθαριότητας, ήθελε de facto να τις επιβάλει. «Δεν σας ακολούθησαν όμως ούτε οι δήμαρχοι που κινούνται μέσα στο δικό σας πολιτικό μήκος κύματος, διότι αντιλαμβάνονται ότι η καθαριότητα είναι μέσα στον πυρήνα των υποχρεώσεων και του ρόλου της Αυτοδιοίκησης», είπε ο υπουργός Εσωτερικών απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Η στρατηγική και η κοσμοθεωρία της ΝΔ είναι να παραδοθεί το κράτος στους ιδιώτες, επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών που αναγνώρισε πάντως ότι η ΝΔ έχει μια ειλικρίνεια και ευθύτητα στον τρόπο που υπερασπίζεται αυτή την πολιτική.

Για τις ΔΕΥΑ, ο υπουργός είπε ότι θωρακίζονται με το νομοσχέδιο καθώς κατορθώνουν τα συντηρούν τα δίκτυα, να επεκτείνουν τα έργα ύδρευσης και όλα αυτά με ένα αξιολογότατο επιστημονικό προσωπικό.

Ο υπουργός έκανε μνεία στη ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων προς τους δήμους, στο ακατάσχετο των επιδομάτων πρόνοιας, θέματα που εισάγονται με το νομοσχέδιο αλλά και στη δυνατότητα που δίνεται στα ΔΗΠΕΘΕ να δικαιολογούν τα έξοδα μετακίνησής τους. «'Ακουσα ότι διαφωνείτε με το επίδομα των 50 ευρώ για τη συντήρηση των μουσικών οργάνων. Γιατί; Είναι ένα μικρό δείγμα, το οποίο στηρίζει τον πολιτισμό στη χώρα μας. Δεν θεωρούμε ότι έχουμε κάνει όλα όσα θα έπρεπε για τον πολιτισμό, αλλά η δική σας διαφωνία είναι τελικά θέμα ιδεοληψίας», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Για τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο υπουργός είπε πως δεν προβλέπεται ξεπάγωμα των προσλήψεων αλλά υπαγωγή τους στο καθεστώς των προσλήψεων για όλες τις άλλες περιπτώσεις, δηλαδή στον κανένα ένα προς τέσσερα. «Εσείς βεβαίως διαφωνείτε με το ένα προς τέσσερα, θέλετε το ένα προς πέντε, δηλαδή να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός απασχολουμένων», είπε ο κ. Σκουρλέτης που κάλεσε όλες τις πλευρές να αναρωτηθούν αν μια τέτοια στάση καταδικάζει την περιφέρεια σε μαρασμό και αναρωτήθηκε: «Τι αντιπροτείνετε; Ποιο είναι το σχέδιο σας; Πως θα πάτε να μιλήσετε με αυτούς τους ανθρώπους στην ελληνική περιφέρεια;».

Αλλά και για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που είχαν βγει πράξεις κατανομής είπε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να προστατευθούν έστω και αν οι θέσεις που προβλεπόταν να καταταγούν έχει περιέλθει σε άλλους δήμους μέσα από συγχωνεύσεις. «Γιατί αυτό είναι κακό; Δεν συνεχίζεται αυτή η δραστηριότητα; 'Αρα γιατί μας κατηγορείτε για διορισμούς; Γιατί όλα αυτά τα εξωπραγματικά περί προσλήψεων μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων;», είπε απευθυνόμενος στα κόμματα τα οποία κάλεσε να συζητήσουν για τις μεγάλες αλλαγές στον Καλλικράτη.

Στο σημείο αυτό προέκρινε και την εξαγγελθείσα πρόθεση της κυβέρνησης για την καθιέρωση απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση ώστε να δώσει τη δυνατότητα να σπάσουν στεγανά και να συμβάλλουν στην αναγέννηση των τοπικών κοινωνιών.

Περισσότερα εδώ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)