to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:42 | 04.06.2023

Διεθνή

Στην εξουσία οι νέοι υπουργοί του Ερντογάν - Το who is who της νέας κυβέρνησης

Μεγάλες αλλαγές -που παρουσιάζουν και ελληνικό ενδιαφέρον- περιλαμβάνει η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία, που ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την ορκωμοσία του στην προεδρία της γείτονος.


Το κρίσιμο για την πορεία της χώρας υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε ο οικονομολόγος Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί τον υψηλό πληθωρισμό και την υποτιμημένη τουρκική λίρα. Ο Σιμσέκ χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους επενδυτές από την εποχή που διατέλεσε υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009 και 2018. Ο διορισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια απομάκρυνση από τα χρόνια ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής υπό τον Ερντογάν, η οποία περιελάμβανε την εμμονή σε χαμηλά επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τον έντονο κρατικό έλεγχο των αγορών.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε ο μέχρι χθες επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, ενώ στο υπουργείο Άμυνας διορίστηκε ο Γιασάρ Γκιουλέρ, που ήταν αρχηγός του στρατού. Ο 69χρονος Γκιουλέρ, ο οποίος υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις επί 49 χρόνια, διορίστηκε στη θέση του αφού ο προκάτοχός του, Χουλουσί Ακάρ, έγινε υπουργός Άμυνας. Ήταν ο στρατιωτικός αρχηγός κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών εισβολών της Τουρκίας στη Συρία το 2019 και το 2020, ενώ επέβλεψε επίσης τις επακόλουθες στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί και στο Ιράκ.

Αντιπρόεδρος διορίστηκε ο Τσεβντέτ Γιλμάζ – μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) .

Στο υπουργείο Ενέργειας τοποθετήθηκε επικεφαλής ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ενώ σε αυτό του Εσωτερικών ο Αλί Γιερλίκαγια.

Να σημειωθεί ότι εκτός κυβέρνησης έμειναν οι μέχρι πρότινος υπουργοί Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού, που είχαν κρατήσει σκληρή στάση στα ελληνοτουρκικά.

Ο φερόμενος ως άνθρωπος-κλειδί τρίτος προεδρικός υποψήφιος Σινάν Ογάν δεν ανέλαβε κανένα υπουργικό αξίωμα. Σε ανάρτησή του στο τουίτερ κατηγόρησε εκείνους που υποστήριζαν ότι κάνει παζάρια με τον πρόεδρο Ερντογάν για υπουργείο ή υψηλή θέση, ως συκοφαντία.

Ποιός είναι ο Χακάν Φιντάν

Ο Χακάν Φιντάν γεννήθηκε το 1968 στην Άγκυρα της Τουρκίας. Είναι Τούρκος διπλωμάτης και ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) της Τουρκίας από το 2010 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, είναι γνωστός για τη συνεισφορά του στην τουρκική εθνική ασφάλεια και τη συμμετοχή του σε διάφορες διπλωματικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών επιχειρήσεις.

Ο Φιντάν ήταν επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από τις 25 Μαΐου 2010 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2015, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του για να θέσει υποψηφιότητα ως μέλος του κοινοβουλίου, με στόχο να εκπροσωπήσει το κόμμα του Ερντογάν. Ωστόσο, στις 9 Μαρτίου 2015, ακριβώς 30 ημέρες αργότερα, απέσυρε την υποψηφιότητά του. Διορίστηκε πίσω στη θέση του μέσα σε λίγες ώρες, στην οποία παρέμεινε μέχρι και σήμερα, που ορίστηκε νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Φιντάν έχει θητεύσει σε δύο εξειδικευμένους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης (UNIDO).

Απέκτησε πτυχίο στη διαχείριση και στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Maryland Global Campus. Στη συνέχεια, πήρε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Bilkent. Εργάστηκε ως υπαξιωματικός στον τουρκικό στρατό από το 1986 έως το 2001.

Γεννημένη στις Βρυξέλλες, είναι η νέα Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Τουρκίας

Γεννημένη στις Βρυξέλλες η νέα Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών  Υποθέσεων της Τουρκίας

Τον Ιούνιο του 2009 έγινε βουλευτής Βρυξελλών. Επανεξελέγη το 2014. Αποβλήθηκε από το cdH μετά από δηλώσεις της για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

H Mαïνούρ Οζντεμίρ, πρώην δημοτική σύμβουλος του cdH (Ανθρωπιστικό Δημοκρατικό Κέντρο) στο Σκαρμπέεκ και βουλευτής Βρυξελλών για δέκα χρόνια, ορίστηκε υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη νέα τουρκική κυβέρνηση, αναφέρει το δίκτυο rtbf.

Γεννημένη στις Βρυξέλλες το 1982, η Mαϊνούρ Οζντεμίρ, απόφοιτη του ULB στις πολιτικές επιστήμες, έλαβε μέρος το 2006, στις δημοτικές εκλογές. Εξελέγη με το cdH.

Τον Ιούνιο του 2009 έγινε βουλευτής Βρυξελλών. Επανεξελέγη το 2014. Αποβλήθηκε από το cdH μετά από δηλώσεις της για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσαν το 2015 τα βελγικά μέσα, είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Mαϊνούρ Οζντεμίρ αποφάσισε να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή των Βρυξελλών το 2019, στο τέλος της δεύτερης θητείας της.

Την επόμενη χρονιά, ο Τούρκος πρόεδρος, με τον οποίο ήταν κοντά, όπως επισημαίνει το rtbf, την όρισε Πρέσβη στην Αλγερία, θέση την οποία αφήνει για να αναλάβει υπουργική θέση.

Συγχαρητήρια από τον υπηρεσιακό Υπουργό Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν προσκλήσεως.

Στο περιθώριο του δείπνου προς εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων, ο Βασίλης Κασκαρέλης συνεχάρη τον Τούρκο Πρόεδρο και είχε σύντομες συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan) και τον νέο διευθυντή της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν (Ibrahim Kalin).

Κρίσιμη συγκυρία

Η επιλογή των προσώπων στη νέα κυβέρνηση Ερντογάν έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική κρίση, η λίρα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και ο πληθωρισμός τρέχει με διψήφια νούμερα εδώ και πολλούς μήνες. Εκτός από τον πληθωρισμό, που ξεπερνά το 40% ενισχυμένος από τις τακτικές μειώσεις των επιτοκίων, την Παρασκευή το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας έπεσε στις 20,88 λίρες το ένα δολάριο. Δεν είναι λίγοι οι ξένοι αναλυτές που προβλέπουν ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και διαβλέπουν στο βάθος προσφυγή στη βοήθεια του ΔΝΤ.

Τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης

  • Αντιπρόεδρος – Τζεβντέτ Γιλμάζ
  • Υπουργός Εξωτερικών – Χακάν Φιντάν
  • Υπουργός Οικονομίας – Μεχμέτ Σιμσέκ
  • Υπουργός Εσωτερικών – Αλί Γερλίκαγια
  • Υπουργός Άμυνας – Γιασάρ Γκιουλέρ
  • Υπουργός Ενέργειας – Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ
  • Υπουργός Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς
  • Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Εζντεμίρ Γκοκτάς
  • Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βεντάτ Ισιχάν
  • Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζασεκί
  • Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκίν Μπακ
  • Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νούρι Ερσόι
  • Υπουργός Εθνικής Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν
  • Υπουργός Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά
  • Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ
  • Υπουργός Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί
  • Υπουργός Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ
  • Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών: Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου

Και τώρα... αναθεώρηση Συντάγματος

Ο Ερντογάν κέρδισε το 52,2% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανανεώνοντας την... κυριαρχία του στη γειτονική χώρα. Στόχος του τώρα είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία προανήγγειλε μετά την τελετή ορκωμοσίας.

«Θα σώσουμε τη δημοκρατία μας από το σημερινό σύνταγμα, το οποίο είναι προϊόν του πραξικοπήματος» του 1980, είπε, υποσχόμενος ότι το νέο θα είναι «φιλελεύθερο και χωρίς αποκλεισμούς».

Πηγές: Α’ Πρόγραμμα, ΕΡΤ, Εφημερίδα των Συντακτών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)