to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:29 | 04.12.2015

Πολιτική

«Στηρίζουμε την Ελλάδα»: Τι είπε ο Τζ. Κέρι με Αλ. Τσίπρα και Ν. Κοτζιά (ενημέρωση)

Τη στήριξή του στις προσπάθειες, που, όπως είπε, καταβάλλει η Ελλάδα στην οικονομία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά την έναρξη των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών - Νωρίτερα, ο Τζ. Κέρι συνάντησε τον Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου - Η Ελλάδα είναι κόμβος σταθερότητας στην περιοχή, πόλος συνεργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός


«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία για την οικονομία και τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει για την εφαρμογή της» σημείωσε ο κ. Κέρι, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, αλλά δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.

«Μπορείτε να βασίζεστε στην υποστήριξη των ΗΠΑ» είπε, προσθέτοντας ότι «κλειδί» στις προσπάθειες αυτές τις χώρας μας είναι οι ξένες άμεσες επενδύσεις.

Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι, αν η Ελλάδα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαδώσει στις αμερικανικές εταιρείες ότι η Ελλάδα είναι «ανοιχτή για δουλειές». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ενέργειας και το ρόλο της Ελλάδας με τη συμμετοχή της στον δια - Αδριατικό και τον βουλγαρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου. Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ο κ. Κέρι αναγνώρισε ότι όλοι πρέπει να έχουν συμμετοχή στη λύση καθώς είναι ένα παγκόσμια πρόβλημα και εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας καθώς «παρά την οικονομική κρίση η χώρα υποδέχεται πρόσφυγες από τη Συρία». Μάλιστα, ανακοίνωσε επιπλέον ενίσχυση 24 εκατ. για τη στήριξη της Υπατης Αρμοστείας σε δράσεις για τους πρόσφυγες όπως η δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής και στην Ελλάδα. Ο Τζον Κέρι έκλεισε τις δηλώσεις του με μια φράση στα ελληνικά: «Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας Ελλάδας και ΗΠΑ. Ο κ. Κέρι είναι ένας σπουδαίος υπουργός Εξωτερικών που διακρίνεται για τον ορθολογισμό του, είπε, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική ομογενεια είναι γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Σημείωσε ακόμη ότι η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει τη συνδρομή των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ελληνική οικονομία. Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός παίκτης στην περιοχή, μια χώρα που εκπέμπει σταθερότητα. Ανέφερε ακόμη ότι είναι προτεραιότητα η πολιτική λύση στη Συρία. 

Η υποδοχή Κέρι στο υπουργείο Εωτερικών:

«Αναγνωρίζω τις προσπάθειες της Ελλάδας στην οικονομία»

Τη στήριξή του στις προσπάθειες, που, όπως είπε, καταβάλλει η Ελλάδα στην οικονομία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά την έναρξη των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, ο κ. Κέρι ανέφερε στα ελληνικά «η Αμερική στηρίζει την Ελλάδα». Οι ΗΠΑ υποστηριζουν την Ελλάδα στην οικονομική ανάκαμψη, είπε ο κ. Κέρι, αναγνωρίζοντας, όπως ανέφερε, τις θυσίες του ελληνικού λαού. 

 Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν οι οικονομικές σχέσεις, το προσφυγικό ζήτημα, οι περιφερειακές εξελίξεις , το Κυπριακό και ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Αναγνωρίζω τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον οικονομικό τομέα, είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.  «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε κάποια στιγμή την Ελλάδα να επανέρχεται στον δρόμο της ανάπτυξης», διαβεβαίωσε. 

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε ακόμη στο μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολυ σημαντικές προκλήσεις ιδιαίτερα σε αυτό το ζήτημα.  Ευχαρίστησε δε τον πρωθυπουργό για την «πολύ στενή» συνεργασία σε θέματα ασφαλείας. Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Κέρι και τον διαβεβαίωσε πως η χώρα μας είναι κόμβος σταθερότητας και πόλος συνεργασίας στην περιοχή. 

Επιπλέον, συζητήθηκαν η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οι δυνατότητες ενίσχυσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς και η υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια ατζέντα ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ως προς τις περιφερειακές εξελίξεις συζητήθηκαν τα πρόσφατα ταξίδια και οι επικείμενες επαφές του Πρωθυπουργού, και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Σχετικά με το Κυπριακό, αναδείχθηκε η σημασία μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξανόμενων συγκρούσεων στη Μεσόγειο. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία που αποδίδει στην ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα της αρχής καλής γειτονίας.

Φωτογραφίες από την συνάντηση:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)