to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:56 | 12.07.2019

Πολιτική

Στην Ευρωομάδα της Αριστεράς για ακρόαση η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν - Ο διάλογος με τον Δημ. Παπαδημούλη

Διάλογο με την υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της ακρόασής της κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/ NGL) - Δείτε το σχετικό βίντεο


Δημ. Παπαδημούλης: «Δεν μας είπατε τίποτα για τις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες διευρύνουν τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, δεν μας είπατε τίποτα για τον προϋπολογισμό της Κομισιόν – Τι θα κάνετε για τη γιγαντιαία φοροδιαφυγή;» - • Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Από τα σημαντικότερα καθήκοντα της Κομισιόν και του Ε/Κ είναι να κλείσει αυτό το χάσμα Βορρά και Νότου».

Διάλογο με την υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο της ακρόασής της κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/ NGL).


Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, παραδέχθηκε ότι «διαπιστώνουμε διαφορές κυρίως μεταξύ Βορρά και Νότου», για να συνεχίσει: «Ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα της θητείας της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ε/Κ είναι να κλείσει αυτό το χάσμα».
Κατά την απάντησή της στις ερωτήσεις του Δημ. Παπαδημούλη, έκανε λόγο για «επενδύσεις σωστά σταθμισμένες με αρκετή ελαστικότητα», για την ανάγκη «να διατηρήσουμε και την ανταγωνιστικότητα», αλλά και να συνδυαστεί με την «αλληλεγγύη».


Ο Δημ. Παπαδημούλης επισήμανε νωρίτερα: «Δεν μας είπατε τίποτα για τις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες διευρύνουν τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Δεν μας είπατε τίποτα για τον προϋπολογισμό της Κομισιόν, όπου η πρότασή της είναι να περικοπεί. Το Ε/Κ ζητάει να αυξηθεί, να μην κοπεί ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια για τη συνοχή, να δοθούν περισσότερα κονδύλια για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για τη νεολαία».


Μάλιστα, απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα στην υποψήφια για την Κομισιόν για «τον σεβασμό του κράτους δικαίου και των βασικών, θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», και την «αντιμετώπιση της γιγαντιαίας φοροδιαφυγής».

Ακολουθεί πλήρης ο διάλογος του Δημ. Παπαδημούλη με την Ουρ. Φον ντερ Λάιεν:


Δημ. Παπαδημούλης
«Καλωσορίσατε στην ομάδα μας κυρία Φον ντερ Λάινεν, λέγομαι Παπαδημούλης Δημήτρης.
Υπάρχει μια παροιμία στην Ελλάδα, «κάλιο αργά παρά ποτέ», και νομίζω ότι καλά κάνατε και ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας να έρθετε, γιατί δεν ήταν στην αρχή στο πρόγραμμά σας. Ο διάλογος έχει ιδιαίτερη αξία όταν γίνεται ανάμεσα σε κάποιους που δεν έχουν την ίδια γνώμη. Αλλιώς δεν έχει νόημα.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι σκοπεύετε να κάνετε για τον σεβασμό του κράτους δικαίου και των βασικών, θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουν ξεκινήσει, με πρωτοβουλίες της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαδικασίες με βάση το Άρθρο 7 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών ενάντια στις παραβιάσεις από τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
Θα στηρίξετε την πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Θα στηρίξετε την πρωτοβουλία που πήρε η Κομισιόν με την προηγούμενη της διοίκηση;
Δεύτερο ζήτημα είναι το ότι δεν μας είπατε τίποτα για τις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες διευρύνουν τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Δεν μας είπατε τίποτα για τον προϋπολογισμό της Κομισιόν, όπου η πρότασή της είναι να περικοπεί. Το Ε/Κ ζητάει να αυξηθεί, να μην κοπεί ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια για τη συνοχή, να δοθούν περισσότερα κονδύλια για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για τη νεολαία.
Και επίσης, τι σκοπεύετε να κάνετε για την αντιμετώπιση της γιγαντιαίας φοροδιαφυγής; Είναι δυνατόν μια ομάδα δημοσιογράφων να βρίσκει περισσότερα στοιχεία για φοροδιαφυγή και φοροαπάτη, από ό,τι οι μηχανισμοί της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου; Πώς θα κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» και οι «φορολογικοί παράδεισοι»»;

Ουρ. Φον ντερ Λάιεν
«Το κράτος δικαίου προέρχεται βαθιά από την ιστορία μας. Εδώ και αιώνες είναι ακριβώς η κυριότερη αξία μας. Το πιο ευγενές καθήκον μου, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι να είμαι θεματοφύλακας των αρχών αυτών. Έχουμε σωστά μέσα, όπως το Άρθρο 7, και –το πιο σημαντικό, όπως αποδείχθηκε και στην πράξη- είναι ότι έχουμε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Για το θέμα των δημοσιονομικών, ισχύει ότι διαπιστώνουμε διαφορές κυρίως μεταξύ Βορρά και Νότου. Ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα της θητείας της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ε/Κ είναι να κλείσει αυτό το χάσμα. Πρέπει να δούμε πώς θα υπάρξουν επενδύσεις σωστά σταθμισμένες με αρκετή ελαστικότητα, ούτως ώστε από κοινού να κάνουμε τα σωστά βήματα. Χρειαζόμαστε και για τον κοινωνικό πυλώνα επενδύσεις. Το καθήκον αυτό θα μας δημιουργήσει δυσχέριες τα επόμενα χρόνια, γιατί πρέπει να διατηρήσουμε και την ανταγωνιστικότητα. Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει και ίδια ευθύνη των κρατών μελών –σημαντικό συστατικό. Δεύτερο συστατικό είναι, όμως, και η αλληλεγγύη. Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα είναι το μέλημά μου.
Είναι εντυπωσιακή η πρόοδος που σημείωσε η παρούσα Επιτροπή για τη διαφάνεια, για την υποβολή εκθέσεων, μαζί με τον ΟΟΣΑ. Νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή μέθοδος και για τη συνέχεια. Θα την υλοποιήσουμε και μαζί. Υπάρχουν αρκετά θέματα για τους φόρους, και το βασικό είναι πώς θα  φορολογήσουμε τους τεχνολογικούς γίγαντες που στην Ευρώπη κερδίζουν δισεκατομμύρια. Αυτό είναι φυσιολογικό, βέβαια, είμαστε ανοικτή αγορά, ο καθένας  μπορεί να επιχειρήσει να βγάλει κέρδος, αλλά δεν είναι δυνατόν, αξιοποιώντας τα διαφορετικά φορολογικά συστήματα, να μην πληρώνουν καθόλου ή σχεδόν καθόλου φόρο.
Για το μεγάλο θέμα του ασύλου, υπάρχει το δίκαιο που αφορά τη διάσωση στη θάλασσα. Και γι’ αυτό το λόγο όταν πνίγηκαν στη Λαμπεντούζα 800 άτομα σε ένα Σαββατοκύριακο, είχα πει στην Καγκελάριο (σ.σ. Άγκελα Μέρκελ) ότι θα πρέπει να στείλουμε το πολεμικό μας ναυτικό να βοηθήσει στην περιοχή. Το κάναμε και το κάναμε πρώτοι. Έκτοτε έχει διασώσει το γερμανικό πολεμικό ναυτικό 22 χιλιάδες άτομα από τη θάλασσα. Πράγματι, και θα συμφωνήσω εδώ μαζί σας, ακολούθησε η αποστολή «Σοφία», η οποία κατέληξε σε ένα αδιέξοδο. Ήταν αποστολή, όμως, των κρατών-μελών.
Για τη μεταρρυθμιση του Δουβλίνου, που δικαίως αναφέρθηκε, στην εφαρμογή του είναι πάρα πολύ άδικο, και το γνωρίζουμε αυτό. Δεν ξέρω γιατί είχε διαμορφωθεί έτσι. Και κανείς δεν μπόρεσε να μου το εξηγήσει. Πρέπει με τρόπο δικαιότερο να αναμορφωθεί. Όχι οι παράκτιες χώρες μόνο να ασχολούνται με το πρόβλημα και να τις εγκαταλείπουμε μόνες τους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)