to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:15 | 30.09.2022

Πολιτική

Στην Εξεταστική Επιτροπή ο Νίκος Ανδρουλάκης - Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να καταθέσουν Λαβράνος και Μπίτζιος

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης - Στη Βουλή θα κληθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οι επιχειρηματίες Λαβράνος και Μπίτζιος μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για τις μεταξύ τους σχέση και τη σχέση τους με την εταιρεία Krikel .


Σύμφωνα με τις κλητεύσεις μαρτύρων στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, που αποφασίσθηκαν κατά πλειοψηφία, η κατάθεση του κ. Ανδρουλάκη είναι η τελευταία έως τώρα καταλόγου. Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, έχουν ζητήσει και επιμένουν στην κλήτευσης και άλλων μαρτύρων, κατηγορώντας σε ανακοινώσεις τους την πλειοψηφία των βουλευτών της συμπολίτευσης για πρόωρη λήξη των εργασιών της Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την έναρξη της συνεδρίασης ανέφερε ότι δεν είναι προσωπικό το ζήτημα αλλά θέμα Δημοκρατίας. «Η υπόθεση των υποκλοπών δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει τη θεσμική κρίση και την υπονόμευση των ελεγκτικών μηχανισμών. Αναδεικνύει μια κουλτούρα διακυβέρνησης, συγκεντρωτική, αλαζονική με αίσθηση παρακμιακής σκοτεινής παντοδυναμίας. Ενισχύει την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα  γιατί στέλνει ένα μήνυμα ατιμωρησίας και  ασυδοσίας ισχυρών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων εις βάρος του λαού, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο «Δημοκρατικό Μανιφέστο» που κατέθεσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας του για τον τρόπο που διορίστηκε διοικητής της ΕΥΠ ο Παναγιώτης Κοντολέων.  «Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική αναταραχή, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε πως αντιλαμβάνεται την εθνική μας ασφάλεια, αλλάζοντας τα κριτήρια επιλογής του Διοικητή της ΕΥΠ για να τοποθετήσει σε αυτή την πολύ κρίσιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα  θέση ένα από τα δικά του παιδιά χωρίς καμία πρότερη εμπειρία σε τέτοιες καίριες θέσεις, που αποδείχτηκε ακατάλληλος κατά γενική ομολογία. Από την πρώτη στιγμή που η υπόθεση της παρακολούθησης μου αποκαλύφθηκε, όλες οι ενέργειες μου κατευθύνονται στο να πέσει άπλετο φως σε κάθε πτυχή. Θεσμικά, νόμιμα και με διαφάνεια».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για σκάνδαλο συγκάλυψης πέρα από την παράνομη παρακολούθησή του. «Έχουμε ένα διπλό σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο παράνομης παρακολούθησης και ένα σκάνδαλο συγκάλυψης. Το σκάνδαλο της παράνομης παρακολούθησης είχε 2 βραχίονες: αυτόν που αποκαλύφθηκε από την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου με το παράνομο λογισμικό predator , και αυτόν που αποκαλύφθηκε χάρις την ανεξάρτητη αρχή διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, την ΑΔΑΕ, δηλαδή την παράνομη παρακολούθηση μου από την ΕΥΠ. Είναι προφανές ότι η παρακολούθηση αυτή είχε ένα στόχο: να θέσει σε ομηρεία μια ολόκληρη παράταξη στην πιο κρίσιμη πολιτική της στιγμή , κατά τις εσωκομματικές μας εκλογές. Η ΕΥΠ μέσω της δικής μου παρακολούθησης, παρακολουθούσε  ένα ολόκληρο κόμμα, πρώην Πρωθυπουργούς και βουλευτές».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και σε όσους συνέδεσαν την παρακολούθησή του με εθνικά συμφέροντα και «εθνικό κίνδυνο» λέγοντας πως μάλλον ήταν κίνδυνος για τα κομματικά συμφέροντα της ΝΔ.  «Επί 8 χρόνια ως ευρωβουλευτής υπηρέτησα τα εθνικά συμφέροντα με όλες μου τις δυνάμεις, και «βαπτίστηκα» εθνικός κίνδυνος μόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας για να ηγηθώ της παράταξης; Μάλλον ήμουν κίνδυνος για τα κομματικά σας συμφέροντα και τους κομματικούς σας σχεδιασμούς κύριοι της ΝΔ. Και αν ήμουν τόσο μεγάλος εθνικός κίνδυνος ως υποψήφιος, ως απλός ευρωβουλευτής , δεν ήμουν πολύ μεγαλύτερος ως Πρόεδρος του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος ; Αν υπήρχε λόγος που με καθιστούσε επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια θα το είχατε κάνει φέιγ βολάν στα φιλικά σας ΜΜΕ γιατί αυτές τις νοοτροπίες υπηρετείτε. Και αφού όπως λέτε δημοσίως όλα ήταν νόμιμα, προς τι οι παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Δημητριαδη;» αναρωτήθηκε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ήταν ο μόνος που μίλησε στην εξεταστική ως πολιτικό πρόσωπο. Ρώτησε μάλιστα προς τα μέλη της επιτροπής για το που βρίσκονται οι Υπουργοί Γιώργος Γεραπετρίτης και Κυριάκος Πιερρακάκης και γιατί δεν καταθέτουν.  «Πληροφορούμαι με θλίψη ότι η επιτροπή σας κάνει πολύ λίγα για την αποκάλυψη της αλήθειας και πολύ περισσότερα για τη συσκότισή της. Περίμενα άλλη στάση και άλλες συμπεριφορές ιδιαίτερα απέναντι σε ανεξάρτητες αρχές και αδέκαστους δικαστές. Καταφέρατε ένα μοναδικό κοινοβουλευτικό επίτευγμα: Εξεταστική για την ΕΥΠ χωρίς κλήση του πολιτικού της προϊσταμένου και όλων των εμπλεκόμενων προσώπων ακόμη και όσων έχουν παραιτηθεί. Αυτή και αν είναι «καινοτομία» Εγώ είμαι εδώ! Παρά τις διαρροές των προηγούμενων ημερών. Δεν κρύβομαι! Ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, που είναι; Ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Πιερρακάκης, ως αρμόδιοι υπουργοί;  Δεν καλέσατε ούτε τον Γρηγόρη Δημητριάδη, στον οποίο αποδόθηκε η αντικειμενική πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο της παρακολούθησής μου και μάλιστα παραιτήθηκε. Δεν καλέσατε την κ. Βλάχου, την αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ. Δεν καλέσατε τους ιδιοκτήτες και εκπροσώπους των εταιρειών που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, διακινούν ακόμη και σήμερα λογισμικά παρακολούθησης, κάτι που εξάλλου είναι το αντικείμενο της επιτροπής σας. Δεν σας έκανε εντύπωση όπως θα έκανε σε κάθε πολίτη ότι μια εταιρεία που αγοράστηκε με μερικές εκατοντάδες ευρώ, έκανε με ανάθεση  συμβάσεις εκατομμυρίων με το ελληνικό δημόσιο με δυο διαδοχικές κυβερνήσεις»;

Διαβάστε επίσης Ανδρουλάκης στην Εξεταστική: Εγώ δεν κρύβομαι πίσω από το “φουστάνι” του απορρήτου – Ο Μητσοτάκης πού είναι;

Τροπολογίες από το ΠΑΣΟΚ

Το κλίμα έδωσε από χθες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταθέτοντας νωρίς το πρωί τρεις τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια. Ο Θ. Πλεύρης δεν έκανε δεκτές τις τροπολογίες και δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία. Με τον τρόπο αυτό η Χαριλάου Τρικούπη μία ημέρα πριν την κατάθεση Ανδρουλάκη εξέθεσε την κυβέρνηση για συγκάλυψη του σκανδάλου, αφού αρνείται ρυθμίσεις που ίσχυαν έως το 2019.

Συγκεκριμένα, οι τροπολογίες προβλέπουν ότι:

- Η ΕΥΠ μεταφέρεται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

- Επαναφέρεται το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο ίσχυε αδιαλείπτως από το 1994 έως το 2021, ώστε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να μπορεί να γνωστοποιεί σε θιγόμενους πολίτες ότι υπήρξε άρση του απορρήτου τους ακόμα και για λόγους εθνικής ασφαλείας.

- Η διάταξη που επιβάλλει την άρση του απορρήτου θα πρέπει να περιέχει τα εξής στοιχεία: α) το όργανο που διατάσσει την άρση, β) τη δημόσια αρχή ή τον εισαγγελέα ή τον ανακριτή που ζητούν την επιβολή της άρσης, γ) τον σκοπό της επιβολής της άρσης, δ) τα μέσα ανταπόκρισης ή επικοινωνίας στα οποία επιβάλλεται η άρση, ε) την εδαφική έκταση εφαρμογής και τη χρονική διάρκεια της άρσης, στ) την ημερομηνία έκδοσης της διάταξης, ζ) το όνομα του προσώπου ή των προσώπων κατά των οποίων λαμβάνεται το μέτρο της άρσης και τη διεύθυνση διαμονής τους εφόσον είναι γνωστή, η) την αιτιολογία επιβολής της άρσης.

Κόντρες μετά την επίσκεψη Γιούροβα

Στο μεταξύ, για καθιέρωση πρόσθετων δικλίδων ελέγχου στη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Ευρωπαία επίτροπο για θέματα διαφάνειας, εν μέσω νέας αντιπαράθεσης που προκαλεί το θέμα των παρακολουθήσεων.

«Σε καμία περίπτωση οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν αντιλαμβάνονται την Ελλάδα ως προβληματική χώρα σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Δεν θεωρούμε ότι τα ζητήματα Δημοκρατίας είναι ζητήματα πολυτελείας» τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος μια μέρα μετά τη συνάντηση του Α. Τσίπρα στις Βρυξέλλες με τη Βέρα Γιούροβα όπου εξέφρασε την έντονη, ανησυχία του, για τα πλήγματα που έχει δεχθεί το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, όπως ανέφερε.

«Το γεγονός ότι σήμερα η χώρα μας αντιμετωπίζεται, σε αυτά τα ζητήματα, σαν την Πολωνία και την Ουγγαρία, είναι κάτι που μας θλίβει και μας προσβάλλει» υπογράμμισε.

ΚΚΕ: Κακοστημένη παράσταση φαρσοκωμωδίας στην Εξεταστική Επιτροπή

Σε καταγγελία του Νίκου Καραθανασόπουλου, μέλους της ΚΕ, βουλευτή του ΚΚΕ και μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής τονίζεται ότι:

Είναι σκανδαλώδης η εξέλιξη των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, που δήθεν διερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Θα χαρακτηρίζαμε την όλη Εξεταστική μία κακοστημένη παράσταση φαρσοκωμωδίας, αν δεν αφορούσε τόσο σοβαρά ζητήματα: Τις υποκλοπές σε βάρος ενός ολόκληρου πολιτικού κόμματος, του ΚΚΕ, άλλων πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων και τελικά τις επικοινωνίες, την προσωπική ζωή και τις ελευθερίες όλου του λαού μας.[...]

Το ΚΚΕ έχει πολλά, συγκεκριμένα και σαφή ερωτήματα, που ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Γι' αυτό ζητήσαμε να κληθούν αυτοί που πρέπει να απαντήσουν: Οι αρμόδιοι εισαγγελείς, μέλη και τεχνικοί της ΑΔΑΕ, υπεύθυνοι από την Κρατική Ασφάλεια, στελέχη των εταιρειών - παρόχων τηλεπικοινωνιών, όπως ο ΟΤΕ. Μέρος αυτών των ερωτημάτων καταθέσαμε στην Εξεταστική Επιτροπή, στον πρόεδρο της Βουλής, αλλά και δημόσια. Ποια η στάση της Εξεταστικής; Καμία απάντηση! Τα ερωτήματα του ΚΚΕ, που απαιτούν διερεύνηση από την Εξεταστική, κλήση μαρτύρων, πρόσβαση σε έγγραφα κ.λπ., είναι σα να μην τέθηκαν!

Ακόμα και όσοι ήρθαν ως μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή, με το καθεστώς εξέτασης που διαμορφώθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης, επικαλούνταν το απόρρητο ή αρκούνταν στο «δεν ξέρω - δεν απαντώ». Στην πραγματικότητα, την κάλυψη γι' αυτήν την απαράδεκτη στάση τους την παρέχουν όχι μόνο η ΝΔ αλλά όλα τα αστικά κόμματα, αφού έχουν συνδιαμορφώσει ένα πλαίσιο που θωρακίζει το κράτος, όλες του τις υπηρεσίες, τις αρχές και τα πρόσωπα, ώστε να «γίνεται η δουλειά» των παρακολουθήσεων χωρίς προβλήματα.

Το πόρισμα

Μετά το άρον - άρον κλείσιμο της επιτροπής που αναμένεται να επιβάλλει η πλειοψηφία της ΝΔ το ενδιαφέρον θα στραφεί στη σύνταξη πορίσματος.

Πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως θα υπάρξουν σίγουρα περισσότερα του ενός πορίσματα, ενώ έχει ενδιαφέρον να δούμε αν κόμματα της αντιπολίτευσης θα συντάξουν από κοινού πόρισμα κάτι που θα στείλει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση.

Πηγές: ΕΡΤ, Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)