to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:16 | 25.01.2017

Πολιτική

Ν. Παππάς στην Κοζάνη: Στρατηγικό όραμα να γίνει η Ελλάδα ψηφιακός κόμβος - Αυτοί που προσδοκούν πολιτικές εξελίξεις θέλουν σενάρια καταστροφής

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς είχε συνάντηση με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνη Τουρλιδάκη και τον πρόεδρο του ΤΕΙ Νίκο Ασημόπουλο, στο Τμήμα Μηχανικών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, στην Κοζάνη.


Ο τομέας της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών πρέπει να αποτελέσει την ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης στη χώρα και χρειάζεται ένα στρατηγικό όραμα για να γίνει η Ελλάδα και ψηφιακός κόμβος εκτός από εμπορικός και ενεργειακός, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνη Τουρλιδάκη και τον πρόεδρο του ΤΕΙ Νίκο Ασημόπουλο, στο Τμήμα Μηχανικών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, στην Κοζάνη.

   Ο κ. Παππάς είπε ότι η Ελλάδα είναι στην 26η θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε ό,τι αφορά τους δείκτες τεχνολογίας, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και μπορεί το στοιχείο αυτό να προκαλεί μια απογοήτευση, δείχνει ωστόσο και το μέγεθος των δυνατοτήτων που υπάρχουν για να υπάρξει μια αλματώδης ανάπτυξη σ' αυτόν τον τομέα. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι κρίσιμος και ιδιαίτερος ο ρόλος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, παρατήρησε ο υπουργός και αναφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ.

   Ο κ. Παππάς πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα ολόκληρης της οικονομίας.

   Από την πλευρά του, ο πρύτανης εξέφρασε τη χαρά του επειδή για πρώτη φορά υπουργός επισκέπτεται το πανεπιστήμιο και ο κ. Παππάς είπε πως δεν μπορούσε να μην το επισκεφθεί γιατί ο ίδιος ξεκίνησε ως σπουδαστής των ΤΕΙ της Αθήνας, τα οποία στη συνέχεια εγκατέλειψε για να συνεχίσει τις σπουδές του στην Αγγλία.

   Ο κ. Τουρλιδάκης επισήμανε ακόμη το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται σε μια περιοχή που συνορεύει με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ και είπε πως όταν έχεις ένα ισχυρό πανεπιστήμιο στα σύνορα δεν χρειάζεσαι στρατό.

   Τόσο ο πρύτανης όσο και ο πρόεδρος του ΤΕΙ μίλησαν για την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και την όλο και μεγαλύτερη διασύνδεση με θέματα που αφορούν την περιοχή, όπως ο τομέας της ενέργειας, λόγω και της παρουσίας της ΔΕΗ.

   Στη συνάντηση τον λόγο πήραν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης και κοσμήτορες σχολών του πανεπιστημίου.

   Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός εθνικού κοινωνικού μετώπου διαπραγμάτευσης ώστε να πετύχει η χώρα τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 να είναι μειωμένα και η μία μονάδα που αντιστοιχεί σε 2 δισ. ευρώ να δοθεί για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε στο Επιμελητήριο Κοζάνης με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.

   Κατά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Κυριακίδης και εκπρόσωποι των άλλων φορέων ζήτησαν επειγόντως στήριξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή διότι, όπως είπαν, έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την οικονομική κρίση. Οι επιχειρήσεις τους δεν μπορούν να πάνε στο εξωτερικό και αναγκαστικά όσες δεν αντέξουν θα κλείσουν, επισήμαναν, με τεράστιες επιπτώσεις για την απασχόληση. Ενδεικτικά ανέφεραν ότι η οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί κατά 90%.

   "Βρήκαμε ...Παππά και θα τα ακούσετε", είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου στην αρχή της ομιλίας του, διευκρινίζοντας ότι τα περισσότερα από τα θέματα τα οποία αναφέρονται δεν είναι της αρμοδιότητας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

   Τον λόγο πήρε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος είπε ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση με στόχο την τόνωση της αγοραστικής ικανότητας γιατί, όπως είπε, "δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά και δεν μπορεί να κινηθεί η οικονομία".

   Στο κλείσιμο της σύσκεψης, ο κ. Παππάς είπε ότι πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αναγνωρίζοντας ότι έχει πληγεί περισσότερο από άλλες περιοχές της χώρας.

   Απαντώντας στα αιτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων, είπε ότι βλέπει θετικά το να δοθεί παράταση τριών μηνών στις ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές επιχειρηματιών της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες λήγουν στο τέλος Ιανουαρίου, όπως και το να υπάρχει ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός, καθώς και την κεφαλαιοποίηση των εισφορών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα τρία αυτά ζητήματα θα τα δει η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της β' αξιολόγησης.

   Ο υπουργός δεσμεύτηκε επίσης να στηρίξει το ζήτημα της μετεγκατάστασης οικισμών και τη συνέχιση του προγράμματος "Εξοικονομώ κατ' οίκον".

   Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός περπάτησε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης και μετέβη στο δημαρχείο για τη συνάντηση με τον δήμαρχο Λευτέρη Ιωαννίδη. Στη διάρκεια της διαδρομής αντάλλαξε χειραψίες με πολίτες.

   Τον κ. Παππά συνοδεύουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Θεοφύλαχτος, Δημήτρης Δημητριάδης και Γιώργος Ντζιμάνης, και κομματικά στελέχη.

--------------

Περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία πραγματοποίησε από το πρωί της Τρίτης ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς. «Με την παρέμβαση της Πολιτείας, τα δίκτυα υψηλής ταχύτητας φτάνουν σε περιοχές όπου από μόνη της η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν θα τα έφερνε ποτέ, γιατί δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον» τόνισε ο υπουργός. (αναλυτικά)

Αυτοί που προσδοκούν πολιτικές εξελίξεις θέλουν σενάρια καταστροφής

Δηλαδή, με ένα σενάριο πλήρους αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, ένα σενάριο εκτροπής της κατάστασης και βεβαίως ακύρωσης της όποιας αξιακής δυναμικής αυτή τη στιγμή αναφέρεται στην ελληνική οικονομία», είπε ο κ. Παππάς

«Αυτοί που προσδοκούν πολιτικές εξελίξεις “κουμπώνουν” το σενάριό τους με ένα σενάριο καταστροφής», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο οποίος δήλωσε πως «η χώρα δεν καταστρέφεται» και κάλεσε όσους ποντάρουν στην καταστροφή, να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να αναμετρηθούν με την πραγματικότητα, λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία πέφτει σε «θεμελιώδεις αντιφάσεις».

«Αυτοί που προσδοκούν πολιτικές εξελίξεις “κουμπώνουν” το σενάριό τους με ένα σενάριο καταστροφής. Δηλαδή, με ένα σενάριο πλήρους αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, ένα σενάριο εκτροπής της κατάστασης και βεβαίως ακύρωσης της όποιας αξιακής δυναμικής αυτή τη στιγμή αναφέρεται στην ελληνική οικονομία», είπε ο κ. Παππάς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Κοζάνη και συνέχισε:

 «Υπάρχουν ορισμένοι, οι οποίοι πολιτεύονται και αντιλαμβάνονται ότι ο μόνος τρόπος να επιβιώσει το πολιτικό τους πρότζεκτ είναι να επέλθει στη χώρα μια καταστροφή. Ε, η χώρα δεν καταστρέφεται και ας κοιταχτούν στον καθρέφτη και να αναμετρηθούν με την πραγματικότητα.

Νομίζω, ότι αν κάποιος δει ψύχραιμα ποια είναι η αλληλουχία των γεγονότων στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, θα μπορέσει να πειστεί για το αντίθετο. Θυμίζω ότι κάποιοι δεν ήθελαν να κλείσει η συμφωνία του Ιουλίου, να πάει για ένα καθαρό χρόνο τριών ετών, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και χαμηλά πλεονάσματα, αλλά ήθελαν να υπάρξει μια χρηματοδότηση “γέφυρα” για λίγους μήνες και δεν έγινε εφικτό στο ευρωπαϊκό πεδίο, όπως δεν τελεσφόρησε η επιθυμία κάποιων να μην κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

Αλλά από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Θυμίζω δύο γεγονότα: Υπάρχει ρήγμα σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών στη Γερμανία. Διαχωρίζουν τη θέση τους και βεβαίως στοχοποιούν τις πολιτικές λιτότητας οι οποίες εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη. Ας απαντήσει η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία είναι αδελφό κόμμα του SPD.

Ο κ. Σόϊμπλε πολιτεύονταν με τη μόνιμη επωδό ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα. Μόλις πριν λίγες μέρες άρχισε να περιγράφει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις δια των οποίων θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ένα πρόγραμμα χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ και είναι προφανές ότι απευθύνονταν στους βουλευτές του».

Ως προς τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε: «Η ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, δεν προτάσσει το αν πρέπει να φύγει ή να μείνει το ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα, πρέπει να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα και μια συμφωνία που επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει. Υπάρχουν δύο τρόποι αυτό το πράγμα να υπονομευθεί. Ή να πάρουμε τώρα υφεσιακά μέτρα, στο όνομα του να κλείσουμε την αξιολόγηση όπως- όπως ή να μην κλείσει καθόλου η αξιολόγηση, επειδή κάποιοι πονηροί κατάφεραν να την καθυστερήσουν χωρίς να υπάρχει λόγος. Πρέπει και τα δύο να αποτραπούν».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γενικότερα της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επισήμανε: «Πολιτικοί και στελέχη κομμάτων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην αντιπολίτευση, έχουν παραδεχτεί ότι το προηγούμενο πρόγραμμα δεν έβγαινε. Και δεν αναφέρομαι σε κάποιον τυχαίο ή περαστικό, αναφέρομαι στον ίδιο τον τελευταίο υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά, τον κ. Χαρδούβελη, ο οποίος είχε πει ότι αυτά τα πλεονάσματα ήταν αδύνατο να πιαστούν.

Συνεπώς, ο αγώνας για τη μείωση των πλεονασμάτων είναι ένας αγώνας που εκ των υστέρων έχει δικαιωθεί. Και έχει δικαιωθεί, όχι μόνο γιατί παραδέχτηκαν ότι εκείνα τα πλεονάσματα δεν πιάνονταν, αλλά διότι εάν έχω καταλάβει καλά, έχουν προστρέξει τώρα στη θέση ότι τα πλεονάσματα πρέπει να είναι χαμηλότερα για το 2018.

Άρα λοιπόν, ή η οικονομία μας χρειάζεται χαμηλά πλεονάσματα και ένα ενιαίο μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για να τα πετύχουμε στη διαπραγμάτευση και άρα κακώς τα είχαμε υπογράψει και είχαμε δεσμευτεί για τα μεγάλα πλεονάσματα του 4,5% και άρα κανένα Succes Stories δεν υπήρχε ή η Νέα Δημοκρατία απλώς υποκρίνεται. Υπάρχει ή όχι ανάγκη χαμηλών πλεονασμάτων ή η θέση της ΝΔ. και άλλων κομμάτων είναι απλώς υποκριτική».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)