to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 11.05.2022

Πολιτική

Στην Ολομέλεια το ν/σ του υπ. Υγείας για την ΠΦΥ - Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Για οριστική διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας κάνουν λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κατά την συζήτηση του ν/σ για την ΠΦΥ στην Ολομέλεια της Βουλής, που συνεχίζεται και σήμερα, Τετάρτη 11/5, για 2η ημέρα


Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με θέμα «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις». 

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλέξης Τσίπρας: Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει μετατραπεί σε λαιμητόμο για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Στο προσκήνιο φέρνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ το δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο προσπάθησε η κυβέρνηση να υποβαθμίσει καθ' όλη την διάρκεια της πανδημίας. 

Α. Ξανθός: Νομοθετείτε την οριστική διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας

Το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ κατατίθεται στη Βουλή σε μία συγκυρία πολλαπλών επιβαρύνσεων στην καθημερινότητα των πολιτών και μετρήσιμης αδυναμίας της Κυβέρνησης να προλάβει και να τις διαχειριστεί, οδηγώντας την κοινωνία σε δραματική συμπίεση και ακραία φτωχοποίηση. Και μάλιστα, το παρόν σχέδιο νόμου, έρχεται να προσθέσει επιπλέον επιβαρύνσεις στους πολίτες και να διευρύνει τις ανισότητες στην υγεία, τόνισε στην έναρξη της ομιλίας του ο Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Ανδρέας Ξανθός ως γενικός εισηγητής στη σημερινή Ολομέλεια της Βουλής.

Στη συνέχεια ανέπτυξε την πολιτική διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ αναγνωρίζει και επικαλείται τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του δημόσιου συστήματος υγείας όχι με σκοπό την ενίσχυσή  του, στην οποία εξάλλου είναι ιδεολογικά αντίθετη, αλλά ώστε να το παραδώσει στον ιδιωτικό τομέα, πιστή στο νεοφιλελεύθερο δόγμα της αυτορύθμισης της αγοράς.

Το βασικό δίδαγμα της πανδημίας διεθνώς είναι η ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας, τόνισε ο κος Ανδρέας Ξανθός, στο οποίο αντίκεινται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της ηγεσίας του Υπ. Υγείας.

“Παραλάβατε μία σημαντική μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, η οποία δεν ήταν στα χαρτιά, βρισκόταν σε εξέλιξη με 127 ανεπτυγμένες ΤοΜΥ σε λειτουργία, με ανθρώπινο δυναμικό, με δρομολογημένη στοχευμένη προκήρυξη 500 γιατρών σε Κέντρα Υγείας. Στα 3 χρόνια της διακυβέρνησής δεν αναπτύξατε ούτε μία νέα μονάδα ΠΦΥ! Απαξιώσατε τις υφιστάμενες δομές, τις αποψιλώσατε από προσωπικό με υποχρεωτικές μετακινήσεις για να καλύψετε κενά και τώρα τις παραδίδετε στον ιδιωτικό τομέα” είπε χαρακτηριστικά ο κος Ξανθός.
Η ιδεοληπτική εμμονή της παράταξης της ΝΔ στο νεοφιλελεύθερο δόγμα διαφάνηκε ήδη από την ψήφιση του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ το 1981 από το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο κος Ξανθός, θυμίζοντας πως στα τότε πρακτικά της Βουλής είναι καταγεγραμμένες οι μομφές της ΝΔ ότι  το Ε.Σ.Υ. πρόκειται για “μαρξιστικού τύπου παρέμβαση η οποία καταργεί την ελεύθερη επιλογή και στραγγαλίζει την ιδιωτική ιατρική.”

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να εφαρμοστεί μια φιλοσοφία στην πολιτική υγείας, η οποία δεν θα διαχειρίζεται απλώς την ασθένεια αλλά θα περιλαμβάνει σθεναρά την πρόληψη σε όλα τα επίπεδα, την προαγωγή υγείας του ατόμου και της κοινότητας, την ανάπτυξη της κατ΄οίκον φροντίδας, την διεπιστημονική προσέγγιση, τις συνέργειες με τους φορείς των εξαρτήσεων, της ψυχικής υγείας, τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας των Περιφερειών, τόνισε ο πρ. Υπ. Υγείας.

“Αντί να ακολουθήσετε τα προτάγματα που προέκυψαν μετά την πανδημία με βάση και τη διεθνή συζήτηση, νομοθετείτε προνομιακά και πελατειακά υπέρ των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, οι οποίοι στερούνται αυτής της κουλτούρας και έχουν το γονίδιο της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας” κατέληξε ο Α. Ξανθός.

Ο πρ. Υπ. Υγείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην έννοια της “κατάχρησης δικαιώματος” που  χρησιμοποιεί τελευταία συχνά στο λόγο της η παράταξη της ΝΔ με βάση την οποία περιέστειλε την εφαρμογή του νόμου για τους ανασφάλιστους πολίτες βάζοντας εμπόδια στην ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. “Ξηλώνεται όλος ο πυρήνας του δημόσιου συστήματος υγείας παρότι αυτό ήταν που κράτησε όρθια την κοινωνία στη μεγάλη υγειονομική κρίση” είπε χαρακτηριστικά ο Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κος Ξανθός έκανε λόγο για σωρεία λαθών της ηγεσίας του Υπ. Υγείας όπως η μείωση των δαπανών για την υγεία,  η μη παρέμβαση στις λίστες αναμονής των νοσοκομείων, η απουσία παρεμβάσεων για την ανάσχεση του braindrain, τα αντικίνητρα για απασχόληση των νέων επιστημόνων στο δημόσιο σύστημα υγείας, η μη παροχή κινήτρων σε άγονες ειδικότητες όπως της αναισθησιολογίας κ.α.

Αναφορικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τον ΕΟΠΥΥ, ο κος Ξανθός τόνισε συμβάλλουν στην αδιαφανή διαχείριση στον “μεγάλο κουμπαρά” και παράλληλα την ολιγοπωλιακή και προνομιακή θέση των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα προβλήματα του ν/σ όπως την κατάργηση της εκπροσώπησης των ασθενών και των οργανώσεών τους στον ΕΟΠΥΥ, την κατάργηση της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., ενός φορέα με μακρά και πολύτιμη γνώση και εμπειρία και την μεταφορά της αρμοδιότητάς του και πάλι στον ιδιωτικό τομέα,  τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τους ιδιώτες κλινάρχες, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την εμμονική προσήλωση στο νεοφιλελεύθερο δόγμα.

“Επούλωση πληγών μετά την πανδημία και αντιστροφή του κλίματος χρειάζεται αυτή τη στιγμή” συνέστησε ο κος Ξανθός καταθέτοντας μια σειρά προτάσεων όπως:

  • Απλόχερη παρέμβαση σε ανθρώπινο δυναμικό με νέες προσλήψεις.
  • Συνθήκες μόνιμης και αξιοπρεπούς εργασίας.
  • Λήξη της αθλιότητας “αναστολής” υγειονομικών
  • Αναγνώριση της ανάγκης θεσμοθέτησης των βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων.
  • Μισθολογική αναβάθμιση για τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό του Ε.Σ.Υ.

“Νομοθετείτε την οριστική διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας” δήλωσε εμφατικά ο Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ  έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:
“Είναι δυστύχημα για την κοινωνία και τη χώρα το ότι διαχειρίζεται μείζονες και πολλαπλές κρίσεις μία κυβέρνηση που δεν πιστεύει στο Δημόσιο σύστημα Υγείας, στο ισχυρό Κοινωνικό κράτος, στον κρατικό παρεμβατισμό στην αγορά και στη δραστική μείωση των ανισοτήτων. Το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει και ο κόσμος ζητά αριστερές και προοδευτικές πολιτικές ισότητας , κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής. Ζητά πολιτικές που μόνο η Αριστερά μπορεί να εφαρμόσει”.

Π. Σκουρλέτης: Οι επόμενες εκλογές θα είναι απόλυτα καταδικαστικές για σας και για την πολιτική της κυβέρνησής σας

Ο Π. Σκουρλέτης τόνισε:

Κύριε υπουργέ, κατανοώ απολύτως γιατί δεν καταλαβαίνετε τη σημασία της τροπολογίας που παρουσίασε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Διότι στερείστε της απόλυτης ευαισθησίας να κατανοήσετε τι περνούν, εδώ και εννέα μήνες, τα νοικοκυριά,οι επιχειρήσεις, με δικές σας, εγκληματικές ευθύνες, οι οποίες σχετίζονται με τον αναποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης. Αφήσατε εννέα μήνες τους πολίτες να κρυώνουν, να τους κυνηγούν τα χρέη και τώρα μας λέτε  “πώς τολμάτε και ζητάτε”, ενώ υπάρχει μια τεκμηριωμένη προσφυγή, η οποία βασίζεται και στο εθνικό και στο ευρωπαϊκό Δίκαιο. Διότι έχουμε μια καταχρηστική πρακτική εκ μέρους των εταιρειών, με βάση τον τρόπο που εφαρμόστηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής. Δηλαδή, κανένα ρίσκο για τις επιχειρήσεις,απόλυτη μετακύλιση του ενεργειακού κόστουςστον τελικό καταναλωτή.Αυτό δεν προβλέπεται από πουθενά!Αυτό δεν το αντιλαμβάνεστε και σας λέμε,μέχρι που να κριθεί,όχι αποκοπές.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουμε δει να παίρνουν 500 ευρώ το μήνακαι να τους έρχεται 650 ο λογαριασμός. Δανείστηκαν από τον γιο τους, έκαναν ρυθμίσεις. Ήρθε ο επόμενος λογαριασμός ακόμα μεγαλύτερος, ήρθε ομεθεπόμενος ακόμα μεγαλύτερος και λέτε:«όχι, θα τα πληρώσετε. Δεν έχετε; Θα σας κοπεί το ρεύμα”! Είναι ο ορισμός της κοινωνικής αναλγησίας. Μας θυμίζετε ακριβώς αυτά που είχατε κάνει,τα επιτεύγματά σας, πριν από το 2015.Ξαναζούμε στιγμές ανθρωπιστικής κρίσης με επίκεντρο την ενεργειακή κρίση.

Αφού, λοιπόν, αφήσατε τον κόσμο στο έλεος της κερδοσκοπίας, αφού διαρρέετε όλο το τελευταίο διάστημα ψεύδη, μου δίνεται η  ευκαιρία να σας απαντήσω εδώ, που θα ακουστούν οι αλήθειες. Διότι εδώ δενείναι ο μονόλογος των εκπομπών στην τηλεόραση, που φωνάζουν τους υπουργούς και έχουν συγκεκριμένα  ερωτήματα, από πριν γνωστά, να απαντήσουν. Η ρήτρα αναπροσαρμογής, που όντως υπάρχει από το 2013,  γιατί δεν μπήκε νωρίτερα σε εφαρμογή από τη ΔΕΗ και μπήκε το  2021; Ξέρετε γιατί; Γιατί η  Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ,  ήταν πραγματικά δημόσια και με παρέμβαση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015 ως το 2019 συγκρατούσε τα τιμολόγια χαμηλά.Δεν ανέβηκε ούτε ένα ευρώ το ρεύμα. Είχαν και μεσοσταθμική μείωση, μέσω της μείωσης του σκέλους του ΕΤΜΕΑΡ, οι λογαριασμοί του ρεύματος και ήταν υποχρεωτικό για τους ιδιώτες ανταγωνιστές, εάν δεν ήθελαν να χάσουν μερίδιο στην αγορά, να έχουν χαμηλά τα τιμολόγιά τους. Τώρα,όμως, το «Δέλτα» δεν υπάρχει. Τώρα, η ΔΕΗ λειτουργεί ως μια οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική εταιρεία.Να το αποτέλεσμα.

Σας λέμε τόσο καιρό για το χρηματιστήριο ενέργειας και μας λέτε ότι εισήχθη στην Ελλάδα, στη βάση ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το 2018.Ναι, εφαρμόστηκε όμως το 2020. Ως γενική κατεύθυνση ναι, το 2018 ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία, αλλά,όμως, το δικό μας σχέδιο εφαρμογής προέβλεπε να  υπάρχει παράλληλα προθεσμιακή αγορά και να υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος διαμόρφωσης της τιμής στη χονδρική αγορά. Έρχεστε τώρα και μας λέτε, εκ των υστέρων, οκτώ μήνες μετά, ότι πρέπει να ανακαλύψουμε τρόπους για να αποτρέψουμε το ακριβό φυσικό αέριο να συμπαρασύρει τις φθηνότερες μορφές ενέργειας και να έχουμε, έτσι,  αυτόν τον μηχανισμό κερδοσκοπίας εις βάρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Το παραπέμπετε αυτό, όμως, για άλλη μία φορά,αφού πρώτα γίνει η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής και από τον Ιούλιο να δούμε. Θα έχουμε πάει στους 11 μήνες.Παρόλα αυτά, να κόβεται το ρεύμα. Σε ποιους κάνετε πλάτη; Κάνετε πλάτη σ’ αυτούς που τους βοηθήσατε, εν τοις πράγμασι, βάζοντας μπρος τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, που ήταν η οδός της μεγαλύτερης ενεργειακής εξάρτησης της  χώρας από το φυσικό αέριο,όταν όλες, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, το μείωσαν τα τελευταία χρόνια.Ή δεν είναι έτσι;

Έτσι ακριβώς είναι. Και διαρρέεται τα τελευταία 24ωρα ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία κλήθηκε εδώ να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία και δεν τα έδωσε, λέει ότι, μάλλον, τα κέρδη είναι γύρω στα 900 εκατομμύρια. Κι εκεί αρχίζουν τα ενεργειακά «μαγειρέματα»: “ναι, αλλάοι εκπτώσεις”; Μήπως θέλετε να κάνουμε κι έναν έρανο, να στηρίξουμε τις καημένες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, που τόσο συμπάσχουν με τους πολίτες; Είναι η κλασική λογική που διέπει το σύνολο της πολιτικής σας, που αποτυπώνεται και στο νομοσχέδιο που συζητάμε. Είναι ο χρεοκοπημένος νεοφιλελευθερισμός, πολύ παλιός και γνωστός. Άλλωστε, το νομοσχέδιο στον πυρήνα του μας γυρνάει στην προ ΕΣΥ εποχή. Αυτό που εμφανίζεται ως μια σύγχρονη μεταρρύθμιση, είναι μία αντιμεταρρύθμιση που μας γυρνάει δεκαετίες πίσω. Δεν πιστεύετε στον Δημόσιο Τομέα, θέλετε να τον συρρικνώσετε. Η τακτική, λοιπόν, είναι πολύ γνωστή. Απαξιώνουμε τις πρωτοβάθμιες δομές, τις αφήνουμε να μαραθούν, τις εγκαταλείπουμε. Αρχίζουμε να μιλάμε για κενά. Ποιος θα τα καλύψει τα κενά; Οι ιδιωτικές δυνάμεις της αγοράς.

Στην πρωτοβάθμια υγεία, που της στερήσατε προσωπικό για να στηρίξετε τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα έπρεπε να πάρετε άλλους, παραλάβατε μια κατάσταση που ήταν πραγματικά μια σοβαρή, προοδευτική, ριζοσπαστική τομή με τα 127 ΤΟΜΥ που λειτούργησαν. Παραλάβατε νοσοκομεία -τα οποία έβγαιναν από δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες-που είχαν πλεονάσματα και που βασίστηκαν στην ανιδιοτέλεια των γιατρών, των νοσηλευτών, των νοικοκυραίων διοικητών κι εσείς βάλατε τους ημέτερους για να αρχίσετε την γνωστή πρακτική των απευθείας αναθέσεων.

Τώρα βαδίζουμε σε μια υβριδική μορφή νοσοκομείων. Το πρωί δημόσια, για την πλέμπα, που θα περιμένει επί μήνες για να γίνουν διαγνωστικές εξετάσεις και χειρουργεία και το απόγευμα, όποιος πληρώνει, ο έχων τη δυνατότητα, το απογευματινό χειρουργείο και με ιδιώτες γιατρούς, υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο νομοσχέδιο. Αυτό θέλετε. Αυτή είναι η χρεοκοπημένη λογική. Όλα αυτά, προσέξτε την προκλητικότητα, γίνονται μετά απ’ όσα ζήσαμε ως χώρα, ως Ευρώπη, ως παγκόσμια κοινότητα, από την πανδημία. Ερχόσαστε και μας λέτε ΣΔΙΤ πάντα και παντού!

Το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να είναι αξιόπιστο, ακριβό και προσβάσιμο από όλες και όλους και όχι να εξασφαλίζει κέρδη για τον ιδιωτικό τομέα σε μία χώρα που η πρωτοβάθμια υγεία, κατά 75% είναι ιδιωτικοποιημένη. Θέλετε να μεγεθύνετε ακόμη περαιτέρω αυτά τα μεγέθη. Ποιος δεν ξέρει τι συμβαίνει σήμερα στα νοσοκομεία; Ποιος δεν ξέρει, ότι για να πάει κάποιον ασθενή, συγγενή του, αν είναι επείγον το περιστατικό, σε ένα νοσοκομείο, μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει το ιδιωτικό ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει. Ή δεν συμβαίνουν αυτά; Ποιος δεν ξέρει και δεν έχει δει τους συγγενείς, οι οποίοι μόνοι τους, με τα καροτσάκια τρέχουν να κάνουν τις εξετάσεις, γιατί δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς; Ποιος δεν ξέρει ότι δίνετε outsourcingτην φύλαξη, την καθαριότητα, τη σίτιση! Υποκλίνεστε κι εδώ, σ’ αυτόν τον τομέα, που θα έπρεπε να είναι ο κατεξοχήν δημόσιος τομέας που να υπηρετεί τον πολίτη, στα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτοί είστε!

Το δημόσιο σύστημα υγείας, όμως, έχει ανάγκη από έναν μηχανισμό, όπως ακούστηκε πριν από τον Ανδρέα Ξανθό, μόνιμων αναπληρώσεων όσων συνταξιοδοτούνται και από εκεί και πέρα, από ένα σχέδιο μόνιμων προσλήψεων για τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον 15.000, από εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ για τους γιατρούς που μπαίνουν στο σύστημα, από την ένταξη αυτών που είναι στην πρώτη γραμμή στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και, επιτέλους, σταματήστε αυτή την ανάλγητη, προσωπική συμπεριφορά σας, να θέλετε να μη γυρίσουν πίσω αυτοί που αυτή τη στιγμή τους έχετε σε αναστολή εργασίας, ενώ υπάρχουν τα κενά. Προς τι; Όλοι, πια, μπορούν να τα κάνουν όλα. Κηρύξατε το τέλος της πανδημίας με απερισκεψία. Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ξαναγυρίσουν; Γιατί τέτοιο μίσος; Γιατί τέτοια αναλγησία; Θα πρέπει να δώσετε μια απάντηση γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ολοκληρώνω λέγοντας, σε σας κ. Πλεύρη, ότι κάνατε το λάθος να αναφερθείτε και να συγκρίνετε δύο συνέδρια. Το δικό μας και το δικό σας. Εμείς, Σαμαρά δεν έχουμε. Δεν έχουμε Σαμαρά, ο οποίος σας έκανε να βλέπετε εφιάλτες. Εμείς, Κυριάκο Μητσοτάκη, που να διορίζει τον γραμματέα της Νεολαίας από πριν, δεν έχουμε. Εμείς, Κυριάκο Μητσοτάκη που να απαγορεύει στους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ να συμμετάσχουν στο συνέδριο, δεν έχουμε. Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, στη συλλογικότητα, στη δημοκρατία και αναδεικνύουμε ένα διαφορετικό μοντέλο της πολιτικής. Όλα αυτά, βέβαια, κρίνονται από τον κόσμο. Είναι δρόμος χωρίς επιστροφή, αυτός που έχετε πάρει. «Κλωτσάτε το τενεκεδάκι» παραπέρα. Οι επόμενες εκλογές θα είναι απόλυτα καταδικαστικές για σας και για την πολιτική σας.

Διαβάστε ακόμη: Π. Σκουρλέτης προς Πλεύρη: Έχετε δυσανεξία με το ΕΣΥ και «έρωτα» με την εμπορευματοποίηση της Υγείας

Λ. Αβραμάκης: «Συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ η υποβάθμιση των Νοσοκομείων, η εξόντωση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η παραχώρηση των δημοσίων δομών υγείας στους ιδιώτες»

Δριμεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.

Ο Βουλευτής Σερρών τόνισε ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένη από τη διαχείριση της πανδημίας παρά το ότι αυτή έχει προκαλέσει σχεδόν 30.000 απώλειες. Ο τραγικός αυτός απολογισμός κατατάσσει τη χώρα μας στις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως. Ενώ σε όλο τον κόσμο οι κυβερνήσεις, οι επιστήμονες και οι κοινωνικοί φορείς εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα για τα προβλήματα που εντοπίστηκαν και αναζητούν λύσεις ενίσχυσης και θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε κάθε μελλοντική παρόμοια υγειονομική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που θεωρεί ότι όλα πήγαν καλά και αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας επεξεργάζεται τρόπους περαιτέρω υποβάθμισής του.

Παρά την έκτακτη χρηματοδότηση από την ΕΕ, στη χώρα μας όχι απλώς δεν ενισχύθηκε το ΕΣΥ και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά αντίθετα υπηρετούν σήμερα λιγότεροι υγειονομικοί από όσους υπηρετούσαν πριν από την πανδημία, ενώ δόθηκαν περισσότερα χρήματα σε απευθείας αναθέσεις, επικοινωνία και ΜΜΕ από όσα δόθηκαν στα νοσοκομεία για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το παρόν νομοσχέδιο παραχωρεί δωρεάν για εκμετάλλευση από ιδιώτες τις δημόσιες υποδομές υγείας, διαχωρίζει τους πολίτες στο χρόνο λήψης αναγκαίων ιατρικών πράξεων ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες, καλεί τους πολίτες να βρουν μόνοι τους γιατρό και να αναλάβουν το κόστος. Αποδεικνύεται λοιπόν, ότι η υποβάθμιση ιδίως των περιφερειακών νοσοκομείων, όπως το Νοσοκομείο Σερρών, αλλά και η φυσική εξόντωση των μόνιμων ιατρών του ΕΣΥ που συντελέστηκε δεν έγινε διότι δεν υπάρχουν ιατροί και νοσηλευτές ή χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες, αλλά έγινε προκειμένου να δημιουργηθεί τεχνητά η ανάγκη προσφυγής σε ιδιώτες ιατρούς προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών. Οι τεράστιες λίστες αναμονής για προγραμματισμένα χειρουργεία, ο διπλασιασμός της αποζημίωσης ιδιωτικών κλινικών για την παροχή υπηρεσιών που δεν μπορούσαν να παρέχουν τα νοσοκομεία ως μονοθεματικά, η απάνθρωπες συνθήκες εργασίας για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με συνεχόμενες υπερωρίες, χωρίς άδειες και μα ατέλειωτες ώρες απλήρωτων υπερωριών, εξηγούνται με αυτό το νομοσχέδιο.

Το παράδειγμα του Νοσοκομείου Σερρών που δεν επαρκούν οι αναισθησιολόγοι και που οι Καρδιολογική, Ουρολογική και Πνευμονολογική Κλινική δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης ιατρών αλλά η κυβέρνηση ενέκρινε την απομάκρυνση ενός αναισθησιολόγου για να τον κάνει διοικητή στο ΕΚΑΒ Καβάλας και την απόσπαση μιας καρδιολόγου στους Μολάους, είναι μια μόνο από τις συνειδητές πολιτικές αποφάσεις υποβάθμισης του Νοσοκομείου.

Η κυβέρνηση επίσης μετατρέπει την διοίκηση του ΕΟΠΠΥ σε σκληρά κομματική, απομακρύνει τους κοινωνικούς εταίρους από τη διοίκηση παρά το ότι αποτελούν κύριους χρηματοδότες του, προφανώς για να αποφύγει τον έλεγχο και τη διαφάνεια στη διαχείρισή του, καταργεί τους δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και αναθέτει σε ιδιώτες τον έλεγχο των κανόνων. Αντιστρέφει την λογική της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επιστρέφοντας στην αποτυχημένη λογική διαχείρισης της ασθένειας και ελέγχου των ροών προς τα Νοσοκομεία, υποβαθμίζοντας τον θεσμό πρότυπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που συνέστησε ομάδες υγείας με έμφαση στην πρόληψη μέσω των ΤΟΜΥ που θα μπορούσαν σταδιακά να βελτιώσουν συνολικά τους δείκτες δημόσιας υγείας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποκαλύπτει το πλέον αντικοινωνικό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού αφού με αυτό το νομοσχέδιο αφού αποδυναμώνει το ΕΣΥ, αποδυναμώνει το δημόσιο σύστημα υγείας, διαχωρίζει τους πολίτες ανάλογα με τα εισοδήματά τους στον χρόνο λήψης ιατρικών υπηρεσιών, παραχωρεί δωρεάν δημόσιες υποδομές για εκμετάλλευση, παρέχει κίνητρα στους μόνιμους ιατρούς του ΕΣΥ να ιδιωτεύσουν και απροκάλυπτα δημιουργεί προϋποθέσεις αποδυνάμωσης των ισχυρών δεσμών αλληλεγγύης που χαρακτηρίζουν τις ελληνικές οικογένειες.

Το Νομοσχέδιο αυτό αποδεικνύει δυστυχώς ότι η αποδυνάμωση των Περιφερειακών Νοσοκομείων, όπως το Νοσοκομείο Σερρών έγινε συνειδητά. Αποδεικνύει επίσης ότι θα συνεχιστεί αυτή η υποβάθμιση όσο παραμένει το κόμμα της ΝΔ στην κυβέρνηση. Η εξόντωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που συντελείται δεν οφείλεται στην έλλειψη ιατρών και νοσηλευτών ή στην έλλειψη πόρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή που έχει ως στόχο να εκδιώξει το μόνιμο προσωπικό από τα Νοσοκομεία, να τα αντικαταστήσει με ιδιώτες όπως γίνεται και με τους συμβασιούχους που διώχνονται για να αναλάβουν τις υπηρεσίες οι εργολάβοι.

Ειρήνη Αγαθοπούλου: Πρόκειται για νομοσχέδιο εκχώρησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στον ιδιωτικό τομέα

Η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Κιλκίς, Ειρήνης Αγαθοπούλου, τξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας και υγειονομικής κρίσης και εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας και κοινωνικής φτωχοποίησης, η Κυβέρνηση επιλέγει να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο εκχώρησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στον ιδιωτικό τομέα που έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση της τσέπης των πολιτών.

Συνέχισε, αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση αφού απαξίωσε τη μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ΠΦΥ, κατά την προσφιλή σας τακτική, επικαλείται τις ελλείψεις και τις αδυναμίες που η ίδια δημιούργησε στο δημόσιο σύστημα υγείας, για να το παραδώσει στον ιδιωτικό τομέα.

Συνοψίζοντας τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, η κ. Αγαθοπούλου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα ακόλουθα:
• Διευκόλυνση της συμμετοχής ιδιωτών στην ΠΦΥ και της συστηματικής συνεργασίας τους με δημόσιες δομές του ΕΣΥ με αρνητικές συνέπειες στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας και στην προκλητή ζήτηση υπηρεσιών,
• Καθιέρωση των «απογευματινών χειρουργείων» όπου οι πολίτες, προκειμένου να συντομεύσουν τις πολύμηνες αναμονές για τακτικά χειρουργεία, θα πληρώνουν μέρος του κόστους από την τσέπη τους,
• Αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ που μειώνουν τις δημοκρατικές δικλίδες λειτουργίας και την κοινωνική λογοδοσία του Οργανισμού και εκχωρούν την ελεγκτική του αρμοδιότητα σε ιδιώτες.

Κλείνοντας την ομιλία της η βουλεύτρια κατέληξε στο ότι «βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου αποτελούν η διευκόλυνση της δραστηριοποίησης των ιδιωτών στο χώρο της υγείας και η μετακύλιση μέρους του κόστους στους πολίτες χωρίς καμία απολύτως πρόνοια για την παροχή ποιοτικών και δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Και αυτό συμβαίνει στην παρούσα συγκυρία δημιουργώντας επιπλέον εμπόδια στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας, ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες, νέες ανισότητες και μάλιστα όχι μόνο μεταξύ πολιτών διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων, αλλά και μεταξύ επαρχίας και μεγάλων αστικών κέντρων – ανισότητες που καμία πρόθεση δεν έχει η Κυβέρνηση να αμβλύνει.»
Αναφέρθηκε, τέλος, στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς που βρίσκεται στην κορυφή ποσοστού θανάτων από covid και που, μαζί με άλλες ανάλογες περιοχές, υπολείπεται σημαντικά σε δείκτες αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας, όπως πρόσφατα ανέδειξε και η μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα.

Κ. Βέττα: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι το πρώτιστο μέλημά της παντού είναι η εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια Υγεία.

Η κ. Βέττα αναφέρθηκε αρχικά στη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού, την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε ενέργεια και καύσιμα, τονίζοντας ότι η άρνηση της κυβέρνησης, ακόμα και τώρα, να υιοθετήσει μέτρα για την στήριξη των πολιτών, όπως η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για τη μη διακοπή ρεύματος λόγω αδυναμίας πληρωμής της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

Όπως τόνισε: «Εμείς, στη Δυτική Μακεδονία, με την βίαιη και πρόχειρη απολιγνιτοποίηση που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός τις πρώτες κιόλας εβδομάδες διακυβέρνησης, είχαμε αντιληφθεί από τους πρώτους ότι το μόνο που ενδιαφέρει τη Ν.Δ. ήταν η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του φυσικού αερίου.

Πλέον, αυτό που ήταν κοινός τόπος στην περιοχή, έγινε κτήμα όλης της Ελλάδας. Στο βωμό των συμφερόντων, θυσιάστηκε η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, η επάρκεια, το προσιτό κόστος ενέργειας και, εντέλει, φαλκιδεύτηκε η οικονομική και κοινωνική προοπτική των πολιτών.»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην διαφορά φιλοσοφίας κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, επισημαίνοντας ότι το 2015-2019, πέραν των άλλων παρεμβάσεων, αυξήθηκε o

προϋπολογισμός, υπήρξαν χιλιάδες προσλήψεις, ενώ υλοποιήθηκε ένα μεταρρυθμιστικό  πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια υγεία το οποίο ξήλωσε η ΝΔ.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο τόνισε ότι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού δεν θα προκαλέσει καμία βελτίωση στην υγεία των πολιτών, ενώ επεσήμανε ότι η πληρωμή των χειρουργείων σε δημόσια νοσοκομεία, ανοίγει ορθάνοικτα μια πόρτα ιδιωτικοποίησης στο ΕΣΥ. Παράλληλα, τόνισε ότι η υποβάθμιση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, της αρμόδιας υπηρεσίας ελέγχου δαπανών υγείας, και η παράδοση των αρμοδιοτήτων της σε ιδιωτικές εταιρίες, γεννά εύλογα ερωτηματικά και απορίες.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στις βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την αναβάθμιση της υγείας και την στήριξη των υγειονομικών

-         Μηχανισμός άμεσης και αυτόματης αναπλήρωσης των κενών που προκύπτουν από συνταξιοδοτήσεις και αναχωρήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

-         Μονιμοποίηση συμβασιούχων

-         Επιστροφή των υγειονομικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, με συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο

-         Αποκατάσταση της αδικίας στους υγειονομικούς με θεσμοθέτηση βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων

-         Αναβάθμιση των αποδοχών όλων των υγειονομικών στελεχών

Κλείνοντας, τόνισε, μια κυβέρνηση που έχει θέσει ως στόχο το κλείσιμο νοσοκομείων, κατέγραψε ρεκόρ θανάτων λόγω του κορωνοϊού, προκάλεσε μεγάλες επιβαρύνσεις στην ψυχική υγεία, μείωσε τον προϋπολογισμό, αποψίλωσε την πρωτοβάθμια υγεία και τα περιφερειακά ιατρεία, αύξησε την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για υπηρεσίες υγείας, είναι μια κυβέρνηση εμμονική και επικίνδυνη: «Γι΄ αυτό εξάλλου, βρίσκεται σε μια γρήγορη και ανεπίστρεπτη αποδρομή, καθώς οι πολίτες διαπιστώνουν, μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα την ανικανότητά της.»

Χ. Καφαντάρη: Εκχώρηση του ΕΣΥ και ΠΦΥ στους ιδιώτες σημαίνει υποβάθμιση της υγείας μας

Η ομιλία της Χαράς Καφαντάρη:

«Πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου, θα πω δυο λόγια, επειδή άκουσα τον συνάδελφο της Νέας Δημοκρατίας που μίλησε πριν από εμένα και πήρα αφορμή από τα λόγια του. Δύο πράγματα, πρώτα απ’ όλα για τη ΡΑΕ και για το πόρισμά της. Περιμένουμε το πόρισμα της ΡΑΕ να κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή, γιατί πολλά λέγονται, πολλά διαχέονται και στον τύπο και αριθμοί και νούμερα κ.λπ. Πάνω σ’ αυτό εμείς θα τοποθετηθούμε.

Το δεύτερο: Διευκρινίζουμε με σαφήνεια ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι δεν είμαστε εναντίον του ιδιωτικού τομέα, όπως θέλει να το παρουσιάσει για συγκεκριμένους λόγους η Νέα Δημοκρατία και η πολιτική της. Είμαστε υπέρ ενός δημόσιου τομέα με διαφάνεια, με κανόνες και συμμετοχικές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά, όμως, σε κρίσιμους τομείς της πολιτείας, του κράτους, όπως είναι η παιδεία, η υγεία, η ενέργεια –θέμα πολύ επίκαιρο για τις μέρες μας- ο ρόλος του δημόσιου τομέα πρέπει να είναι καθοριστικός, ενισχυμένος και ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα μέσα από κανόνες, διαφάνεια και δημοκρατία να είναι συμπληρωματικός. Το τονίζω αυτό.

Βέβαια, προσφιλής τακτική της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης Μητσοτάκη πάντα είναι πως ό,τι το δημόσιο δεν είναι καλό. Ο σωτήρας πραγματικά είναι ο ιδιωτικός τομέας.

Μέσα σ’ αυτήν την προσφιλή τακτική, την ιδεοληπτικά προσκολλημένη στη λογική που ανέφερα πριν, είναι και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν, πολιτικές που ιστορικά θα θυμίσω, από την εποχή της Ολυμπιακής, συνεχίζετε σήμερα με τη ΔΕΗ, που ήταν κομβικής σημασίας μέχρι πρότινος υπηρεσία κοινής ωφέλειας και συνεχίσατε με τον ΕΦΚΑ με τις χιλιάδες απλήρωτες συντάξεις. Παντού δυσφήμιση, υποβάθμιση, για να έλθει ο ιδιωτικός τομέας να σώσει, να σώσουν τα «goldenboys» τα οποία διορίσατε. Αυτό φυσικά αφορά και τον ΕΦΚΑ, αφορά και τη ΔΕΗ που είναι και επίκαιρο το ζήτημα. Είναι «goldenboys» των οποίων ο επικεφαλής μπορεί να παίρνει και ένα χιλιάρικο την ημέρα.

Από την άλλη μεριά, ο απλός άνθρωπος, η επιχείρηση, όχι μόνο η μικρή επιχείρηση, αλλά η επιχειρηματικότητα γενικότερα δεν μπορεί να πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος.

Βέβαια, ακολουθείτε και λογικές αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις συστάσεις της, οι οποίες ξεκίνησαν από τα τέλη του 2021, τον Νοέμβρη-Δεκέμβρη, που έφτασε και η κυρία φον ντερ Λάιεν να λέει ότι μέσα σ’ αυτήν την ενεργειακή κρίση ακόμα και εθνικοποίηση υποδομών μπορεί να γίνει στα κράτη-μέλη. Είχαμε και την κυρία Σίμπσον πριν από ένα μήνα, την Επίτροπο Ενέργειας εδώ στη Βουλή, που μας είπε ότι κάθε κράτος μπορεί να ακολουθήσει το δικό του σύστημα στο ενεργειακό.

Όσο για το ΕΣΥ, το αφήσατε τρία χρόνια τώρα να καταρρέει, να αποψιλώνεται από προσωπικό, αντί να κάνετε προσλήψεις, αντί να το ενισχύσετε, για να το παραδώσετε ουσιαστικά στον ιδιωτικό τομέα μέσω των λεγόμενων ΣΔΙΤ. Θα ήθελα να πω ότι ειδικά στον τομέα της υγείας αυτό ήταν και προεκλογική σας δέσμευση το 2019.

Ωστόσο, κάθε νοήμων κυβέρνηση έπρεπε να έχει βγάλει κάποια συμπεράσματα μετά από τα δύο και παραπάνω χρόνια της πανδημίας που πραγματικά το ΕΣΥ στήριξε και έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Η δημόσια υγεία είναι προϋπόθεση για την υγεία, για την αίσθηση ασφάλειας των πολιτών και για την οικονομία. Το δημόσιο σύστημα υγείας στάθηκε άξιο, ικανό, πολύτιμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στέκεται με τους λειτουργούς του όλων των επιπέδων, από τον γιατρό μέχρι την καθαρίστρια του νοσοκομείου. Όμως, είδαμε και μέσα στην πανδημία, σ’ αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση για την εποχή μας, τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα, το τι πραγματικό βάρος ανέλαβε. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Χειροκροτήσατε τους υγειονομικούς, το νοσηλευτικό προσωπικό με διθυράμβους και έρχεστε τώρα και απαξιώνετε τον ρόλο τους, απαξιώνετε το ΕΣΥ και κάποιοι άνθρωποι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και άλλες εργασιακές σχέσεις έρχονται και μπαίνουν με τον ιδιωτικό τομέα. Διαλύετε τον κοινωνικό χαρακτήρα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και το ΕΟΠΥΥ. Εδώ και τρία χρόνια δεν ανοίξατε ούτε μία ΤΟΜΥ. Εκατόν είκοσι εννιά άνοιξαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και αυτές τις ΤΟΜΥ που υπάρχουν τις αποψιλώνετε σταδιακά από προσωπικό, όπως και τα κέντρα υγείας. Εργαζόμενοι γιατροί και νοσηλευτές από τις ΤΟΜΥ μετακινήθηκαν σε νοσοκομεία και σε ΤΟΜΥ που έπαιξαν ρόλο και σαν εμβολιαστικά κέντρα, με συνέπεια χρόνιες νοσήσεις να μην παρακολουθούνται, με συνέπειες συγκεκριμένες σε χρόνια νοσήματα των ασθενών, πέραν του covid.

Βέβαια, δεν μπορώ να μην πω κάτι για τη δυτική Αθήνα, την εκλογική περιφέρεια που τυχαίνει να εκπροσωπώ. Τι έχετε να πείτε για τα αποδυναμωμένα κέντρα υγείας στους Αγίους Αναργύρους, στο Περιστέρι, γι’ αυτό το Κέντρο Υγείας, τη δομή, το ΕΟΔΥ στην Πετρούπολη που έχει έναν γιατρό αυτήν τη στιγμή για να εξυπηρετήσει μια πόλη και έχει και κάποιους γιατρούς που έρχονται συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα; Αυτή είναι η πρωτοβάθμια για εσάς.

Αντί, λοιπόν, να κάνετε προσλήψεις, να αυξήσετε μισθούς, να δώσετε κίνητρα σε γιατρούς για να είναι ικανοποιημένοι ώστε να μείνουν στα νοσοκομεία, βλέπουμε τώρα παραιτήσεις γιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία και προφανώς έμμεσα ίσως με το εν λόγω σχέδιο νόμου ενθαρρύνονται να λειτουργήσουν σαν ιδιώτες στο ΕΣΥ.

Επίσης, καταργείτε κάθε εκπροσώπηση εργαζόμενου και φορέων στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, καταργείτε τον μηχανισμό ελέγχου που προασπίζεται το δημόσιο χρήμα από τον δημόσιο Οργανισμό Κοινωνικής Περίθαλψης, τον κάνετε κυβερνητικά εξαρτώμενο και ταμία που θα πληρώνει κάθε αιτούμενη παροχή υγείας, χωρίς να έχει ουσιαστικά τις παρεμβάσεις κατά τη συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλων παροχών υγειονομικού υλικού. Πραγματικά, δείχνει να μην ενδιαφέρεστε. Μέχρι και το ΕΚΑΒ το ιδιωτικοποιείτε σταδιακά και με την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της 1ης ΥΠΕ για συμβάσεις με ιδιώτες για μεταφορά μη επειγόντων περιστατικών μέσω ιδιωτών και με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο.

Τον οικογενειακό γιατρό επί ΣΥΡΙΖΑ τον είχαμε θεσμοθετήσει. Όμως, ο οικογενειακός γιατρός έπαιζε και πρέπει να παίξει τον ρόλο διευκόλυνσης και όχι παρεμπόδισης της πρόσβασης ασθενών σε εξειδικευμένες υπηρεσίες. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον ΣΥΡΙΖΑ στις μέρες μας, 2015-2019, ήταν ένας δείκτης ισότητας στην υγεία και ο οικογενειακός γιατρός δεν έκανε gatekeeping, αλλά κρατούσε την πόρτα του ΕΣΥ ανοιχτή.

Κάτι το αντίθετο συμβαίνει με το σχέδιο νόμου. Δεν αναβαθμίζετε το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ιδιωτικοποιείτε τμήματα που φέρνουν κέρδη, φορτώνετε βάρη στον κόσμο. Δεν έχετε ούτε την πολιτική βούληση ούτε το πολιτικό κεφάλαιο να κάνετε οτιδήποτε θετικό για το δημόσιο σύστημα υγείας και για την κοινωνία.

Βέβαια, αλλαγές χρειάζονται –κλείνω, κύριε Πρόεδρε- στην πολιτική υγείας με ενσωμάτωση σύγχρονης επιστημονικής γνώσης από το νοσοκομείο, την πρωτοβάθμια στην ολοκληρωμένη κοινωνική φροντίδα, από την περίθαλψη στην πρόληψη και στην προαγωγή της υγείας, από την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων στην απελευθέρωση της πατέντας και ισότιμη πρόσβαση όλων.

Αυτά, βέβαια, μόνο μία προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση μπορεί να τα πετύχει. Όμως και να ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο από την κυβερνητική Πλειοψηφία πιστεύω ότι δεν θα προλάβετε να το υλοποιήσετε».

Νίκος Ηγουμενίδης σε Πλεύρη: Η κυβέρνησή σας ούτε πιστεύει, ούτε θέλει, ούτε ενισχύει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την παραχώρηση νευραλγικών υπηρεσιών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα άσκησε σήμερα από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε ενδεικτικά σε σειρά παραιτήσεων που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα από διευθυντές κλινικών μπροστά στην πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση: «Σειρά δραστηριότητες έμειναν ελεύθερες στον ιδιωτικό τομέα. Ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου του Ηρακλείου παραιτήθηκε. Ο διευθυντής της γαστρεντερολογικής κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου του Ηρακλείου παραιτήθηκε. Θα μπορούσα να σας αραδιάσω μια σειρά παραιτήσεων διευθυντών κλινικών! Που δεν ανέχονται την κοροϊδία με την οποία τους αντιμετωπίζει η Κυβέρνησή σας!», ανέφερε προς τον Υπουργό Υγείας χαρακτηριστικά ο Νίκος Ηγουμενίδης. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο βουλευτής είχε επίσης έντονο διάλογο με τον Υπουργό Αθανάσιο Πλεύρη, ο οποίος διακόπτοντας τον βουλευτή επιχείρησε να δικαιολογήσει την επιλογή της μαζικής μετακίνησης των γιατρών από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εισπράττοντας την άμεση απάντηση του Νίκου Ηγουμενίδη:

«Κύριε Υπουργέ, η λύση δεν ήταν να αδειάσουν οι δομές της Πρωτοβάθμιας. Ήταν να προσληφθούν γιατροί και στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας! Η ΠΦΥ είναι σημαντική για την πανδημία! Σας υπενθυμίζω ότι το 80% περιστατικών κορωνοϊού δεν χρειάζονταν νοσηλεία στα νοσοκομεία. Αυτό το 80% πώς το καλύψατε; Παίρνοντας κόσμο από την Πρωτοβάθμια και πηγαίνοντάς τον στα νοσοκομεία;», επεσήμανε στον Υπουργό ο βουλευτής τονίζοντας τη σημασία ενίσχυσης του ρόλου της ΠΦΥ.

Σχετικά με το ζήτημα των απογευματινών χειρουργείων και για το κόστος που θα επωμίζεται πλέον μέσα από το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ο πολίτης και από την είσοδο των ιδιωτών, ρώτησε ο βουλευτής τον Υπουργό: «Μια απλή ερώτηση: Γιατί δεν καλύπτει το 100% του κόστους των απογευματινών ιατρείων ο ΕΟΠΥΥ; Γιατί θα μπει μέσα ο ΕΟΠΥΥ κ. Υπουργέ; Θέλετε να πείτε ότι στα πρωινά χειρουργεία μπαίνει μέσα ο ΕΟΠΥΥ επειδή τα καλύπτει εξ ολοκλήρου;».

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Ηγουμενίδης στη διαφορετική προσέγγιση και στη διαφορά κουλτούρας με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Εμείς προβλέπουμε διοικητικό προσωπικό γιατί θέλουμε καταγραφή των περιστατικών. Θέλουμε καταγραφή των χρονίως πασχόντων γιατί είναι ευθύνη της πολιτείας η πρόληψη. Θέλουμε καταγραφή των νοσηλευόμενων στην περιοχή ευθύνης της δομής γιατί είναι ευθύνη της δομής η αποθεραπεία τους η οποία θα αποφορτίσει τα νοσοκομεία. Γι’ αυτό θέλουμε την καταγραφή των αρρώστων και όχι για αποζημίωση με το κεφάλι. Πόσο προσβλητικό είναι και για τους ασθενείς και για τους επαγγελματίες υγείας η καταγραφή για αποζημίωση με το κεφάλι!», παρατήρησε ο βουλευτής.

Αναφορικά με όσα απαιτούνται για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ο βουλευτής τόνισε ότι απαιτείται να σταλεί ένα διαφορετικό σήμα: «Έχουμε προτείνει από 2.000 ο βασικός μισθός στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό με ό,τι συμπαρασύρει τους μισθούς του προσωπικού, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά  των υγειονομικών, με κάλυψη των κενών που υπάρχουν».

Κλείνοντας την παρέμβασή του τόνισε προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας: «Το ερώτημα είναι: Γιατί να πληρώνει ο ιδιώτης; Γιατί αυτό θέλετε. Αυτή είναι η απάντηση. Η Κυβέρνηση της ΝΔ ούτε πιστεύει, ούτε θέλει, ούτε ενισχύει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η ιδεολογική εμμονή σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές σε συνδυασμό με την επιρροή επιχειρηματικών συμφερόντων τα οποία και ενισχύουν τη ΝΔ και στηρίζονται από τη ΝΔ, είναι ένα εκρηκτικό μείγμα που βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία. Η ΝΔ μάς κάνει να γνωρίζουμε την πιο εχθρική για το δημόσιο σύστημα υγείας πολιτική».

Δ. Αυγέρη: «Νόμος με ημερομηνία λήξης από μια κυβέρνηση σε αποδρομή!»

Η ομιλία της Αναπλ. Τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δώρας Αυγέρη στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας:

«Κύριε Πρόεδρε,
να μου επιτρέψετε λίγο ν’ αρχίσω την ομιλία μου εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη για την άγρια επίθεση των δυνάμεων καταστολής των ΜΑΤ μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.  Κάνουν τον γύρο του διαδικτύου οι εικόνες μέσα στην σχολή των Θετικών Επιστημών- και μάλιστα την ώρα που γινόταν το μάθημα- με χρήση δακρυγόνων μέσα στο αμφιθέατρο.
Φαίνεται σήμερα είναι η μέρα των ΜΑΤ για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γιατί τέσσερις κλούβες των ΜΑΤ απέτρεψαν τις αντιπροσωπείες της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ να έρθουν στο ελληνικό κοινοβούλιο και να επιδώσουν στην Βουλή των Ελλήνων σχετικό ψήφισμα.

Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας, Είστε μια κυβέρνηση σε αποδρομή, και όσο θα πέφτετε, τόσο θα «στηρίζεστε» περισσότερο στην βία και λιγότερο στην νομιμοποίηση και την εμπιστοσύνη του λαού. Και αυτό έχει να κάνει και με το σημερινό νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση προσθέτει ακόμη ένα κεφάλαιο στο προγραμματικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, αφού προηγουμένως έχει φροντίσει να το υπονομεύσει συστηματικά αυτά τα σχεδόν τρία χρόνια διακυβέρνησής της.

Βεβαίως, αρκεί η στοιχειώδης αντίληψη της πραγματικότητας για να κατανοήσει κανείς ότι η ιδιωτικοποίηση της υγείας, η περιστολή του κοινωνικού κράτους, είναι αποτυχημένες πολιτικές. Και αν μη τι άλλο αυτό το απέδειξε περίτρανα η πανδημική κρίση. Απέδειξε πως η πολιτική στην υγεία δεν μπορεί να λειτουργεί με κανόνες ελεύθερης αγοράς, αν πράγματι επιδιώκει να διαφυλάξει πάνω από όλα την υγεία και την ανθρώπινη ζωή και όχι τα ιδιωτικά υπερκέρδη.

Εξάλλου έχουμε το παράλληλο παράδειγμα της ενέργειας, με τους δυσθεώρητους λογαριασμούς και την καταλήστευση των πολιτών από τα καρτέλ της αισχροκέρδειας. Εξού και η σχετική κοινοβουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε και εξηγήθηκε και από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα.

Πρόκειται για ένα τέτοιο μοντέλο, εφαρμοσμένο στην υγεία, το οποίο όμως θα έχει πολύ χειρότερες συνέπειες. Γιατί, τότε δεν θα είναι απλά ο λογαριασμός που δεν θα μπορεί να πληρωθεί, θα είναι οι ζωές που δεν θα μπορούν να σωθούν.  Κι οι  κοινωνικές ανισότητες σκοτώνουν. Κι αυτές είναι που πρέπει να καταπολεμήσουμε. Η κυβέρνησή σας όχι μόνο δεν τις αντιμάχεται, αλλά τουναντίον τις ενισχύει. Γιατί η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων περνά μέσα από την ενδυνάμωση και ενίσχυση όλων εκείνων των δημόσιων δομών υγείας, όπου γίνεται πράξη - πραγματικότητα η δωρεάν υγεία για όλους.


Εσείς κάνετε το αντίθετο. Παριστάνετε πως διαμορφώνετε ένα τάχα σύγχρονο μοντέλο. Στο οποίο, δήθεν, η δωρεάν υγεία για όλους βολεύεται με το μοίρασμά της στους ιδιώτες. Για παράδειγμα, με τον «προσωπικό γιατρό» στην ουσία πάτε να στήσετε ακόμη έναν μηχανισμό αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ και δη της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πελατοκρατία και λογική συνταγογράφησης και μόνο. Χωρίς καμία καινοτομία, καμία επαφή με τις σύγχρονες ανάγκες για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ως πρώτου σημείου επαφής των ασθενών με το ΕΣΥ για την  αποσυμφόρηση των ΤΕΠ και του νοσοκομειακού συστήματος.


Κρίσιμες λειτουργίες, όπως τα εργαστήρια, τις εκχωρείτε στον ιδιωτικό τομέα. Εκχωρείτε ακόμη και τον ελεγκτικό ρόλο του ΕΟΠΥΥ, τον οποίο μετατρέπετε σε  ένα οργανισμό πλήρους αδιαφάνειας και έλλειψης λογοδοσίας, χωρίς εκπροσώπηση των αναγκαίων κοινωνικών φορέων και φυσικά την εκπροσώπηση  εργαζόμενων.


Ο φόβος να στηθούν κι άλλα ιδιωτικά πάρτι είναι ορατός, αν αναλογισθεί βέβαια κανείς τι έχει προηγηθεί όλο αυτό το διάστημα. Τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος; Το ιδιωτικό πάρτι στο ΙΦΕΤ για το οποίο δεν έχετε πει κουβέντα κύριε Πλεύρη, μετά από τόσα δημοσιεύματα, τόσες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και ερωτήσεις μας, αλλά και την μηνυτήρια αναφορά μας στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου!

Αλλά για ποια λογοδοσία και ποια ευθιξία μιλάμε όταν αντί να απαντήσετε, δίνετε 6.300 ευρώ- φυσικά με απευθείας ανάθεση- σε γαλάζιο golden boy σας για να διδάξει τον κώδικα δεοντολογίας στον ΙΦΕΤ. Καλό θα ήταν να διδάξει λίγη δεοντολογία σε σας πρώτα, γιατί δεν μπορείτε τόσον καιρό να μην απαντάτε για το όργιο του ΙΦΕΤ.

Εκτός-δεν ξέρω- κι αν κάτι άλλο ύποπτο συμβαίνει. Έχει μαυρίσει το μάτι μας με τα πάρτι στους δημόσιους οργανισμούς επί των ημερών σας, όπως στη ΔΕΗ, και την ύποπτη σιωπή σας. Περιμένουμε επίσης να μας απαντήσετε και για την ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ, ενώ την ίδια στιγμή αφήνετε να σκουριάζουν στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας τα ασθενοφόρα, τα οποία πολλά εξ αυτών μάλιστα είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά!

Ιδιωτικοποιείτε ακόμη και την ακούσια ψυχιατρική νοσηλεία κυρία Υπουργέ. Ήδη με υπουργικές σας αποφάσεις ανοίξατε το παράθυρο στους κλινικάρχες. Σήμερα με την θολή παράγραφο 1 του άρθρου 50 του νομοσχεδίου επιχειρείτε να ιδιωτικοποιήσετε και την ακούσια ψυχιατρική εξέταση εκχωρώντας την σε ιδιώτες. Εκχωρώντας σε ιδιώτες την μεταφορά των ψυχικά ασθενών. Γνωρίζοντας  ότι  αυτό εγείρει σοβαρά ζητήματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέμα για το οποίο έχουν κατατεθεί δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ.

Αυτό το  «γιατρός για όλους» θυμίζει το «συντάξεις για όλους» κύριε Πλεύρη και το φιάσκο στον ΕΦΚΑ, όπου κάνατε το απίστευτο κι αδιανόητο για τα διοικητικά χρονικά της χώρας: να αναθέτετε την έκδοση των συντάξεων των απλών ανθρώπων σε ιδιώτες.
Και είδαμε τι έγινε. Αφού βάλατε ιδιώτες στον ΕΦΚΑ και τον γεμίσατε κι αυτόν με golden boys- έχοντας προηγουμένως συκοφαντήσει τους εργαζόμενους- τώρα ρίχνετε το μπαλάκι στους ίδιους τους συνταξιούχους να υπολογίσουν μόνοι τους, self-service, την σύνταξή τους!
Ενώ, αυξάνονται οι εκκρεμείς συντάξεις. Είναι αποδεδειγμένο ότι κάθε φορά που μπάζετε τους ιδιώτες στο δημόσιο, ο πολίτης χάνει σε λεφτά, χάνει σε υπηρεσίες και φυσικά το δημόσιο σε πόρους. Κάτι τέτοιο επιχειρείτε να πουλήσετε και σήμερα στον λαό και για την υγεία. Η πανδημία σάς το καθυστέρησε αρκετά, αλλά εκεί εσείς, τον χαβά σας! Επιμένετε να την αποτελειώσετε και αυτή. Επί τρία σχεδόν χρόνια υποβαθμίζετε και απαξιώνετε τις δημόσιες δομές και λειτουργίες του ΕΣΥ.
Αποδυναμώνετε την εκτίμηση του κόσμου σε αυτό για να έρθετε μετά και να λέτε ότι είναι μονόδρομος η ιδιωτικοποίησή τους.
Προκειμένου να κατευθύνετε το χρήμα, μπόλικο χρήμα, σε συγκεκριμένους και συνεννοημένους.

Αν κάτι πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κόσμος είναι ότι η υποβάθμιση και απαξίωση  δεν έρχεται μόνον από την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και τον εξοπλισμό. Ότι αν κάτι επίσης πληγώνει το δημόσιο ΕΣΥ και την ΠΦΥ είναι  η υποστελέχωση, οι τραγικές ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Κι αυτό όχι μόνο δεν αποτελεί έγνοια σας, αλλά αντίθετα αποτελεί μεθόδευσή σας.

Η υγεία είναι ένας κλάδος όπου θα μπορούσε να κερδηθεί το στοίχημα του λεγόμενου brain-drain/brain-gain: με την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, την θεσμοθέτηση κινήτρων για την επιστροφή των νέων επιστημόνων, την αύξηση των αποδοχών, την εκπαίδευση του προσωπικού.
Όμως, το δίδυμο της καταστροφής, που συνιστά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μ’ όποιον υπουργό Υγείας κάθεται σε αυτήν εδώ την θέση, δημιουργεί αντικίνητρα ένταξης των νέων επιστημόνων στο δημόσιο ΕΣΥ και στην ΠΦΥ.
Κι έρχεστε  να πείτε ότι καλύπτετε τα κενά. Πώς; Βάζοντας περισσότερους ιδιώτες μέσα στις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Παίζετε με τις λέξεις, κατασκευάζετε μια εικονική πραγματικότητα, πουλώντας παραμύθι σε μια κοινωνία που πραγματικά υποφέρει και κινδυνεύει από την διακυβέρνησή σας.
Και για αυτό είστε σε αποδρομή. Γιατί η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας σας πήρε χαμπάρι και ζητά να φύγετε «χθες» για να έχει ελπίδα σωτηρίας! Για αυτό και τούτο το νομοθέτημά σας,  θα είναι από τα τελευταία σας και θα μείνει ανεφάρμοστο.»

Αλ.Μεϊκόπουλος:«Προσωπική ατζέντα και γραμμάτια της ΝΔ πίσω από το ν/σ για την Πρωτοβάθμια Υγεία»

«Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες κρίνονται για το αν και κατά πόσο είναι αποτελεσματικές από τον χρόνο που υλοποιούνται και την κοινωνική πραγματικότητα στην οποία καλούνται να ανταποκριθούν», ανέφερε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για Όλους».

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, όπου οι δημόσιες δομές υγείας παρέμειναν τραγικά υποστελεχωμένες με το προσωπικό να εργάζεται στα όρια των αντοχών του, θα περίμενε κανείς ότι με το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση θα προσπαθούσε τουλάχιστον να δώσει απαντήσεις στα ελλείμματα που αναδείχθηκαν, και συγκεκριμένα στην ανάγκη ενδυνάμωσης και αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ, αλλά και θεμελίωσης ενός πλαισίου αποτελεσματικής προνοσοκομειακής φροντίδας. «Ωστόσο, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας παραμένει απελπιστικά εκτός πραγματικότητας», ανέφερε.

Επικαλούμενος διεθνείς έρευνες και μελέτες που έχουν δείξει, ακόμα και πριν την πανδημία, ότι η τάση στα συστήματα υγείας είναι αυτή της μείωσης των υπηρεσιών που πληρώνονται από τον πολίτη, αλλά και τις δηλώσεις του επανεκλεγέντος Προέδρου της Γαλλίας κ. Μακρόν για ανάγκη επένδυσης στα δημόσια συστήματα υγείας, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά να κινηθεί αντίθετα με την ευρωπαϊκή και διεθνή κατεύθυνση στον τομέα της υγείας, γιατί πολύ απλά δεν εξυπηρετεί την πολιτική της ατζέντα, που λέει να αποδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τη δημόσια υγεία, να υποβαθμίσουμε και να απαξιώσουμε ακόμα περισσότερο τις δομές της, ώστε να υπάρξει «πεδίο δόξης λαμπρό» για τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Βουλευτής στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι το 2017, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε εφαρμογή τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου συστήθηκαν και στελεχώθηκαν από Τοπικές Μονάδες Υγείας, πανελλαδικά, με ευρωπαϊκά κονδύλια και ορίζοντα τη σταδιακή ενσωμάτωσή τους στο δημόσιο σύστημα, τονίζοντας ότι στόχος της μεταρρύθμισης ήταν η δημιουργία μιας ενισχυμένης πρωτοβάθμιας υγείας με εξατομικευμένη και ολιστική προσέγγιση στη φροντίδα των ασθενών.

«Αντί να πάρετε τη μεταρρύθμιση αυτή και να την εξελίξετε ώστε να γίνουν οι δημόσιες πρωτοβάθμιες δομές πιο ελκυστικές για τους γιατρούς, επιλέξατε να παγώσετε για τρία ολόκληρα χρόνια τη μεταρρύθμιση και να αποδυναμώσετε ακόμα περισσότερο τις δομές από προσωπικό. Πόσες ερωτήσεις δεν σας έχω απευθύνει λέγοντάς σας ότι η πανδημία βρήκε τις πρωτοβάθμιες δομές της Μαγνησίας ήδη υποστελεχωμένες, με πάγιες ελλείψεις προσωπικού;», επεσήμανε απευθυνόμενος προς τον κ. Πλεύρη ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

Προχωρώντας στα επί μέρους του νομοσχεδίου, ο Βουλευτής ανέφερε ότι ο νόμος αναμοχλεύει επί της ουσίας ρυθμίσεις του ’14 και του ’17 για τον οικογενειακό γιατρό, χωρίς να ορίζει με σαφήνεια βασικά σημεία, όπως με ποια κριτήρια θα εγγράφονται οι ασθενείς στον προσωπικό γιατρό, αν θα υπάρχουν κίνητρα για την εγγραφή και ποιες θα είναι οι αμοιβές των συνεργαζόμενων και συμβεβλημένων γιατρών, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία θα λειτουργούν σαν ιδιωτικές κλινικές με 30% συμμετοχή του ασθενή στα νοσήλια. «Αυτό το κάνετε σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών υγείας!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε ότι η πρωτοβάθμια υγεία θέλει σχεδιασμό, επένδυση στην πρόληψη, στην ενημέρωση των πολιτών, στην εύκολη προσβασιμότητα. «Επιλέγετε να προσαρμόσετε τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας, όπως και όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχετε φέρει τρία χρόνια τώρα, ώστε να εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, για να εξοφλήσετε γραμμάτια. Γι’ αυτούς κυβερνάτε. Αυτούς επιλέγετε να εκπροσωπήσετε μέχρι και σήμερα», κατέληξε.

Ανδρέας Μιχαηλίδης: Οι ανεπάρκειες του συστήματος υγείας στα νησιά

Τοποθέτηση στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης. Αρχικά ανέδειξε ενδεικτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον τομέα της Υγείας τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως η οριακή λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού στην Ικαρία και του – υποτίθεται Πολυδύναμου – ιατρείου στη Θύμαινα, η απολύτως ανεπαρκής στελέχωση του ΕΚΑΒ στη Χίο εδώ και πολύ καιρό, αλλά και τα συνεχιζόμενα φαινόμενα κακοδιοίκησης στο Νοσοκομείο Χίου. Επί του τελευταίου θέματος, κατέθεσε στη Βουλή την επιστολή με τα καταγγελλόμενα από τους αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΣ του Νοσοκομείου.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου, παρατήρησε εισαγωγικά ότι εμπνέεται από τον στόχο της περαιτέρω ενίσχυσης του ιδιωτικού πόλου και τη συνέχιση της καθήλωσης των δημόσιων δαπανών στην Υγεία σε επίπεδα ουραγών της Ευρώπης, σαν να μην συνέβη δηλαδή τίποτε τα τελευταία δύο χρόνια ή σαν να μην εξελίσσεται νέα κοινωνικοοικονομική κρίση. «Τόσο απλά, τόσο δεξιά», τόνισε.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, κυρίως σε εκείνες που αφορούν τον «προσωπικό γιατρό». Σημείωσε πως η ψευδεπίγραφή αυτή μεταρρύθμιση δεν παρουσιάζει μόνο σοβαρά κενά και ασάφειες ως προς την πρακτική εφαρμογή της, αλλά και με σαφή τρόπο «σπρώχνει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βαθύτερα στην αγκαλιά των ιδιωτών», χωρίς να ακουμπά τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησής της, ταυτόχρονα απαξιώνοντας τον θεσμό των ΤΟΜΥ που εισήγαγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταληκτικά, ο Α. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε ακατανόητη την απαλοιφή από την κατηγορία των άγονων Α΄ Κατηγορίας μιας σειράς ορεινών, αλλά και νησιωτικών περιοχών όπως η Σάμος και η Χίος, κάτι που συνιστά όπως τόνισε περαιτέρω υπονόμευση της συνταγματικής επιταγής για τη νησιωτικότητα από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Γιώργος Παπαηλιού: Περιορίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, αφού εισάγονται κριτήρια ελεύθερης αγοράς

Όπως τόνισε ο Γ. Παπαηλιού, βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, «Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογηθεί μια  σημαντική μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με επίκεντρο την καθιέρωση  του οικογενειακού γιατρού  και   της διεπιστημονικής ομάδας υγείας (νοσηλευτής-επισκέπτης υγείας-κοινωνικός λειτουργός), οι οποίοι  αποτελούν το πρώτο σημείο «επαφής» του πολίτη με το σύστημα υγείας, παρέχοντας υπηρεσίες σε αποκεντρωμένες δημόσιες δομές (τις ΤΟΜΥ)

Με το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υλοποιείται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας. Περιορίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, αφού εισάγονται κριτήρια ελεύθερης αγοράς  και αποδυναμώνεται η διεπιστημονική λειτουργία του υπέρ μιας ιατροκεντρικής λογικής»..

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος  Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας «Γιατρός για όλους … », επισήμανε συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων τα εξής :

Άλλο ένα νομοσχέδιο με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, όπως προκύπτει και από τον τίτλο του «Γιατρός για όλους …» Ταυτόχρονα και  επί της ουσίας, ένα νομοσχέδιο που έχει σαφή νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό, αποσκοπώντας στη συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος (υγείας) και αντίστοιχα  στην επέκταση της  ιδιωτικής αγοράς. Και αυτό παρά το γεγονός, ότι η υγεία συνιστά κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Η εκχώρηση δημοσίων δομών  και δημόσιων υπηρεσιών του πεδίου της υγείας, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελούν για την κυβέρνηση της ΝΔ τη στρατηγική για οποιαδήποτε δράση, ώστε, όπως ισχυρίζεται, να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ .

Βέβαια η πανδημία έβαλε φρένο στα σχέδια αυτά, υποδεικνύοντας την αντίστροφη κατεύθυνση, δηλαδή την ανάδειξη  της ανάγκης ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα της συστήματος υγείας, αφού κατέστη σαφές ότι μόνον τα δημόσια συστήματα υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, μπορούν να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες υγειονομικές προκλήσεις.

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις που  βιώνει η χώρα μας εδώ και χρόνια, αντανακλούν και στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Βασικά χαρακτηριστικά του, η  μείωση των διατιθέμενων δημοσίων πόρων, η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών, με αποτέλεσμα τις έντονες υγειονομικές ανισότητες, την ανισοκατανομή πόρων και ανθρώπινου δυναμικού και εν τέλει τις ακάλυπτες ανάγκες υγείας.

Με την πανδημική κρίση  τα προβλήματα εντάθηκαν και σε  αυτά προστέθηκαν και άλλα. Η εκ μέρους της κυβέρνησης αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας,  οφείλεται και στην απουσία οργανωμένων δικτύων δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με συνέπεια τα δημόσια νοσοκομεία να επωμιστούν σχεδόν αποκλειστικά το βάρος της υγειονομικής διαχείρισης. Έτσι  η χώρα μας κατέστη πρωταθλήτρια σε θανάτους.  

Το ΕΣΥ κατέστη μονοθεματικό, αφού  μετατράπηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα  σε σύστημα «μιάς νόσου» με αποτέλεσμα χιλιάδες χειρουργεία να αναβληθούν ή να ματαιωθούν και πολλές χιλιάδες ασθενείς, και όχι μόνον χρονίως πάσχοντες. να υποθεραπεύονται ή να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, αυξάνοντας τις δαπάνες υγείας που πληρώνουν «από την τσέπη τους». Έτσι  εντείνονται και οι υγειονομικές ανισότητες. Η κυβέρνηση επέλεξε να μην ενισχύσει το ΕΣΥ, με τρόπο και σε βαθμό που να λειτουργεί αποτελεσματικά. Η όποια ενίσχυσή του υπήρξε αναιμική και πρόσκαιρη, χωρίς να προσδίδονται στη λειτουργία του στοιχεία διάρκειας και συνεπώς σταθερότητας.  Έγιναν προσλήψεις μόνον  επικουρικού (υγειονομικού)  προσωπικού, χωρίς να προωθούνται  νέες προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό. Ενώ επιπλέον οι  μεγάλες ιδιωτικές δομές δεν επιτάχθηκαν και μόνον ελάχιστες λειτούργησαν επικουρικά, αναλαμβάνοντας μικρό αριθμό περιστατικών υπό προϋποθέσεις που εξαρτώντο από τους ιδιοκτήτες τους-τους κλινικάρχες και αντί εξαιρετικά μεγάλων αποζημιώσεων από το κράτος.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με το Ν. 4486/2017, είχε δρομολογηθεί μια  σημαντική μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με επίκεντρο την καθιέρωση  του οικογενειακού γιατρού  και   της διεπιστημονικής ομάδας υγείας (νοσηλευτής-επισκέπτης υγείας-κοινωνικός λειτουργός), οι οποίοι  αποτελούν το πρώτο σημείο «επαφής» του πολίτη με το σύστημα υγείας, παρέχοντας υπηρεσίες σε αποκεντρωμένες δημόσιες δομές (τις ΤΟΜΥ). Σε αυτό το πλαίσιο δίδεται  έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας, στην ολιστική οικογενειακή και κοινοτική φροντίδα , στη σχολική υγεία, στην ιατρική της εργασίας, στην  παρέμβαση στην κοινότητα και στην αγωγή υγείας του πληθυσμού. Με προβλήματα και δυσκολίες αλλά και με μετρήσιμα βήματα το καλοκαίρι του 2019 λειτουργούσαν οι 127 πρώτες ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, αφήοντας ήδη  σημαντικό αποτύπωμα στην καθολική και ισότιμη φροντίδα των πολιτών.

Παράλληλα με την ανάπτυξη των ΤΟΜΥ και την αξιοποίηση του ιατρικού δυναμικού των Κέντρων Υγείας, ως οικογενειακών ιατρών, επιχειρήθηκε η αξιοποίηση και συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών.

Στον αντίποδα, με το προς ψήφιση νομοσχέδιο (για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας) υλοποιείται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας. Περιορίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, αφού εισάγονται κριτήρια ελεύθερης αγοράς  και αποδυναμώνεται η διεπιστημονική λειτουργία του υπέρ μιας ιατροκεντρικής λογικής. Ενισχύεται ο ρόλος των ιδιωτών ιατρών, αφού στην πραγματικότητα, χορηγούνται κίνητρα στους ιατρούς της δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας να παραιτηθούν από τις θέσεις τους, προκειμένου να συμβληθούν ως ιδιώτες γιατροί!

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυση του θεσμού των ΤΟΜΥ. Αντικαθίσταται ο οικογενειακός ιατρός, που παρέχει ολιστική φροντίδα στην οικογένεια και την κοινότητα,  από τον προσωπικό ιατρό, ο οποίος μπορεί να είναι οποιασδήποτε ειδικότητας, και όχι μόνο γενικός, παθολόγος και παιδίατρος, αλλά και ιατρός που να μην είναι καν συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, άρα να πληρώνεται αποκλειστικά από τους ασθενείς. Έτσι τίθεται  εν αμφιβόλω ακόμη και ο θεσμός του προσωπικού ιατρού. Επιλέγεται δηλαδή μια κακώς εννοούμενη «πραγματιστική» προσαρμογή της ανάγκης για σύγχρονη πρωτοβάθμια υγεία στους διαθέσιμους πόρους, βαφτίζοντας «προσωπικούς ιατρούς» ειδικότητες που έχουν τελείως διαφορετικό ρόλο και περιεχόμενο.

Η κυβέρνηση, μη μπορώντας  ευθέως να καταργήσει τις ΤΟΜΥ, καταφεύγει σε τεχνάσματα για να τις απαξιώσει ως αποκεντρωμένες δημόσιες δομές ΠΦΥ που έχουν άλλη φιλοσοφία κα λογική, με έμφαση στην πρόληψη, την προαγωγή υγείας και τη φροντίδα σε επίπεδο οικογένειας και κοινότητας.

Επιπλέον εισάγονται τα «απογευματινά χειρουργεία» στα δημόσια νοσοκομεία. Οι πολίτες, προκειμένου να συντομεύσουν τις «αναμονές» για τα τακτικά χειρουργεία θα πληρώνουν «από την τσέπη τους» για να χειρουργηθούν στα απογευματινά χειρουργεία. Με αυτό τον τρόπο θα επιδεινωθεί το πρόβλημα λειτουργίας των νοσοκομείων, στο πλαίσιο της οποίας θα δεσμεύονται αναγκαίο προσωπικό και υλικοί πόροι για την εξυπηρέτηση μιας οιονεί ιδιωτικής πελατείας. Έτσι θα μετακυλισθεί το οικονομικό βάρος απαραίτητων ιατρικών πράξεων στους πολίτες, θα διευρυνθούν και θα ενταθούν οι υγειονομικές ανισότητες και θα αυξηθούν τα ποσοστά ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών για τους ανθρώπους που δεν θα μπορούν να πληρώσουν.

Συμπερασματικά, αντί για επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στο ανθρώπινο δυναμικό του, με σοβαρή αύξηση των αποδοχών, αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας και εκπαίδευσης και ειδικά κίνητρα προσέλκυσης ιατρών σε «άγονες» δομές και ειδικότητες, η κυβερνητική επιλογή είναι τα ΣΔΙΤ, οι συγχωνεύσεις των δημόσιων δομών της ΠΦΥ, περιορισμοί στην πρόσβαση, μετακύλιση του κόστους στον πολίτη και εξυπηρέτηση επιχειρηματικών  συμφερόντων στον τομέα της ΠΦΥ, της εργαστηριακής διάγνωσης και της προνοσοκομειακής φροντίδας.

Και ένα τελευταίο αλλά όχι έσχατο : Χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα και βέβαια ιδιαίτερη προσέγγιση, και νομοθετική, για τα ΚΥ αγροτικού τύπου και τα αγροτικά ιατρεία ιδίως σε περιοχές άγονες, δύσκολα προσβάσιμες (ορεινές και νησιωτικές) και απομακρυσμένες σε σχέση με τα αστικά κέντρα. Χρειάζονται κίνητρα, θεσμικά και οικονομικά, και βέβαια αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος της μεταφοράς των ασθενών με ασθενοφόρα, που είτε δεν υπάρχουν ή είναι συνεχώς «χαλασμένα», είτε δεν υπάρχουν οδηγοί που να καλύπτουν τις βάρδιες. Βάσει αυτών, χρειάζονται συνέργειες με το ΕΚΑΒ. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία η ίδρυση σταθμών  του ΕΚΑΒ σε τοποθεσίες που να εξυπηρετούν ευρύτερες άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, όπως ενδεικτικά η Γορτυνία στην Αρκαδία, και όχι μόνον.

Γ. Πούλου:«Ανύπαρκτος» για τα συμφέροντα των πολιτών, «ανυποχώρητος» για τα συμφέροντα των ολιγαρχών ο κ. Μητσοτάκης!

Στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους κ.λπ.», τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διδάχτηκε τίποτα από την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και βάζει τώρα στο ευαίσθητο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας την «γαλάζια σφραγίδα» της αδιαφάνειας, του ασφυκτικού κομματικού ελέγχου, και του ξεπουλήματος σε ιδιωτικά συμφέροντα!

Αρχικά ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει πως «ανακάλυψε» τώρα την καταλήστευση των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ εδώ και 9 μήνες συγκαλύπτει το όργιο αισχροκέρδειας του λόμπι των παραγωγών. Αλλά η απάτη του δεν κρύβεται, αφού με τα μέτρα – «φιλοδώρημα» των 66 ευρώ, που θα πληρώσουν και πάλι οι πολίτες, ούτε τις επιχειρήσεις καλύπτει, ούτε τη δεύτερη και την παραθεριστική κατοικία, ούτε την τιμή χονδρικής αποσυνδέει από την τιμή του φυσικού αερίου, ούτε υποχρεωτικά διμερή συμβόλαια θεσπίζει, αλλά ούτε και δέχεται την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για να μην κοπεί το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τη ληστρική «ρήτρα Μητσοτάκη».

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι ο κ. Πλεύρης, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αντικαθιστά τον Οικογενειακό Γιατρό με τον… «Προσωπικό», που αν δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ θα πληρώνεται από τους ασθενείς, ενώ αποψιλώνει από προσωπικό τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) μέσω της μεταφοράς τους στα Κέντρα Υγείας. Για τη Λιβαδειά, ο Υπουργός δεν υπέγραψε ποτέ τη σύμβαση για τη στέγαση της ΤοΜΥ και η τοπική κοινωνία στερείται μιας κρίσιμης υγειονομικής υποδομής, που μέσα στην πανδημία θα προσέφερε σημαντική αποσυμφόρηση στο Νοσοκομείο της πόλης.

Τέλος, τόνισε ότι ο Υπουργός απαξιεί να απαντήσει για τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας και στο Νοσοκομείο της Λιβαδειάς, όπου δεν καλύπτονται εφημερίες και ακυρώνονται χειρουργεία ενώ απαιτεί από τους γιατρούς του να καλύπτουν τις ανάγκες δύο Νομών, στο Νοσοκομείο της Θήβας, που προσπαθεί να καταργήσει, αλλά και στης Άμφισσας που το έχει υποβιβάσει σε Κέντρο Υγείας. Μόνο αναλγησία επιδεικνύει και απέναντι στους νεφρολόγους του Γ.Ν. Λιβαδειάς, που ενώ καλύπτουν οριακά της εφημερίες του εξαναγκάζονται με «εντέλλεσθε» να καλύπτουν και το Γ.Ν. της Άμφισσας, αλλά και απέναντι στους συμβασιούχους του βοηθητικού προσωπικού και στους υγειονομικούς σε αναστολή...

Νίκος Συρμαλένιος: «Εκτός κατηγορίας Α' άγονων περιοχών η Νάξος, η Πάρος, η Αντίπαρος και η Μύκονος»

Την αδιαφορία της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας και για την υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων των νησιών κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με θέμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Όπως ανέφερε, στα μικρά νησιά στις Κυκλάδες είναι άγνωστο πώς θα εφαρμοστεί ο προσωπικός γιατρός, όταν σε πολλά πολυδύναμα ή απλά περιφερειακά ιατρεία δεν υπηρετεί ούτε ένας ειδικευμένος γιατρός, παρά μόνον αγροτικοί γιατροί. Επιπλέον, όσον αφορά τα κίνητρα για τους γιατρούς που υπηρετούν σε νησιά και απομονωμένες περιοχές, με το νομοσχέδιο βλέπουμε ότι εκτοπίζονται από την ένταξή τους ως άγονες πρώτης κατηγορίας, ανάμεσά τους και περιοχές των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος και η Νάξος. Πέραν των παραπάνω,  ασαφείς παραμένουν οι αιτήσεις αποζημίωσης των γιατρών του ΕΣΥ που υπηρετούν σε άγονες και προβληματικές περιοχές, καθώς και η αποζημίωση των προσωπικών ιατρών για παροχή υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Συρμαλένιος, ο κόσμος στα νησιά είναι σε κατάσταση ανασφάλειας με δομές σοβαρά υποστελεχωμένες. Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης -είχαμε βγάλει και ανακοίνωση-προ ενός μηνός σταμάτησε τα χειρουργεία λόγω έλλειψης καρδιολόγου, ενώ ο κίνδυνος για την ελλιπή αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών είναι καθημερινά ορατός.

Η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, μετά την αδιαφορία της Κυβέρνησης για ενίσχυση του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας όλη την περίοδο της πανδημίας, δεν βγάλατε διδάγματα. Η Κυβέρνηση σήμερα ξεδιπλώνει ανοιχτά την πολιτική της, πολιτική απαξίωσης του δημόσιου συστήματος και ενίσχυσης της ιδιωτικής υγείας.

Επειδή ένα από τα κύρια μέρη του νομοσχεδίου αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προφανώς δεν τολμήσατε να κλείσετε μία από τις εκατόν είκοσι επτά ΤΟΜΥ που η δική μας Κυβέρνηση ίδρυσε μέσα σε πολύ μεγάλες δημοσιονομικές δυσκολίες, ούτε φυσικά τις ενισχύσατε. Τις αφήσατε έτσι, χωρίς βεβαίως να δημιουργήσετε ούτε μια καινούργια.

Με το παρόν νομοσχέδιο, αντικαθιστάτε τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού με τον λεγόμενο προσωπικό θεράποντα ιατρό που θα επιλέγεται είτε από δημόσια δομή, είτε από ιδιώτες γιατρούς, ακόμα και μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ. Κι αυτό είναι για σας η ουσία της υπόθεσης, που φυσικά θα μετακυλήσει το σύνολο του κόστους στους πολίτες.

Μιλάτε για ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά μόλις πριν λίγους μήνες καταργήσατε τη δυνατότητα στους ανασφάλιστους πολίτες να συνταγογραφούνται μέσω των ιδιωτών γιατρών, για τους οποίους τώρα -το είπε και η συνάδελφος η κυρία Φωτίου- στο άρθρο 28 παρ. 2, επιφυλάσσετε την τύχη να έχουν προσωπικό γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ μόνο και εφόσον δεν μπορούν να καλυφθούν από προσωπικό γιατρό των δημόσιων δομών υγείας.

Σε ό,τι δε αφορά τις άλλες διατάξεις που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αυτές αποτελούν ένα σύνολο διατάξεων που απαξιώνουν τις πρωτοβάθμιες δημόσιες δομές και αναβαθμίζουν τον ρόλο των ιδιωτών, αφήνοντας χώρο και κέρδη στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Ταυτόχρονα, είναι αναποτελεσματικές και ατελέσφορες, καθιστώντας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας «νεκρό γράμμα» και με ελάχιστες πιθανότητες να υλοποιηθεί, γιατί αδυνατίζει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα απόδοσης κινήτρων σε κάποιες περιοχές εκτοπίζοντάς τες από την ένταξή τους ως άγονες πρώτης κατηγορίας, ανάμεσά τους και περιοχές των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος και η Νάξος. Άρθρο 26.

Τι κάνετε, δηλαδή; Αφαιρείτε τα υφιστάμενα κίνητρα προσέλκυσης ιατρών, τα οποία ήδη είναι ανεπαρκή, με τα οποία στελέχωναν απομακρυσμένα ιατρεία σε ορεινά χωριά της Νάξου και απομακρυσμένες περιοχές της Πάρου και της Μυκόνου.

Δεύτερον, η αναλογία δύο χιλιάδων πολιτών σε έναν προσωπικό γιατρό προσωπικά μου φαίνεται ένας μη ρεαλιστικός αριθμός για την ουσιαστική περίθαλψη και παρακολούθηση της υγείας των πολιτών. Άρθρο 27 παρ. 5.

Τρίτον, ο καθορισμός της συνεργασίας των ιδιωτών και οι διαδικασίες συμμετοχής τους σε εφημερίες των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με υπουργική απόφαση υποκρύπτει την προνομιακή στήριξη στον ιδιωτικό τομέα.

Τέταρτον, ασαφής παραμένουν οι αιτήσεις αποζημίωσης των γιατρών του ΕΣΥ που υπηρετούν σε άγονες και προβληματικές περιοχές, καθώς και η αποζημίωση των προσωπικών ιατρών για παροχή υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές. Άρθρο 27 παρ. 8.

Και όταν μιλάμε για απομακρυσμένες περιοχές, στα μικρά νησιά μας στις Κυκλάδες, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν καταλαβαίνω πώς θα εφαρμοστεί ο προσωπικός γιατρός όταν σε πολλά πολυδύναμα ή απλά περιφερειακά ιατρεία δεν υπηρετεί ούτε ένας ειδικευμένος γιατρός, παρά μόνον αγροτικοί γιατροί. Εκτός εάν, όπως μας λέτε στο άρθρο 28 παρ. 6γ, οι κάτοικοι των προβληματικών και άγονων περιοχών μπορούν να επιλέγουν προσωπικό γιατρό είτε από υγειονομική μονάδα της περιοχής τους, που κατά κανόνα δεν υπάρχει, είτε από όποια άλλη δημόσια δομή, δηλαδή σε κάποιο άλλο νησί, ενδεχομένως και στον Πειραιά ή στην Αθήνα, ταξιδεύοντας μακριά από την κατοικία τους.

Και βεβαίως το κερασάκι στην τούρτα είναι το άρθρο 30 για παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από ιδιώτες παρόχους, με το οποίο οι δημόσιες δομές συνεργάζονται με ιδιώτες παρόχους, πολυιατρεία και λοιπά ουσιαστικά μετακυλίοντας στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα την κερδοφορία που επιδιώκουν.

Σε ό,τι αφορά τα κέντρα υγείας δεν υπάρχει καμία καινοτομία, καμία ιεράρχηση, καμία νέα ιδέα, κανένα νέο θεσμικό μέτρο για τους οργανισμούς, παραδείγματος χάρη, ανάλογα με τον πληθυσμό, καμία σταθερή πολιτική για μόνιμες προσλήψεις, παρά μόνο συγκυριακή κάλυψη ανά δεκαπέντε μέρες ή ένα μήνα για να περάσει η τουριστική περίοδος.

Ο κόσμος στα νησιά είναι σε κατάσταση ανασφάλειας με δομές σοβαρά υποστελεχωμένες. Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης -είχαμε βγάλει και ανακοίνωση-προ ενός μηνός σταμάτησε τα χειρουργεία λόγω έλλειψης καρδιολόγου, ενώ ο κίνδυνος για την ελλιπή αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών είναι καθημερινά ορατός. Λίγες μέρες πριν άφησε την τελευταία του πνοή ο σαρανταενάχρονος Σαντορινιός υποπλοίαρχος του πλοίου «Πρέβελη» χωρίς ουσιαστικά καμία βοήθεια. Καταθέσαμε ερώτηση γι’ αυτό. Οφείλετε εξηγήσεις. Τι θα κάνετε για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών εντός των πλοίων και μάλιστα σε μακρινές διαδρομές;

Εμείς μέσα σε δύσκολες συνθήκες προχωρήσαμε σε ένα σημαντικό έργο. Δημιουργήσαμε τη βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο. Ανοίξαμε το Νοσοκομείο Σαντορίνης. Στελεχώσαμε τα Νοσοκομεία Σύρου και Νάξου. Στελεχώσαμε πολλά από τα κέντρα υγείας στις Κυκλάδες. Έχουμε τώρα καταθέσει τεκμηριωμένη και πλήρως κοστολογημένη πρόταση για ένα νέο ενισχυμένο και αναβαθμισμένο ΕΣΥ, με ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, με δέκα χιλιάδες προσλήψεις με ορίζοντα διετίας. Ενώ έχουμε καταθέσει και ολοκληρωμένη πρόταση για κίνητρα προσέλκυσης ιατρών στις νησιωτικές περιοχές, κίνητρα οικονομικά, διοικητικά, επιστημονικά με κόστος 50 εκατομμύρια σε ετήσια βάση.

Μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να υλοποιηθεί παρά μόνο από μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, μια κυβέρνηση που πιστεύει στο δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας, πιστεύει στο κοινωνικό κράτος και δεν είναι μια κυβέρνηση νεοφιλελεύθερη που έχει σαν σημαία της την ιδιωτικοποίηση και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Γι’ αυτό η πολιτική αλλαγή, όχι απλώς είναι ανάγκη, αλλά επιταγή.».

Θ. Φωτίου: Μεγάλοι χαμένοι όλοι οι πολίτες που θα πληρώσουν την ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας από την τσέπη τους

Μιλώντας στην Ολομέλεια στη συζήτηση του σ/ν «Γιατρός για Όλους», η Θ. Φωτίου, αναπληρώτρια Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τόνισε τα εξής:

Μετά από 28 μήνες πανδημίας, 30.000 νεκρούς και θλιβερές πανευρωπαϊκές πρωτιές, η κυβέρνηση, αφού αρνήθηκε να ενισχύσει το ΕΣΥ, κατεδαφίζει τώρα και την Πρωτοβάθμια Υγεία, τα Κέντρα Υγείας, τις ΤοΜΥ και τις Μονάδες Υγείας. Τα αφήνει να καταρρέουν και αναθέτει στους ιδιώτες γιατρούς να επιτελέσουν το έργο της πρόληψης και προαγωγής της υγείας στην κοινότητα που μόνον οι οικογενειακοί γιατροί ΠΦΥ μπορούν να πετύχουν.

Το μοντέλο του προσωπικού γιατρού του Σ/Ν είναι χρεοκοπημένο, περιορίζεται στη συνταγογράφηση και τη διαχείριση των ασθενειών και δεν αποφορτίζει τα νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση, εδώ και τρία χρόνια, αφήνει επί τούτου να καταρρέουν οι δημόσιες δομές υγείας, μειώνει τις δαπάνες -μειωμένος κατά 124 εκ. ο π/υ της ΠΦΥ- δεν προκηρύσσει καμία θέση, υποβαθμίζει τα εργαστήρια, ώστε στη συνέχεια να φωνάξει τους ιδιώτες να αναλάβουν τη δημόσια περιουσία και να καλύψουν αυτά τα κενά.

Στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, που δομείται σαν ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, με όλα τα μέλη του ΔΣ του να διορίζονται από τον Υπουργό και τον real time έλεγχο να ανατίθεται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Η δε πριμοδότηση των εταιρειών που έχουν «καλύτερα μηχανήματα» φωτογραφίζει 4-5 μεγάλους διαγνωστικούς ομίλους που θα απορροφήσουν τις μικρές διαγνωστικές μονάδες.

Μεγάλοι χαμένοι οι πολίτες που θα πληρώνουν από την τσέπη τους εξετάσεις, θεραπείες κ.λπ., με πλέον θιγόμενους τους ανασφάλιστους. Αυτοί υποτίθεται ότι θα μπορούν να έχουν ιδιώτη προσωπικό γιατρό μόνον αν δεν είναι δυνατόν να βρουν κάποιον του δημοσίου. Αφού όμως καταργείται η έννοια του τόπου κατοικίας για αναζήτηση οικογενειακού γιατρού όπως ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούν να αποδείξουν ότι δεν βρίσκουν γιατρό του δημοσίου, οπότε δεν θα καλύπτονται για ιδιώτη γιατρό. Αλλά ούτε πρόσβαση σε κατ οίκον νοσηλεία θα έχουν, αφού μόνον όσοι εγκρίνονται από το ασφαλιστικό τους ταμείο θα τη δικαιούνται. Παράλληλα ισχύει το άρθρο 38 του ν. 4865/21 που απαγορεύει σε ανασφάλιστους να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπείες και εξετάσεις σε ιδιώτες γιατρούς. Το ΕΣΥ μετατρέπεται έτσι σε σύστημα ρατσιστικών διακρίσεων κατά ανασφάλιστων και ευάλωτων.

Τα δήθεν «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία, δημιουργούν στο ίδιο νοσοκομείο ασθενείς δύο ταχυτήτων όπου όσοι έχουν να πληρώσουν χειρουργούνται γρηγορότερα και οι αδύναμοι περιμένουν επί μήνες. Μόνη λύση είναι η ενιαία λίστα και λειτουργία πρωινών και απογευματινών χειρουργείων, κίνητρα για νέες προσλήψεις γιατρών για τα νοσοκομεία και την κοινότητα, 24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας για να αποφορτιστούν τα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Χρειάζεται ένας νέος κοινωνικός χάρτης υγείας για ισότιμη καθολική και ποιοτική υγεία για όλους τους πολίτες. Και αυτόν θα νομοθετήσει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μόλις εκλεγεί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)