to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:12 | 21.07.2020

Πολιτική

Στην Επιτροπή της Βουλής το ν/σ για φορολογικές παρεμβάσεις και το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Συζητείται από σήμερα, Τρίτη 21/7, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το Σάββατο το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που περιλαμβάνει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ»,για τους πληγέντες από την κρίση δανειολήπτες με υποθήκη στην κύρια κατοικία.


Ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου με τις φορολογικές παρεμβάσεις  στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ) 2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις».

Τι προβλέπει το πρόγραμμα «Γέφυρα» για τα δάνεια όσων επλήγησαν από την πανδημία

Το πρόγραμμα είναι 9μηνο και αφορά τόσο εξυπηρετούμενα όσο και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κρατική επιδότηση ξεκινά από 30% της μηνιαίας δόσης και φτάνει έως το 90% (για ένα τρίμηνο). Η ειδική πλατφόρμα για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις θα ανοίξει την 1η Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Tι προβλέπει

Κρατική επιδότηση από 300 έως 600 ευρώ, ανάλογα με το αν το δάνειο με υποθήκη την α΄κατοικία, εξυπηρετείται κανονικά ή είναι κόκκινο ,θα δίνει το δημόσιο στην μηνιαία δόση των πολιτών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Αυτό προβλέπεται στο πρόγραμμα  γέφυρα που ανακοίνωσε  ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικουρας και θα εισαχθεί προς ψήφιση με στόχο της στήριξη της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, ελεύθερους επαγγελαματίες, φυσικά πρόσωπα με μείωση μηνιαίου μισθού, επαγγελματίες με μείωση ΦΠΑ άνω του 20% στο 2ο 3μηνο του 2020 σε σχέση με 2019. Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στο πρόγραμμα Συνεργασία. Ιδιοκτήτες ενοικίων που λαμβάνουν μειωμένο μίσθωμα κ.α. Θα παρέχεται επιδότηση τόσο για τα εξυπηρετούμενα όσο και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

ΓΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΎΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: 90% επιδότηση των δόσεων του πρώτου 3μήνου, 80% επιδότηση το δεύτερο 3μηνο και 70% το τρίτο τρίμηνο.

Οι προϋποθέσεις (κριτήρια επιλεξιμότητας) είναι: η αξία κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 300 χιλ ευρώ, Το υπόλοιπο δανείου να μην ξεπερνά τις 300 χιλ ευρώ. Το εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 57 χιλ ευρώ, οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν 40 χιλ ευρώ και η συνολική ακίνητη περιουσία να μην υπερβαίνει τις 600 χιλ ευρώ. Το ανώτατο όριο επιδότησης φθάνει τα 600 ευρώ. Για πρώτη φορά η πολιτεία επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες για 9 μήνες.

ΓΙΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: επιδότηση μηνιαίας δόση σε ποσοστό 80% το πρώτο τρίμηνο, 70% το δεύτερο και 60% το τρίτο τρίμηνο

Οι προϋποθέσεις, κριτήρια επιλεξιμότητα είναι ενισχυμένα σε σχέση με το πρόγραμμα προηγούμενης κυβέρνησης. Συγκριμένα, : αξία πρώτης κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250 χιλ ευρω, το υπόλοιπο δανείου να μην υπερβαίνει 200 χιλ ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα όχι πάνω 45 χιλ ευρώ, οι καταθέσεις εως 25 χιλ ευρώ, η συνολική ακίνητη περιουσία όχι πάνω απο 500 χιλ ευρώ. Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής το ανώτατο όριο επιδότησης είναι 500 ευρώ

ΓΙΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ: Επιδότηση για να μην γίνει πλειστηριασμός σε ποσοστό 60% πρώτο τρίμηνο, 50% δεύτερο τρίμηνο και 30 % το 3ο τρίμηνο. Αξία πρώτης κατοικίας εως 200 χιλ ευρώ, υπόλοιπο δανείου έως 130 χιλ ευρώ, εισόδημα έως 36 χιλ ευρώ και συνολική ακίνητη περιουσία έως 280 χιλ ευρώ .Για τα δάνεια αυτά το ανώτατο όριο επιδότησης φθάνει τα 300 ευρώ».

Η Ειδική Πλατφόρμα θα ανοίξει για αιτήσεις τον ερχόμενο Αύγουστο ενώ εκτιμούμε ότι το κόστος θα ανέλθει σε περίπου 300 εκατ. ευρώ αλλά θα εξαρτηθεί από το πόσοι θα ενταχθούν.

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ

Στο πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων όταν το ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε αναφερθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καλώντας τον υπουργό να καταθέσει την συνολική πρόταση του για τη προστασία της κύριας κατοικίας.

«Ο κ. Σταϊκούρας, λίγες μέρες πριν από τη λήξη της προστασίας της κύριας κατοικίας, δεν είπε τίποτα για παράτασή της. Άλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη δεσμευτεί για την κατάργηση της προστασίας της, δέσμευση που ποτέ δεν είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις πιέσεις των θεσμών», σημειώνει ο Ε. Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι «ο κ. Σταϊκούρας, επίσης, δεν είπε τίποτα για ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους» (διαβάστε αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ της 17 Ιουλίου)

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Θάνος Μωραΐτης: Νομοσχέδιο χωρίς συνοχή, με φωτογραφικές και ρουσφετολογικές διατάξεις

Στον αντίποδα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνος Μωραΐτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο χωρίς συνοχή, με φωτογραφικές και ρουσφετολογικές διατάξεις.

Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση καταθέτει ένα Νομοσχέδιο, μετά από μια μακρά περίοδο παροιμιώδους καθυστέρησης, που δεν έχει συνοχή και μοιάζει με τέσσερα- πέντε διαφορετικά νομοσχέδια μαζί. Το νομοσχέδιο είναι «ένα συνονθύλευμα κοπτοραπτικής διάσπαρτων και ασύνδετων μεταξύ τους διατάξεων. Κάνετε «μπαλώματα» σε προβλήματα που ήδη υπάρχουν, χωρίς, όμως να τα λύνετε», είπε. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πελατειακό», με «κεκαλυμμένες, φωτογραφικές και ρουσφετολογικές διατάξεις». 

Αναφορικά με τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που επικαλείται η κυβέρνηση ο κ. Μωραΐτης επισήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη για να την ενισχύσετε, γιατί την έχετε ρίξει στα τάρταρα. Δεν υπάρχει καμία διαδικασία για να την βελτιώσετε, γιατί απλά αντιμετωπίζετε την οικονομική παράλυση αποσπασματικά. Ουσιαστικά μεταθέτετε σε επόμενο χρόνο μια σειρά από υποχρεώσεις. Δε λύνετε θέματα. Τα  μεταθέτετε», επεσήμανε.

Παράλληλα, τόνισε ότι αυτή αποτελεί μια πάγια τακτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης που βιώνει η χώρα και έχει εφαρμοστεί στα «πολυδιαφημισμένα 59 μέτρα».

«Με αυτά τα 59 μέτρα έχετε αναστείλει την πληρωμή ΦΠΑ, τις βεβαιωμένες οφειλές, τις ασφαλιστικές εισφορές, ρυθμίζοντάς τα για 24 δόσεις. Έχετε δώσει παράταση προγραμματισμένων ρυθμίσεων οφειλών δόσεων. Έχετε προτείνει την αναστολή αποπληρωμής δόσεων ενήμερων δανείων έως τον Σεπτέμβριο. Ουσιαστικά έχετε μεταθέσει το μάρμαρο για επόμενο χρόνο. Δεν έχετε ελαφρύνει καμία ατομική ή μικρομεσαία επιχείρηση, κανέναν ελεύθερο επαγγελματία», υπογράμμισε.

Σχετικά με τη μείωση προκαταβολής του φόρου εισοδήματος του έτους 2019, ο κ. Μωραΐτης είπε ότι ουσιαστικά «είναι μια επιστρεπτέα μείωση».

Αναλυστικά, μάλιστα, έψεξε την κυβέρνηση ότι «δημιουργεί μια κλίμακα μείωσης της προκαταβολής φόρου για ένα έτος και μάλιστα όχι ενισχύοντας τις ατομικές επιχειρήσεις και τη μικρή επιχείρηση, για να τα πάρει πάλι πίσω με την “επανα-νομοθέτηση” της προκαταβολής του χρόνου. Ακόμα και στις περιπτώσεις που μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου, και αφορά μόνο σε επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, νοιάζεστε για μεγάλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών, ενώ η Ελλάδα που παράγει δεν είναι στα ραντάρ της».

Σχετικά με τη νέα Γέφυρα ανεέφερε ότι η Κυβέρνηση «φτιάχνει ένα προσχηματικό πλαίσιο ενίσχυσης». Οι προτεινόμενες διατάξεις δεν αποτελούν ρύθμιση οφειλών αλλά επιδότηση, και μάλιστα για περιορισμένο διάστημα.

«Το κυριότερο, όμως, είναι ότι την ώρα που δεν έχετε προχωρήσει σε γενική ρύθμιση προστασίας της α’ κατοικίας, την ώρα που η προστασία αυτή λήγει 31 Ιουλίου, την ώρα που είναι στα σκαριά ο νέος πτωχευτικός κώδικας εσείς δίνετε μια υποτιθέμενη ανάσα 9 μηνών στους δανειολήπτες, θα έλεγα και παραπλανητική», σημείωσε.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της δυνατότητας προστασίας της πρώτης κατοικίας όπως ισχύει σήμερα εντός του 2020, με την ενεργοποίηση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, στις αρχές του 2021. «Πρόκειται για το γνωστό sale and lease back. Και ερωτώ, κ. Υπουργέ, μήπως το σχέδιο Γέφυρα είναι η πραγματική Γέφυρα για να οδηγηθούμε σε αυτό το σχεδιασμό;», ρώτησε.

Κλείνοντας ο κ. Μωραΐτης σημείωσε: «Η κυβέρνησή σας, εδώ κι ένα χρόνο, μας αποδεικνύει περίτρανα και τις προθέσεις και την ατζέντα της. Νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Ο βουλευτής τέλος είπε ότι «ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία επιφυλάσσεται επί της αρχής».

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι είναι θετική για την ίδια την πορεία της ΕΕ γιατί για πρώτη φορά οι χώρες του νότου κατάφεραν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο πολιτικής που έχει θεσμικό αντίκρισμα, το Ταμείο Ανασυγκρότησης, και δίνει δυνατότητα σε μια διαφορετική κατανομή των βαρών. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση, όπως είπε, πρέπει να φέρει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που να ανταποκρίνεται στις συνθήκες κρίσης σε σχέση με την αξιοποίηση του πακέτου. Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι απαιτείται ένα πραγματικό σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης που θα είναι οριστικό και θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες ρυθμίσεις και την αποκατάσταση των αδικιών. Όσο για το συζητούμενο νομοσχέδιο, ο ειδικός αγορητής είπε ότι αποσπασματικά και με τρόπο ανεπαρκή προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα του φορολογικού συστήματος. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στην επιτροπή που προβλέπεται να γίνει στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. «Η μεταπήδηση δικαστικών λειτουργών σε θέσεις επιτρόπων, με αποφασιστική αρμοδιότητα, τα μέλη των οποίων ορίζονται από τον υπουργό Οικονομικών, συνεχίζει την αμοιβαία εξάρτηση δικαστικών λειτουργών και πολιτικού συστήματος. Τέτοιοι νόμοι δένουν βαθύτερα τους εν ενεργεία δικαστές με την ευαρέσκεια του πολιτικού συστήματος», είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Γέφυρα» είπε ότι οι ρυθμίσεις είναι σε θετική κατεύθυνση παρά το γεγονός ότι δεν θα καλύψει όλες τις περιπτώσεις δανειοληπτών.

«Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της αναστολής πλειστηριασμών», είπε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, και υπογράμμισε ότι εκτός των μέτρων προστασίας τίθεται μεγάλος αριθμός δανειοληπτών, ανάμεσα στους οποίους όσοι έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη και οι πυρόπληκτοι από 5 νομούς που έχουν αρύθμιστα δάνεια και δεν μπορούν να επιδοτηθούν. Ανέφερε επίσης πως οι ρυθμίσεις έρχονται από την κυβέρνηση αν και οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων δανειοληπτών που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία.

«Ούτε αυτό το νομοσχέδιο θα μπορέσει να δικαιολογήσει τις προσδοκίες που προσπάθησε η κυβέρνηση να καλλιεργήσει στα λαϊκά στρώματα για μέτρα ελάφρυνσης από τα τεράστια βάρη που έχουν φορτωθεί», είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και πρόσθεσε ότι «τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν ούτε και από τα πακέτα ενίσχυσης που τρία μερόνυχτα σκληρά, υποτίθεται διαπραγματεύονταν οι ηγέτες της ΕΕ». Αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Γέφυρα», η Μαρία Κομνηνάκα είπε ότι δεν προστατεύει τους δανειολήπτες διότι περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις που θέτουν εμπόδια και λειτουργούν και εκβιαστικά στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης δεν καταφέρει να είναι συνεπής. «Για εμάς είναι καθαρό ότι το πρόγραμμα αποτελεί τη γέφυρα για την οριστική κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όταν μάλιστα έχει καταστήσει σαφές ότι επόμενο διάστημα παίρνετε μέτρα για τη διευκόλυνση των πλειστηριασμών», είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ και επισήμανε ότι το πρόγραμμα έχει προσωρινό χαρακτήρα. Πέραν αυτών, η κ. Κομνηνάκα παρατήρησε ότι από τις ρυθμίσεις αυτές ωφελούνται για μια ακόμη φορά οι τράπεζες διότι «δια μέσω της υποτιθέμενης στήριξης των οφειλετών, τους δίνετε ζεστό και εξασφαλισμένο χρήμα. Δώρο 500 εκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες είναι η λεγόμενη “Γέφυρα” που βαφτίζεται ως δήθεν προστασία της λαϊκής κατοικίας».

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την κρίση με τον ίδιο παραλυτικό τρόπο και ευθυνοφοβία που αντιμετώπισε την κρίση του ευρώ του 2010», ανέφερε για τη χθεσινή απόφαση ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης που επέμεινε ότι όσο αργούν μέτρα ουσιαστικά, τότε οι επιπτώσεις είναι πολλαπλάσιες. «Το ΜέΡΑ25 έχει προειδοποιήσει ότι το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ θα οδηγήσει στην επιτάχυνση των εξώσεων. Για άλλη όμως μια φορά οι ζημιές των τραπεζών μεταφέρθηκαν στις πλάτες των φορολογουμένων. Με την πανδημία η ανάγκη κατάργησης του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ έγινε ακόμα πιο προφανής. Η κυβέρνηση δεν θέλει να παραδεχθεί ότι σήμερα, λόγω της οικονομικής κατάστασης, έχει “πεθάνει” και είναι αδύνατο να εφαρμοστεί λόγω της μεγάλης πτώσης της αγοράς ακινήτων. Και αν προχωρήσει όμως, θα οδηγήσει στην εκταμίευση των εγγυήσεων ύψους 12 δισ. από την πολιτεία στις τράπεζες. Τα funds θα πάρουν τα σπίτια των πολιτών και θα λάβουν τα 12 δισ. Αν έχουμε 12 δισ. ας τα δώσουμε στην πραγματική οικονομία», είπε ο Κρίτων Αρσένης και επανέλαβε την πρόταση του ΜέΡΑ25 για την ίδρυση Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, την εξυγίανση των τραπεζών και την προστασία των δανειοληπτών με την εταιρεία «Οδυσσέας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)