to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:20 | 06.09.2017

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Έργο στρατηγικής σημασίας η σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας και Βουλγαρίας (βίντεο)

Ιστορική με τεράστια στρατηγική, οικονομική, εμπορική και γεωπολιτική αξία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, στην Καβάλα, και μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ επισήμαναν ότι ο ελληνοβουλγαρικός άξονας συνεργασίας διευρύνεται, καθώς στις 3 Οκτωβρίου θα συναντηθούν στη Βάρνα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και ο πρόεδρος της Σερβίας.


Πριν από δύο μήνες είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και στη Βάρνα θα γίνει Τετραμερής Συνάντηση Κορυφής, στην οποία θα συζητηθούν και οι νέες δυνατότητες που ανοίγονται με το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης τριών λιμανιών της Ελλάδας (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης) με τρία λιμάνια της Βουλγαρίας (Μπουργκάς, Βάρνας και Ρούσε στον ποταμό Δούναβη) κι επειδή θεωρούν ότι αφορά και την Αυστρία προτίθενται να απευθυνθούν και στη Βιέννη. 

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Μπορίσοφ στη Καβάλα (σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας, όπως είπε) και μάλιστα την ημέρα που στη Βουλγαρία γιορτάζεται η "εθνική γιορτή της Συνένωσης". 

«Η συνεργασία της Ελλάδας με τη Βουλγαρία είναι κομβικής, καίριας σημασίας και για τις δύο χώρες και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ίσως και ένα πρότυπο συνεργασίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καταφέρνουμε να δημιουργούμε θετικές εξελίξεις σε μια σειρά από καίρια ζητήματα», είπε ο κ. Τσίπρας. 

Επισήμανε πως εκτός από τους τομείς των μεταφορών, των συγκοινωνιών, του εμπορίου, του τουρισμού και στον τομέα της ενέργειας ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, όπως διαφαίνεται και από τις συναντήσεις των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας -μία από αυτές θα γίνει αύριο στην Αλεξανδρούπολη- και υπάρχει η προοπτική άνθησης των οικονομιών των δύο χωρών. 

Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας στον τομέα της κοινής αντιμετώπισης κρίσεων, της ασφάλειας και του προσφυγικού, λέγοντας ότι είναι "θετική" και αποκτά και μια "περιφερειακή δυναμική". 

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο Βούλγαρος ομόλογος του Ιβαΐλο Μοσκόφσκι.

Στην τελετή παραβρέθηκαν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Θάνος Βούρδας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, οι δήμαρχοι Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης κ.ά.

«Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Βούλγαρο πρωθυπουργό στην Καβάλα, σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδα. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ήρθε σε μια μέρα σημαντική για τη Βουλγαρία, μια μέρα που γιορτάζουν την εθνική τους επέτειο. Έχουμε και εδώ μια σημαντική μέρα για τη σύνδεση των δυο χωρών, για τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας -Βουλγαρίας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση του με τον Βούλγαρο ομόλογο του Μπόϊκο Μπορίσοφ.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει «καίριας και κομβικής σημασίας τη συνεργασία των δυο χωρών», τόνισε επίσης: «Καταφέρνουμε να δημιουργούμε θετικές εξελίξεις σε μια σειρά από θέματα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

Στον τομέα της ενέργειας «ανοίγουμε νέους ορίζοντες για τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, όπως φαίνεται και από τις επαφές των υπουργών ενέργειας των δυο χωρών, καθώς προχωράμε πολύ γρήγορα τον άξονα IGB», υπογράμμισε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας. 

Στον τομέα των μεταφορών «εργαζόμαστε από κοινού, αναδεικνύονται νέες ευκαιρίες και προοπτική για τις εμπορικές σχέσεις και την οικονομική άνθηση των δύο χωρών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ουσιαστική και η συνεργασία μας στο ζητήματα ασφαλείας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με αιχμή την προσφυγική κρίση και τόνισε πως οι δυο χώρες κατάφεραν να ανοίξουν το διάλογο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Δεν θα ήταν υπερβολή να πω πως μετά τη Σύνοδο (σ.σ. την τριμερή των δύο χωρών με την Σερβία) τον περασμένο Ιούλιο, αποκτάται και μια περιφερειακή δυναμική, γύρω από τον άξονα Ελλάδας- Βουλγαρίας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Έργο στρατηγικής σημασίας χαρακτήρισε τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας και Βουλγαρίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ στην Καβάλα, και σημείωσε ότι θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή

Στην πραγματικότητα ανοίγουμε νέους ευρωπαϊκούς δρόμους και συνδέουμε το Δούναβη με το Αιγαίο, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

"Στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα προβλέπεται και η δημιουργία κοινού φορέα υλοποίησης" είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στη στήριξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η σιδηροδρομική διασύνδεση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες, για να μπορέσει να υποστηριχτεί και το λιμάνι της Καβάλας. Προσέθεσε δε πως το έργο θα αναβαθμίσει εμπορικά και τουριστικά την περιοχή.

"Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας και της περιοχής, και να προχωρήσουμε με εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό" είπε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

"Με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό είμαστε σε κοινή γραμμή για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των δυο χωρών [...] και θα αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία για τη σταθερότητα της περιοχής και την ευμάρεια των λαών μας" είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

"Θα συνεργαστούμε στενά για την επιτυχία της βουλγαρικής προεδρίας καθώς τη νιώθουμε δίκη μας, είναι μια βαλκανική προεδρία" κατέληξε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας τον Βούλγαρο ομόλογό του για την παρουσία του στην Καβάλα.

«Έχουμε όραμα να βγάλουμε τα Βαλκάνια μπροστά», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νίκου Ρούμπου και πρόσθεσε: «Αυτή η περιοχή, (τα Βαλκάνια) είναι τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης». Άλλωστε, όπως είχε επισημάνει σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, οι Βαλκάνιοι περνούν το μήνυμα ότι έχουν άποψη και όραμα για την περιοχή. «Κοιτάμε μπροστά αλλά δεν μπορούμε να μην διδασκόμαστε από την Ιστορία», είπε εξάλλου. 

«Είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, και χωρίς τη συμβολή των χωρών μας η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις», υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός. 

«Η Ελλάδα βγαίνοντας από την οικονομικη κρίση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Θέλουμε να έχουμε ένα θετικό ρόλο ως δυναμη ειρήνης και σταθερότητας, ως κόμβος ανάμεσα σε τρεις ηπείρους», διεμήνυσε ακόμη ο Αλ. Τσίπρας για να συμπληρώσει ότι η επιδίωξη αυτή ενισχύεται μέσω της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που έχει η Ελλάδα -«ένα δόγμα που εφαρμόζουμε τα τελευταία δυόμιση χρόνια και αποφέρει καρπούς»- αλλά και από τη διαρκή προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση. Η οποία προσπάθεια, συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «να προσδώσει προστιθέμενη αξία σε όλη την Ε.Ε., όπως και στην προοπτική οικονομικής ανάκαμψης και επιτυχίας σε όλη την Ε.Ε. και την ευρωζώνη».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από τη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ τόνισε ότι «είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τον ομόλογο μου και χθες στο δείπνο για το πρόβλημα των Βαλκανίων. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι εάν κινηθούμε στο επίπεδο, ποια χώρα είναι η μεγαλύτερη (...) τότε το αποτέλεσμα είναι πολύ επικίνδυνο (...) Για αυτό με τη σεμνότητα που μας διακρίνει (σ.σ. μιλώντας για τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον εαυτό του) ξεκινάμε με πιο μικρά πράγματα», είπε ο κ. Μπορισοφ κάνοντας αναφορά στα έργα υποδομής σε επίπεδο αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρομικής σύνδεσης που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Εαν υπάρξουν τα έργα υποδομής ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τότε το Αιγαίο θα μπορεί να συνδεθεί με το λιμάνι του Ρουσε (μέσω του λιμανιού της Καβάλας). «Εάν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, η Καβάλα θα μπορέσει να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με το Ρούσε και με μια μεγάλη οικονομία της ενδοχώρας», πρόσθεσε. 

Καταλήγοντας στην απάντησή του τόνισε ότι στην τριμερή της Θεσσαλονίκης (Ελλάδα-Βουλγαρία-Σερβία), «συζητήσαμε τη δυνατότητα να ενταχθεί και η Σερβία και να επεκταθεί το έργο της σιδηροδρομικής διασύνδεσης», ανακοίνωσε ο κ. Μπορισοφ και πρόσθεσε πως όταν ολοκληρωθεί το έργο θα μπορούσε να ενταχθεί και η Ρουμανία. 

«Για αυτό το λόγο πήραμε την απόφαση στις 3 Οκτωβρίου να συναντηθούμε στη Βαρνα και να πραγματοποιηθεί τετραμερής, με τη συμμετοχή Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας και να ολοκληρωθεί το εγχείρημα», κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπ. Μπορίσοφ: Παράγοντες σταθερότητας των Βαλκανίων Ελλάδα και Βουλγαρία

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη Βαλκανική, σηματοδοτώντας την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής, εξέφρασε από την Καβάλα ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο κ. Μπορίσοφ στις δηλώσεις του μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών για την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής σύνδεσης που θα συνδέει συνολικά έξι μεγάλα εμπορικά λιμάνια της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, υπογράμμισε ότι η υλοποίηση του έργου για το οποίο υπογράφηκε η συμφωνία, αποτελεί κοινό έργο υποδομής και των δυο χωρών ενισχύοντας σημαντικά της επιμέρους υποδομές τους.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο, ενώ ευχαρίστησε και προσωπικά τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί, όπως ανέφερε, συνέβαλε ώστε να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση.

«Η υπογραφή του μνημονίου», τόνισε ο κ. Μπορίσοφ, «αποτελεί μια συνέχεια της ανάπτυξης των ενεργειακών και μεταφορικών υποδομών, μια συνέχεια της διασύνδεσης των περιοχών με τη διακίνηση των εμπορευμάτων, των ανθρώπων και της ενίσχυσης του τουριστικού τομέα».

Αναφερόμενος στο νέο υπό κατασκευή έργο επισήμανε ότι αφορά μεν τις δυο χώρες ωστόσο σημείωσε ότι «στην επικείμενη τετραμερή συνάντηση που θα γίνει στη Βάρνα θα ενσωματώσουμε και τους Ρουμάνους και τους Σέρβους ομολόγους μας επειδή το έργο αφορά και τις μεταφορές στον Δούναβη και τη στρατηγική του Δουνάβεως [...] οπότε είναι πολύ σημαντικό να εντάξουμε και τις χώρες αυτές. Μας παρουσιάζεται έτσι και μια ευκαιρία να δείξουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας πόσο σημαντικά περιφερειακά έργα αναπτύσσονται στην περιοχή μας. Αυτό είναι σημαντικό και όσον αφορά τα διαρθρωτικά ταμεία και τη στάση μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα όσον αφορά την εξεύρεση χρηματοδότησης, έτσι ώστε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι παρουσιάζοντας σήμερα ένα έγγραφο ουσιαστικά στοχεύουμε στο να γίνουν έργα υποδομής και σημαντικές εγκαταστάσεις».

Ο κ. Μπορίσοφ ανακοίνωσε επίσης ότι έπειτα από συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα οι δυο πρωθυπουργοί θα ζητήσουν τον Οκτώβριο μια συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να του παρουσιάσουν τις κοινές ιδέες και προτάσεις τους για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων.

Η υπογραφή της συμφωνίας για τη νέα σιδηροδρομική σύνδεση υπογράφηκε στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ιμαρέτ», στην παλιά πόλη της Καβάλας, στη χερσόνησο της Παναγίας, και την εκδήλωση παρακολουθήσαν πολλοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, δημάρχους της περιοχής, αντιπεριφερειάρχες και πολλούς εκπροσώπους των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων.

Σημειώνεται πως το μνημόνιο συνεργασίας είναι το πρώτο αποτέλεσμα των τεχνικών συναντήσεων και των πολιτικών διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν πέρυσι το Σεπτέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, στην πρώτη συνάντηση της μεικτής διακρατικής επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει την προετοιμασία όλων των τεχνικών , οικονομικών και νομικών στοιχείων που απαιτούνται για τη δημιουργία διακρατικού Φορέα Υλοποίησης και διαχείρισης της σιδηροδρομικής γραμμής από τη Θεσσαλονίκη έως το Ρούσε της Βουλγαρίας.

Η σιδηροδρομική αυτή γραμμή θα συνδέει τρία λιμάνια της Ελλάδας (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης) με τρία λιμάνια της Βουλγαρίας (Μπουργκάς, Βάρνας και Ρούσε στον ποταμό Δούναβη). Το έργο αυτό δίνει αναπτυξιακή πνοή στις περιοχές διέλευσης, αναπτύσσει τις εμπορευματικές μεταφορές και συμπεριλαμβάνει τα logistics center των Λιμανιών διέλευσης, αποτελεί ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και διευκόλυνσης ροών στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί σημαντικό τμήμα των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς και αποδεικνύει τις δυνατότητες συλλογικής δραστηριοποίησης των Βαλκανικών χωρών και των χωρών μελών της ΕΕ.

Με την υπογραφή του μνημονίου αρχίζει η προετοιμασία για τη συγκρότηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου της κοινής ομάδας των δύο χωρών και αμέσως μετά της δημιουργίας ενός ισχυρού Διακρατικού Φορέα που θα υλοποιήσει το έργο, αξιοποιώντας κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια και θα αναλάβει τη διαχείριση του στη συνέχεια. Ήδη έχουν γίνει από κοινού συνεννοήσεις σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει δοθεί και «πράσινο φως» από την αρμόδια Επίτροπο Μεταφορών για να προχωρήσουν οι διαδικασίες με εντατικούς ρυθμούς.

Το μνημόνιο αυτό και ο έργο που θα υλοποιηθεί απαντά σε ανάγκες δεκαετιών και από την πλευρά της κυβέρνησης της Βουλγαρίας και του αρμόδιου υπουργείου υπήρξε θέληση , αποφασιστικότητα και διάθεση έμπρακτης συνεργασίας. Με την υπογραφή του μπαίνουν τα θεμέλια για περαιτέρω ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας και για μια συνεχή συνεργασία σε αναπτυξιακή και εποικοδομητική κατεύθυνση.

Χθες βράδυ ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέθεσε δείπνο στον Βούλγαρο ομόλογό του, στο ξενοδοχείο "Ιμαρέτ" της Καβάλας. Ο κ. Τσίπρας υποδέχθηκε τον κ. Μπορίσοφ λίγα λεπτά πριν από τις 9 το βράδυ και αφού αντάλλαξαν θερμή χειραψία. Από ελληνικής πλευράς στο δείπνο παρακάθισαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

 

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, φωτογραφίες: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)