to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 12.06.2014

Κοινωνία

Στην κόλαση των στρατοπέδων κράτησης: Έληξε η απεργία πείνας στην Κόρινθο, ξεκίνησε στην Αμυγδαλέζα (ενημέρωση)

Εκατοντάδες μετανάστες πραγματοποίησαν απεργία πείνας στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου όπου την Κυριακή διοργανώνεται πορεία ενάντια στις άθλιες συνθήκες κράτησης - «Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να νομιμοποιήσει την παράνομη πρακτική της μαζικής κράτησης, αλλά αντίθετα, να αναζητήσει ευθύνες για την γενίκευσή της» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφθηκε το στρατόπεδο κράτησης της Κορίνθου - Απεργία πείνας ξεκίνησαν οι κρατούμενοι και στην Αμυγδαλέζα


Έληξε, σήμερα το πρωί, η απεργία πείνας, στην οποία είχαν προχωρήσει 200 φυλακισμένοι μετανάστες στο κέντρο κράτησης, στο παλαιό στρατόπεδο της Κορίνθου. Η απεργία πείνας ξεκίνησε τη Δευτέρα με κύρια αιχμή την επ' αόριστο παράταση της κράτησης πέραν του 18μηνου, του ανώτατου ορίου που προβλέπει ο νόμος για εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην απεργία συμμετείχαν και οι 670 κρατούμενοι της Κορίνθου ενώ μέχρι σήμρα συνέχιζαν γύρω στους 200 την αποχή από το συσσίτιο. Ορισμένοι από τους απεργούς είχαν ράψει τα στόματά τους. Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ (με τους βουλευτές Β. Κατριβάνου, Κ. Ζαχαριά, δικηγόρους, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ) βρέθηκε στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου.  «Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να νομιμοποιήσει την παράνομη πρακτική της μαζικής κράτησης, αλλά αντίθετα, να αναζητήσει ευθύνες για την γενίκευσή της. Η επέκταση του στρατοπέδου κράτησης της Κορίνθου, έργο κόστους 5.4 εκ. ευρώ, που εκτελεί γνωστή εργολαβική εταιρεία, μαρτυρά ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρεί ότι μπορεί να παρανομεί χωρίς να λογοδοτεί πουθενά, προβάλλοντας ως μεταναστευτική πολιτική αυτό που για τον κοινό δημοκρατικό νου αποτελεί όνειδος» αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ (παρακάτω διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση).

«Με τη συστηματική και επ'αόριστον κράτηση η ελληνική κυβέρνηση μας σκοτώνει. Μας τρώνε τις ζωές μας και σκοτώνουν τα όνειρα και τις ελπίδες μας μέσα σε φυλακές. Και όλα αυτά τη στιγμή που κανείς από εμάς δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα», ανακοίνωσαν οι απεργοί πείνας της Κορίνθου. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν  "όταν άνοιξαν τα κέντρα κράτησης, η ελληνική κυβέρνηση δημοσίευσε ένα νόμο σύμφωνα με τον οποίο η μέγιστη περίοδος κράτησης προσφύγων ήταν έξι μήνες. Έπειτα αύξησαν την περίοδο κράτησης σε ένα χρόνο, ύστερα σε ενάμισι χρόνο και σήμερα αυτή είναι η μέγιστη περίοδος που ο ελληνικός νόμος επιτρέπει".

"Πριν λίγες εβδομάδες αύξησαν επιπλέον την διάρκεια κράτησης σε επ'αόριστον κράτηση!!! Αυτή η κίνηση ήταν μια ρατσιστική απόφαση. Είναι αδικία. Ο μόνος σκοπός αυτής είναι να σταματήσει εμάς τους πρόσφυγες να ερχόμαστε στην Ελλάδα, εμάς που αναγκαστήκαμε να αφήσουμε τις χώρες μας γιατί υποφέραμε. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να υποφέρουμε στην Ελλάδα" πρόσθεσαν.

Ακολουθεί ηχητικό ντοκουμέντο για την απεργία πείνας στην Κόρινθο:

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, απεργία πείνας ξεκίνησαν 160 από τους κρατούμενους και στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Από τους κρατούμενους μετανάστες και πρόσφυγες σε αυτό το στρατόπεδο, πάνω από 137 κρατούνται ήδη πάνω από 18 μήνες ενώ, ειρήσθω εν παρόδω, πολλοί από αυτούς ήξεραν ότι θα μείνουν το πολύ για έξι μήνες. Όπως γράφει η Βασιλική Κατριβάνου (διαβάστε αναλυτικά), "κυριαρχεί η βρώμα στους χώρους και στους ανθρώπους. Οι χώροι δεν καθαρίζονται μιας και εκκρεμεί  διαγωνισμός για τις εταιρείες καθαρισμού· καθαριστικά χώρου δεν παρέχονται. Το φαγητό λιγοστό και οι άνθρωποι πεινάνε. Και αν πεθάνει κάποιος ποιος θα τον «χρεωθεί»... Όταν μιλάμε στη διοίκηση για διάφορες περιπτώσεις ανθρώπων και δίνουμε ονόματα, δεν τους αναγνωρίζουν, παρά μόνο αν δώσουμε το νούμερό τους· ο καθένας τους είναι ένας αριθμός".

Βασ. Κατριβάνου: Δύο γιατροί για χιλιάδες κρατούμενους

Η Βασιλική Κατριβάνου, μίλησε στο left.gr για την δραματική κατάσταση στα κέντρα κράτησης. Έκανε λόγο για απελπισμένους ανθρώπους που βλέπουν την κράτησή τους να παρατείνεται επ' αόριστον. Στην Κόρινθο, πάνω από 140 άνθρωποι έχουν περάσει το 18μηνο και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τις επόμενες ημέρες. «Εκτός από συνταγματικά παράνομο, είναι και απάνθρωπο να κρατούνται άνθρωποι επ' αόριστον χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα» πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρθηκε επίσης στις άθλιες συνθήκες εκφράζοντας την απορία για το που κατευθύνονται τα κονδύλια που έχουν εκταμιευθεί για τα κέντρα κράτησης. «Οι άνθρωποι δεν έχουν σαπούνι να πλυθούν και μας είπαν ότι τους δίνουν κάθε τρεις μήνες ενώ, οι χώροι στην Κόρινθο είναι πολύ βρώμικοι και η τροφοδοσία φαρμάκων εξαιρετικά ελλιπής».

Όπως υπογραμμίζει η Βασ. Κατριβάνου, τόσο στην Κόρινθο όσο και στην Αμυγδαλέζα υπάρχουν μόνο δύο γιατροί ο ένας εκ των οποίων έχει ειδικότητα... γυναικολόγου. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση εγκλεισμού (και μάλιστα για ανθρώπους που το μοναδικό τους έγκλημα είναι ότι έφτασαν στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά) προκαλεί ψυχικά νοσήματα για τα οποία δεν υπάρχει καμία μέριμνα.

Κλιμακίο ΣΥΡΙΖΑ: Το παράνομο μέτρο της επ' αόριστον διοικητικής κράτησης, πρέπει να καταργηθεί

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή των βουλευτών Βασιλικής Κατριβάνου και Κώστα Ζαχαριά, του συντονιστή της Οργάνωσης Μελών Κορίνθου Γιώργου Παπασταμόπουλου, του μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής Κορίνθου Θοδωρή Βασιλακόπουλου, του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Φάνη Κουρεμπέ και μελών του Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος, καθώς και η Ιωάννα Κούρτοβικ από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, επισκέφθηκαν χτες το στρατόπεδο κράτησης μεταναστών της Κορίνθου, με αφορμή την απεργία πείνας των κρατούμενων  που ξεκίνησε τη Δευτέρα.  Όπως αναφέρει:

«Με την κινητοποίηση αυτή, οι μετανάστες διαμαρτύρονται για την επ' αόριστον παράταση της διοικητικής κράτησής τους και πέραν του 18μηνου, σύμφωνα με την απαράδεκτη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που υιοθέτησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Υπενθυμίζουμε ότι η παράνομη αυτή πρακτική έχει ήδη προσβληθεί σε πρόσφατες αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων που δικαίωσαν τους προσφυγέντες, ενώ ενώσεις αστυνομικών έχουν επίσης επικρίνει το μέτρο, δεδομένων των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στα κέντρα κράτησης, και απειλούν την υγεία κρατουμένων και αστυνομικών.

Από τους 670 μετανάστες που βρίσκονται σήμερα έγκλειστοι στο πρώην στρατόπεδο Καλογερογιάννη, σε θαλάμους των 12 ατόμων, οι 110 κρατούνται για περισσότερους από 18 μήνες, ενώ τις επόμενες μέρες ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί. Ανάμεσά τους βρίσκονται δεκάδες πρόσφυγες που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, καθώς και ένας ιρανός δημοσιογράφος. Την ίδια στιγμή, οι κρατούμενοι στερούνται βασικά είδη προσωπικής υγιεινής, έχουν δυσχερή πρόσβαση σε γιατρό, δεδομένου ότι στο κέντρο βρίσκονται μόλις ένας παθολόγος και ένας χειρουργός, που μάλιστα δεν έχουν υπογράψει σύμβαση, ενώ η σύμβαση του προσωπικού που έχει αναλάβει την ψυχοκοινωνική υποστήριξη λήγει στο τέλος του μήνα. Σοβαρές, τέλος, είναι και οι ελλείψεις σε φάρμακα. Είναι ευνόητο ότι με την άνοδο της θερμοκρασίας τους θερινούς μήνες, οι συνθήκες αυτές θα γίνουν αβίωτες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το ούτως ή άλλως παράνομο μέτρο της διοικητικής κράτησης, και μάλιστα επ' αόριστον, σε συνθήκες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πρέπει να καταργηθεί. Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να νομιμοποιήσει την παράνομη πρακτική της μαζικής κράτησης, αλλά αντίθετα, να αναζητήσει ευθύνες για την γενίκευσή της. Η επέκταση του στρατοπέδου κράτησης της Κορίνθου, έργο κόστους 5.4 εκ. ευρώ, που εκτελεί γνωστή εργολαβική εταιρεία, μαρτυρά ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρεί ότι μπορεί να παρανομεί χωρίς να λογοδοτεί πουθενά, προβάλλοντας ως μεταναστευτική πολιτική αυτό που για τον κοινό δημοκρατικό νου αποτελεί όνειδος».

Την Κυριακή 15/6 η αντιφασιστική πρωτοβουλία Κορίνθου καλεί σε πορεία ενάντια στα κέντρα κράτησης: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)