to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:52 | 29.09.2017

Κοινωνία

Α. Ξανθός: Ούτε πανικός, ούτε εφησυχασμός για την ιλαρά - Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η επιδημική έξαρση της νόσου

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, «δεν χρειάζεται ούτε να υπάρξει κλίμα πανικού, ούτε φυσικά να εφησυχάζουμε. Χρειάζεται εγρήγορση και παρακολούθηση των δεδομένων». - Οι κινήσεις του υπουργείου


Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα το θέμα της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στον Ρ/Σ «Ραδιόφωνο 24/7».

«Την επόμενη εβδομάδα, με δική μας παραίνεση προς τη Βουλή, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην οποία θα κληθούν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εκπρόσωποι της επιστημονικής παιδιατρικής κοινότητας, επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι κλπ. να εκθέσουν τις επιστημονικές απόψεις τους  και να ενημερώσουν την τεχνική αντιπροσωπεία για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται και για τις πρακτικές τις οποίες υιοθετούν και άλλες χώρες. Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε για να δώσουμε το σήμα ότι θωρακίζουμε το σύστημα όσο είναι δυνατόν και προσπαθούμε με τη συναίνεση, με τη διασφάλιση της συναίνεσης των πολιτών, των γονιών και φυσικά του υγειονομικού προσωπικού να περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό τους κινδύνους από την επιδημική έξαρση της νόσου», είπε συγκεκριμένα ο υπουργός.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι «στο βαθμό που το αντιεμβολιαστικό κίνημα αυξάνει την επιρροή του, όπως γίνεται σε πάρα πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και δεν ενισχύεται ο υγειονομικός φραγμός που προκαλούν τα εμβόλια, ιδιαίτερα στον παιδικό πληθυσμό, νομίζω ότι είναι μία εξέλιξη η οποία πρέπει να μας ανησυχεί και να μας κρατάει σε εγρήγορση».

Όπως ξεκαθάρισε, «δεν χρειάζεται ούτε να υπάρξει κλίμα  πανικού, ούτε φυσικά να εφησυχάζουμε. Χρειάζεται εγρήγορση και παρακολούθηση των δεδομένων».

Αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης, ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι «επί του παρόντος υλοποιούμε τις κατευθύνσεις που μας δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία άλλαξε τις οδηγίες. Ζητάει να εμβολιάζονται τα παιδιά σε μικρότερη ηλικία, στους 12 μήνες αντί για τους 15. Να επαναλαμβάνεται σύντομα η 2η δόση, έτσι ώστε σε αυτήν την περίοδο που υπάρχει μία επιδημική έξαρση, να ενισχύσουμε ακριβώς την ανοσιακή απάντηση η οποία υπάρχει στον παιδικό πληθυσμό και συνολικά στον πληθυσμό της χώρας».

Σημείωσε επίσης ότι το υπουργείο έχει ζητήσει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που αποτελείται από επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, λοιμωξιολόγους, παιδιάτρους, και επιδημιολόγους, που παρακολουθούν τις διεθνείς τάσεις, εάν κρίνουν ότι χρειάζεται κάποια τροποποίηση των οδηγιών και κάποια αυστηροποίηση του πλαισίου, να το εισηγηθούν τεκμηριωμένα, για να πάρει η πολιτεία τα μέτρα της.

Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που υπάρχει στην Ελλάδα για την ιλαρά, είναι πάρα πολύ υψηλό, της τάξης του 95% - 96%, υπογράμμισε επίσης ο υπουργός. «Είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και αυτό παρέχει μία ασφάλεια», τόνισε.

Αναφορικά με τα προβλήματα που εντοπίζονται, ο Ανδρέας Ξανθός, είπε ότι αυτά αφορούν σε ειδικές ομάδες, ειδικούς πληθυσμούς, που για διάφορους λόγους, κυρίως κοινωνικοοικονομικούς, έχουν χαμηλή αντίστοιχη κάλυψη, όπως είναι οι πληθυσμοί των Ρομά. «Εκεί προσπαθούμε αυτή την περίοδο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με συστηματικές παρεμβάσεις. Έχουμε εμβολιάσει σε καταυλισμούς Ρομά στο λεκανοπέδιο της Αττικής πάνω από 1.500 παιδιά τον τελευταίο μήνα. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη μέσα από μία κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ και σε συνεργασία με τις υγειονομικές περιφέρειες και τις όμορες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Θα το προχωρήσουμε και θα το επεκτείνουμε σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Τόνισε επίσης πως είναι σημαντικό ότι στους προσφυγικούς καταυλισμούς δεν έχουμε πρόβλημα. «Μέχρι στιγμής, από τα 196 – 200 περιστατικά ιλαράς που έχουμε στη χώρα μας, δεν έχουμε κανένα κρούσμα από προσφυγικό καταυλισμό. Διότι, ευτυχώς,  εκεί από τις αρχές του 2016 υπήρξε η πρόνοια και έγιναν έγκαιρα εμβολιασμοί, ξεκινώντας από την Ειδομένη και στη συνέχεια σε όλα τα camps, σε όλους τους χώρους ανοιχτής φιλοξενίας», είπε.

Επίσης, ο Ανδρέας Ξανθός, κατέστησε σαφές ότι το υπουργείο Υγείας αυξάνει το στοκ- των εμβολίων στη χώρα. «Ο ΕΟΦ το παρακολουθεί, συνεννοείται με τις εταιρίες, έχουμε ζητήσει αυξημένη διαθεσιμότητα εμβολίων από τις εταιρίες προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία και επίσης αυτές τις ημέρες με μια ειδική παρέμβαση του ΕΟΦ απαγορεύτηκε η παράλληλη εξαγωγή εμβολίων τα οποία κυκλοφορούσαν στη χώρα προς το εξωτερικό ακριβώς για να μην μειωθεί το διαθέσιμο στοκ.  Γίνονται ενημερωτικές καμπάνιες,  παρεμβάσεις και από το ΚΕΕΛΠΝΟ με ενημερωτικό υλικό στα νοσοκομεία με αφίσες κλπ., αλλά και ενημερωτικές εκδηλώσεις από τα Πανεπιστήμια. Προχθές στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που παρουσιάστηκαν τα γνωστά και τεκμηριωμένα οφέλη του εμβολιασμού και με πολύ εμπεριστατωμένο επιστημονικό τρόπο απαντήθηκαν οι όποιες επιφυλάξεις και επικρίσεις έρχονται από διάφορες πλευρές», όπως εξήγησε.

Το μήνυμα του υπουργού Υγείας ήταν ότι η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής. «Δεν είμαστε «ξέφραγο αμπέλι» όπως έχει γραφτεί κατά καιρούς από διάφορες πλευρές. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, να κάνουν αυτό που πρέπει, δηλαδή να εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Αυτό είναι η καλύτερη επένδυση στην προστασία της υγείας των παιδιών τους και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας», τόνισε.

Και επισήμε επίσης ότι ελάχιστες χώρες της Ευρώπης έχουν «γλιτώσει» μέχρι στιγμής από την επιδημία της ιλαράς. «Ννομίζω είναι ή 3 ή 4 που δεν έχουν κρούσματα ιλαράς φέτος. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές που έχουν μία επιδημική έξαρση. Νομίζω ότι το φαινόμενο είναι ελεγχόμενο και το κυριότερο είναι ότι εξαιτίας αυτής της συζήτησης οι πολίτες έχουν ευαισθητοποιηθεί περισσότερο αυτήν την περίοδο κι αυτό φαίνεται από την αυξημένη ζήτηση εμβολίων στα φαρμακεία», κατέληξε. 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)