to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:47 | 05.05.2022

Πολιτική

«Έντρομος από τη λαϊκή οργή ο Μητσοτάκης»: Στην Καβάλα ο Αλέξης Τσίπρας - Οι εικόνες του left.gr

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε σήμερα την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022, την πόλη της Καβάλας - Εργαζόμενοι και απολυμένοι από τα Λιπάσματα Καβάλας και από τα Πετρέλαια Καβάλας τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό, αλλά και τη μαχητικότητα που διακρίνει τον δίκαιο αγώνα τους


Ο Αλέξης Τσίπρας έτυχε θερμότατης υποδοχής στην Καβάλα όπου έφτασε το πρωί σήμερα, Πέμπτη 5 Μαϊου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία περιόδευσε αρχικά στην αγορά της πόλης και στη συνέχεια συνάντησε εργαζόμενους και απολυμένους στην Πλατεία Καπνεργάτη.

«Έντρομος από τη λαϊκή οργή ο Μητσοτάκης»

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην αγορά της Καβάλας συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές για τα πρωτοφανή αδιέξοδα από την ακρίβεια και τους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς και για τα μέτρα κατόπιν εορτής που ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης λόγω της ραγδαίας φθοράς.

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση με εργαζόμενους και απολυμένους από τα Λιπάσματα Καβάλας και από τα Πετρέλαια Καβάλας στην Πλατεία Καπνεργάτη. 

Μετά την περιοδεία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους:

«Αφού 9 μήνες ο κ. Μητσοτάκης με την πολιτική του να αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια στην ενέργεια έχει λεηλατήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σήμερα έντρομος μπροστά στην οργή και την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας, προσπαθεί να πάρει κάποια μέτρα για να σώσει οτιδήποτε και αν σώζεται.

Για εμάς όποια μέτρα, έστω και τα πολύ αργοπορημένα είναι καλοδεχούμενα. Ακόμα πιο καλοδεχούμενη όμως είναι μία απόφαση που πρέπει να πάρει. Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία για να σταματήσει αυτή η παρακμή για τον τόπο. Η Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, να έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που είναι τελευταία στους μισθούς, τελευταία στην ελευθερία του Τύπου, τελευταία σε επιδόσεις που ντροπιάζουν τη χώρα πανευρωπαϊκά.

Εδώ από την Καβάλα θέλω να αναδείξω για άλλη μία φορά, την ανάγκη να στηριχθεί με κάθε τρόπο η ελληνική κοινωνία, κυρίως οι μισθωτοί, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, τα νοικοκυριά, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες. 

Εδώ από την Καβάλα, που έχει γίνει συνώνυμο της εργασιακής εκμετάλλευσης, της εργασιακής ζούγκλας, με τους χιλιάδες απολυμένους.

Στις 15 του Μάη λοιπόν καλούμε τους πολίτες στις εσωτερικές μας διεργασίες. Να συμμετάσχουν ενεργά και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρία χρόνια τώρα εργάζεται άοκνα για να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς φτωχότερους. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Όσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο».

Εικόνες - έως αυτό το σημείο του κειμένου: Για το left.gr, Μαρία Γεωργακοπούλου

Η συνάντηση με τους απολυμένους Λιπασμάτων και Πετρελαίων

Βροντοφωνάζοντας συνθήματα για τον αγώνα που συνεχίζουν να δίνουν, εργαζόμενοι και απολυμένοι από τα Λιπάσματα Καβάλας και από τα Πετρέλαια Καβάλας υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τον Αλέξη Τσίπρα στην πλατεία Καπνεργάτη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άκουσε τα αιτήματά τους και συζήτησε μαζί τους, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε στην Καβάλα.

«Είμαστε οι πρώτες ομαδικές απολύσεις της χώρας κ. Τσίπρα. Σας καλωσορίζουμε στην πόλη των ομαδικών απολύσεων» τόνισε στο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο εκπρόσωπος του σωματείου των Λιπασμάτων Καβάλας.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η δικαιοσύνη θα επιστρέψει σε αυτό τον τόπο, οι νόμοι θα εφαρμοστούν, ο κάθε κατεργάρης, μικρός ή μεγάλος, θα πάει στον πάγκο του και οι απολυμένοι στις εργασίες τους, όπως είπε.

«Η Καβάλα μέσα από την εξέλιξη της υπόθεσης της εταιρείας των Λιπασμάτων έχει γίνει συνώνυμο της εργασιακής εκμετάλλευσης και ζούγκλας», τόνισε και συνέχισε: «Δυστυχώς, έγινε ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Να έρθουν εδώ, να δουν πώς το 2022 η διαπλοκή τής οικονομικής με την πολιτική εξουσία διαμορφώνει όρους γαλέρας για τους εργαζόμενους, μαζικών απολύσεων, και παράνομου πλουτισμού για τους ιδιοκτήτες με τις πλάτες της κυβέρνησης. Διότι είναι και παράδειγμα εξαπάτησης αυτό που συμβαίνει απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο πληρώνει για να κερδίζουν κάποιοι συμπεριφερόμενοι στους εργαζόμενους σαν να είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας».

Τσίπρας Καβάλα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στον συμβολισμό να μιλάει στους απολυμένους μπροστά από το μνημείο του Καπνεργάτη στην Καβάλα και δήλωσε:

«Είμαι εδώ για να πω τα πράγματα με το όνομα τους. Γιατί γνωρίζω ότι εδώ και τρία χρόνια βιώνετε την εξαπάτηση. Εδώ και περισσότερα χρόνια ήσασταν στο στόχαστρο. Από το 2016, όταν με μάχη που δώσατε επαναπροσληφθήκατε, αλλά ένα ωραίο πρωί, το 2020, βρεθήκατε έξω από τη δουλειά σας, για να συνεχίζεται αυτή η βιομηχανία τής εκμετάλλευσης, με τις πλάτες των κυβερνώντων αλλά και των τοπικών παραγόντων, κομματικών και κοινοβουλευτικών, που έχουν φτιάξει αυτή τη φάμπρικα της αναξιοκρατίας και της εκμετάλλευσης, προκειμένου να μπορούν να κάνουν κάποια μικρά ρουσφέτια.

Θέλω, λοιπόν, εδώ, απευθυνόμενος σε εσάς αλλά και στους εργαζόμενους από τα Πετρέλαια. Που ένα ωραίο πρωί ανακάλυψε η ιδιοκτησία ότι είναι βάρος το εργασιακό κόστος και τους οδήγησε σε μία δήθεν εθελουσία, η οποία δεν ήταν εθελούσια, ήταν αναγκαστική, χωρίς να νοιάζεται για τους νόμους για τα εργασιακά δικαιώματα, για την ασφάλεια της εργασίας και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Θέλω να πω, λοιπόν, σε όλους εσάς που δίνετε αυτόν τον δίκαιο αγώνα απέναντι σε εκβιασμούς και σε απειλές, και δεν λυγίζετε, και είστε παρόντες, ότι αυτός ο αγώνας σας δεν είναι ένας αγώνας ο οποίος δεν θα έχει αίσιο τέλος. Κανένας αγώνας δεν είναι αγώνας που δεν πιάνει τόπο. Ο δικός σας, όμως, πιστέψτε με, θα δικαιωθεί. Συνεχίστε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Ο τόπος έχει ανάγκη από τη δικαιοσύνη και η δικαιοσύνη θα ξαναγυρίσει.

Και θέλω, ταυτόχρονα, απέναντι σε αυτά τα πρόσωπα που βλέπω απέναντί μου, τα σκληροτράχηλα πρόσωπα, που δε λύγισαν όλο αυτό το διάστημα, να τους πω ότι σε αυτό τον τόπο δεν θα επιστρέψει μονάχα η δικαιοσύνη. Αλλά θα εφαρμοστούν και οι νόμοι- και κάθε κατεργάρης μικρός ή μεγάλος στον πάγκο του και εσείς στις εργασίες σας. Διότι δεν μπορεί να προκόψει ο τόπος χωρίς τον κόσμο της δουλειάς. Εδώ, από το συμβολικό μνημείο του Καπνεργάτη, σας λέω ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, νόμος είναι το δικό σας δίκιο και θα το κερδίσουμε το δίκιο σας. Καλή δύναμη, καλούς αγώνες».

Νωρίτερα, συγκινητική ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν στον Αλέξη Τσίπρα οι πολίτες της Καβάλας. Άνθρωποι όλων των ηλικιών έσπευσαν να του δώσουν το χέρι, να τον αγκαλιάσουν και να φωτογραφηθούν μαζί του παροτρύνοντάς τον να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για να βγει η χώρα από το τραγικό αδιέξοδο.

Αλέξης Τσίπρας Καβάλα Αλέξης Τσίπρας Καβάλα Αλέξης Τσίπρας Καβάλα

Αλέξης Τσίπρας Καβάλα

_____________

Επιμέλεια κειμένου: Αυγή / avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)