to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:13 | 22.09.2015

Διεθνή

Στην Κούβα ο Πάπας Φραγκίσκος, συναντήθηκε με τον Φιντέλ και τον Ραούλ Κάστρο (ενημέρωση)

Ο πάπας Φραγκίσκος έφθασε στην Κούβα το Σάββατο για τετραήμερη επίσκεψη, πρώτο σταθμό ενός ταξιδιού που θα τον οδηγήσει στη συνέχεια τις Ηνωμένες Πολιτείες - Τον υποδέχθηκε ο Ραούλ Κάστρο, ενώ την Κυριακή είχε συνάντηση και με τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο


 

Νεότερη ενημέρωση, Τρίτη 22/9:

Ο πάπας Φραγκίσκος χοροστάτησε σε λειτουργία στην ανατολική Κούβα χθες, τη τελευταία μέρα της επίσημης επίσκεψής του, για την οποία έχει επιδοκιμασθεί γιατί έχει βοηθήσει στην προσέγγιση μεταξύ της κομμουνιστικής κυβέρνησης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ποντίφηκας είναι ο τρίτος πάπας που έχει επισκεφθεί τη Κούβα, αλλά ο πρώτος πάπας που επισκέπτεται το Χολγκουίν, πρωτεύουσα της περιοχής όπου μεγάλωσαν οι αδελφοί Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο, ηγέτες της Κούβας.

Η λειτουργία έγινε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, πριν ο πάπας συνεχίσει το ταξίδι του στο Σαντιάγκο ντε Κούμπα, όπου ξεκίνησε η επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1953 και κοντά στο προσκύνημα της προστάτιδας της χώρας, Παναγία της Ελεημοσύνης.

Νεότερη ενημέρωση, Δευτέρα 21/9:

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος πετάει σήμερα στην ανατολική Κούβα μετά τις συναντήσεις που είχε τόσο με τον Ραούλ όσο και με τον Φιντέλ Κάστρο.

Το Βατικανό περιέγραψε την 40λεπτη συνάντηση με τον Φιντέλ Κάστρο στο σπίτι του πρώην προέδρου ως ανεπίσημη και οικογενειακή, με ανταλλαγή βιβλίων και συζήτηση για τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, περιλαμβανομένων του περιβάλλοντος και του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Ένα βίντεο που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα της Κούβας έδειξε τον 89χρονο Κάστρο να συζητάει με τον Πάπα και να δίνουν τα χέρια, με τον Πάπα να είναι όρθιος με τα άσπρα ρούχα του και τον Κάστρο καθιστό.

Μετά την επίσκεψή του στην Κούβα, ο Πάπας θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον στο πρώτο του ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες. “Όποιος εύχεται να είναι σπουδαίος πρέπει να υπηρετεί τους άλλους, όχι να τον υπηρετούν”, δήλωσε ο Πάπας. “Αυτό δεν είναι ιδεολογικό, γιατί δεν υπηρετεί κανείς ιδέες, αλλά ανθρώπους”, πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, ξεκαθάρισε πως “ο πάπας δεν συνηθίζει να κάνει πολιτικούς λόγους, έχει όμως κάποιες γενικές αρχές και όλοι είναι ελεύθεροι να επισημαίνουν τις διαφορετικές εμπειρίες της ζωής τους”.

 
 
 

Ο Πάπας συναντήθηκε και με τον Ραούλ Κάστρο, που έχει δηλώσει ότι είναι άθεος, ο οποίος αστειευόμενος είπε ότι του αρέσει τόσο πολύ ο Πάπας που σκέφτεται να επιστρέψει στις καθολικές ρίζες του. Ο Φράνσις ευχαρίστησε τον 84χρονο ηγέτη της Κούβας για το γεγονός ότι δόθηκε χάρη σε κατάδικους, πριν φτάσει ο ίδιος στη χώρα.

«Είναι τιμή μας που ήρθε στην Κούβα, τον ευχαριστούμε για την γενναιοδωρία του» υποστήριξε ο Ραούλ Κάστρο, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Σήμερα επικρατεί μεγάλη ανισότητα ως προς την κατανομή του πλούτου» συνέχισε και πρόσθεσε ότι το ανθρώπινο είδος έχει αυτοκαταστροφικές ιδιότητες.

«Το τρέχον διεθνές σύστημα είναι ανήθικο και άδικο» υπερθεμάτισε, κάνοντας λόγο για έναν χαώδη κόσμο, όπου τα πλούσια κράτη και οι πολυεθνικές απειλούν με ολική καταστροφή την παγκόσμια βιοποικιλότητα και τους φυσικούς πόρους.

Από την πλευρά του, ο Ποντίφικας, με αφορμή τους εν εξελίξει πολέμους και τις μαζικές προσφυγικές ροές, υποστήριξε ότι ο κόσμος είναι διψασμένος για ειρήνη.

«Σήμερα ανανεώνουμε τους δεσμούς συνεργασίας και φιλίας μεταξύ του λαού της Κούβας και της καθολικής εκκλησίας» συνέχισε, ενώ κάλεσε την κουβανική κυβέρνηση να συνεχίσει να παρέχει ελευθερίες στην καθολική κοινότητα προκειμένου να εκπληρώσει την αποστολή της. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη Πάπα στο νησιωτικό κράτος, τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Κυριακή 21/9: 

O πάπας Φραγκίσκος θα χοροστατήσει σε μια λειτουργία ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων Κουβανών σήμερα στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Κούβα.

Ο ποντίφικας έφθασε στην ιστορική πλατεία σήμερα το πρωί με το όχημά του, το "παπαμομπίλ", περιστοιχισμένος από δέκα περίπου σωματοφύλακες με κοστούμια όπου τον υποδέχθηκαν θερμά οι πιστοί κρατώντας σημαίες της Κούβας, φωτογραφίες του πάπα και πλακάτ όπου αναγράφονταν μηνύματα αγάπης προς τον ποντίφικα.

Χωρίς να αποβιβαστεί από το ειδικά διαμορφωμένο όχημά του, διένυσε μια μικρή απόσταση κάνοντας πολλές στάσεις καθώς απευθυνόταν στους πιστούς υπό τον ήχο μιας κουβανικής χορωδίας 350 τραγουδιστών.

Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να παραστούν σε αυτή τη λειτουργία, μεταξύ αυτών 3.500 επίσημοι καλεσμένοι όπως ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο και η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ.

__________________________

Τον λατινοαμερικανικής καταγωγής ποντίφηκα υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ευχαριστώντας τον για την συνδρομή του στη διπλωματική προσέγγιση με τις ΗΠΑ, ενώ καταδίκασε το αμερικανικό εμπάργκο και την κατοχή της βάσης του Γκουαντάναμο από τις ΗΠΑ.

Ο πάπας Φραγκίσκος από την πλευρά του ζήτησε από τον κουβανό ηγέτη τα "μέσα" ώστε η Εκκλησία να επιτελεί το έργο της σε συνθήκες ελευθερίας στην Κούβα, ενώ κάλεσε την Ουάσινγκτον και την Αβάνα να προχωρήσουν στην προσέγγισή τους.

Βαπτισμένος καθολικός, όπως και ο αδελφός του Φιντέλ, ο Ραούλ Κάστρο έχει λάβει ιησουιτική εκπαίδευση. Πριν από μήνες είπε στον πάπα ότι ίσως να αρχίσει να προσεύχεται και πάλι, επιστρέφοντας στην Εκκλησία.

Ευαισθητοποιημένος λόγω της καταγωγής του, ο πάπας Φραγκίσκος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσέγγιση της αμερικανικής και της κουβανικής ηγεσίας και στην ύφεση στις σχέσεις των δύο χωρών, έστειλε μηνύματα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ραούλ Κάστρο και διευκόλυνε με την παρασκηνιακή του παρέμβαση τις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.

"Ο Πάπας έκανε τόσα πολλά, ως διακριτικός ηγέτης, για να επιτύχει αυτήν την προσέγγιση. Το διαχειρίσθηκε με τόση δεξιοτεχνία", δήλωσε ο βραζιλιάνος ιερέας και διανοούμενος Φράι Μπέτο.

"Απόστολε του Ελέους, Καλωσήρθες στην Κούβα", γράφουν τα πλακάτ που κρατούν οι Κουβανοί που ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον πάπα Φραγκίσκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)