Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για να αλλάξει πορεία η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας από την κατάμεστη κεντρική Πλατεία της Κέρκυρας (Πεντοφάναρο).

Ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στα «ανοιχτά μέτωπα» της Κέρκυρας: «Θα προστατέψουμε το φυσικό πλούτο και τη φυσική ομορφιά της Κέρκυρας, γιατί ανήκει στους Κερκυραίους και στις επόμενες γενιές, δεν ανήκει σε κανένα ΤΑΙΠΕΔ, σε καμία τρόικα, σε καμία κυβέρνηση της συμφοράς» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λιτότητας. Όπως είπε, «επιχειρούν να επιβάλουν νέα σκληρά μέτρα, νέες απολύσεις, νέες περικοπές συντάξεων, με το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος».

Επανέλαβε την πρόσκληση για debate με τον Σαμαρά: «Τον καλούμε πάλι από δω, από την Κέρκυρα, αν και είμαστε βέβαιοι ότι πάλι θα κρυφτεί.  Προτιμά τους μονολόγους και τα διαγγέλματα του σκηνοθετημένου μεγαλείου του. Η αλήθεια είναι ότι συνομιλεί με πολλούς καθημερινά και δεν έχει χρόνο να συνομιλήσει με τους πολιτικούς το αντιπάλους. Ούτε στη Βουλή, ούτε στα ντιμπέητ. Συνομιλεί με τους ακροδεξιούς του συμβούλους».

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ξεπούλημα των τραπεζών με αφορμή τη διαδικασία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής.  Όπως τόνισε: «Για κάθε ευρώ που δεν τους ανήκει και θα χαρίσουν στους βαρόνους των τραπεζών, θα κληθούν μια μέρα να δώσουν λόγο στην ελληνική δικαιοσύνη».

Το ξεπούλημα, βέβαια, δεν αφορά μόνο τις τράπεζες: «Με ποιο δικαίωμα έχουν φτάσει να ξεπουλούν τα πάντα, ακόμα και το νερό, και τι κέρδισε η οικονομία, η Ελλάδα, ο λαός από αυτό το γιουσουρούμ;» αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μίλησε για το   επεξεργασμένο Εθνικό Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, ένα σχέδιο που «προβλέπει ισόρροπη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον, στήριξη της πρωτοβουλίας και της καινοτομίας, σύνδεση του τουρισμού με τα ιδιαίτερα πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά κάθε εποχής, εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και συντονισμό όλων των υπηρεσιών».  

Όπως πρόσθεσε,  «ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται, απο εδώ απο τη Κέρκυρα των χιλιάδων εποχικών εργαζόμενων στον τουρισμό, για την κατάργηση των διατάξεων του ν. 3986/2011, που αποκλείει χιλιάδες εργαζόμενους σε εποχικά επαγγέλματα από τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας». «Δεσμευόμαστε για την απρόσκοπτη χορήγηση του σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων, όπως και την  επαναφορά του εποχικού βοηθήματος του ΟΑΕΔ και για την απαραίτητη υγειονομική κάλυψη των εποχικά εργαζόμενων στον τουρισμό για όλο το χρόνο» συνέχισε.

Για τα περί πολιτικής αστάθειας που προκαλεί η στάση της Αριστεράς, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε με έμφαση: «Η δική μας αντίληψη σταθερότητας είναι ακριβώς μια δημοκρατική, ανεκτική, ανθρώπινη κοινωνία, που θεωρεί ανεκτίμητο γεγονός τη ζωή κάθε πολίτη» ενώ για την κατηγορία ότι οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ουτοπιστές και «ονειροπόλοι» απάντησε:  «σε όσους μας κατηγορούν ότι είμαστε ονειροπόλοι, λέμε: Ναι, θέλουμε να υπάρχει το όνειρο στην ψυχή κάθε μάνας για τα παιδιά της. Στην ψυχή κάθε ανθρώπου για τη ζωή του. Στην ψυχή της κοινωνίας για το αύριο. Στην ψυχή της πατρίδας για το μέλλον της. Στην ψυχή της πολιτικής τελικώς, γιατί πολιτική χωρίς όνειρο είναι πολιτική χωρίς μέλλον. Είναι λογιστικά, λογαριασμοί, αριθμοί, που αφήνουν έξω τους ανθρώπους, τις αρχές, τις αξίες, όλα όσα ορίζουν τον άνθρωπο ως άνθρωπο. Ένας άνθρωπος, ένα κόμμα, ένας λαός, που δεν ονειρεύεται, δεν έχει καμιά προοπτική». 

Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε: «Ενωμένοι και αποφασισμένοι ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στο ρεαλισμό των μνημονίων και της υποταγής. Να βγούμε σε ρόλο πρωταγωνιστή. Να σφραγίσουμε το μέλλον της πατρίδας και το δικό μας. Με την Αριστερά για πρώτη φορά. Με τον ΣΥΡΙΖΑ του νέου, του άφθαρτου, του ριζοσπαστικού.  Με τον ΣΥΡΙΖΑ της Ελλάδας και της Ευρώπης.