to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

Bίντεο: Η εκδήλωση του τμήματος Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ

«Διακυβέρνηση και οικο-ανάπτυξη των ελληνικών προστατευόμενων περιοχών της φύσης (περιοχές του οικολογικού δικτύου NATURA 2000)»


Η κεντρική εκδήλωση του Τμήματος Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Διακυβέρνηση και οικο-ανάπτυξη των ελληνικών προστατευόμενων περιοχών της φύσης (περιοχές του οικολογικού δικτύου NATURA 2000)», έχει σκοπό τη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού και δημόσιου διαλόγου για την αξιολόγηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου προστασίας των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, που θα λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς και ευρωπαϊκές  εξελίξεις. Ειδικότερα, ζητούμενο είναι η διαμόρφωση προτάσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συμμετοχική διακυβέρνηση, προστασία, διαχείριση και αξιοποίηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, μέσα από τη στήριξη και αναβάθμιση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Δείτε όλη την εκδήλωση η οποία πραγματοποιθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών:

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση:

Η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μάχη του μέλλοντος, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του ότι η δική του πολιτική για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

   «Η προστασία του περιβάλλοντος, δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, δεν είναι σημαία ευκαιρίας για τα κόμματα και την πολιτική, η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μάχη του μέλλοντος...», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως κατέθεσε το πολιτικό του στίγμα: «Η προστασία του περιβάλλοντος όμως, ο μετριασμός της κλιματικής κρίσης, δεν είναι μια πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ουδέτερη υπόθεση, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις κοινωνικές ανισότητες. Υπό αυτή την έννοια αφορούν περισσότερο την Αριστερά, τα κόμματα που έχουν ορίζοντα μια πιο δίκαιη κοινωνία και θέλουν να εκπροσωπούν τα μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα».

   Ως χαρακτηριστικό της έμφασης που δίνει στα θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει το θέμα του περιβάλλοντος στην πολιτική του ατζέντα από την συγκρότησή του, και σε επίπεδο προγράμματος και σε επίπεδο κινηματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών. Ανέφερε τις πρωτοβουλίες για το περιβάλλον την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το περιοριστικό δημοσιονομικό περιβάλλον: Συνοπτικά τόνισε:

   -Η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας και οι πρωτοβουλίες για τις ΑΠΕ, ώστε η Ελλάδα να είναι πλέον στην 9η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

   -Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια συνταγματικής επιταγής καταρτίστηκαν, αναρτήθηκαν και κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες. Αλλά και το Κτηματολόγιο και όλα τα γεωχωρικά δεδομένα, όπως και ο χωροταξικός σχεδιασμός.

   -Καταρτίσαμε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2030, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα και όχι απλά την απολιγνιτοποίηση.

   -Θεσμοθετήσαμε την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση και πολιτική πρόληψης πυρκαγιών.

   -Ήμασταν στην πρώτη δεκάδα των χωρών της ΕΕ με ολοκληρωμένη στρατηγική για την κυκλική οικονομία, και ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία για τον περιορισμό χρήσης της πλαστικής σακούλας.

   -Ολοκληρώσαμε τον εθνικό κατάλογο περιοχών Natura.

   -Σχεδιάσαμε και ολοκληρώσαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση, προστασίας και διαχείρισης της βιοποικιλότητας.

   Σε αντιπαραβολή αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Να δούμε, όμως, τώρα τι συμβαίνει. Η κυβέρνηση της ΝΔ επενδύει σε μια επικοινωνιακή διαχείριση, πίσω από την οποία κρύβεται μια οργανωμένη προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση των πάντων, προς όφελος των λίγων. Για τη ΝΔ, η "ισχυρή ανάπτυξη", είναι ανάπτυξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Κλιμακώνοντας την επίθεση είπε ότι σταδιακά αποδεικνύεται ότι η περιβαλλοντική πολιτική είναι μία ακόμη από τις μεγάλες της απάτες και υποστήριξε:

   Επανέρχεται στον σχεδιασμό της εκτροπής του Αχελώου σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, αποφάσεις του ΣτΕ και γνωμοδοτήσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ.

   Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξελίσσεται σε σύμβουλο επενδύσεων της Ελληνικός Χρυσός, προωθώντας ακόμα και χατιρική αναθεώρηση της αρχικής σύμβασης του 2004, όταν ακόμα και προχθές το ΣτΕ επιβεβαίωσε τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα αδιέξοδα της πρότασης μεταλλουργίας

   Ακυρώνεται η πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, που είχε εξασφαλισμένο προϋπολογισμό και προγραμματισμό προσλήψεων για τις δασικές υπηρεσίες.

   Η απολιγνιτοποίηση του 2028 καταντά κούφια επικοινωνιακή επιλογή, δεν οδηγεί στην αναγκαία κλιματική ουδετερότητα [για την οποία εμείς δεσμευτήκαμε στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο 2019], δεν εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, το χαμηλό κόστος ενέργειας και τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, που εμείς είχαμε προετοιμάσει.

   Το πραγματικό τους σχέδιο είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων και η μεταφορά της ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου. Αυτό δεν είναι σχέδιο απολιγνιτοποίησης, είναι σχέδιο αεριοποίησης. Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης επιχαίρει αυτή την εβδομάδα ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης. Έτσι όμως υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενεών.

   Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις βασικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο, αλλά και μετά από αυτό, υπογραμμίζοντας «την δίκαιη και ομαλή μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας στην κλιματική ουδετερότητα με δημόσιο έλεγχο των βασικών ενεργειακών δικτύων και φορέων, με κοινωνική δικαιοσύνη, με πρόληψη και αντιμετώπιση των ανισοτήτων». Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει μία συζήτηση συνολικά αλλά και για τα επιμέρους θέματα της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό μάλιστα με το συνολικό αναπτυξιακό μοντέλο για την χώρα.

Η αφίσα της εκδήλωσης:

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί/ή θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων, της επιστημονικής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων και των φορέων που εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα με τις προστατευόμενες περιοχές της φύσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει ομιλία στις 18.30.


Η εκδήλωση περιλαμβάνει δύο θεματικούς κύκλους συζητήσεων: 

1ος κύκλος συζήτησης: Διακυβέρνηση και διαχείριση των περιοχών Natura 2000 της Ελλάδας

 Συντονίστρια: Ρ.Δούρου, Τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ

ΘΕΜΑΤΑ

 • Το σημερινό, συμμετοχικό μοντέλο διακυβέρνησης: Εμπειρίες, αδυναμίες και προοπτικές.
 • Διεθνείς καλές πρακτικές, μοντέλα συμμετοχικής διακυβέρνησης φορέων περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Local Agenda 21
 • Ολοκληρώνοντας τη μεταρρύθμιση στις περιοχές Natura 2000: Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, Προεδρικά Διατάγματα και Σχέδια Διαχείρισης

 

2ος κύκλος συζήτησης: Ο ρόλος των ΦΔΠΠ για την ενίσχυση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης στις περιοχές NATURA 2000

Συντονίστρια: Χ.Καφαντάρη (αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ)

ΘΕΜΑΤΑ

 • Οικοσυστημικές υπηρεσίες και οικο-ανάπτυξη στις περιοχές NATURA 2000.
 • Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και νέες Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα
 • Το φυσικό κεφάλαιο αντίπαλος ή σύμμαχος της τοπικής ανάπτυξης; Αξιοποίηση της βιοποικιλότητας για την ενίσχυση του τοπικού προϊόντος, την επιχειρηματικότητα και την εργασία
 • Η σύνδεση των τοπικών κοινωνικών εταίρων και της Αυτοδιοίκησης με τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών

 

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας:

17:00-17:30

Προσέλευση/Εγγραφές

17:30-17.40

Έναρξη της εκδήλωσης, Σ. Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

17:40-19:30

1ος κύκλος συζήτησης: Διακυβέρνηση και διαχείριση των περιοχών Natura 2000 της Ελλάδας

 

ΘΕΜΑΤΑ

·       Το σημερινό, συμμετοχικό μοντέλο διακυβέρνησης: Εμπειρίες, αδυναμίες και προοπτικές.

 • Διεθνείς καλές πρακτικές, μοντέλα συμμετοχικής διακυβέρνησης φορέων περιβάλλοντος στο πλαίσιο της LocalAgenda 21
 • Ολοκληρώνοντας τη μεταρρύθμιση στις περιοχές Natura 2000: Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, Προεδρικά Διατάγματα και Σχέδια Διαχείρισης

 

Συντονίστρια: Ρ.Δούρου, ΤομεάρχηςΚλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ

 

ΠΑΝΕΛ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

17:40-17:50

Λυμπεράκης Π., Ερευνητής, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Πρόεδρος ΦΔΠΠ Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης

17:50-18:00

Μπεριάτος Η., Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

18:00-18:10

Ψαρούδας Σ., ΜΚΟ Καλλιστώ, εκπρόσωπος των ελληνικών ΜΚΟ στην επιτροπή ΦΥΣΗ 2000

18:10-18:20

Βώκου Δ., Καθηγήτρια Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ

18:20-19:00

Παρεμβάσεις  διαλόγου

19:15-19:30

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

 

19:30-21:00

2ος κύκλος συζήτησης: Ο ρόλος των ΦΔΠΠ για την ενίσχυση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης στις περιοχές NATURA 2000

 

ΘΕΜΑΤΑ

 • Οικοσυστημικές υπηρεσίες και οικο-ανάπτυξη στις περιοχές NATURA 2000.
 • Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και νέες Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα
 • Το φυσικό κεφάλαιο αντίπαλος ή σύμμαχος της τοπικής ανάπτυξης; Αξιοποίηση της βιοποικιλότητας για την ενίσχυση του τοπικού προϊόντος, την επιχειρηματικότητα και την εργασία
 • Η σύνδεση των τοπικών κοινωνικών εταίρων και της Αυτοδιοίκησης με τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών

 

Συντονίστρια:Χ.Καφαντάρη(αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ)

 

ΠΑΝΕΛ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

19:30-19:40

Αράπης Γ., Λυριτζής Γ.Εκπρόσωποι Συντονιστικού Δικτύου ΦΔΠΠ (Πρόεδροι και ΔΣ)

19:40-19:50

Βάκκας Μ.Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΦΔΠΠ

19:50-20:00

Μίχαλος Κ., Πρόεδρος  Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας  (ΚΕΕΕ) – Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ)

20:00-20:10

Παπαστεργίου Δ., Πρόεδρος ΚΕΔΕ/Δήμαρχος Τρικάλων 

20:10-20:20

Καββαθάς Γ., Πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)

20:20-20.30

Χριστοπούλου Ι., TheGreenTank, εκπρόσωπος των ελληνικών ΜΚΟ στην επιτροπή ΦΥΣΗ 2000

20:30-21:00

Παρεμβάσεις - Ανοικτή Συζήτηση

21:00-21:15

Σύνοψη συζήτησης/Συμπεράσματα/Περαιτέρω δράσεις

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)