to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:35 | 10.01.2013

Διεθνή

Στην Κύπρο για λίγες ώρες την Παρασκευή η Άνγκελα Μέρκελ

Στην Κύπρο θα βρεθεί για λίγες ώρες την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για να λάβει μέρος στην έκτακτη σύνοδο του ΕΛΚ που θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό. Στο περιθώριο της συνάντησης η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και υποψήφιο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.


Το ταξίδι της κ. Μέρκελ στην Κύπρο αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τις δηλώσεις της για τη δανειακή σύμβαση που προκάλεσαν ανησυχία στην Λευκωσία. 


Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε την Τετάρτη ότι δεν θα υπάρξουν ειδικές προϋποθέσεις διάσωσης για την Κύπρο, που δεν θα περιλαμβάνουν την ανάγκη οικονομικών μεταρρυθμίσεων όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν από τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας.


«Συμφωνούμε ότι είναι σημαντικό η τρόικα να μιλήσει με την Κύπρο και δεν μπορούν να υπάρξουν ειδικές συνθήκες για την Κύπρο, επειδή έχουμε κοινούς κανόνες στην Ευρώπη» είπε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου. 


Πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για το τέλος των συνομιλιών.


Την ίδια ώρα, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με την ψήφο των οποίων έχουν πέρασει από το γερμανικό Κοινοβούλιο όλα τα πακέτα διάσωσης στην κρίση της Ευρωζώνης, απειλούν με «όχι» στο πακέτο για την Κύπρο, όπως συνάγεται από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος στη Sueddeutsche Zeitung.


Οι οριστικές αποφάσεις για την Κύπρο δεν αναμένονται πριν από τις αρχές Μαρτίου και πάντως μετά τις προεδρικές εκλογές στις 17 και 24 Φεβρουαρίου.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος ανέφερε ότι «η Κύπρος έχει πέσει θύμα των προεκλογικών σκοπιμοτήτων στη Γερμανία». «Αυτό που ξενίζει περισσότερο», προσέθεσε, «δεν είναι οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ, αλλά οι δηλώσεις ηγετών της αντιπολίτευσης ορισμένοι από τους οποίους επανειλημμένως ανέφεραν ότι δεν θα στηρίξουν τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου».


Ο κ. Μητσόπουλος, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, σημείωσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ απαντούσε σε δηλώσεις ηγετών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι την επικρίνουν ότι παραμένει προσηλωμένη στην ιδέα της διάσωσης του ευρώ και της ευρωζώνης και για το ότι συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες στήριξης των χωρών του νότου.


Επίσης, διευκρίνισε ότι από πλευράς της κ. Μέρκελ και του κόμματός της δεν έχουν εγερθεί επισήμως ζητήματα εταιρικού φόρου και ξεπλύματος χρήματος. Για την αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη-Μέρκελ. ο κ. Μητσόπουλος είπε: «θα έχουμε την ευκαιρία να θέσουμε όλα τα θέματα που εγείρονται και να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για διάσωση της κυπριακής οικονομίας».


Γιούνκερ: Μετά τον Ιανουάριο η συμφωνία


To σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο πιθανόν να μην συμφωνηθεί τον Ιανουάριο, καθώς θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, είπε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.


«Δεν νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να βρούμε μια λύση τον Ιανουάριο. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος», είπε σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.


Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)