to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:01 | 15.06.2020

Πολιτική

Στην Κομισιόν φέρνει με ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης τα «Βρούτσης statistics»

Στην Κομισιόν φέρνει με ερώτησή του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, την απόκλιση εκτιμήσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την ανεργία το 2020, από εκείνη του ΟΟΣΑ και της ίδιας της Κομισιόν


Επικαλούμενος πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία «το ποσοστό της ανεργίας το 2020 για την Ελλάδα, προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 20%, έναντι 17,3% το 2019, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν το οφέλη της προηγούμενης τριετίας» καθώς και εκτιμήσεις του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”  και του ΟΟΣΑ, ο Δημ. Παπαδημούλης σημειώνει την έωλη εκτίμηση του Υπουργού Εργασίας της ελληνικής κυβέρνησης κ. Βρούτση, που «ανακοίνωσε ποσοστά ανεργίας 14,4% για τον Μάρτιο του 2020, και μίλησε για “τριπλό αισιόδοξο μήνυμα στην αγορά εργασίας”, σε αντίθεση με τις σχετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημ. Παπαδημούλη, τα παραπάνω θυμίζουν εκ νέου «την αρνητική εμπειρία των “Greek statistics” της περιόδου 2008-2009, που άνοιξαν το δρόμο για την Ελλάδα προς την χρεοκοπία και τα μνημόνια», και οδηγούν στα αναπόφευκτα ερωτήματα για το «Ποια είναι η εκτίμηση της Κομισιόν για την πορεία της ύφεσης και της ανεργίας στην Ελλάδα το 2020;» καθώς και στο «Πώς αξιολογεί η ίδια η Επιτροπή την απόκλιση των εκτιμήσεών της από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν

Θέμα: Ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα για το 2020

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής, «το ποσοστό της ανεργίας το 2020 για την Ελλάδα, προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 20%, έναντι 17,3% το 2019, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν το οφέλη της προηγούμενης τριετίας».

Τα στοιχεία, επίσης, του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2020, καταδεικνύουν ραγδαία επιδείνωση στην αγορά εργασίας: Καταγράφεται φέτος το χειρότερο 5μηνο Ιανουαρίου-Μαϊου και ο χειρότερος Μάιος από το 2001 όταν ξεκίνησε η σχετική καταγραφή μέσω του “ΕΡΓΑΝΗ”.

Παρ’ όλα αυτά, ο Υπ. Εργασίας της ελληνικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε ποσοστά ανεργίας 14,4% για τον Μάρτιο του 2020, και μίλησε για «τριπλό αισιόδοξο μήνυμα στην αγορά εργασίας», σε αντίθεση με τις σχετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη και την αρνητική εμπειρία των “Greek statistics” της περιόδου 2008-2009, που άνοιξαν το δρόμο για την Ελλάδα προς την χρεοκοπία και τα μνημόνια, ερωτάται η Επιτροπή:

– Ποια είναι η εκτίμηση της Κομισιόν για την πορεία της ύφεσης και της ανεργίας στην Ελλάδα το 2020;

– Πώς αξιολογεί η Επιτροπή την απόκλιση των εκτιμήσεών της από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)