to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στην «μπανανία» του Τραμπ...

Το shutdown ακύρωσε το διπλωματικό ταξίδι της Ν. Πελόζι, αλλά όχι τις διακοπές της Μελάνια Τραμπ


Την ίδια περιφρόνηση για τους δημοκρατικούς θεσμούς και την κοινή γνώμη που χαρακτηρίζει δικτάτορες αναπτυσσόμενων χωρών δείχνει πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσής του με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο.

Θα ήταν απλώς ακόμη ένα δείγμα μικροπρέπειας και εκδικητικής συμπεριφοράς από την πλευρά του Αμερικανού Προέδρου αν περιοριζόταν στο να ακυρώσει το προγραμματισμένο ταξίδι της Νάνσι Πελόζι, βασικής πολιτικής του αντιπάλου, αυτές τις μέρες ως επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όμως ως Ντόνανλτ Τραμπ έπρεπε να κάνει κάτι παραπάνω.

Έτσι, λίγες ώρες αργότερα ή αμερικανική κοινή γνώμη πληροφορούνταν άναυδη ότι το «shutdown», η μερική αναστολή της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δημοσίου, δικαιολογεί μεν την ακύρωση του ταξιδιού μιας υψηλόβαθμης αξιωματούχου στο πλαίσιο διπλωματικής αποστολής, αλλά δεν αρκεί για να χαλάσει τις διακοπές της «πρώτης κυρίας» η οποία αναχώρησε κανονικά για τη Φλόριντα με το προεδρικό αεροσκάφος.

«Με δεδομένο ότι 800.000 σπουδαίοι Αμερικανοί εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν τους μισθούς τους, είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε ότι η ακύρωση αυτής της εκδήλωσης δημόσιων σχέσεων είναι ενδεδειγμένη» τόνισε ο Τραμπ στο μήνυμά του προς την Πελόζι.

Προφανώς, κατά τον Αμερικανό Πρόεδρο, οι ίδιοι εργαζόμενοι, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για 27 μέρες εξαιτίας του «shutdown» που επέβαλε ο ίδιος για να εκβιάσει τη χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, βρήκαν την ευκαιρία να ξεχάσουν για λίγο τα προβλήματά τους ταξιδεύοντας νοερά με τη Μελάνια στο ηλιόλουστο Παλμ Μπιτς. Η πτήση της με το προεδρικό αεροσκάφος στοίχισε στο Αμερικανικό Δημόσιο 35.000 δολάρια, σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο.

Τα ΜΜΕ της χώρας δεν περιορίστηκαν όμως στην κοστολόγηση της πτήσης, αλλά επανήλθαν με νέες κατηγορίες κατά του Τραμπ. Επικαλούμενος πηγές προσκείμενες στις έρευνες που διεξάγει το FBI, ο ιστότοπος Buzzfeed News ανέφερε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος διέταξε τον πρώην δικηγόρο του Μάικλ Κοέν να δώσει ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο σχετικά με τα σχέδιά του να χτίσει έναν Πύργο Τραμπ στη Μόσχα.

Ο σημερινός δικηγόρος του Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι έσπευσε να υποβαθμίσει τις πληροφορίες. «Αν πιστεύετε τον Κοέν, τότε μπορώ να σας εξασφαλίσω και καλή τιμή για τη γέφυρα του Μπρούκλιν» δήλωσε σκωπτικά στην εφημερίδα «Washington Post».

Οι Δημοκρατικοί φάνηκαν πάντως να παίρνουν τις κατηγορίες αρκετά σοβαρά. Ο Άνταμ Σιφ, νέος επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, υποσχέθηκε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. «Η κατηγορία ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ενδέχεται να παρακίνησε σε ψευδορκία σε μια προσπάθεια να παρεμποδίσει την έρευνα και να συγκαλύψει τις επιχειρηματικές του συναλαγές με τη Ρωσία είναι η σοβαρότερη μέχρι σήμερα» σχολίασε στο Twitter.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Buzzfeed, ο Κοέν έλαβε δέκα μηνύματα από τον Αμερικανό Πρόεδρο για το σχέδιο οικοδόμησης του ουρανοξύστη σε μια περίοδο που ο Τραμπ αρνούνταν κατηγορηματικά οποιαδήποτε επιχειρηματική συναλλαγή με τη Ρωσία.

Ο ειδικός ερευνητής του FBI που εξετάζει τους δεσμούς του Τραμπ με τη Μόσχα στο πλαίσιο της έρευνάς του για την υποτιθέμενη ρωσική εμπλοκή στις τελευταίες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έχει ήδη αποκαλύψει ότι ο Κοέν είπε ψέματα στο Κογκρέσο για την υπόθεση του Πύργου Τραμπ στη Μόσχα. Το Buzzfeed αναφέρει πως ο Κοέν έχει δηλώσει στους ανακριτές ότι ο Πρόεδρος Τραμπ «του ζήτησε προσωπικά να δώσει ψευδή κατάθεση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)