to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:55 | 24.04.2015

Πολιτική

Υπερψηφίστηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου για τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί της Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου που προβλέπει τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η ΠΝΠ υπερψηφίστηκε με 156 ψήφους υπέρ και 104 κατά.


Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, συζητήθηκε την Παρασκεή στην Ολομέλεια της Βουλής. Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας του σχεδίου νόμου μέσω του οποίου κυρώνεται η ΠΝΠ αλλά δεν έγινε δεκτό καθώς δε συμπληρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών. Σε παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης επικαλέστηκε την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που αναφέρει ότι δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα, σε αντίθεση, όπως είπε, με τις εκθέσεις που συντάσσονταν επί κυβέρνησης Σαμαρά.

«Δεν πρέπει να χάνουμε την γενική εικόνα. Ότι αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση κινείται σε πολιτικό επίπεδο – δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση και η Βουλή έρμαιο των κλιμακίων και των δανειστών», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και πρόσθεσε: «Τώρα θέλουμε να θωρακιστεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Δίνουμε μήνυμα ότι όλοι μαζί δίνουμε την μάχη της διαπραγμάτευσης, ότι δίνουμε τη μάχη με όλα τα όπλα και όλα τα πολεμοφόδια. Είναι πράξη προνοητικότητας και όχι πανικού. Προβλέπει το επείγον που μπορεί να δημιουργηθεί και το αντιμετωπίζει» (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Από τη συζήτηση αρχικά αποχώρησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης είπε ότι η αντιπολίτευση δίνει «όπλα και εξοπλισμό» στους δανειστές, ενώ στηρίζεται στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, όμως τελικά επέστρεψαν με παρέμβαση της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη. 

Ενημερώσεις:

22:10 Π. Λαφαζάνης: Ό,τι υπογράψουμε θα είναι συμβατό με το πρόγραμμά μας

Σκληρή επίθεση κατά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, εξαπέλυσε στην Βουλή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης καταλογίζοντάς τους ότι έχουν στις τάξεις τους «μια πέμπτη φάλαγγα εγκαθέτων του πιο σκληρού πυρήνα που υπάρχει στην ΕΕ.» 

«Αυτοί οι άνθρωποι με την υπαλληλική τους συμπεριφορά κάνουν καριέρα. Και αναρριχώνται πίνοντας το αίμα του ελληνικού λαού», είπε, κάνοντας λόγο για «νέο ραγιαδισμό», ο οποίος «φτάνει στο αποκορύφωμά του αλλά δεν εκφράζει τίποτα στην κοινωνία μας».

«Και όσο τον εκφράζουν αυτοί που εμφιλοχωρούν στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τόσο τους γυρίζει την πλάτη ο λαός», είπε. Μάλιστα απέδωσε τις αντιδράσεις για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου σε «επιχείρηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού, διαπλεκομένων μίντια και κάποιων δημάρχων που ανακάλυψαν όψιμα την διαμαρτυρία και έχουν αναλάβει από κοινού μια επιχείρηση κατατρομοκράτησης του λαού για την ΠΝΠ».

«Θέλετε να παραδώσετε τη χώρα στα νύχια των πιστωτών της, στην Γερμανία και στο ΔΝΤ», είπε ο κ. Λαφαζάνης, ενώ έστειλε και ένα μήνυμα με αποδέκτες εκτός αλλά και εντός κυβέρνησης δηλώνοντας πως «ό,τι υπογράψει η κυβέρνησή μας θα είναι συμβατό με το πρόγραμμά μας». «Δεν θα περιλαμβάνει μέτρα και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», πρόσθεσε.

22:00 Στο κράτος η ζημία από τις προθεσμιακές που θα «σπάσουν»

Ως βουλευτική τροπολογία κατέθεσε η κυβέρνηση την ρύθμιση με την οποία αναλαμβάνει το κράτος την ζημία από προθεσμιακές καταθέσεις που θα «σπάσουν», προκειμένου να επενδυθούν τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

«Επιφέρει δημοσιονομικό κόστος, δεν συνοδεύεται από Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, είναι εκπρόθεσμος και εντάσσεται σε Πράξη νομοθετικού Περιεχομένου. Δεν μπορεί να γίνει παραδεκτή», διαμαρτυρήθηκε ο Βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

«Αυτά που λέτε τώρα αντιφάσκουν με αυτά που λέτε από το πρωί», του επεσήμανε ο προεδρεύων Αλέξης Μητρόπουλος.

21:43 O N. Βούτσης μιλώντας στην Βουλή τόνισε ότι «Όσοι φαντασιώνονται ότι αυτή κυβέρνηση θα είναι παρένθεση και ότι θα είναι παρένθεση η προσπάθεια του λαού να σηκώσει κεφάλι, πλανώνται πλάνη οικτρά. Ο λαός έδωσε την απάντησή του. Και αν χρειαστεί, θα την δώσει ξανά».

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι «όποιοι φαντασιώνονται ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι παρένθεση ότι παρένθεση θα είναι κι η προσπάθεια του λαού να σηκώσει κεφάλι, πλανώνται πλάνη οικτρά» ασκώντας αυστηρή κριτική στους αυτοδιοικητικούς που αντιδρούν στην μεταφορά των ταμειακών τους διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδας. Επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι δόθηκαν εξηγήσεις από τα πιο επίσημα χείλη «εκ μέρους πλειοψηφιών των ενώσεων επιλέχτηκε μια μετωπική πολιτική αντιπαράθεσης και σύγκρουσης με την κυβέρνηση» μιλώντας για «προφανή διάθεση εντυπωσιοθηρίας» και για τράβηγμα της κινδυνολογίας στα άκρα. Ανέφερε ότι είναι «απαράδεκτο» να διαμορφώνεται αυτό το μέτωπο εναντίον της κυβέρνησης την ώρα που διαμορφώνονται οι εκβιασμοί των δανειστών και παρατήρησε ότι οι αυτοδιοικητικοί που συμμετέχουν σε αυτό το μέτωπο «αδικούν εαυτούς».

Κάνοντας αναφορά στην στάση των ενώσεων των αυτοδιοικητικών όταν αποφασίστηκαν οι τεράστιες μειώσεις στους πόρους δήμων και περιφερειών, ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι «το 95% των αποφάσεων ήταν πλήρης ή έμμεση συνηγορία στις μνημονιακές πολιτικές» κι ότι οι αυτοδιοικητικοί ασκούσαν κριτική χωρίς να βγαίνουν από το μνημονιακό πλαίσιο, ενώ είχαν αποδεχτεί πλήρως το μεσοπρόθεσμο.

Ο υπουργός Εσωτερικών συνέστησε «λίγη σοβαρότητα» και σχολίασε ότι σύντομα θα μιλήσει για όλα και στις συναντήσεις του με τους αυτοδιοικητικούς και στο επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ. «Θα μιλήσουμε για το πελατειακό σύστημα που σε αγαστή συνεργασία με τις πολιτικές ηγεσίες συνέχισε να δουλεύει και μέσα στην κρίση» παρατήρησε χαρακτηριστικά  κάνοντας επίσης αναφορά στον τρόπο που επιλύονταν τα θέματα με τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ.

20:00 Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης μιλώντας στην Ολομέλεια ανέφερε: "Κάποιοι εδώ φοβούνται τις εκλογές. Εμείς δεν τις φοβόμαστε. Έχουμε νωπή λαϊκή εντολή. Αν χρειαστεί να αναβαθμιστεί το πολιτικό μας σχέδιο θα το κάνουμε".

19:19 Ο γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής είπε: «Είναι συνηθισμένο όταν ζορίζουν τα πράγματα η εκάστοτε κυβέρνηση να απευθύνεται στο φρόνημα και τον πατριωτισμό των Ελλήνων. Αλήθεια όμως, απαίτηση της τρόικας δεν ήταν η ΠΝΠ;» ρώτησε, ενώ επεσήμανε πως η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει ότι βάζει χέρι στα διαθέσιμα την αναγορεύει σε ύψιστο πατριωτικό καθήκον.

Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «πατριωτισμός και λαϊκή ευθύνη δεν μπορεί να είναι η αρπαγή των διαθέσιμων για να υπογραφεί μία συμφωνία που ήδη έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση». «Τι φωνασκείτε, κύριοι της ΝΔ; Τις δικές σας μεθόδους αντιγράφουν, μόνο που επειδή είναι αριστεροί οι ΠΝΠ γίνονται πράξεις πατριωτικές» σχολίασε ο κ. Κουτσούμπας και σχολίασε «ουαί υμίν».

 

19:00 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής ανέφερε ότι «θεωρείτε ότι κάνετε πράξη αντίστασης γιατί επιβάλετε εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό», συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται τελικά για πράξη αντίστασης, αλλά για ταπείνωση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι: «Ο ένας είναι να προσχωρήσετε στην πολιτική μας, για τη σωτηρία. Ή άλλη επιλογή είναι η καταστροφή της χώρας», είπε και συμπλήρωσε ότι η ιστορία θα δικαιώσει τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης.

18:49 Ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε από το βήμα της Βουλής «Μας ζητάτε να σας ενισχύσουμε στη διαπραγμάτευση. Τι διαπραγματεύεστε μπορούμε να ξέρουμε; Μπορείτε να μας ενημερώσετε;» Παράλληλα, τόνισε «γιατί χάσατε τόσους μήνες με ανώφελους παλικαρισμούς; Γιατί δε νομοθετήσατε τον ανεξάρτητο οργανισμό είσπραξης δημοσίων εσόδων; Γιατί δεν προχωράτε τις επενδύσεις, ώστε να πιάσει ο κόσμος δουλειά, να βελτιωθούν οι υποδομές και να εισπράξει η χώρα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές; Γιατί δεν εφαρμόζετε τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ αφού εσείς οι ίδιοι διακηρύξατε με τυμπανοκρουσίες ότι θα το κάνετε; Γιατί δεν κόβετε τις συντάξεις των πενηντάρηδων; Γιατί δεν κάνετε ένα ενιαίο κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και καταπολέμησης της μαύρης εργασίας;».

18:40 Νέες ρητές διαβεβαιώσεις ότι τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης είναι διασφαλισμένα και δεν υπάρχει κανένας λόγος οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και τα πανεπιστήμια να μην τα μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρείχε και από την Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Δείτε ζωντανά από τη Βουλή:

 

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης είπε ότι επειδή νωρίτερα η ΠΝΠ αναφέρει ότι «υποχρεούνται» να δώσουν διαθέσιμά τους στην ΤτΕ παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των ΟΤΑ (άρθρο 102 του Συντάγματος) και η αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ. Επεσήμανε ακόμη ότι η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από την ΠΝΠ δεν αίρει το συνταγματικό ζήτημα, καθώς η ΠΝΠ ισχύει από της υπογραφής της, και όχι από την ώρα που κυρώνεται στη Βουλή. Επίσης ρώτησε πως θα διακριθούν τα ταμειακά διαθέσιμα από τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων και πότε λήγει η έκτακτη περίσταση την οποία επικαλείται η ΠΝΠ.

«Χαιρετίζω την ευαισθησία του κ. Βορίδη να υπερασπίζεται το Σύνταγμα μέσα στη Βουλή, έστω και αν το κάνει με λάθος τρόπο», σχολίασε ο κ. Φίλης, τονίζοντας ότι «εμείς δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε αντισυνταγματική διαδικασία με δεδομένη την ευαισθησία που έχουμε για την υπεράσπιση του Συντάγματος και των δικαιωμάτων των πολιτών, ανάμεσα στις οποίες είναι το δικαίωμά τους να τους καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις». «Υπερασπιζόμαστε λαϊκά δικαιώματα, δεν χαρίζουμε χρήματα σε τράπεζες όπως γινόταν στο παρελθόν», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά ψηφίσθηκαν δύο ΠΝΠ με αναδρομική ισχύ.

Αναφερόμενος στο θέμα της αντισυνταγματικότητας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «ακόμη και αν δεχθούμε ότι προσβάλλεται η αυτοτέλεια, αυτό είναι προσωρινό και για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Υπακούει σε υπέρτερο συμφέρον, όπως έχει πει το Συμβούλιο της Επικρατείας σε αποφάσεις για την συνταγματικότητα του μνημονίου».

«Χθες ήρθαν στην Επιτροπή εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ. Η συζήτηση που έγινε απέδειξε, όπως φάνηκε από τις δευτερολογίες τους, ότι υπήρχαν παρανοήσεις που διευκρινίσθηκαν και διανοήθηκαν. Υπάρχει η συνείδηση ότι είναι αναγκαία η περιφρούρησης της δυνατότητας της κυβέρνησης να διαπραγματεύεται και να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις», συνέχισε ο κ. Φίλης.

«Ο Ν. Φίλης ομολόγησε ότι χωρίς την ΠΝΠ δεν θα πληρωνόντουσαν μισθοί και συντάξεις στο τέλος του μήνα. Ομολογήσατε επίσημα ότι είμαστε μία χρεοκοπημένη χώρα. Τι ισχύει; Αυτό που είπε ο υπουργός ότι χρειαζόμαστε ένα μαξιλαράκι ακόμη ή αυτό που είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης. Αναρωτήθηκε «μήπως απαιτούν οι θεσμοί για να δοκιμαστεί η συνοχή της πλειοψηφίας να ψηφιστεί η ΠΝΠ». «Πώς φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο; Είχαμε αυτό το πρόβλημα μέχρι πριν από έξι μήνες; Εκεί μας οδήγησε η ισχυρή διαπραγμάτευση, να μην έχουμε να πληρώνουμε τους συνταξιούχους για τους οποίους δήθεν κόπτεσθε», είπε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

«Ειρωνεία. Η ΝΔ κόπτεται για την αντισυνταγματικότητα των ΠΝΠ και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι είναι συνταγματικές», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης κάνοντας λόγο για «κατάπτωση», «ευτελισμό» και «αντιστροφή της πραγματικότητας την ώρα που βλέπουμε την υποταγή στην πραγματικότητα». «Δεν είναι απρόβλεπτο γεγονός η πληρωμή των μισθών και συντάξεων. Επείγον είναι η έκτακτη κατάσταση στην οποία φέρατε την χώρα», είπε ο κ. Θεοχάρης και επεσήμανε ότι «οι ΠΝΠ είναι για λιμούς και σεισμούς. Να σας πω εγώ ποιοι είναι οι λιμοί και οι σεισμοί. Η απρόβλεπτη κατάσταση είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων». «Αν η κυβέρνηση πει ότι οι πράξεις και οι παραλείψεις μας κατέστησαν απρόβλεπτη την πληρωμή μισθών και συντάξεων, θα καταψηφίσουμε την ένσταση αντισυνταγματικότητας», πρόσθεσε.

«Μίλησε για την κυβέρνηση του λιμού και του σεισμού ο κ. Θεοχάρης που ήταν ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, δηλαδή το μακρύ χέρι. Και ο ίδιος θέλει να πάρει μέρος στην κυβέρνηση του λιμού και του σεισμού. Πως γίνεται αυτό; Και πως έχετε συμμάχους τους ξένους, που λένε να διώξετε τον Π. Καμμένο;», του απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «ομολογία αυτοκριτικής» από τον κ. Βορίδη με όσα είπε για την αντισυνταγματικότητα των ΠΝΠ.

«Απλά άλλαξαν ρόλο οι πρωταγωνιστές γιατί απλά και μόνο άλλαξε η κυβερνητική πλειοψηφία. Το δυστύχημα είναι ότι δεν άλλαξαν τα επιχειρήματα. Και τότε και τώρα μας έλεγαν ότι τα κάνουν για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι «στόχος είναι η εξυπηρέτηση διαχρονικά και στο διηνεκές του δημόσιου χρέους». «Η ΠΝΠ έχει διαχρονική στρατηγική και επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μία γενικότερη στρατηγική που είναι η επιβολή, ο έλεγχος των ΟΤΑ και η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας τους», υποστήριξε.

«Καλώς τα τα παιδιά που είχαν κοινοβουλευτικό κκπρόσωπο, υπουργός είναι τώρα, που σε κάθε ΠΝΠ μιλούσε για πραξικόπημα», είπε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφερόμενος εμμέσως στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον οποίο νωρίτερα είχε οξεία πολιτική σύγκρουση. «Δεν μπορείς να έχεις δύο εαυτούς, ένα στην κυβέρνηση και ένα όταν είσαι στην αντιπολίτευση», συμπλήρωσε. 

 
 
****
 

Την ίδια στιγμη, συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να τους εκθέσει τον σχεδιασμό πίσω από τη μεταφορά των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, δήλωσαν πως θα ζητήσουν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ.κ. Πατούλης και Αγοραστός, εκφράζοντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, την αντίθεσή τους με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εν τω μεταξύ, ψήφισμα σχετικά με την ΠΝΠ και τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας υιοθέτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης της Πέμπτης 23/4. Όπως αναφέρει,  «σε συνέχεια της από 26/3 απόφασής μας για άνοιγμα λογαριασμού στην ΤτΕ με επωφελείς όρους, είμαστε αλληλέγγυοι και υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που θα επιτραπεί στη χώρα να ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις και στεκόμαστε στο πλευρό της ελληνικής Κυβέρνησης στη δύσκολη αυτή προσπάθεια» (διαβάστε αναλυτικά).

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)