to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:54 | 30.01.2015

Πολιτική

Οι συναντήσεις Γ. Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα (συνεχής ενημέρωση)

Στην Αθήνα σήμερα για συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ - "Είμαστε δεσμευμένοι από τη λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση", δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup - Κοινές δηλώσεις Γ. Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ μετά τη συνάντησή τους


Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού

Διαβάστε ακόμα: Τσίπρας σε Ντάισελμπλουμ: Δεν έχω το δικαίωμα να αγνοήσω την ετυμηγορία του ελληνικού λαού // Γ. Βαρουφάκης: «Δε δεχόμαστε την τρόικα»

Οι αντιδράσεις των κομμάτων:

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις τρεις η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ακολούθησε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και κοινές δηλώσεις των δύο αξιωματούχων. 

(Μετά τις φωτογραφίες, η συνεχής ενημέρωση)

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη

 Δεν αναγνωρίζουμε την τρόικα και το Μνημόνιο

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη (PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ)

Συνεχής ενημέρωση:

16:35 Σε διαφορετικό μήκος κύματος οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο έλληνας υπουργός δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας δείχνοντας πως θα επακολουθήσει σκληρή διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους. «Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση» το μήνυμα Βαρουφάκη. Αμήχανος ο Ολλανδός αξιωματούχος. (περισσότερα εδώ)

15:25 Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είπε πως η παρουσία του στην Ελλάδα στέλνει θετικό μήνυμα ότι ξεκινάμε να διαβουλευόμαστε για να βρούμε μια κοινή λύση. Λίγο αργότερα ξεκίνησε η συνάντηση του κ. Ντέισελμπλουμ με το οικονομικό επιτελείο.  (περισσότερα εδώ)

15:00 Με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συναντήθηκε στις 2 το μεσημέρι στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, παρόντος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ – ο οποίος συνοδεύεται από τον επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ συναντάται αυτή την ώρα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Στις 4 το μεσημέρι θα προβούν σε δηλώσεις.

Ο πρόεδρος του Eurogroup θα έχει σειρά συναντήσεων και με τον υπ. Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

"Με αυτή την επίσκεψη ξεκινά η διαβούλευση με τους εταίρους μας που θα οδηγήσει σε βιώσιμη, συνολική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της κοινωνικής μας οικονομίας στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης Ευρώπης" επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

14:00 Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συνοδεύεται στο ταξίδι του στην Αθήνα από τον επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ.

Θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο ευρωπαίων αξιωματούχων με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, και οι δύο άνδρες θα κάνουν δηλώσεις λίγο μετά τις 4 το απόγευμα.

Ντάισελμπλουμ και Βίζερ αναμένουν να ακούσουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση τις προθέσεις της αναφορικά με την παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, αλλά και τις προτάσεις για τον τρόπο συνέχισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων.

13:00 Συνάντηση προετοιμασίας πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Α. Τσίπρα και του Γ. Βαρουφάκη ενόψει των κρίσιμων σημερινών ραντεβού με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και τον επικεφαλής της ευρωομάδας του EuroWorkingGroup, του επικουρικού οργάνου, αυστριακού Τόμας Βίζερ.

******

Ο Ολλανδός πολιτικός συνοδεύεται από τον επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος είναι άριστος γνώστης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, και θα δει στην Αθήνα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, και τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σύμφωνα  με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «με αυτή την επίσκεψη ξεκινά η διαβούλευση με τους εταίρους μας που θα οδηγήσει σε βιώσιμη, συνολική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της κοινωνικής μας οικονομίας στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης Ευρώπης».

 

Με προπομπό το μαστίγιο έρχεται και  Γέρουν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, αφού λίγες ώρες πριν φθάσει έσπευσε να δηλώσει ότι αν η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα επιμείνει και τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις τότε θα εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός.


Ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Αλλά «με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις, ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα».


Δήλωσε βέβαια έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».


Η Ελλάδα «τρέφει τη φιλοδοξία» να παραμείνει στην Ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της, υπογράμμισε.

Στις 4:30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα κάνουν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο στο υπουργείο Οικονομικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)