to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:06 | 16.04.2018

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: «Καινοτομία και ανθρώπινο κεφάλαιο, τα υλικά για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον» (βίντεο)

Τι τόνισε ο πρωθυπουργός στην ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με θέμα «Το όραμα της Ελλάδας για την Καινοτομία»


«Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε το αύριο με τα υλικά του χτες», ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο της εκδήλωσης του EquiFund, με θέμα: "Το όραμα της Ελλάδας για την Καινοτομία", στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το μοντέλο του χθες το ξέρουμε, είναι αυτό που μας οδήγησε στην κρίση και πως πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία. Σημείωσε ότι «η καινοτομία και το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι δύο υλικά πάνω στα οποία πρέπει να βασιστούμε για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον».

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας είναι ουσιαστικά μια στροφή στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. «Η ενσωμάτωση της καινοτομίας θα αυξήσει την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα των ΜμΕ στο διεθνές περιβάλλον και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

  

«Τώρα είναι η στιγμή να πάρουν το ρίσκο

«Τώρα είναι η στιγμή να πάρουν το ρίσκο. Αν όχι τώρα που σηκώνεται η χώρα μας στα πόδια της, πότε; Αν όχι εκείνοι, ποιοι;», είπε επίσης ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε εκπροσώπους fund managers που στηρίζονται στο πλαίσιο του EquiFund και νέους επιχειρηματίες που στηρίζονται στο πλαίσιο του JEREMIE και του EquiFund. Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι εκείνη θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

«Παρά τις δυσκολίες ο λαός στάθηκε όρθιος», «η Ελλάδα σηκώνεται ξανά και προσπαθεί να αλλάξει πορεία, να αλλάξει στρατηγικό σχέδιο, θέλουμε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, θέλουμε να επενδύσουμε στην καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι επενδύοντας στην καινοτομία μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ειδικά για αυτό το κομμάτι των εξειδικευμένων νέων, με δύο και τρία πτυχία.

Απευθυνόμενος στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, είπε πως «η Ελλάδα σας χρειάζεται όλους, όπου κι αν έχετε επιλέξει να μείνετε. Με το ταλέντο σας, τις διαφορετικές εμπειρίες σας, είσαστε η φωνή της πατρίδας μας σε όλη τη γη. Οι επιτυχίες σας σε όλες τις γωνιές του κόσμου είναι η καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα. Διαδώστε το παντού: Η Ελλάδα αλλάζει πορεία, έχει στρατηγική, αλλάζει παραγωγικό μοντέλο» υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Σας χρειαζόμαστε και σας καλούμε να ενεργοποιηθείτε με όποιο τρόπο επιλέξετε. Δικτυωθείτε με τους ανθρώπους στην Ελλάδα, επενδύστε, εγκατασταθείτε ξανά στην πατρίδα. Ό,τι και να επιλέξετε, εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας στηρίξουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή ο «κουμπαράς» του EquiFund διαθέτει 200 εκατομμύρια από το ελληνικό Δημόσιο, από το ΕΣΠΑ (εθνικοί και κοινοτικοί πόροι) 60 εκατομμύρια, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 40 εκ. ευρώ (μέσω του πακέτου Γιούνκερ), και από ιδιώτες επενδυτές 200 εκ. - συνολική χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις, 0,5 δισ. ευρώ.

Οι επαφές του πρωθυπουργού με νέους επιχειρηματίες

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας είχε υνάντηση με εκπροσώπους των 9 fund managers που στηρίζονται στο πλαίσιο του EquiFund και νέους επιχειρηματίες που στηρίζονται στο πλαίσιο του JEREMIE και του EquiFund.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στη Στέγη λίγο πριν τις 5.30 το απόγευμα και κατά τη συνάντηση του με τους εκπροσώπους των fund ενημερώθηκε αναλυτικά για τις πρωτοβουλίες τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η οποία κυρίως γίνεται από ιδιωτικά κεφαλαία, αλλά και τη διασύνδεση πολλών από αυτές με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα με στόχο να μπει φρένο στο brain drain.

Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε με προσοχή τους νέους επιχειρηματίες που επενδύουν στην καινοτομία, στα logistics ενώ ενημερώθηκε για τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ενοποίηση του τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να σημειώνει τις δυνατότητες που έχουμε σε αυτόν τον τομέα.

Η συμμετοχή του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση στο πλαίσιο της εκδήλωσης του EQUIFUND  «Το όραμα της Ελλάδας για την καινοτομία»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας μιλήσουμε στα ελληνικά…

ΤΣΙΠΡΑΣ: …. Μπορεί να μας βοηθήσει η νέα τεχνολογία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: … είναι εξαιρετικό παράδειγμα της καινοτομίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα και έγινε παγκόσμια. Είναι η καινοτομία το μέλλον της Ελλάδας;

ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, πρέπει να καταλάβουμε ότι αν θέλουμε να προσδοκούμε σε ένα μέλλον διαφορετικό από όλα όσα μας οδήγησαν στην κρίση, δεν πρέπει μόνο να είμαστε ευτυχείς διότι μετά από 8 ολόκληρα χρόνια βγαίνουμε από την κρίση. Πρέπει να ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον, το αύριο, με τα υλικά του χθες. Άρα θέλουμε να δούμε ποια είναι τα σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πέρα από τη γεωγραφική τοποθεσία, πέρα από την απαράμιλλη ομορφιά αυτού του τόπου, ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Είναι οι άνθρωποι αυτής της χώρας. Το μοντέλο του χθες το ζήσαμε, είναι αυτό που μας οδήγησε στην κρίση. Ακόμα και αν με έναν μαγικό τρόπο σήμερα βρισκόμασταν στο 2009, είναι βέβαιο – όχι βέβαια  με την ίδια ένταση- αλλά θα ξαναβρισκόμασταν σε περιπέτειες. Αν θέλουμε, λοιπόν, να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, διαφορετικό από αυτό που είχαμε μέχρι χθες, πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στο ανθρώπινο δυναμικό και στην καινοτομία.

Και πιστεύω ότι πράγματι γίνεται μια πολύ ουσιαστική δουλειά, μια δουλειά που βρίσκει γόνιμο έδαφος. Είναι εκατοντάδες τα εγχειρήματα, καινοτομικά, δημιουργικά, με νέους ερευνητές, νέους επιστήμονες που αφορούν ιδιαίτερα, θα έλεγα, τις νέες τεχνολογίες, νέες ιδέες που ερχόμαστε να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω λοιπόν ότι η καινοτομία και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, είναι δυο υλικά πάνω στα οποία πρέπει να βασιστούμε για να οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον, ένα καλύτερο μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πως συμβάλλει το EquiFund … της κυβέρνησης σε αυτό το πρόγραμμα;

ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να πιστεύω ότι η συμβολή θα είναι ουσιαστική. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την ιδέα, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, θέλαμε με αγωνία, με άγχος μεγάλο, να καλύψουμε το κενό, το μεγάλο κενό που υπήρχε ανάμεσα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Από την πρώτη στιγμή είχαμε μια πολύ στενή και ουσιαστική συνεργασία με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, την EIB, και το Ευρωπαϊκό  Ταμείο Επενδύσεων, το EIF,  που έχουμε κάνει μια πολύ ουσιαστική δουλειά όλο αυτό το διάστημα. Η ιδέα ήταν απλή: Να φτιάξουμε ένα πολύ δυναμικό Fund of Funds. Το ελληνικό Δημόσιο, παρά τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε, φροντίσαμε να εξασφαλίσουμε 200 εκ. από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, το EIF 60 περίπου εκ. και η EIB, μέσω του πακέτου Γιουνκέρ, άλλα 40 εκ. Άρα υπάρχει η δέσμευση 300 εκ. και με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα  που ελπίζουμε και απ ό,τι βλέπω, και απ΄ ό,τι μαθαίνω θα είναι ουσιαστική αυτή η συμμετοχή για άλλα 200 εκ. Έχουμε μισό δισεκατομμύριο, το οποίο θα πάει για να ενισχύσει τις καινοτόμες ιδέες, να ενισχύσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, νέες ιδέες και νέους ανθρώπους ως επί το πλείστον – αν και δεν αποκλείω και μεγαλύτερες ηλικίες σε αυτή την προσπάθεια. Νέες ιδέες που χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να γίνουν πράξη, για να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Και γιατί όχι, να μπορέσουν να αποκτήσουν στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον τη θέση που πραγματικά μπορεί να αξίζει και να αρμόζει. Αναφερθήκατε πριν σε μια πολύ σημαντική ιδέα, η οποία απέκτησε παγκόσμια διάσταση. Υπάρχουν δεκάδες άλλες που μπορεί να έχουν την ίδια επιτυχία. Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε σιγά-σιγά να αναδείξουμε σημαντικές επιτυχίες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα δημιουργήσουμε ένα νέο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Και αυτή η όσμωση των ερευνητών, επιχειρηματιών, μεταξύ τους, αλλά και με δίκτυα στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως αν θα είναι-που σίγουρα δεν θα είναι και όλα τα εγχειρήματα τόσο υψηλής δυναμικής και επιτυχίας, όμως θα δώσουν ώθηση στους ίδιους αλλά και στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, τόσο μέσα, όσο και έξω από τη χώρα. Δημιουργούμε, δηλαδή, σιγά-σιγά ένα νέο μοντέλο που πιστεύω ότι το έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα έχουμε εδώ περίπου 55%, που έχουν ξεκινήσει, ή σκέφτονται να ξεκινήσουν μία επιχειρηματική ιδέα στην Ελλάδα,  και περίπου 35% που είναι ήδη επιχειρηματίες, τι θα τους λέγατε;

ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε αυτούς που είναι ήδη επιχειρηματίες, θα τους έλεγα, ότι μάλλον τώρα είναι η στιγμή, να πάρετε την απόφαση να επεκτείνετε τις δραστηριότητες της επιχείρησης. Σε αυτούς που τώρα θέλουν να ξεκινήσουν επίσης θα έλεγα ότι τώρα είναι η στιγμή να πάρουν το ρίσκο. Με δυο λόγια θα έλεγα, αν όχι τώρα, που η χώρα συνέρχεται μετά από 8 ολόκληρα χρόνια μιας κρίσης που έχει αλλάξει πάρα πολλά, που έχει πληγώσει την οικονομία και την κοινωνία, αν όχι τώρα που σηκωνόμαστε στα πόδια μας, πότε; Και αν όχι εσείς ποιοι; Εσείς είστε οι κατάλληλοι να πάρετε αυτό το ρίσκο. Και από την δική μας την πλευρά, η δέσμευση είναι ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Όπως κάναμε μεγάλη προσπάθεια στα δύσκολα πρώτα χρόνια της κρίσης, από το 2015 και μετά, να στηρίξουμε την έρευνα και την καινοτομία στα Ερευνητικά Ιδρύματα και στα Πανεπιστήμια, έτσι τώρα αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα και με την πολύ σημαντική αυτή βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να βρούμε τα χρηματοδοτικά εκείνα εργαλεία για να ενισχύσουμε ουσιαστικά και αποφασιστικά αυτές τις προσπάθειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε και κόσμο που βλέπει από όλο τον κόσμο, έχουμε life streaming, στην Αυστραλία, στον Καναδά, Silicon Valley, στο Σαν Φραντσίσκο, Λονδίνο, την διασπορά….

ΤΣΙΠΡΑΣ:… μας ακούνε τώρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι …

ΤΣΙΠΡΑΣ: Α,  αυτό είναι σπουδαίο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το μήνυμα σας γι αυτούς της διασποράς;

ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταρχάς αν μας ακούνε θεωρώ πολύ σημαντικό-δεν ξέρω τι ώρα είναι τώρα εκεί, στην Αυστραλία πρέπει να είναι πολύ αργά, στις ΗΠΑ πρέπει να είναι πρωί- εγώ αυτό που έχω να πω καταρχάς είναι ότι είμαι ενθουσιασμένος που αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία διαδραστική επικοινωνία. Θέλω να ξέρουν ότι αυτό το οποίο επιχειρούμε σήμερα εδώ, δεν αφορά μόνο όσους βρίσκονται στην Ελλάδα και βεβαίως θέλουμε να τους στηρίξουμε για να μείνουν εδώ, να δημιουργήσουν εδώ, να ζήσουν τα όνειρα τους εδώ, να μην έχουν την ίδια εξέλιξη με όσους αποφάσισαν στα χρόνια της κρίσης να εγκαταλείψουν την χώρα και να φύγουν, παρά την επιθυμία τους να μείνουν στην Ελλάδα, θέλω λοιπόν να τους πω ότι αυτή η προσπάθεια που κάνουμε, έχει ως απώτερο στόχο να μετατρέψουμε το brain drain σε brain gain.  Αλλά ανεξάρτητα με την επιλογή τους, ανεξάρτητα του αν θα επιλέξουν να μείνουν εκεί και να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια, να επενδύσουν ή να καθοδηγήσουν από κει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα ή αν βεβαίως επιλέξουν και να γυρίσουν πίσω, ακόμα καλύτερα. Ανεξάρτητα το τι θα επιλέξουν, θέλω να τους πω ότι πρέπει να διαδώσουν - γιατί αυτοί αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές  της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο - ότι η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες, ο ελληνικός λαός παρά τις δυσκολίες στάθηκε όρθιος, η Ελλάδα σηκώνεται ξανά και προσπαθεί να αλλάξει πορεία, να αλλάξει κατεύθυνση. Έχει στρατηγικό σχέδιο, θέλει να επενδύσει στους νέους ανθρώπους, στους επιστήμονες, στους υψηλά εξειδικευμένους και καταρτισμένους ανθρώπους, θέλουμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, θέλουμε να επενδύσουμε στην καινοτομία και στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, τους έχουμε ανάγκη λοιπόν, είτε μείνουν εκεί, είτε ακόμη καλύτερα, αν επιλέξουν να γυρίσουν πίσω. Και πιστεύω, ότι επενδύοντας στην καινοτομία μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, ακριβώς γι’ αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που είναι υψηλά εξειδικευμένη, οι νέοι άνθρωποι με ένα και δύο πτυχία που τα χρόνια της κρίσης πραγματικά χτυπήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλον. Και αυτό σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, αυτό σημαίνει αύξηση της παραγωγικότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου μας, αυτό σημαίνει βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και άρα σημαίνει και προσέλκυση νέων επενδύσεων, ξένων ή εγχώριων επενδύσεων.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτός είναι ο στόχος και πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να τα καταφέρουμε. Και είμαι σίγουρος, ότι θα τα καταφέρουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε πρωθυπουργέ, ευχαριστούμε πολύ.

Στο twitter του πρωθυπουργού ανέβηκαν νωρίτερα οι παρακάτω φωτογραφίες από την παρουσία του στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση:

Αξιοποιούμε τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές για την προσέλκυση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και στηρίζουμε τη δημιουργία ενός εύρωστου οικοσυστήματος start-ups, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός και υπογράμμισε ότι υπάρχει πλέγμα παρεμβάσεων για την ανάπτυξη καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλεία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να συνδυαστεί η έρευνα με την παραγωγή, για συνέργειες των μικρομεσαίων κλπ

«Το EquiFund είναι ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί ώστε να συμπληρώσει το κενό και να ανταποκρίνεται σε αυτά τα κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση. Έχει τύχει ευρείας αποδοχής πριν καν ξεκινήσει και είμαστε περήφανοι για αυτό. Πρόκειται για το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που ενισχύει όλους τους κλάδους και προσφέρει στοχευμένη υποστήριξη και χρηματοδότηση για κάθε στάδιο ανάπτυξης μίας επιχείρησης» είπε ο κ. Χαρίτσης.

Η ενεργοποίηση του EIF στην Ελλάδα, αλλά και η ενίσχυση της παρουσίας του στη χώρα μας και μέσω αυτού του ταμείου, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είπε ο διευθύνων σύμβουλος το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) Πιέρ Λουίτζι Ζιλμπέρ, στην τοποθέτησης του.

Θέλουμε ένα πλήρως ανεπτυγμένο οικοσύστημα για την Ελλάδα με επιχειρηματικούς αγγέλους, με μεταφορά τεχνογνωσίας από τα πανεπιστήμια στην αγορά, με προγράμματα συμβουλευτικής κλπ, όπως ανέφερε από την πλευρά του ο προέδρος του ιδρύματος Ωνάσης, Δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου και τόνισε ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος για επενδύσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι στη χώρας υπάρχει ένα επενδυτικό περιβάλλον που δεν αφορά μόνο στις ευκαιρίες στον αγροτουρισμός καθώς υπάρχουν καινοτόμες επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους. Ο ίδιος σημείωσε τη σημασία που δίνει η «Στέγη» στη σύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με την αγορά.

Το ταμείο

Στην σημερινή εκδήλωση, συνολικά 18 ομιλητές από επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις από την Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς και οι fund managers από τα 9 funds που υποστηρίζονται από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), δίνουν το παρών.

Τo EquiFund, το καινούργιο υπερ-ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών, αποσκοπεί στο να τονώσει την επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στις τοπικές επιχειρήσεις. Στόχος του είναι η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων σε όλα τα επενδυτικά στάδια της επιχειρηματικότητας, από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο μέχρι και τις ώριμες προς επέκταση επιχειρήσεις. To EquiFund αναμένεται να έχει θεμελιώδη ρόλο στο να απελευθερώσει τη δυναμική των επενδύσεων επιχειρηματικών συμμετοχών και να μετασχηματίσει το τοπικό οικοσύστημα.

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης διαθέτει στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.  Στο Ταμείο συμμετέχει το EIF με 60 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) με περίπου 40 εκατ. ευρώ από το Σχέδιο Γιούνκερ. Ιδιώτες επενδυτές συνεισφέρουν με πρόσθετους ίδιους πόρους. Έτσι τα συνολικά κεφάλαια που είναι διαθέσιμα προς τις επιχειρήσεις πλησιάζουν το 0,5 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο τέτοιου τύπου που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη με δημόσιους πόρους. Μάλιστα, οι δημόσιοι πόροι που επενδύονται είναι ανακυκλούμενοι, δηλαδή μετά το πέρας της πρώτης επένδυσης επιστρέφουν στο Δημόσιο και επανεπενδύονται για τον ίδιο σκοπό. Έτσι δημιουργείται μια νέα σταθερή ροή χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, έχει δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το EquiFund αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και τονίζει:

«Βασικό ζητούμενο είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και κυρίως  επιχειρήσεων καινοτομικού χαρακτήρα που μπορούν να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και η σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Για να το κάνουμε πράξη, προχωρήσαμε στη δημιουργία του EquiFund, δεσμεύσαμε πόρους από το ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με το EIF, συγκροτήσαμε αυτό το σημαντικό, καινοτομικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα για υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων μέσω της συμμετοχής εξειδικευμένων επενδυτών στο κεφάλαιο της επιχείρησης, ενώ διευκολύνει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τις συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων, ανοίγοντας προοπτικές στις διεθνείς αγορές (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)