to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στην Κεφαλονιά με αλληλεγγύη

Συζήτηση με τη βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, για τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός στην Κεφαλονιά


Πώς είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Κεφαλλονιά;

Τη Δευτέρα το μεσημέρι, μετά το δεύτερο, μεγάλο σεισμό, επισκεφτήκαμε το νησί με τη Σοφία Σακοράφα, ώστε να δούμε επιτόπου τι ακριβώς συμβαίνει και να ενημερωθούμε. Αυτό που αντικρίσαμε είναι δύο εικόνες ασύμβατες μεταξύ τους. Από τη μια ο συντονισμός του κράτους, που εμφανίζεται πολυεπίπεδος, με πολλές δράσεις και κυρίως με συνεχείς αφίξεις υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων, που έδιναν την εντύπωση του συναγερμού και ελέγχου. Δυστυχώς, όμως, αυτή η εικόνα δεν επιβεβαιώθηκε και την άλλη, όταν επισκεφθήκαμε το Ληξούρι και αντικρίσαμε την καταστροφή των δημόσιων υποδομών, δομών και κατοικιών, τον καταυλισμό των σκηνών, χωρίς πάτο, στο βρεγμένο γήπεδο, το κλειστό γυμναστήριο με υπερήλικες και νοσηλευτικό προσωπικό σε απόγνωση από τις ελλείψεις, τις ζημιές των εργαστηρίων του ΕΠΑΛ κλπ. Δηλαδή η υπερδομή του σχεδιασμού δεν είχε ιμάντες μεταβίβασης στην κοινωνία, στην καθημερινότητα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αισθάνονται μόνοι και ανυπεράσπιστοι.

Οι υποδομές αποδείχτηκαν κατάλληλες για τη σεισμικότητα του νησιού;

Ο σεισμός αποκάλυψε με τον πιο δραματικό τρόπο τις ατασθαλίες στα δημόσια έργα. Τα δημόσια έργα στην Κεφαλλονιά έχουν πληγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα ιδιωτικά, είτε πρόκειται για έργα υποδομών, είτε για κτηριακά. Οι ιδιωτικές κατασκευές έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, αλλά η κατάσταση που είδαμε στο λιμάνι του Ληξουρίου, στους δρόμους και στους πεζόδρομους, στο νοσοκομείο, στα σχολεία και κυρίως στις εργατικές κατοικίες, δεν συγκρίνεται. Έχει καταστραφεί το δίκτυο νερού και οι άνθρωποι αναγκάζονται για τη χρήση και την πόση να χρησιμοποιούν  εμφιαλωμένο. Απεδείχθη, όμως και πόσο καταστροφική μπορεί να είναι η δημοσιονομική προσαρμογή με συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων κρίσιμων για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων.

Πώς κρίνετε τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα;

Η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα και καθυστερεί στην υλοποίησή τους. Από την άλλη θεωρούμε πως τα μέτρα πρέπει να εντάσσονται σε ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και να εξειδικεύονται για το σήμερα. Αλλιώς σπαταλιούνται χρήματα και το νησί ταλαιπωρείται από εικόνες που θα το βλάψουν τουριστικά στο άμεσο μέλλον, όπως οι καταυλισμοί σκηνών. Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός στη διαχείριση κρίσεων και πρέπει να λαμβάνεται πρωτίστως υπόψιν.    

Ο ΣΥΡΙΖΑ τι προτείνει για την κατάσταση;

Αυτή τη στιγμή πρέπει να σταθούμε όλοι στο πλευρό της Κεφαλλονιάς και να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο δίκτυο αλληλεγγύης εθνικό και ευρωπαϊκό. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξήγγειλε και ο Αλέξης Τσίπρας, ζητάμε την άμεση αποκατάσταση των υποδομών, την οργανωμένη μετεγκατάσταση των σεισμόπληκτων, αποφεύγοντας τους καταυλισμούς σκηνών, να υπάρξει χρηματική αρωγή, και όχι δάνεια, για τις επισκευές των σπιτιών και των τουριστικών καταλυμάτων, χωρίς κωλυσιεργία λόγω γραφειοκρατίας. Γεγονός που πρέπει να ισχύσει για όλα τα εξαγγελθέντα μέτρα. Τέλος θεωρούμε πως θα πρέπει να γίνει μια σταδιακή ομαλοποίηση της καθημερινότητας με τη λειτουργία σχολείων και δημόσιων υπηρεσιών. Οι Κεφαλονίτες έχουν εμπειρία από σεισμούς και έδειξαν μεγάλο θάρρος και αυτοπειθαρχία. Είμαστε όλοι δίπλα τους και τους στηρίζουμε. Είναι μεγάλο ζήτημα για την Αριστερά το πώς θα βοηθήσουμε στην οργάνωση μέσα στις γειτονιές προκειμένου να σταθούμε αλληλέγγυοι ο ένας προς τον άλλον. Αυτός είναι ο ρόλος της Αριστεράς σήμερα, να βοηθήσει στην αυτοοργάνωση του κόσμου, ώστε να μην αισθάνεται κανένας μόνος, απελπισμένος και εγκαταλελειμμένος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)