to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:17 | 12.01.2020

Πολιτική

Στην εκδήλωση για τα 29 χρόνια της «Ομόνοιας» ο Μ. Κάτσης

Στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 29 χρόνων από την ίδρυση της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» παρέστη ο βουλευτής και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, στην περιοχή της Δρόπολης, στο χωριό Δερβιτσάνη που βρίσκεται κοντά στην πόλη του Αργυροκάστρου.

Ο Μ. Κάτσης μεταξύ άλλων στην ομιλία του, τόνισε ότι:


• Είναι εντυπωσιακή η προσπάθεια των ανθρώπων της ελληνικής μειονότητας, όπου παρά τις μεγάλες δυσκολίες, κρατάνε ζωντανές τις παραδόσεις αιώνων, την ελληνική γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία σε αυτόν τον τόπο. Έναν τόπο που γέννησε ανθρώπους που προσέφεραν τα μέγιστα στον ελληνισμό. Ανθρώπους του πολιτισμού και των τεχνών, επιστήμονες, επιχειρηματίες και εθνικούς ευεργέτες. Και όλους εκείνους τους απλούς ανθρώπους, όπου με τον μόχθο και τη σκληρή δουλειά τους, κατάφεραν να προκόψουν και να στηρίξουν τις οικογένειες και τα χωριά τους.


• Η ΟΜΟΝΟΙΑ τρεις σχεδόν δεκαετίες τώρα, προσπαθεί να εκπροσωπήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο για τους Έλληνες της Αλβανίας.
• Αυτή η προσπάθεια χρειάζεται την έμπρακτη και αμέριστη συμπαράσταση του ελληνικού κράτους.
• Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετούνταν στην κορυφή τόσο στα ζητήματα των διμερών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία όσο και ως βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.
• Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα είναι η μεγαλύτερη αριθμητικά και σημαντικότερη μειονότητα στην Αλβανία. Είναι δεδομένο ότι απαιτείται η ανάλογη μέριμνα από το αλβανικό κράτος ώστε τα μειονοτικά δικαιώματα να γίνονται απόλυτα σεβαστά, και μάλιστα στο σύνολο της αλβανικής επικράτειας.
• Οι σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι απαραίτητες, ώστε να ευημερήσει και να προκόψει η ευρύτερη περιοχή και οι δυο λαοί. Σε αυτές τις σχέσεις η Εθνική Ελληνική Μειονότητα έχει κομβικό ρόλο. Οι Έλληνες της Αλβανίας μπορούν και πρέπει να είναι ο συνδετικός κρίκος που θα βελτιώνει τις διμερείς μας σχέσεις. Για να γίνει αυτό βέβαια, χρειάζεται ειλικρίνεια κι από τις δύο πλευρές, και φυσικά απόλυτος σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων.
Ο Μ. Κάτσης αναφέρθηκε επίσης εκτενώς και στο ζήτημα του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων στα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, καθώς είναι ένα φλέγον θέμα που απασχολεί τη Μειονότητα. Μεταξύ άλλων είπε:
• Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφού πρώτα το επανέφερε το 2016 παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε τότε η χώρα, με αυστηρά είναι η αλήθεια κριτήρια, έπειτα, και αφού είχε βάλει πρώτα σε τάξη την οικονομία, με τον νόμο 4618 του 2019 διευκόλυνε την χορήγησή του, στα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας που το δικαιούνταν.
• Πρακτικά με εκείνον το νόμο, εξαιρέθηκαν τα μέλη της Μειονότητας από την υποχρέωση να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα δεκαπέντε συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης. Επίσης εξαιρέθηκαν από την υποχρέωση να εξακολουθούν να διαμένουν στην Ελλάδα και μετά τη λήψη της παροχής. Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, προβλέπει τη χορήγηση ολόκληρου του ποσού του επιδόματος στους δικαιούχους, χωρίς μειώσεις εξαιτίας του αριθμού των χρόνων που διαμένουν ή όχι στην Ελλάδα.
• Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η καταβολή του, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει την προβλεπόμενη Υπουργική Απόφαση για να ξεκινήσει η διαδικασία. Κι αυτό παρ’ ότι ο νόμος υπάρχει και είναι σε ισχύ, κι ενώ οι πιστώσεις για να ξεκινήσει να δίνεται το επίδομα, είχαν εξασφαλιστεί από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για το 2019,  και για το 2020.
• Τα κονδύλια τα οποία απαιτούνται για την κάλυψη της δαπάνης, είναι πολύ λίγα μπροστά στον εθνικό σκοπό που εξυπηρετούν. Αυτά τα χρήματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά για έναν άνθρωπο μεγαλύτερης ηλικίας που προσπαθεί να επιβιώσει στον τόπο του. Γι’ αυτό λοιπόν έπρεπε η κυβέρνηση να είχε προχωρήσει στην καταβολή του επιδόματος χθες, όχι αύριο, χωρίς να χρειασθεί να χαθεί ούτε μία μέρα.
• Η στήριξη της Πολιτείας στην Ελληνική Μειονότητα στης Αλβανίας, ώστε τα μέλη της να συνεχίσουν να ζουν αξιοπρεπώς στις πατρογονικές τους εστίες, πρέπει να είναι έμπρακτη και να μη μένει μόνο στις εύκολες προεκλογικές μεγαλοστομίες.
Ο Μ. Κάτσης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι οι πόρτες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ίδιου του προέδρου Αλέξη Τσίπρα, είναι πάντα ανοιχτές στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας, ώστε οι εκπρόσωποι της να έρθουν να συζητήσουν οποιοδήποτε ζήτημά της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)