to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:48 | 16.07.2020

Πολιτισμός

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το «Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας Ακροπόλ»

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και λοιπές διατάξεις».


Στόχος του σχεδίου νόμου είναι «να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη του πολιτισμού και της δημιουργίας με την ενδυνάμωση των επαγγελματιών του κλάδου με δεξιότητες, ικανότητες και τεχνογνωσία, παρέχοντας στους ανθρώπους της τέχνης ένα πλαίσιο που θα χαρακτηρίζεται από βιώσιμα επιχειρηματικά και εργασιακά μοντέλα. Που θα προάγει την ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω διεθνών συνεργασιών και συμπράξεων, αλλά και την ενίσχυση της ποικιλομορφίας με τη συμπερίληψη διαφορετικών μορφών τέχνης και τρόπων έκφρασης».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων από τη ΝΔ. «Κατά» έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση έχουν επιφυλαχθεί να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

Διαβάστε σχετικά:

Νίκος Φίλης για σχέδιο νόμου για «Ακροπόλ»: Δώρο στις επιχειρήσεις η εικόνα των μνημείων (βίντεο)

Ραλλία Χρηστίδου: Οραματιστήκαμε το Ακροπόλ ως κόμβο Τέχνης και η κυβέρνηση το μετατρέπει σε κόμβο εμπορίας Τέχνης

«Ακροπόλ»: Μια χαμένη πολυαναμενόμενη άνοιξη για τον σύγχρονο πολιτισμό και τις τέχνες - της Μυρσίνης Ζορμπά

Η κυβερνητική αιτιολόγηση για το νομοσχέδιο

Το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ, ως φορέας, θα έχει συγκεκριμένο ρόλο, συντεταγμένη δράση, προκειμένου οι επενδύσεις στον δημιουργικό και πολιτιστικό τομέα να αποφέρουν πολλαπλάσια οφέλη και προστιθέμενη αξία τόσο στον κλάδο και τα μέλη του όσο και στην ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας. Αυτός ο νέος φορέας θα έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, θα στεγαστεί στο ιστορικό και διατηρητέο κτίριο του πρώην ξενοδοχείου «ACROPOLE PALACE», ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού και θα παραχωρηθεί για 20 χρόνια χωρίς αντάλλαγμα.

Τροπολογίες

Στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί, μέχρι στιγμής, και μία υπουργική τροπολογία με τίτλο «Τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων του άρθρου 66Ε του ν. 2121/1993, σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο», με την οποία επιχειρείται μία πιο αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων από τη διαδικτυακή πειρατεία.

Η αρμόδια Επιτροπή Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) εφεξής θα μπορεί να λάβει οποιοδήποτε μέτρο κρίνει πρόσφορο, το οποίο στοχεύει στην παύση, στην αποτροπή επανάληψης ή και στην πρόληψη της προσβολής πνευματικών δικαιωμάτων.

Επίσης, έχουν κατατεθεί και δύο βουλευτικές τροπολογίες, από το ΚΙΝΑΛ, η μία για την «Τροποποίηση της παρ.6 του άρθρου 92 του Ν.4583/2018» που αφορά το προσωπικό τού προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και η δεύτερη για «Επιδότηση ανεργίας εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό».

ΠΟΘΑ: Στέκι για μάνατζερς και μία χαμένη ευκαιρία για τον Πολιτισμό

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος με σημερινή της ανακοίνωση τονίζει ότι έγινε προσπάθεια διαστρέβλωσης των απόψεών της από την Υπουργό Πολιτισμού στην χτεσινή της ομιλία στη Βουλή, και διευκρινίζει:

«Πραγματικά το Ακροπόλ είναι ένας οργανισμός που χρειάζεται ο κόσμος του Πολιτισμού. Ο τρόπος που θεσμοθετείται, όμως, δεν είναι προς όφελος των καλλιτεχνών, είναι αδιαφανής και πνίγει την πολιτιστική δημιουργία. Οι διαβεβαιώσεις της Υπουργού ότι συμμερίζεται απολύτως το όραμά μας, προσκρούει στο νομοσχέδιο το οποίο η ίδια σήμερα νομοθετεί. Με πολύ υποτιμητικό τρόπο ανέφερε ότι «το Ακροπόλ δεν θα γίνει στέκι καλλιτεχνών». Προτίμησε να το κάνει στέκι για μάνατζερς και μία χαμένη ευκαιρία για τον Πολιτισμό».

Η τοποθέτηση της Π.Ο.Θ.Α. με την οποία συμμετείχε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στα πλαίσια της συζήτησης για το νομοσχέδιο για το  Ακροπόλ:


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)